2018

Print this page

IEPT20181221, Rb Amsterdam, Tommy Hilfiger v Facebook

Voorzieningenrechter verklaart zich in afwachting van antwoord op prejudiciële vraag en in lijn met oordeel PG in HR Spin Master/High5 Products (IEPT20181102) inzake Uniemodellen-verordening onbevoegd te oordelen over vorderingen die zijn gebaseerd op de Uniemerken-verordening. Voorzieningenrechter bevoegd ten aanzien van zowel Facebook Nederland als Facebook Ierland: nu Facebook Nederland is gevestigd in Amsterdam is de voorzieningenrechter in beginsel ex artikel 7 lid 1 Rv (samenhang vorderingen) ook ten aanzien van Facebook Ierland bevoegd, in kader van argument Facebook dat het betrekken van Facebook Nederland gekunstelde wijze is om bevoegdheid Nederlandse rechter te construeren wordt overwogen dat bevoegdheid afgezien van artikel 7 lid 1 kan worden aangenomen ex artikel  6 onder e Rv en 7 lid 2 EEX (plaats schadebrengende feit). Facebook Ierland en Facebook Nederland ieder afzonderlijk bevolen om het toestaan van advertenties op Facebook en Instagram voor namaak Hilfiger-producten te staken en gestaakt te houden: voldoende aannemelijk gemaakt dat stelselmatig advertenties verschijnen waarin namaakproducten worden aangeboden en waardoor inbreuk wordt gemaakt op (in elk geval) het Benelux-woordmerk Tommy Hilfiger, nu Facebook geen ‘neutrale’ tussenpersoon/hostingdienst is mag worden vereist dat zij passende maatregelen treft om stelselmatige IE-inbreuken te voorkomen, tot dusver getroffen maatregelen zijn onvoldoende effectief. Facebook dient NAW-gegevens van adverteerders te verstrekken: aannemelijk dat sprake is van onrechtmatig handelen, Tommy Hilfiger heeft belang bij verkrijgen gegevens, voldoende aannemelijk dat geen minder ingrijpende wegen mogelijk openstaan om gegevens inbreukmakers te identificeren, privacybelangen en AVG staan niet aan verstrekken gegevens in de weg.

 

IEPT20181219, Rb Amsterdam, Foto omslag boek

Geen analoge toepassing beeldcitaatrecht nu evident is dat foto als versiering van omslag van biografisch boek dient: enige foto in het boek, afgedrukt over de volle omslag, ter communicatie van inhoud boek en kooplustopwekkend. Openbaarmaking foto onrechtmatig mede gelet op verzilverbare populariteit maar onvoldoende grond om  verdere openbaarmaking te verbieden: voorafgaand aan openbaarmaking geen redelijke vergoeding aangeboden en openbaarmaking foto doet geen afbreuk aan reputatie van het subject. Debat over de omvang van de redelijke vergoeding onvoldoende gevoerd waardoor standpunten nader dienen te worden onderbouwd: uit het overlegde rapport kan niet worden opgemaakt dat een vergoeding van € 15.000,00 en 14% van de bruto omzet exclusief BTW eerder is overeengekomen.

 

IEPT20181212, Rb Amsterdam, ABMD v Buma/Stemra

Buma/Stemra niet jegens ABMD-leden verplicht tot handhaven bij zakelijk gebruik van particulier abonnement streamingdienst: belangenorganisatie alleen jegens rechthebbenden gehouden op te treden tenzij wegens bekende nadelige gevolgen voor derden in redelijkheid niet van handhaving mag worden afgezien, van dit laatste is geen sprake. Het staat Buma/Stemra echter niet vrij aan ABMD- leden een ander tarief in rekening te brengen dan het tarief dat door streamingdiensten als Spotify wordt afgedragen voor het door Buma/Stemra gedoogd zakelijk gebruik van privélicenties: van Buma/Stemra mag worden verwacht dat vergelijkbare gevallen gelijk behandeld worden, de prijs voor ABMD-leden verschilt sterk van de prijs voor het gedoogd zakelijk gebruik van een privélicentie, hetgeen waarvoor wordt betaald komt op hetzelfde neer. Terbeschikkingstelling geincrypte  muziek aan afnemers ABMD-leden vormt mededeling aan het publiek: afnemers vormen niet een te kleine of onbeduidende groep ontvangers om van een publiek te kunnen spreken, dat die afnemers vervolgens ook voor de door hen verrichte openbaarmaking moeten betalen doet daar niet aan af.

 

IEPT20181212, Rb Amsterdam, Edelman v Casa International

Voorzieningenrechter verklaart zich in afwachting van antwoord op prejudiciële vraag en in lijn met oordeel PG in HR Spin Master/High5 Products (IEPT20181102) onbevoegd te oordelen over vorderingen die zijn gebaseerd op de modellenverordening. Onvoldoende aannemelijk dat ster en kerstboom met ledverlichting werken in de zin van de Auteurswet zijn: vorm niet oorspronkelijk en overige elementen triviaal. Geen sprake van slaafse nabootsing: boom en ster hadden geen eigen gezicht op de markt bij aanvang gestelde inbreuk. 

 

IEPT20181205, Rb Amsterdam, Aquaris

Voorzieningenrechter verklaart zich in afwachting van antwoord op prejudiciële vraag en in lijn met oordeel PG in HR Spin Master/High5 Products (IEPT20181102) onbevoegd te oordelen over vorderingen die zijn gebaseerd op de modellenverordening. Inbreuk op auteursrecht IN GOLD WE TRUST-hoodie: tekst op verschillende manieren, kleuren en plaatsen van de hoodie is aangebracht waarbij de combinatie maakt dat sprake is van een werk, deze combinatie is één op één overgenomen in de IN AMSTERDAM WE TRUST-hoodie. Geen inbreuk op IN GOLD WE TRUST woord- en beeldmerk: dominante bestanddelen GOLD en AMSTERDAM zijn dermate verschillend dat onvoldoende visuele of auditieve overeenstemming tussen merk en teken kan worden aangenomen.

 

IEPT20181204, Rb Amsterdam, EVL

Nu voorshands aannemelijk is dat [X] en [Y] gezamenlijk eigenaar zijn van de intellectuele eigendomsrechten op het concept voor herdenkingen ‘Ereveld Vol Leven’: verbiedt de voorzieningenrechter EVL, [Y] en Stichting om het evenement “Ereveld Vol Leven” op basis van het concept zonder toestemming van [X] te (doen) organiseren of gebruik te maken van de naam “Ereveld Vol Leven”, wordt EVL veroordeeld tot overdracht van de domeinnaam ereveldvolleven.nl aan [Y] en een gebod aan [Y] om ten behoeve van [X] een pandrecht op die domeinnaam te vestigen, wordt [Y] veroordeeld om [X] als mede-merkhouder van het merk Ereveld vol Leven te registreren.

 

IEPT20181203, Rb Amsterdam, TPV v LG

LG verboden dwangsommen bij verbod om slogan “The best OLED TV you can buy” te gebruiken in combinatie met EISA-predicaat uit (IEPT20180516) te executeren op grond van thans bekende feiten: gesteld noch gebleken dat TPV zelf de gewraakte combinatieslogan nog heeft gebruikt, veroordeling om derden te verzoeken gewraakt reclamemateriaal terug te sturen behelst inspanningsverplichting, TPV heeft hieraan voldaan door sturen brief en overige inspanningen, aantal winkels waar het gewraakte reclamemateriaal nog is aangetroffen dermate klein dat hieruit niet de conclusie kan worden getrokken dat TPV zich onvoldoende zou hebben ingespannen.

 

IEPT20181129, Rb Amsterdam, DBHI v Adidas

Licentienemer DBHI is bevoegd om Adidas in rechte te betrekken: bevoegdheid tot handhaven is opgenomen in licentieovereenkomst, niet in te zien waarom DBHI met deze volmacht niet op eigen naam kan optreden tegen de gestelde merkinbreuk. Adidas maakt door kleding te verkopen onder de lijn Falcon inbreuk op het voor kleding ingeschreven woordmerk FALCON ex artikel 2.20 lid 1 sub a BVIE. Adidas maakt door schoenen te verkopen onder de naam Falcon inbreuk op het voor kleding ingeschreven woordmerk FALCON ex artikel 2.20 lid 1 sub b BVIE: kleding en schoenen zijn soortgelijk, onderscheidend vermogen woordmerk FALCON niet verwaterd, mede door veelvuldig gebruik samenwerkingsverbanden Adidas is voldoende aannemelijk dat relevante publiek kan denken dat er een economische verbondenheid bestaat tussen DBHI en Adidas. Dat teken Falcon niet op de producten is aangebracht maakt niet dat geen sprake is van inbreuk, maar betekent wel dat deze onder een andere naam op de markt gebracht kunnen worden.

 

IEPT20181121, Rb Amsterdam, BTSW Consultancy

Geen causaal verband tussen het door gedaagde plaatsen van een tweet waarin verwezen wordt naar het boek over sektarische organisaties en het artikel van De Telegraaf, waarin de BTSW wordt beschuldigd van sektarisme, en de gestelde schade: De Telegraaf heeft haar berichtgeving niet enkel gebaseerd op het boek maar ook andere bronnen en het boek is door de verdere ophef in de media rondom de vermeende belangenverstrengeling met de KNVB een beperkt onderdeel van de kritiek rondom BTSW geworden.

 

IEPT20181113, Rb Amsterdam, Trouw

Geen onrechtmatige daad door in strijd te handelen met toezegging tot verwijderen van artikel uit online-archief: rechtsvordering is verjaard. Plaatsen en geplaatst houden door Trouw van artikel in haar online archief niet onrechtmatig waardoor eiseres geen recht heeft op schadevergoeding: het publieke belang bij een volledige en integere online archivering weegt zwaarder dan de privacy redenen.

 

IEPT20181109, Rb Amsterdam, Foto zonder toestemming

Auteursrechtinbreuk aangenomen: foto is een auteursrechtelijk werk en foto is zonder toestemming van fotograaf op een website geplaatst. Omstandigheid dat foto slechts korte tijd online stond en wellicht alleen beschikbaar was voor werknemers doet niet af aan inbreuk. Onbewuste auteursrechtinbreuk komt voor rekening en risico van inbreukmaker. Gedaagde gehouden tot vergoeding schade: gederfde licentievergoeding voldoende onderbouwd. Voldoende toegelicht dat schade is geleden  vanwege het ontbreken van naamsvermelding, het ontbreken van toestemming voor gebruik van de foto en het zelf moeten constateren van de inbreuk op het auteursrecht. Gevorderde schadevergoeding komt kantonrechter redelijk voor. Gevorderde proceskosten van ruim twee duizend euro in hoogte niet redelijk en evenredig: gedaagde voerde eerder soortgelijke procedures waardoor aangenomen wordt dat voorbereidende werk reeds was gedaan en hoogte bedrag door rechter naar billijkheid wordt vastgesteld op € 400.

 

 

IEPT20181108, Rb Amsterdam, Joris No Smell v Pet Bedding

Met vaststellingsovereenkomst overeengekomen dat [B] aandelen in Sunshine overdraagt aan eisers. Vaststellingsovereenkomst geschonden. Geen dwaling bij aangaan vaststellingsovereenkomst: overige uit vaststellingsovereenkomst voorgekomen overeenkomsten getekend, niet onderbouwd dat wilsovereenstemming ontbrak. Eisers mochten erop vertrouwen dat [B] met vaststellingsovereenkomst de IE-rechten op naam “Joris no smell”, logo konijn en afbeeldingen verpakking heeft ingebracht in Sunshine of de C.V. en met de vaststellingsovereenkomst aan hen overdroeg. Aannemelijk dat auteursrecht op konijn en afbeeldingen andere dieren ex art. 8 Aw bij Sunshine berustte en niet bij [B] in privé. Indien concurrentiebeding nietig is baat dit [B] niet: in vaststellingsovereenkomst bepaald dat ongeldige bepaling wordt vervangen door geldige bepaling, concurrentiebeding van 3 jaar zou aanvaardbaar zijn, binnen die periode is door [B] gehandeld. Merkdepots door Pet Bedding te kwader trouw gelet op voorgebruik door Sunshine en de C.V.. Voor-voorgebruik merken door Pet Bedding niet aannemelijk.

 

IEPT20181030, Rb Amsterdam, Een bank in Suriname

Uitlating in het boek van gedaagde waarin [naam 2] in verband wordt gebracht met credit card fraude niet onrechtmatig jegens [naam 2], ware hij nog in leven geweest: voldoende steun in feiten en uitlatingen zijn niet onnodig grievend. Eisers, nabestaanden van [naam 2] geen recht op immateriële schadevergoeding op grond van artikel 6:106, eerste lid, aanhef en sub c BW: uitlatingen van [gedaagde] in het boek niet onrechtmatig zijn geweest jegens [naam 2], als hij nog in leven zou zijn geweest.

 

IEPT20181026, Rb Amsterdam, Nine & Co v Van Meel

Onvoldoende spoedeisend belang bij toewijzing vorderingen inzake gestelde auteursrechtinbreuk en slaafse nabootsing van babykleding: collectie inmiddels gewijzigd in een waartegen eiser geen bezwaar heeft, voldoende aannemelijk dat oude collectie is uitverkocht, dat mogelijk nog enkele kledingstukken online zijn te vinden vormt - mede nu het geen uitgemaakte zaak is dat sprake is van inbreuk - geen rechtvaardiging voor toewijzing vorderingen. Proceskosten gecompenseerd: dat het tot een kort geding is gekomen valt beide partijen te verwijten.

 

IEPT20181012, Rb Amsterdam, Sanoma

Publiceren foto’s en artikel over vriend nieuwslezeres Dionne Stax niet onrechtmatig: eiser is door relatie met Stax - die zich presenteerde als succesvolle single - zelf ook een min of meer publiek persoon geworden, foto’s illustratief en niet diffamerend, niet voldoende zeker dat foto’s het resultaat zijn van het hinderlijk volgen van eiser, niet aannemelijk dat artikel schadelijk is voor reputatie eiser. Beroep op AVG slaagt niet: gebruik valt onder de in de AVG vervatte uitzondering voor de verwerking van persoonsgegevens voor uitsluitend journalistieke doeleinden.

 

IEPT20181011, Rb Amsterdam, De Porseleinkast

Uitgeverij van Oorschot hoeft autobiografisch dagboek met daarin aantijgingen aan het adres van eiser niet uit de handel te nemen: hedendaagse lezer zal begrijpen dat het boek niet altijd een objectieve beschrijving van de werkelijkheid betreft, feitelijke passages vinden voldoende steun in het beschikbare feitenmateriaal, impact boek op privéleven eiser is beperkt.

 

IEPT20180927, Rb Amsterdam, Curator v ING

Geen geldig pandrecht ING op auteursrecht ontwikkelde software: omschrijving van het pandrecht voldoet niet aan de vereiste bepaalbaarheid nu de categorie ‘goederen’ te algemeen is.

 

IEPT20180914, Rb Amsterdam, Noordkaap

Uitzending Undercover in Nederland niet onrechtmatig: misstand, voldoende steun in het feitenmateriaal, voorshands niet aannemelijk dat [X] bij uitzending zal worden herkend, voor zover familie en kenniskring haar door combinatie van factoren toch zullen herkennen is verlies van goede naam voorzienbaar gevolg van eigen handelen [X],  [X] heeft het (deels) aan haar zelf te wijten dat de uitzending geen weerwoord van haar bevat.

 

IEPT20180912, Rb Amsterdam, Stichting Bosch

Samenwerking tussen partijen ten aanzien verdieping kennis over het werk van Jheronimus Bosch heeft geleid tot gemeenschappelijk goed (3:166 BW): gedaagde is ingestapt in gereedstaand project en heeft daarin eigen rol gekregen. Gedaagde moet daarom alsnog meewerken aan doorontwikkeling van zijn website tot de Publieke Website die partijen voor ogen heeft gestaan. Gelet op doel gemeenschap kan gedaagde zich in redelijkheid niet verzetten tegen aanvulling van de website met meer recente onderzoekgegevens. Gedaagde hoeft niet inloggegevens website te verstrekken: zou leiden tot toegang tot de broncode van hetgeen leidt tot auteursrechtinbreuk. Stichting moet in staat worden gesteld om website te bewerken en aan te vullen. Domeinnaam boschproject.org moet aan gemeenschap worden overgedragen.

 

IEPT20180912, Rb Amsterdam, Marakesh v Marrakech

La Boulangerie traditionelle Marrakech maakt geen inbreuk op handelsnaam Bakkerij Marakesh: handelsnaam Bakkerij Marakesh in hoge mate beschrijvend waardoor deze slechts een zeer geringe mate van bescherming geniet, voldoende verschil tussen beide handelsnamen om gebruik te rechtvaardigen.

 

IEPT20180907, Rb Amsterdam, Leidseplein Beheer v Magic Leaf

Magic Leaf bij onmiddellijke voorziening ex artikel 1019e lid 2 Rv bevolen om inbreuk op merkenrecht The Bulldog te staken bij aanbieden grinders.

 

IEPT20180827, Rb Amsterdam, Rutten v RF Mediaproducties

Radiofreak.nl dient fotograaf € 1.500 schadevergoeding te betalen wegens auteursrechtinbreuk door foto’s gemaakt in het kader de overstap van Giel Beelen naar Veronica - waartoe toegang werd verkregen doordat de link van de Wetransfer-map in beeld kwam tijdens een livestream van Beelen - openbaar te maken: foto’s waren niet openbaar gemaakt door rechthebbende, geen toestemming voor openbaarmaking.

 

IEPT20180719, Rb Amsterdam, Google

Zoekresultaat over tuchtrechtelijke veroordeling arts dient te worden verwijderd uit zoekresultaten Google nu geen sprake is van bijzondere omstandigheden die met zich brengen dat het recht van op eerbiediging van haar privacy en haar persoonsgegevens moet wijken voor het belang van het publiek om toegang te krijgen tot de informatie: zoekresultaat bovenmatig en niet ter zake dienend, publiek kan informatie over tuchtrechtelijke maatregel ook vinden in BIG-register.

 

IEPT20180716, Rb Amsterdam, Eek v Schijf Restoric

Eikenhouten kantinetafels Ontwerp 1 en 2 van Piet Hein Eek auteursrechtelijk beschermd: tafels hebben een als afkomstig van Eek herkenbare vormgeving. Tafels A en B van Schijf Restoric maken inbreuk op ontwerp 1 en 2 nu dermate veel (auteursrechtelijk) beschermde trekken zijn overgenomen dat sprake is van een overeenstemmende totaalindruk: tafels zijn voorzien van een rechthoekig blad met een vergelijkbare dikte en afmeting,  twee stevige staanders met opvallend vormgegeven schuinoplopende voeten die niet aan de uiterste korte zijden onder het tafelblad maar enigszins naar binnen zijn gepositioneerd, rechte stroken hout en nagenoeg identieke kleur, bij tafel B en Ontwerp 2 komt daarbij dat beide zijn gemaakt van sloophout met afwisseling van rechte stroken met kleine vierkantjes, het verschil in dikte en hoek van de poten is van zodanig ondergeschikte betekenis dat het niet afdoet aan de overeenstemmende totaalindrukken.

 

IEPT20180815, Rb Amsterdam, DENK v BNNVARA

Uitzenden door BNNVARA van heimelijk opgenomen gesprek niet onrechtmatig jegens DENK: (het idee voor) de nepbanner kan worden aangemerkt als een ernstige misstand waarover het publiek moest worden geïnformeerd, heimelijk gemaakte opnamen van het gesprek wijzen uit dat de fractievoorzitter van DENK betrokken is geweest bij de totstandkoming van de  banner, het uitrollen van de nepbanner was al in een vergevorderd stadium en geen idee dat snel naar de prullenbak is verwezen en gebruik van de heimelijk gemaakte opnamen gerechtvaardigd voor het weerleggen van de fake news-beschuldigingen  van DENK aan het adres van de journalisten.

 

IEPT20180725, Rb Amsterdam, GS Media

GS Media kan zich niet beroepen op ontbreken eigen verantwoordelijkheid door enkel plaatsen embedded hyperlink naar seksvideo [eiseres] op geenstijl.nl: embedden heeft in de verschijningsvorm zelfde effect en dezelfde nadelige gevolgen voor eiseres gehad dan als GS Media deze zelf online had geplaatst. GS Media heeft grens van ontoelaatbare overschreden door embedded hyperlink te plaatsen naar seksvideo [eiseres]: op geen enkele wijze aannemelijk gemaakt dat aan de kaak stellen hypocrisie anderen plaatsen van de embedded hyperlink rechtvaardigde. [gedaagde 3] en [gedaagde 4] persoonlijk aansprakelijk: aansprakelijk onvoldoende betwist. Materiële schade [eiseres] onvoldoende aannemelijk. Immateriële schadevergoeding van €30.000 toegewezen: zeer ernstige inbreuk op persoonlijke levenssfeer eiseres, op indringende wijze en onder grove veronachtzaming van haar belangen doordat zeer groot publiek is bereikt en een en ander [eiseres] nog jaren zal achtervolgen.

 

IEPT20180713, Rb Amsterdam, Zonamo

Schorsing tenuitvoerlegging verstekvonnis waarin is geoordeeld dat Zonamo exploitatie single ‘Lauw’ van Boef moet staken: uitvoerbaarverklaring bij voorraad zonder dat deze was gevorderd vormt kennelijke misslag, verweer van Zonamo in verzetprocedure zeker niet kansloos.

 

IEPT20180712, Rb Amsterdam, Anbo v Omroep Max

Uitzending Meldpunt en artikel Follow The Money over de jaarcijfers, het teruggelopen ledenaantal en het bestuur van Anbo niet onrechtmatig: Met betrekking tot uitlaten van de journalist van FTM vervult Omroep Max  een boodschappersfunctie, de opmerkingen van de journalist dat de houding van de directeur defensief en agressief en de opmerking van een expert dat de bestuursstructuur niet in balans is betreffen waardeoordelen. De ernst van de misstanden die Omroep Max aan de kaak stelt en hebben een maatschappelijk belang. Voldoende mogelijkheid tot wederhoor geboden. Drie beweerde feitelijke onjuistheden in artikel FTM vinden voldoende steun in feitenmateriaal en van twee beweerde onjuistheden is onvoldoende duidelijk wat onjuist is.

 

IEPT20180711, Rb Amsterdam, Bandit

Bandit Mistgeneratoren (BM) en Bandit Installatietechniek (BI) hebben geen toestemming voor gebruik woord “Bandit”: toestemming vloeide voort uit beëindigde distributieovereenkomst tussen Bandit NV en FRS, BM en BI hadden op de hoogte moeten zijn van beëindiging van distributieovereenkomst. Handelsnamen “Bandit Mistgeneratoren” en “Bandit Installatietechniek” maken inbreuk op handelsnaam “Bandit”: verwarringsgevaar door geringe afwijking naamgeving en zelfde handelsactiviteiten  (verkoop van beveiligingsapparatuur en desgewenst de installatie daarvan). Merkinbreuk “sub a”: woord “bandit” in handelsnamen en domeinnamen van BM en BI gelijk aan merkenrechten Bandit NV.

Merkinbreuk “sub b”.

 

IEPT20180622, Rb Amsterdam, Media Digitaal

Inbreuk auteursrecht door artikel van eiser op server Media Digitaal te plaatsen: artikel was beschikbaar voor abonnees en openbaarmaking gebeurde zonder toestemming eiser.

 

IEPT20180615, Rb Amsterdam, Nationale Opera

Geen beperking uitingsvrijheid door journalist niet langer persvrijkaarten meer te verstrekken: toegang voorstellingen niet belet, enkel geen vrijkaarten meer verstrekt. Dat eiser of zijn opdrachtgever kosten zal moeten maken om de voorstellingen van de Nationale Opera te kunnen blijven recenseren doet niet af aan oordeel dat vrijheid van meningsuiting niet in geding is: voorshands aannemelijk dat tal van andere journalisten geen vrijkaarten ontvangen. Niet uitnodigen journalist voor persbijeenkomsten geen beperking vrijheid van meningsuiting: belang voor- en nazit lijkt vanuit journalistiek oogpunt beperkt, eiser heeft ook producties gerecenseerd zonder persbijeenkomst bij te wonen, lang niet alle journalisten uitgenodigd voor persbijeenkomsten.

 

IEPT20180606, Rb, Amsterdam, SBS II

Enkel schade uit de aantasting van eer en goede  naam (als gevolg van onrechtmatige publicatie) aan SBS toerekenbaar: handelen SBS jegens eiser onrechtmatig, geringe mate van verwijtbaarheid omdat zekere mate van zorgvuldigheid is getoond door SBS en door gebrek aan opzettelijk onrechtmatig handelen,  het bij deze specifieke onrechtmatige daad naar ervaringsregels te verwachten gevolg levert een beperkte aantasting van eer en goede naam op (eiser enkel voor beperkte kring herkenbaar), PTSS en arbeidsongeschiktheid is geen te verwachten gevolg van een dergelijke onrechtmatige publicatie. Beroep op arresten Hoge Raad inzake letselschade samenhangend met een bijzondere psychische gesteldheid gaat niet op: mate van verwijtbaarheid is in deze arresten groter dan in dit geval en tussen SBS en eiser geen werkgever-werknemer relatie.

 

IEPT20180606, Rb Amsterdam, SBS

Uitzending Undercover in Nederland over illegale polygame huwelijken in Nederland niet onrechtmatig jegens imam: sprake van misstand indien in Nederland polygame huwelijken worden gesloten, uit beelden blijkt dat imam bereid is mee te werken aan islamitisch huwelijk tussen medewerkster van Undercover en man die al twee vrouwen had, gezien de ernst van de misstand mochten verborgen camerabeelden worden gemaakt en mocht de imam herkenbaar in beeld worden gebracht.

 

IEPT20180530, Rb Amsterdam, Afrojack

Afrojack hoeft afspraken uit samenwerkingsovereenkomst met voormalig manager niet na te komen nu deze de zorgplicht voor zijn artiest niet is nagekomen: manager en artiest hebben tot op zekere hoogte altijd een tegenstrijdig belang maar de afspraken in de samenwerkingsovereenkomst gaan veel verder, niet gebleken dat Afrojack het met deze afspraken eens was, geen onafhankelijk adviseur aanwezig bij totstandkoming overeenkomst zodat Afrojack niet in de gelegenheid is gesteld de volledige betekenis ervan te begrijpen. Afrojack mocht oude managementovereenkomst opzeggen: geen (minimale) looptijd of opzeggingstermijn afgesproken, nu artiestenmanager was tekortgeschoten mocht Afrojack overeenkomst opzeggen zonder opzegtermijn of schadevergoeding aan te bieden.

 

IEPT20180516, Rb Amsterdam, LG v TPV

Reclameslogan voor Philips 55POS9002 “The best OLED TV you can buy” in combinatie met het EISA-predicaat is misleidend (6:194 BW): 55POS9002 heeft enkel EISA-predicaat “Best Buy” gekregen dat ziet op prijs/kwaliteitsverhouding en niet “Best Product” dat ziet op kwaliteit van product. Ook sprake van ongeoorloofde vergelijkende reclame (6:194a(1) BW). Reclameslogan “The best OLED TV you can buy” zonder EISA-predicaat wel geoorloofd: voorshands aannemelijk dat Philips tv’s aantal prijzen hebben gewonnen, waardoor niet kan worden uitgesloten dat uiting in bodemprocedure voldoende kan worden onderbouwd. Rectificatie afgewezen: uiting niet gedaan op websites TPV en Philips, in Telegraaf of andere landelijke dagbladen.

 

IEPT20180509, Rb Amsterdam, Kwantum v Kwantex

Bij wijze van voorlopige voorziening voor de duur van het geding (ex artikel 223 Rv) gevorderd inbreukverbod op merken Kwantum afgewezen: geen spoedeisend belang.

 

IEPT20180509, Rb Amsterdam, Zoom in v MN

MN toegestaan Illuminata in vrijwaring op te roepen in hoofdzaak over copyright strikes op Youtube: voldoende gesteld  vereiste rechtsverhouding aanwezig is met stelling dat Illuminata is tekortgeschoten in verplichting assistentie te verlenen ten aanzien van de copyright strikes forumkeuze voor Iers recht in overeenkomst MN en Illuminata brengt niet met zich dat Illuminata niet voor Nederlandse rechter in vrijwaring kan worden opgeroepen, onvoldoende onderbouwd dat vrijwaringsprocedure hoofdzaak onredelijk zal vertragen. Gevorderde inzage afgewezen: rechtmatig belang bij inzage onvoldoende toegelicht.

 

IEPT20180507, Rb Amsterdam, Antisemitische publicaties

Publicaties op website gedaagde strekkende dat eiser (bestuurslid Pro-Israëlische organisatie) een Zionist is en zijn organisatie een terroristische organisatie is, onrechtmatig: beweringen zijn niet feitelijk onderbouwd, aantijgingen publicaties absurd grievend. Immateriële schadevergoeding van € 1000,00: gedaagde heeft naam, portretfoto, studierichting en woonadres van eiser gepubliceerd.

 

IEPT20180502, Rb Amsterdam, Cruijff v Xander Uitgevers

Publicatieverbod Cruijff-biografie wegens gestelde portretrechtinbreuk door opname van zijn foto op de omslag afgewezen: Cruijff geniet weliswaar nog steeds verzilverbare populariteit, met oog op informatievoorziening echter onwenselijk indien onderwerp van biografie zich tegen iedere publicatie van zijn portret zou kunnen verzetten, nu de foto tevens kooplustopwekkend vermogen heeft maakt Cruijff weliswaar aanspraak op redelijke vergoeding, maar de omstandigheid dat deze niet op voorhand is aangeboden is onvoldoende om openbaarmaking te verbieden, afbreuk van of schade aan reputatie Cruijff niet aannemelijk gemaakt. Subsidiair gevorderd bedrag van € 15.000 en 14% van de bruto omzet eveneens afgewezen: onvoldoende aannemelijk dat bodemrechter gevorderd bedrag zou toewijzen.

 

IEPT20180425, Rb Amsterdam, Mavic v Picnic

Vervolg op tussenvonnis (IEPT20170906), waarin is geoordeeld dat inbreuk is gemaakt op het portretrecht van Max Verstappen door het gebruik van zijn ‘lookalike’ in een commercial van Picnic. Redelijke vergoeding voor gebruik portret Verstappen begroot op € 150.000 in plaats van gevorderd bedrag van € 400.000: Picnic kan niet worden verweten dat reclame viral is gegaan en via derden nog altijd beschikbaar is, marketingrapporten en factuur voor bedrijfsopening geven globale onderbouwing van exploitatiebelang Verstappen, Verstappen heeft echter geen inspanning hoeven te verlenen voor totstandkoming commercial.

 

IEPT20180418, Rb Amsterdam, Graypants v Think Paper

In de VS ontworpen Scraplight lampen niet auteursrechtelijk beschermd in Nederland: volgens reciprociteitstoets uit artikel 2 (7) Berner Conventie is voor bescherming in Nederland vereist dat aan de lampen in VS bescherming toekomt. Van inbreuk zou bovendien geen sprake zou zijn: totaalindrukken komen niet overeen, geen auteursrecht op gebruik (laagjes) karton. Geen sprake van slaafse nabootsing: vorm van de lampen stemt niet overeen, nabootsen stijl alleen in geval van bijkomende omstandigheden onrechtmatig. Geen auteursrechtinbreuk of onrechtmatig handelen door verveelvoudigen dan wel slaafs nabootsen van gebruikt beeldmateriaal: onvoldoende onderbouwd dat aan wijze van presenteren van de lampen auteursrecht toekomt in de VS, onrechtmatig handelen onvoldoende onderbouwd.

 

IEPT20180418, Rb Amsterdam, Spinnin Records

Beslissing uit tussenvonnis (IEPT20170726) dat bij Universal uitgebrachte Instrumental Mix onder exclusieve producersovereenkomst tussen gedaagde en Spinnin Records valt moet worden aangemerkt als eindbeslissing: er is uitdrukkelijk en zonder voorbehoud beslist. Dit betekent dat gedaagde de Instrumental Mix aan Spinnin Records had moeten aanbieden: geen reden om terug te komen op beslissing. Latere (vocale) versies vallen niet onder de overeenkomst: overeenkomst regelde geen overdracht van het auteursrecht op de Instrumental Mix, het staat gedaagde vrij om na afloop van de overeenkomst andere versies van het nummer te vervaardigen en aan te bieden. Schadevergoeding wegens tekortschieten in nakoming aanbiedingsplicht ziet dus slechts op de Instrumental Mix: schadevergoeding op te maken bij staat.

 

IEPT20180417, Rb Amsterdam, Nieuwe Revu

Noemen namen medewerkers castingbureau in artikel over #metoo binnen castingbureau niet onrechtmatig door voldoende steun in feitenmateriaal: sprake van misstand, waarbij noemen namen medewerkers is toegestaan, aangezien voldoende aannemelijk is gemaakt dat onoorbare gedragingen zich niet tot [naam 6] beperken, uitlatingen anonieme bronnen over medewerkers niet als beschuldigingen, maar genuanceerd weergegeven, vermelding dat [naam 8] onderwerp van onderzoek zou zijn geweest niet onjuist. Voldoende hoor en wederhoor.

 

IEPT20180417, Rb Amsterdam, De Volkskrant

Publicaties in Volkskrant over eiser met als titels “Nederlandse adviseur betrokken bij omkopingszaak in Congo” en “De onderkoning van Congo en zijn Nederlandse vazal” niet onrechtmatig; belang Volkskrant kritisch kunnen uitlaten weegt zwaarder dan belang gedaagde op niet blootgesteld te worden aan lichtvaardige verdachtmakingen: in de artikelen en de koppen van de artikelen wordt niet gesuggereerd dat eiser direct betrokken is bij omkopingspraktijken in Congo, voor aantijgingen in artikel Volkskrant voldoende steun in feitenmateriaal, voor gebruikte waardeoordeel bieden feiten voldoende grond en eiser is voldoende gelegenheid tot wederhoor geboden.

 

IEPT20180416, Rb Amsterdam, Halal Docs

Documentaire ”Jolene” vormt geen onrechtmatige aantasting van de nagedachtenis van overleden zoon van eiseres ex artikel 6:106 lid 1 sub c BW: zoon eiseres heeft op enig moment ingestemd met opname, beelden vormen weergave van de feiten en zijn niet eenzijdig negatief of onnodig kwetsend. Documentaire eveneens niet onrechtmatig jegens eiseres: connectie met eiseres voor grote publiek niet te maken, inbreuk op privéleven eiseres weegt niet op tegen belang om bijdrage te kunnen leveren aan maatschappelijk debat over stalking en geweld binnen relaties.

 

IEPT20180413, Rb Amsterdam, Woensdregt v Beapart

Geen tekortkoming in nakoming overeenkomst tussen hotel en architectenbureau nadat hotel gelijkende aan de in het interieurontwerp voorgestelde lampen heeft laten maken in China en vervolgens is aangesproken door de rechthebbende: in overeenkomst is geen advies- of waarschuwingsplicht overeengekomen inzake IE-rechten, van architect of interieurontwerper mag niet worden verwacht dat zij hier zonder afspraak over adviseert of waarschuwt.  

 

IEPT20180411, Rb Amsterdam, AddComm v Appcomm

Verwarringsgevaar tussen handelsnamen AddComm en Appcomm onvoldoende om inbreukverbod toe te wijzen: handelsnamen wijken weliswaar visueel en auditief slechts in geringe mate af en betreffen beide evidente samenstelling die niet louter beschrijvend is, partijen begeven zich echter in beperkte mate op dezelfde markt en bedienen zakelijk publiek met hoger dan gemiddeld niveau van oplettendheid.

 

IEPT20180329, Rb Amsterdam, Essential Aesthetics v Amsterdam Aesthetics

Contactverbod concurrentiebeding overtreden: verzending nieuwsbrief aan klant Essential Aesthetics, die speciaal e-mailadres voor Essential Aesthetics had aangemaakt doet vermoeden dat gebruik is gemaakt van adressenbestand Essential Aesthetics. Geen spoedeisend belang bij toewijzing boete van € 5.000 wegens overtreding contactverbod. Handelsnaam Amsterdam Aesthetics maakt geen inbreuk op handelsnaam Essential Aesthetics: geen gelijkluidende naam en sprake van naam die niet in slechts geringe mate afwijkt in de zin van artikel 5 Hnw door o.a. andere betekenis, uitspraak en beschrijvende aard “Aesthetics”. Logo Amsterdam Aesthetics niet in strijd met vaststellingsovereenkomst of slaafse nabootsing van logo Essential Aesthetics: enkel gelijkenis met betrekking tot de driehoekige vorm van de logo’s en aan de onderkant krullen, verder niet. Website Amsterdam Aesthetics geen slaafse nabootsing website Essential Aesthetics: als er al enige overeenkomst is door een menubalk over de hele breedte met een foto van een vrouwelijk model, is die functioneel bepaald. Geen overtreding concurrentiebeding door gebruik te maken van specialisten die werkzaam zijn (geweest) voor Essential Aesthetics: gelet op betwisting [I] niet bast te stellen dat sprake is van (overtreding van) een comncurrentiebeding, niet in te zien waarom aantrekken zelfde ZZP-er onrechtmatig zou zijn jegens Essential Aesthetics.

 

IEPT20180328, Rb Amsterdam, AvroTros

Ex artikel 382 sub a Rv (bedrog in geding) gevorderde herroeping van uitspraak waarin werd geoordeeld dat Radar-item over magnetische ketting BioStabil niet onrechtmatig is, afgewezen: onderzoeksrapport waar eiser zich op beroept is pas na geding in bezit van Radar gekomen, onvoldoende onderbouwd dat inhoud daarvan reeds bekend was.

 

IEPT20180322, Rb Amsterdam, Google IV

Artikelen over ambtenaar die door de Gemeente Rotterdam ontwikkelde software te eigen bate zou hebben verkocht hoeven niet te worden verwijderd uit zoekresultaten Google: niet gebleken dat artikelen onjuist of achterhaald zijn, artikelen bevatten geen  informatie over privéleven van verzoeken maar slechts over zijn professioneel handelen, publiek en toekomstige klanten hebben belang bij deze informatie.

 

IEPT20180322, Rb Amsterdam, Google III

Verbod op verwerking strafrechtelijke persoonsgegevens uit artikel 16 Wbp geldt niet voor tonen van publicaties met dergelijke gegevens in resultaten zoekmachine: Google kan weliswaar geen beroep doen op journalistieke exceptie, essentiële functie zoekmachine zou met categorisch verbod onaanvaardbaar worden beperkt. Artikel over veroordeling verzoeker wegens maken heimelijke opnames van huursters moeten worden verwijderd uit zoekresultaten Google nu geen sprake is van bijzonder geval waarin privacybelangen verzoeker opzij worden gezet: informatie schadelijk voor reputatie en privéleven verzoeker, verzoeker is niet als professionele partij opgetreden en is geen publiek persoon, belang publiek om van veroordeling kennis te nemen is gering.

 

IEPT20180322, Rb Amsterdam, Google II

Verbod op verwerking strafrechtelijke persoonsgegevens uit artikel 16 Wbp geldt niet voor tonen van publicaties met dergelijke gegevens in resultaten zoekmachine: Google kan weliswaar geen beroep doen op journalistieke exceptie, essentiële functie zoekmachine zou met categorisch verbod onaanvaardbaar worden beperkt. Artikelen over tuchtzaak tegen accountant hoeven niet te worden verwijderd uit zoekresultaten nu sprake is van bijzonder geval waarin belangen Google en publiek prevaleren boven belang accountant: zoekresultaten niet onjuist of achterhaald, tuchtzaak maakt onderdeel uit van publiek debat, zoekresultaten zijn relevant voor publiek en potentiele klanten.

 

IEPT20180322, Rb Amsterdam, Google

Publicaties over vermeende belastingontduiking muziekproducent hoeven niet uit zoekresultaten Google te worden verwijderd: publicaties bevatten geen bijzondere strafrechtelijke persoonsgegevens ex artikel 16 Wbp, niet aannemelijk gemaakt dat de berichtgeving onjuist, irrelevant, bovenmatig of achterhaald is, sprake van bijzonder geval waarin privacybelang en recht op bescherming  persoonsgegevens verzoeker dient te wijken voor belang Google en internetgebruiker.

 

IEPT20180321, Rb Amsterdam, Link Advocaten v Linq Advocaten

Verwarringsgevaar tussen handelsnaam LINQ Advocaten en oudere handelsnaam LINK Advocaten: gehele auditieve- en sterke visuele gelijkenis, LINK niet beschrijvend, kern ondernemingen is gelijk, ondernemingen begeven zich ondanks geografische afstand in elkaars vaarwater.

 

IEPT20180321, Rb Amsterdam, Internetzaaddonor

Publicatie artikel AD over internetspermadonor met Asperger niet onrechtmatig

Verzoek verwijzing andere rechtbank afgewezen: het enkele feit dat in een andere zaak met een andere wederpartij  deze rechtbank ten nadele van eiser heeft beslist is voor verwijzing onvoldoende. Artikel over eiser waarin wordt beweerd dat hij als zaaddonor heeft verzwegen dat hij syndroom van Asperger heeft, niet onrechtmatig: belang AD om publiek te informeren weegt zwaarder, beweringen vinden voldoende steun in het ten tijde van de publicatie van het artikel beschikbare feitenmateriaal, eiser voldoende gelegenheid tot wederhoor geboden en herkenbaarheid door plaatsing foto in combinatie  met vermelden van alias op internet, leeftijd en woonplaats van eiser beperkte inbreuk en heeft bovendien een waarschuwende effect.

 

IEPT20180314, Rb Amsterdam, TMG

Media-uitingen waarin eiser beschuldigd wordt van seksueel wangedrag gepubliceerd door TMG onrechtmatig: door herleidbaarheid is het belang van eiser bij bescherming van eer, goede naam en reputatie geschonden. Geen verbod op toekomstige publicaties: vordering te onbepaald en te veelomvattend. Immateriële schadevergoeding van tienduizend euro toegewezen: beschuldigingen betreffen ernstige strafbare feiten en een groot publiek is bereikt.

 

IEPT20180221, Rb Amsterdam, Royal Pro v Joba

Geen sprake van onrechtmatig handelen Joba door sluiten exclusieve distributieovereenkomst met Elit Bilardo: geen uitlokking- of profiteren van wanprestatie jegens Royal Pro nu bestaan duurovereenkomst tussen Royal Pro en Elit Bilardo niet is vast komen te staan. Geen inbreuk op Beneluxwoordmerk “Royal Pro” door gebruik woordmerk “Buffalo Royal Plus”: weliswaar geniet “Royal Pro” bekendheid voor synthetische biljartlakens en worden merken voor exact hetzelfde biljartlaken gebruikt, maar “Buffalo” is dominerend element en “Royal” en “Pro” kunnen ook kwaliteitsaanduidingen zijn waardoor onderscheidingskracht “Royal Pro” minder sterk is.

 

IEPT20180221, Rb Amsterdam, Componist Pretparkmuziek v Buma

Buma is niet toerekenbaar tekortgeschoten in nakoming exploitatieovereenkomst met componist pretparkmuziek: Algemeen Tarief Muziekgebruik niet van toepassing, onvoldoende onderbouwd dat oppervlakte looppaden verkeerd is berekend, omstandigheid dat Buma enige tijd op basis van foutieve informatie minder heeft geïncasseerd levert geen toerekenbaar tekortschieten in nakoming op, wijze van repartitie ook niet.

 

IEPT20180321, Rb Amsterdam, Overdracht domeinnaam

Geen grond voor overdracht van domeinnaam: gedaagde heeft voldoende gemotiveerd dat de domeinnaambeheerovereenkomst waar eiser zich op beroept reeds is opgezegd.

 

IEPT20180219, Rb Amsterdam, Surinamers in de polder

Dat eiseres ‘negerin’ werd genoemd in brief van gedaagde welke werd voorgelezen op discussie bijeenkomst en op de radio, is niet onrechtmatig: brief werd voorgelezen tijdens discussiebijeenkomst over het woord ‘neger' en eiseres profileert zich als prominent vertegenwoordigster van vereniging die deze discussie op de kaart heeft gezet.

 

IEPT20180215, Rb Amsterdam, Masterfile v Overstappen.nl

Schadevergoeding van € 290 voor gebruik stockfoto zonder toestemming Masterfile: uitlokking onvoldoende onderbouwd, schade begroot op bedrag dat Masterfile in rekening had mogen brengen indien toestemming was gevraagd, geen grond voor hogere vergoeding. Proceskosten gecompenseerd.

 

IEPT20180215, Rb Amsterdam, Google

Artikel 16 Wbp (verbod op verwerking strafrechtelijke persoonsgegevens) geldt niet voor  tonen van publicaties met strafrechtelijke persoonsgegevens in resultaten zoekmachine: Google kan weliswaar geen beroep doen op journalistieke exceptie, essentiële functie zoekmachine zou met categorisch verbod echter onaanvaardbaar worden beperkt . Of NRC-artikel over verzoeker ex artikel 36 en 40 Wbp uit zoekresultaten dient te worden verwijderd is afhankelijk van belangenafweging: recht op eerbiediging privéleven en op bescherming van persoonsgegevens weegt in beginsel zwaarder dan economisch belang exploitant zoekmachine en belang gebruikers bij toegang tot informatie. Verzoeker heeft er belang bij dat artikel niet blijft opduiken: artikel bevat bijzondere persoonsgegevens, beschikbaar maken leidt tot ingrijpende negatieve consequenties voor zakelijk en privéleven verzoeker, artikel bevat geen actuele informatie. Geen voldoende bijzonder en zwaarwegend publiek belang dat het belang van verzoeker overstijgt: artikel betreft relatief licht vergrijp,  eiser is geen public figure.

 

IEPT20180214, Rb Amsterdam, TMG

Artikelen in Telegraaf en Metro waarin eiser wordt beschuldigd boodschappenjongen te zijn van de onderwereld onrechtmatig: onvoldoende wederhoor, beschuldigingen zijn onjuist en misleidend en beschuldigingen vinden onvoldoende steun in het feitenmateriaal. Verwijdering artikelen uit de online archieven afgewezen: de samenleving moet kunnen vertrouwen op een volledige en integere online archivering.

 

IEPT20180131, Rb Amsterdam, MKB Ondernemers v TomTom

Beweerdelijk over het hoofd zien van wijziging in de overeenkomst dient voor rekening en risico MKB te blijven. Taalkundige uitleg overeenkomst: geen toestemming om woord Tom mondeling of in drukletters te gebruiken, daar waar het Tom logo redelijkerwijs niet kan of hoeft te worden gebruikt. Aanzienlijke betekenis taalkundige uitleg door professionele partijen die maanden lang onder deskundige begeleiding hebben onderhandeld. Niet de bedoeling van partijen om ruimere toestemming vast te leggen. Gesteld gebrek aan rechtskennis van [B] die namens MKB heeft onderhandeld gaat niet op: [B] heeft merkengemachtigde ingeschakeld en uit e-mail blijkt dat hij zich bewust was van betekenis artikel 1 van de overeenkomst. Overeenkomst rechtsgeldig ontbonden door overtreding artikel 1 door MKB.

 

IEPT20180126, Rb Amsterdam, Hearst Magazines

Onvoldoende aannemelijk dat voorgenomen publicatie over eiser onrechtmatig zal zijn jegens eiser: alleen in zeer uitzonderlijke omstandigheden kan voorafgaand verbod worden uitgesproken, inhoud voorgenomen publicatie nog niet bekend, in beginsel geen verplichting voor Quote om het voorgenomen artikel vooraf aan eiser ter inzage te geven, onvoldoende aannemelijk dat Quote eiser zal beschuldigen van witwassen, drugshandel en banden met de Iraanse overheid zonder enige basis in het beschikbare feitenmateriaal.

 

IEPT20180126, Rb Amsterdam, McFly Brown

Ontslag verzoeker op staande voet niet rechtsgeldig: niet aannemelijk dat verzoeker tijdens werktijd bezig was met voorbereiden en starten eigen concurrerende onderneming, niet onverwijld gegeven. Concurrentiebeding niet vernietigd: verzoeker zou met beoogde werkzaamheden wel degelijk concurreren met McFly & Brown, nu hij feitelijk alleen andere contractsvorm zou bieden. Concurrentiebeding wel beperkt in tijd tot 1 juli 2018 doordat hij onbillijk door beding wordt benadeeld: verzoeker slechts kort in dienst geweest bij McFly & Brown, sinds 20 september 2017 heeft verzoeker geen concurrerende werkzaamheden meer kunnen en mogen uitvoeren. Geen overtreding relatie- en concurrentiebeding: niet vast komen te staan dat screenshot LinkedIn inbox toebehoort aan verzoeker. Reconventie: Geen verwijdering LinkedIn connecties verzoeker: geen afspraken gemaakt over connecties die verzoeker tijdens werkzaamheden zou maken, LinkedIn connecties vallen niet onder bedrijfsmiddelen en - voor wat betreft de kandidaten - niet onder relaties.

 

IEPT20180125, Rb Amsterdam, Otazu

Ongelimiteerde verhoging van dwangsommen bij verbod uit (IEPT20170308) op gebruik teken en logo afgewezen: vastgestelde maximum aan dwangsommen is bij lange na niet bereikt. Verbod inzake uitlatingen over eisers aangescherpt: reeds verrichte uitlatingen dienen te worden verwijderd. Geen grond voor nieuw inbreukverbod op grond van item dat LXRY TV over gedaagde heeft gemaakt. Gedaagde handelt wel onrechtmatig door dit item te verspreiden: item bevat fragmenten van website eisers, het lag op de weg van gedaagde om de makers hierop te wijzen.

 

IEPT20180125, Rb Amsterdam, Google

Verbod op verwerking strafrechtelijke persoonsgegevens uit artikel 16 Wbp geldt niet voor  tonen van publicaties met dergelijke gegevens in resultaten zoekmachine: Google kan weliswaar geen beroep doen op journalistieke exceptie, essentiële functie zoekmachine zou met categorisch verbod echter onaanvaardbaar worden beperkt. Of artikelen met informatie over staf-/fiscaalrechtelijk onderzoek naar Nederlandse vastgoedinvesteerder ex artikel 36 en 40 Wbp uit zoekresultaten dient te worden verwijderd is afhankelijk van belangenafweging: recht op eerbiediging privéleven en op bescherming van persoonsgegevens weegt in beginsel zwaarder dan economisch belang exploitant zoekmachine en belang gebruikers bij toegang tot informatie. Artikelen hoeven in dit bijzondere geval niet te worden verwijderd: publiek heeft groot belang bij informatie, publicaties zijn van recente datum en waren juist en volledig, verwijdering leidt ertoe dat een onevenwichtig beeld kan ontstaan over zakelijk handelen van verzoeker, verzoeker speelt zekere rol in openbare leven.

 

IEPT20180115, Rb Amsterdam, CCC

Auteursrechtinbreuk op foto caravan door publicatie op website. De Stichting auteursrechthebbende op foto: Foto gemaakt ten behoeve van de Stichting en voorzitter heeft creatieve keuzes gemaakt en op foto sprake van herkenbaarheid van optische kenmerken. Sprake van inbreuk: geen toestemming en zonder naamsvermelding op website gepubliceerd. Geen schadevergoeding: niet gebleken dat foto is gemaakt door professional en geen commercieel belang.

 

IEPT20180110, Rb Amsterdam, BMD

Op IE-recht gestoelde vorderingen - m.u.v. schadevergoeding - afgewezen: geen zelfstandig belang bij vorderingen na onthoudingsverklaring die alle ingeroepen rechten op straffe van een boete eerbiedigt. Verklaring voor recht en gebod inzake tijdelijk terugnemen beheer Facebookpagina wel toegewezen: onrechtmatigheid onvoldoende bestreden, materie niet opgenomen in onthoudingsverklaring. Zaak verwezen naar de rol voor vaststelling schade: aanwezigheid enige schade voldoende aannemelijk.