(b) Aanduiding van productkenmerken

Print this page
Auteur:
Th.C.J.A. van Engelen, N.F. de Bruin

  naar IE-Beginselen   

 

Gerechtshoven

 

IEPT20240312, Hof Den Haag, Puma v Brooks Sports

Geen merkinbreuk. Aanduiding van een kenmerk van de waar (artikel 14(1)(b) UMeV). “Nitro” is een voor het relevante publiek duidelijke afkorting nitrogen en verwijst naar het injecteren van stikstof in de zolen van hardloopschoenen. Beschrijvend gebruik is in overeenstemming met eerlijke gebruiken van nijverheid en handel

 

Rechtbanken

 

IEPT20221019, Rb Den Haag, Puma v Brooks

“Nitro” niet gebruikt als herkomstaanduiding, maar als aanduiding voor de stikstof in de zolen van schoenen en het proces van stikstof-infusie.
 

 

IEPT20200604, Rb Noord-Holland, SCHIP-aanpak

Geen inbreuk op individueel woordmerk “SCHIP-aanpak”: uitleg op website gedaagde over wat SCHIP-aanpak inhoudt en dat zij getraind is in de SCHIP-aanpak betreft slechts beschrijvend gebruik en geen merkgebruik, wel merkgebruik waar gedaagde zichzelf gecertificeerd Schipmediator noemt, merk SCHIP-aanpak echter geregistreerd voor “Diensten door een psycholoog”, terwijl gedaagde geen diensten als psycholoog, maar als scheidingsbegeleider/mediator aanbiedt, waardoor geen sprake is van gelijke of overeenstemmende diensten. 

 

IEPT20200325, Rb Den Haag, Grenzenlos Direkt v 365 Nordic Outdoor

Merkinbreuk op woord-/beeldmerk NORDCAP door Nord Cape aangenomen: beroep op artikel 14 lid 1 sub b UMeV (gebruik aanduiding die betrekking heeft op hoedanigheid van de waar staat vrij) slaagt niet. 

 

IEPT20190301, Rb Den Haag, De Bondt v Hobbii

Aannemelijk dat “Twirl” als soortaanduiding wordt gezien. Teken “Twirl(s)” maakt geen inbreuk op Benelux/Uniewoordmerk “WHIRL”. Aannemelijk dat Twirl als soortaanduiding wordt gezien voor specifiek soort garen en productieproces om dit garen te creëren door draden om elkaar heen te draaien.