(b) Samengestelde namen

Print this page
Auteur:
Th.C.J.A. van Engelen, N.F. de Bruin

  naar IE-Beginselen   

 

Hof van Justitie EU

 

IEPT20080508, HvJEG, Eurohypo

Beoordeling samengesteld merk. Het Gerecht heeft nagegaan of het merk, in zijn geheel beschouwd, beschrijvend is.

 

IEPT20070419, HvJEG, Celltech

Combinatie beschrijvende bestanddelen. Uit de rechtspraak van het Hof volgt niet dat de voorafgaande analyse van elk van de bestanddelen waaruit een merk is samengesteld, een verplichte stap is – te beoordelen is of het merk in zijn geheel beschouwd beschrijvend is.

 

IEPT20040916, HvJEG, SAT1

Bestanddelen zonder onderscheidend vermogen. Het feit dat een samengesteld merk enkel bestanddelen zonder onderscheidend vermogen heeft, wettigt de conclusie dat dit merk in zijn geheel beschouwd ook gewoonlijk in de handel kan worden gebruikt voor de voorstelling van de betrokken waren of diensten. Die conclusie kan alleen worden weerlegd wanneer er aanwijzingen zijn dat het samengestelde merk méér weergeeft dan de som van de bestanddelen ervan. In casu is dat niet het geval.

 

IEPT20040212, HvJEG, Postkantoor

Samengesteld woord. Samengesteld woord bestaande uit beschrijvende bestanddelen als regel ook beschrijvend, tenzij het woord merkbaar verschilt van de loutere som van zijn bestanddelen.

 

IEPT20020919, HvJEG, Companyline

Combinatie van twee gebruikelijke termen. Dat het Gerecht bij de uitlegging van artikel 7, lid 1, sub b, van verordening nr. 40/94 geen blijk heeft gegeven van een onjuiste rechtsopvatting door na te gaan of de combinatie van twee soortnamen het teken een extra kenmerk verleent waardoor het in zijn geheel onderscheidend vermogen verkrijgt.