Gebruik doet afbreuk doet aan merkfuncties - algemeen

Print this page
Auteur:
Th.C.J.A. van Engelen, N.F. de Bruin

  naar IE-Beginselen   

Hof van Justitie EU

 

IEPT20240125, HvJEU, Audi v GQ
grilleMerkinbreuk reserveonderdeel voorzien van met het merk overeenstemmende vorm indien het gebruik daarvan afbreuk kan doen aan  een of meerdere functies van het merk (artikel 9(2) en (3) UMeV). Reparatieclausule van artikel 110 Gemeenschapsmodellenverordening niet naar analogie van toepassing op het merkenrecht. Bestemmingsaanduidingsbeperking op het merkrecht voor accessoire of reserveonderdeel staat aan inbreukverbod voor een met de vorm van het merk overeenstemmend grille onderdeel niet in de weg, ongeacht of het technisch mogelijk is het merk op de grille te bevestigen zonder dat onderdeel (artikel 14(1)(c) UMeV)
 

 

IEPT20180725, HvJEU, Mitsubishi v Duma

Aantasting merkfuncties door verwijdering merk. Aantasting herkomstaanduidingsfunctie merk. Iedere handeling van een derde die de houder van een in een of meerdere lidstaten ingeschreven merk belet, gebruik te maken van zijn recht om de eerste verhandeling van de van dat merk voorziene waren in de EER te controleren, doet naar haar aard afbreuk aan de wezenlijke functie van het merk. Aantasting reclamefunctie merk. Verwijdering merken belemmert in aanzienlijke mate het gebruik van dat merk door de merkhouder ter verwerving van een reputatie die consumenten kan aantrekken of aan hem kan binden en als element ter bevordering van de verkoop of als instrument van commerciële strategie. Aantasting investeringsfunctie. Verwijdering ontneemt de houder de mogelijkheid om de economische waarde van de van het merk voorziene waar en aldus zijn investering te gelde te maken door een eerste verhandeling in de EER.

 

IEPT20130919, HvJEU, Martin Y Paz v Fabrique van Maroquinerie Gauquie

Exclusief recht beperkt tot gebruik dat afbreuk doet aan merkfuncties. De uitoefening van het exclusief recht beperkt blijven tot de gevallen waarin het gebruik van het teken door een derde afbreuk doet of kan doen aan de functies van het merk. Tot die functies behoren niet alleen de wezenlijke functie van het merk, de consument de herkomst van de betrokken waar of dienst te waarborgen, maar ook de overige functies ervan, zoals die welke erin bestaat de kwaliteit van deze waar of deze dienst te garanderen, of de communicatie-, de investerings- en de reclamefunctie.

 

IEPT20110922, HvJEU, Interflora v Marks & Spencer

Exclusief recht beperkt tot gebruik dat afbreuk doet aan merkfuncties en gebruik zoekwoorden. Gebruik merk als trefwoord bij advertentieverwijzingsdienst kan herkomstaanduidingsfunctie en investeringsfunctie merk aantasten, maar niet reclamefunctie. Bescherming bekend merk bij advertentieverwijzingsdiensten tegen ongerechtvaardigd voordeel en afbreuk: reclame op basis van trefwoord. Geldige reden: gebruik dat valt onder een gezonde en eerlijke mededinging in  de sector van de betrokken waren en diensten.

 

IEPT20100708, HvJEU, Portakabin v Primakabin

Gebruik zoekwoorden. De houder van een merk kan een adverteerder verbieden om op basis van een zoekwoord dat gelijk is aan of overeenstemt met dat merk en dat door die adverteerder zonder toestemming van de merkhouder is geselecteerd in het kader van een zoekmachineadvertentiedienst op internet, reclame te maken voor dezelfde waren of diensten als die waarvoor dat merk is ingeschreven, wanneer die reclame het de gemiddelde internetgebruiker onmogelijk of moeilijk maakt te weten of de waren of diensten waarop de advertentie betrekking heeft afkomstig zijn van de merkhouder of een economisch met hem verbonden onderneming, dan wel, integendeel, van een derde.

 

IEPT20100325, HvJEU, BergSpechte v Trekking.at Reisen

Gebruik zoekwoorden. De merkhouder is gerechtigd gebruik van trefwoorden in zoekmachineadvertentiedienst te verbieden wanneer die reclame het voor de gemiddelde internetgebruiker onmogelijk of moeilijk maakt om te weten of de waren of diensten waarop de advertentie betrekking heeft afkomstig zijn van de merkhouder of een economisch met hem verbonden onderneming, dan wel, integendeel, van een derde.

 

IEPT20100323, HvJEU, Google Adwords

Gebruik zoekwoorden. Inbreukmakend gebruik trefwoord door Adwords-adverteerder: Gebruik merk als trefwoord door inbreukmakend wanneer de reclame het moeilijk maakt om herkomst waren of diensten te bepalen. Geen gebruik merk door zoekmachineadvertentiedienst. Zoekmachineadvertentiedienst niet aansprakelijk bij passieve rol: wanneer die dienstverlener geen actieve rol heeft gehad waardoor hij kennis heeft van of controle heeft over de opgeslagen gegevens.

 

IEPT20090618, HvJEG, L’Oréal cs v Bellure cs

Overige functies merk. Vergelijkingslijsten: ongerechtvaardigd voordeel wanneer in het kielzog van het bekende merk geprofiteerd wordt van de aantrekkingskracht, de reputatie en het prestige van bekend merk, en zonder financiële vergoeding profijt gehaald wordt uit de commerciële inspanningen van de merkhouder. Verbod van niet-richtlijn conforme vergelijkende reclame wanneer geen afbreuk wordt gedaan aan herkomstfunctie van merk, maar wel aan één van de overige functies van het merk (kwaliteitsgarantie, of de communicatie-, de investerings- en de reclame-functie). Expliciete of impliciete vermelding dat een product imitatie is van een algemeen bekend merk is ongeoorloofde vergelijkende reclame en daardoor behaald voordeel levert een oneerlijk voordeel op.

 

IEPT20070125, HvJEG, Opel

''''Exclusief recht beperkt tot gebruik dat afbreuk doet aan merkfuncties. Voor verbod ex artikel 5(1)(a) Merkenrichtlijn vereist dat teken afbreuk kan doen aan gebruik aan functies van ingeschreven merk - Gebruik voor speelgoedauto's kan afbreuk doen aan automerk - Gebruik automerk op schaalmodel is geen aanduiding van een kenmerk (artikel 6(1)(b) Merkenrichtlijn). Aan de conclusie dat sprake is van gebruik van het merk wordt niet afgedaan door de omstandigheid dat het relevante publiek het gelijke teken niet waarneemt als een aanduiding dat deze waren afkomstig zjn van Opel. 

 

IEPT20021112, HvJEG, Arsenal
''''Exclusief recht beperkt tot gebruik dat afbreuk doet aan merkfuncties. Gebruik in het economisch verkeer. Herkomstgarantie is wezenlijke functie van het merk. Exclusief recht beperkt tot gebruik door een derde dat afbreuk doet of kan doen aan de functies van het merk. Gebruik voor zuiver beschrijvende doeleinden uitgesloten van verbodsrecht merkhouder.

 

IEPT20020514, HvJEG, Hölterhoff v Freiesleben

Louter beschrijvend gebruik. Beschrijvend gebruik merk voor aanduiding eigenschap product geen inbreuk.

 

Hoge Raad

 

IEPT20180105, HR, Primagaz

''''Exclusief recht beperkt tot gebruik dat afbreuk doet aan merkfuncties. Na het arrest Shell/Walhout heeft het HvJEU immers geoordeeld dat een merkhouder zich alleen dan tegen dergelijk gebruik kan verzetten indien dat gebruik afbreuk doet of kan doen aan de functies van het merk (zie IEPT20021112).Van afbreuk aan de herkomstaanduidingsfunctie van het merk is sprake wanneer dat gebruik het voor de normaal geïnformeerde en redelijk oplettende consument onmogelijk of moeilijk maakt om te weten of de waren of diensten waarop het gebruik betrekking heeft, afkomstig zijn van de merkhouder of een economisch met hem verbonden onderneming, dan wel, integendeel, van een derde (zie IEPT20110922).