(b) Wanprestatie: inbreuk door licentienemer

Print this page
Auteur:
Th.C.J.A. van Engelen, N.F. de Bruin

  naar IE-Beginselen   

 

Hof van Justitie EU

 

IEPT20111020, HvJEU, Kanzi

Gemeenschapsmodel- en kwekersrecht. Toepassing Copad-leer (IEPT20090423) in gemeenschapsmodel- en kwekersrecht. Geen uitputting kwekersrecht bij schending licentievoorwaarden of –beperkingen inzake wezenlijke elementen van het betrokken kwekersrecht.

 

IEPT20090423, HvJEG, Copad v Dior

Schending door licentiehouder staat uitputting in de weg. A''''lleen de schending van een van die bepalingen door de licentiehouder staat dus in de weg aan de uitputting van het aan het merk verbonden recht van de merkhouder in de zin van artikel 7, lid 1, van de richtlijn. Artikel 7, lid 1, van de richtlijn aldus moet worden uitgelegd dat er geen sprake is van toestemming van de merkhouder wanneer de licentiehouder van het merk voorziene waren in de handel brengt en daarbij in strijd handelt met een bepaling van de licentieovereenkomst, indien vaststaat dat deze bepaling overeenkomt met een van de in artikel 8, lid 2, van deze richtlijn bedoelde bepalingen.

 

Hoge Raad

 

IEPT20131206, HR, Makro v Diesel

Geen beroep op uitputting wegens schen''''ding licentiebepalingen. Geen uitputting merkrechten. Handelen in strijd met bepaling inzake kwaliteit van de waren (artikel 8(2) Merkenrichtlijn). Gelet op het antwoord op vraag 2 in het Copad-arrest (IEPT20090423), ontbreekt bij handelen in strijd met een dergelijke bepaling door de licentienemer, toestemming in de zin van art. 7 lid 1 Merkenrichtlijn, zodat van uitputting dus geen sprake is.

 

Gerechtshoven

 

IEPT20120131, Hof Den Haag, Makro v Diesel

Geen beroep op uitputting wegens schending licentiebepalingen. Handelen in strijd met kwaliteitscontroleverplichting  Voordat Flexi Casual van het merk DIESEL voorziene schoenen van eigen makelij mag gaan vervaardigen/distribueren moet zij de resultaten van de testverkopen immers eerst aan Diesel hebben voorgelegd, zodat Diesel/Difsa de kwaliteit daarvan kan controleren, naar ook Makro heeft opgemerkt (2011-pleitnota onder 5.9). Het gaat hier derhalve om bepalingen als bedoeld in artikel 8 lid 2 van de Merkenrichtlijn.