2023 Hof Den Bosch

Print this page

IEPT20230711, Hof Den Bosch, Chalets
Onvoldoende spoedeisend belang bij gevraagde voorziening ten tijde van arrest in hoger beroep, enkel belang wegens proceskosten eerste aanleg. Uitgangspunt: (a) dat er uitsluitend sprake is van één mogelijk inbreukmakend / nagebootst chalet dat al gedurende geruime tijd door [YYY] Caravans tevergeefs te koop wordt aangeboden, en (b) dat voldoende aannemelijk is dat [geïntimeerden] of één van hen beiden niet een volgend chalet met een gelijk ontwerp zal gaan aan- of verkopen. Het hof zal het mogelijk inbreukmakende chalet verder alleen nog aanduiden als Spark Terras (en niet meer als Lessnaar Terrasse). Chalet Rushmore auteursrechtelijk beschermd werk. Beperkte auteursrechtelijke bescherming van het ontwerp van de Rushmore: heeft betrekking op de specifieke totale combinatie van de industriële hoekige uitstraling en de […] genoemde elf elementengrond van een totale combinatie van specifieke elementen. Inbreuk op auteursrecht Rushmore. De totaalindruk van de Spark Terras stemt overeen met de totaalindruk van de Rushmore op basis van de totale combinatie van elementen, ontlening onvoldoende onderbouwd betwist (niets aangevoerd over ontwerpproces Spark Terras).

 

IEPT20230704, Hof Den Bosch, Grafix v RMS

Voorlopige voorziening tot nakoming vaststellingsovereenkomst (VSO II) afgewezen, uitgaande van rechtmatige beëindiging daarvan: Uit LOI, VSO I en VSO II volgt voorshands niet dat IE-stappenplan moet worden doorlopen voordat douane-registratie of VSO II kan worden beëindigd. Geen sprake van geringe inbreuk die de beëindiging van VSO II niet zou rechtvaardigen. Belang Grafix bij instandhouding van douane-registratie weegt niet op tegen het belang van RMS bij het beëindigen daarvan.

 

IEPT20230321, Hof Den Bosch, Onrechtmatige bekostiging proceskosten

Proceskosten onterecht bekostigd door de Staat: bij aanvang van de procedure was financiering wel redelijk ter behoud van de integriteit van de rechtspraak. Echter, de Staat kon niet in redelijkheid blijven financieren wegens gebrek aan algemeen belang van het hoger beroep. 

 

IEPT20230221, Hof Den Bosch, Femiscope
Uitvinder van een innovatief speculum voor gynaecologisch onderzoek, de Femiscope, heeft een samenwerkingsovereenkomst met appellant gesloten voor de doorontwikkeling in ruil voor 10% van de aandelen in de octrooihoudende holding. Het aandelenbelang werd niet geleverd. Omdat deze doorontwikkeling niet succesvol verliep, heeft de doorontwikkeling in een nieuwe rechtspersoon plaatsgevonden zonder appellant. Dat is onrechtmatig en is toe te rekenen aan de uitvinder en de holding omdat deze met elkaar zijn te vereenzelvigen. Appellant vordert schadevergoeding, maar voldoet niet aan de op haar rustende verplichting dit van een deugdelijke onderbouwing te voorzien. Vorderingen worden afgewezen.

 

IEPT20230131, Hof Den Bosch, Unipak
Na matiging een bedrag van € 150.000 aan boetes toe wegens overtreding van IE-beding, concurrentiebeding, verbod nevenactiviteiten, concurrentiebeding en relatiebeding. Verwijtbaarheid is gezien de tekst van de boetebepaling geen vereiste voor verschuldigdheid van de boete, net zomin als het vaststaan van (de omvang van de) schade. In boetebepaling staat dat bij overtreding zonder nadere ingebrekestelling een boete verbeurt. Overtreding IE-beding arbeidsovereenkomst, uitgelegd in samenhang met boetebeding van artikel 20. In artikel 20 staat dat een boete wordt verbeurd bij overtreding door werknemer van – onder meer – artikel 18. Daarmee dient artikel 18 naar het oordeel van het hof te worden gelezen als een verbodsbepaling, net als de overige in artikel 20 genoemde artikelen. Dat betekent dat een boete wordt verbeurd indien de werknemer ervoor zorgt dat een IE-recht, voortvloeiend uit werkzaamheden en/of uitvindingen van de werknemer tijdens het bestaan van de dienstbetrekking, niet toekomt aan de werkgever.