2018 Rb Den Haag

Print this page

IEPT20181228, Rb Den Haag, Douwe Egberts v Belmoca

Belmio-capsule voldoet aan alle kenmerken van conclusie 1 EP 521, behalve kenmerk “plastically drawn over” (“dieptrekken”). Kenmerk “plastically drawn over” is essentieel kenmerk dat niet kan worden weggeïnterpreteerd uit conclusie 1 door iedere vorm van plastische vervorming als “dieptrekken” aan te merken. Tweede uitvoeringsvorm valt voor zover het niet gaat om “dieptrekken” maar om plastisch vervormen niet onder beschermingsomvang conclusie 1. Belmio-capsule maakt geen inbreuk op EP 521: handelen valt onder tweede uitvoeringsvorm, waarbij slechts sprake is van plastisch vervormen, hier komt bij dat “plastically drawn over” onduidelijk kenmerk is, wat ten nadele van octrooihouder moet komen. Voor zover “buckle/deform/curmple” met dieptrekken moet worden gelijkgesteld is conclusie 1 nietig wegens gebrek aan nieuwheid t.o.v. WO 209 of wegens gebrek aan inventiviteit t.o.v. WO 209.  Stelling dat WO 209 geen aluminium capsule openbaart verworpen: WO 209 spreekt over “metal” en vakman zou bekend zijn met Nespresso aluminium capsules.

 

IEPT20181219, Rb Den Haag, Philipp Plein

Klein deel van bij modezaak in beslag genomen producten maakt inbreuk op merkenrecht Philipp Plein: van 30 van de 35 producten is vast komen te staan dat ze met toestemming merkhouder in de EER in het verkeer zijn gebracht, volgens HvJEU Sebago (IEPT19990701) kan hieruit niet worden afgeleid dat die toestemming er ook is ten aanzien van de overige 5 producten zodat de rechtbank ten aanzien van die producten inbreuk wordt aangenomen.

 

IEPT20181219, Rb Den Haag, Philips v Sundi

Chinese rechtspersoon Sundi bij verstek veroordeeld inbreuk op Gemeenschapsmodel Philips OneBlade te staken: het gevorderde komt de voorzieningenrechter niet onrechtmatig of ongegrond voor.

 

IEPT20181219, Rb Den Haag, ASSIA v KPN

Nokia toegestaan zich in de hoofdzaak aan de zijde van KPN c.s. te voegen in geschil met ASSIA: Nokia heeft belang bij voeging nu zij als leverancier aansprakelijk kan worden gehouden voor  eventuele schade.

 

IEPT20181218, Rb Den Haag, Lacoste v Hema

Grijs setje kinderondergoed van Hema maakt geen inbreuk op krokodil-beeldmerk van Lacoste ex artikel 9 lid 2 sub b en c UMVo en artikel 2.20 lid 1 sub b en c BVIE: publiek zal figuurlijke zee aan reptielen als versiering aanmerken en niet als merkgebruik, nu marktonderzoek sturend is en niet uitgevoerd onder het relevante publiek is bovendien niet aannemelijk geworden dat het publiek kan denken dat het grijze setje van Lacoste afkomstig kan zijn. Ook geen sprake van inbreuk ex artikel 2.20 lid 1 sub d BVIE voor gebruik anders dan als merk: onvoldoende onderbouwd dat Hema ongerechtvaardigd voordeel trekt uit merken Lacoste, ook afbreuk aan onderscheidend vermogen onvoldoende onderbouwd. Ook blauw hemdje van Hema met daarop één krokodil in een bescheiden grootte maakt geen inbreuk op de krokodil-beeldmerken: hier weliswaar geen sprake van gebruik als loutere versiering, behoorlijke mate van visuele en begripsmatige overeenstemming tussen merk en teken, beide gebruikt voor (kinderkleding), nu het blauwe hemdje uitsluitend bij Hema wordt aangeboden - dat geen producten van andere merken verkoopt - en van post-sale confusion geen sprake kan zijn nu het hemdje niet voor derden zichtbaar gedragen wordt, is echter geen sprake van verwarringsgevaar.

 

IEPT20181212, Rb Den Haag, Auteursrecht Babyboek

€ 268,77 schadevergoeding voor verkoop 17 inbreukmakende exemplaren: gebaseerd op nettowinst van €15,81 per boek. € 447,91 schadevergoeding aan gederfde licentievergoeding voor niet vermelden naam eiseres in boek gedaagde: schadevergoeding van tweemaal de gederfde licentievergoeding afgewezen. Artikel 1019h Rv proceskosten € 10.894,40: verweer gedaagde dat winst, gelet op accountantsverklaring, beperkt is, gaat niet op aangezien die verklaring pas na tussenvonnis is overgelegd en daardoor meer kosten zijn gemaakt.

 

IEPT20181212, Rb Den Haag, FPI Ghana v Koas

Middelste deel etiket FPI Ghana auteursrechtelijk beschermd: combinatie van kleurstellingen op het label, gekozen (rangschikking van de) vruchten op het label, afbeelding van een Afrikaanse vrouw die voor een hut fufu stampt en de totale grafische vormgeving van het label met het woordelement Ghanafresh draagt het persoonlijk stempel van de maker, vormt een intellectuele schepping en heeft oorspronkelijk karakter. Totaalindrukken etiket FPI Ghana en gewraakte etiketten gedaagden stemmen overeen: niet in geschil dat door Koas en Asia gebruikte etiketten (vrijwel) identiek zijn aan die van FPI Ghana. Op grond van Nederlands recht moet worden bepaald wie auteursrechthebbende is: FPI Ghana kan zich op grond van gelijkheidsbeginsel (artikel 5(1) BC) beroepen op het in Nederland geldende auteursrecht, vraag wie maker van een werk is bepaald aan de hand van het recht van het land waarvoor bescherming wordt gevraagd (lex loci protectionis). FPI Ghana maker op grond van artikel 8 Aw. Auteursrechtinbreuk in Nederland op auteursrecht FPI Ghana: producten nog aangeboden via websites gedaagden. Koas maakt inbreuk op FPI Ghana-Uniemerk: biedt nog steeds Ghanafresh-producten aan op haar website, niet aangetoond dat aan haar aanbod op de website een rechtmatige distributieketen van FPI Ghana afkomstige en met haar toestemming in de EU in het verkeer gebrachte Ghanafresh-producten ten grondslag ligt. Schade toerekenbaar aan Koas en Asia: aangezien Koas en Asia producten FPI Ghana in ieder geval sinds 2009 kenden hadden zij nader onderzoek moeten verrichten naar door [X] verkregen Uniemerk dat overeenstemt met merk FPI Ghana, stelling dat gedaagden niet aansprakelijk zijn, omdat [X] de wettelijke schuldige is wordt verworpen nu [X] niet in vrijwaring is opgeroepen. Bestuurdersaansprakelijkheid [gedaagde 3] voor handelingen na 21 november 2014: vanaf dat moment wist hij dat inbreuk werd gepleegd terwijl hij als beleidsbepaler van Koas die inbreuk niet heeft voorkomen.

 

IEPT20181130, Rb Den Haag, Finext v Finaxe

Spoedeisend belang aangenomen ondanks verstrijken 6 maanden tussen reactie op sommatie en dagvaarding: voldoende voortvarend gehandeld nu  tussenliggende tijd actief is gebruikt om te onderzoeken of een procedure kans van slagen zou hebben. Finaxe maakt inbreuk op handelsnaam Finext: Finext is geen beschrijvende handelsnaam, grote mate van auditieve overeenstemming, beperktere visuele overeenstemming biedt hier onvoldoende tegenwicht aan, doordat aanbod deels complementair en deels concurrerend is en partijen zich mede door middel van hun websites met sterk gelijkende domeinnamen profileren in heel Nederland is verwarringsgevaar te duchten.

 

IEPT20181127, Rb Den Haag, Global Factories v Blisterpartner

Deskundigenonderzoek inzake gestelde inbreuk op bedrijfsgeheimen afgewezen: abstracte beschrijving “concepten en (samenstelling van) ideeën die de grondgedachte vormen voor de broncode van de MDM-machine” onvoldoende concreet. Wel deskundigenonderzoek inzake gestelde inbreuk op auteursrechten: deskundige kan broncode(s) van de MDM-machine dient te vergelijken met de broncode van de Blisterpartner-machine en adviseren of sprake is van ontlening in de zin van het auteursrecht. Deskundigenbericht mogelijk, ondanks dat te verwachten is dat deskundige Global Factories informatie verschaft waarop zij nog geen recht heeft, omdat de inzageprocedure nog niet aanhangig is gemaakt: Global Factories doet afstand van recht om opmerkingen te maken en verzoeken te doen, te reageren op conceptrapportage en rapport van voorlopige deskundigenonderzoek te ontvangen. Rechtbank bepaalt dat deskundige aan Global Factories de enkele mededeling zal doen of er een redelijke kans aanwezig is dat er inbreuk wordt gemaakt op de auteursrechten van Global Factories.

 

IEPT20181121, Rb Den Haag, CDVI v Impro

Octrooi EP 006 niet inventief in licht van stand van techniek weergegeven in figuur 1: toepassen van een smalle sleuf vanaf de rand van een metalen plaat om Eddy currents te verminderen is algemene vakkennis vakman op prioriteitsdatum. Hulpverzoek niet inventief: enige aanvullende onderscheidingskenmerk is ook algemene vakkennis en uit JP 123 bekend.

 

IEPT20181121, Rb Den Haag, Ancientgrain v Bakels

Teff-Bericht is onderdeel van stand van techniek: vóór de aanvraagdatum van de octrooien verspreid onder Teff-telers, geen sprake van (impliciet of expliciet) geheimhoudingsbeding. Technisch effect valgetal conclusie 1 hulpverzoek 977 niet-inventief in licht van Teff-Bericht:: openbaart dat het valgetal van het teff-meel van belang is voor de bakkwaliteit, en dat een mengsel van meel met een laag valgetal en meel met een hoog valgetal goed bakt. Specifieke voorkeursrange conclusies 1 van hulpverzoeken 977 en 978 niet inventief ten opzichte van Teff-Bericht: stelling dat onverwachts technisch effect zich over de gehele breedte van de voorkeursrange voordoet, na de betwisting door Bakels, niet onderbouwd. Bakwerkwijze niet inventief: zeer gangbare bakmethode die tot algemene vakkennis behoort. Conclusie 1 van hulpverzoek 978 dat zich onderscheid van hulpverzoek 977 door het mengen van Teff-meel met meel van ander gewas niet inventief: mengen van twee melen is algemene vakkennis. Ancientgrain veroordeeld tot betaling schadevergoeding omtrent het op teff-meel gelegde beslag: aannemelijk dat schade is geleden. Geen schadevergoeding voor bankgarantie die in plaats is getreden van beslag: indien Bakels de mogelijkheid had willen behouden om tussentijds teruggave of vermindering van de bankgarantie te bewerkstelligen, had zij dit moeten laten opnemen in de overeengekomen bankgarantie. Geen schadevergoeding voor onrechtmatig procederen: in licht van gemotiveerde betwisting door Ancientgrain onvoldoende gesteld over wetenschap Ancientgrain dat octrooien geen stand zouden houden.

 

IEPT20181119, Rb Den Haag, TVS v Revo

Voorzieningenrechter rechtbank Den Haag ex artikel 7 lid 2 Brussel I bis bevoegd kennis te nemen van vorderingen inzake gestelde inbreuk op auteursrecht en databankrecht en onrechtmatig handelen door Engelse gedaagde: uit HvJEU Hejduk (IEPT20150122) volgt niet dat bevoegdheid op grond van de plaats waar de schade is ingetreden vereist dat de vermeend inbreukmakende software toegankelijk is voor het algemene publiek, voldoende dat website vanuit Nederland toegankelijke was voor dealer dealernetwerk. Eiser niet ontvankelijk: verkeerde rechtspersoon gedagvaard.

 

IEPT20181114, Rb Den Haag, Dijkstra

Auteursrecht geschonden door publicatie foto op website: Dijkstra is ingevolge art. 7 AW auteursrechthebbende op de foto nu maker in dienst was bij Dijkstra, foto auteursrechtelijk beschermd, publicatie foto op website maakt inbreuk op auteursrecht en ontbreken naam bij foto maakt inbreuk op persoonlijkheidsrecht, omstandigheden dat websitebouwer foto heeft geplaatst neemt niet weg dat vof de foto op site heeft staan en aldus openbaar heeft gemaakt. Schadevergoeding gedeeltelijk toegewezen: Dijkstra heeft niet voldoende onderbouwd dat foto niet direct na sommatie van website is verwijderd. 

 

IEPT20181106, Rb Den Haag, Australian Gold v Consumentenbond

Publicatie waarin o.m. is gesteld dat zonnebrand Australian Gold lagere beschermingsfactor bood dan aangegeven niet onrechtmatig. Niet onrechtmatig dat Consumentenbond niet eerder de inmiddels verstrekte informatie over wijze van uitvoering onderzoek heeft gedeeld. Verstrekking naam van labaratorium dat onderzoek heeft verricht op grond van artikel 843a Rv afgewezen bij gebrek aan rechtmatig belang: niet geconcretiseerd waarom gebruikte onderzoeksmethodieken en normen ondeugdelijk zouden zijn, geen concrete punten uit rapport genoemd die rapport ondeugdelijk zouden maken, onvoldoende gesteld om te twijfelen over verklaring Consumentenbond omtrent uitgevoerde onderzoek en deskundigheid laboratorium. Consumentenbond in beginsel niet gehouden om onderzoeken die marktpartij zelf heeft laten verrichten te gebruiken bij haar onderzoek of te melden bij publicatie: onderzoeken AG van vóór en na de publicatie kunnen niet leiden tot conclusie dat onderzoek Consumentenbond ondeugdelijk was.

 

IEPT20181101, Rb Den Haag, Searle v Sandoz

Provisioneel inbreukverbod op ABC van Searle in kortgeding toegewezen: vorderingen komen geenszins zonder grond voor en aanzienlijke belangen bij handhaving status quo (zonder verhandeling generiek geneesmiddel) totdat vonnis in hoofdzaak in kort geding zal worden gewezen, om prijsbederf te voorkomen. Meegewogen dat in parallelle Engelse bodemprocedure door High Court vernietiging ABC is afgewezen en de Court of Appeal vooralsnog niet in het voordeel van Sandoz heeft beslist, terwijl Sandoz daar de inbreuk niet met andere (nietigheids)argumenten dan in onderhavige procedure heeft bestreden.

 

IEPT20181026, Rb Den Haag, Ablynx v Unilever

Voorlopig getuigenverhoor toegewezen: feiten waarover Ablynx bewijs wenst te verzamelen (of Unilever buiten (sub)licentie is getreden) relevant in de zin dat zij tot beslissing in een bodemprocedure kunnen leiden, vermoeden van inbreuk door Unilever door beschikbaarstelling van geoctrooieerde technologie aan VHsquared voldoende toegelicht. Geen misbruik van bevoegdheid doordat verzoekschrift uitsluitend zou zien op “gesteld buitenlands belang”: verzoekschrift ziet op verkrijgen duidelijkheid over mogelijk onrechtmatig handelen Unilever in of vanuit Nederland. Betoog dat Ablynx geen belang bij verzoek heeft omdat Unilever niet voornemens is om geneesmiddel “met therapeutisch of profylactisch effect ten aanzien van specifieke pathogenen” op de markt te brengen faalt: niet goed te rijmen met vaststelling arrest IEPT20160607 dat Unilever erkent dat haar licentie zich niet uitstrekt tot geneesmiddelen. Aantal te horen getuigen in eerste instantie van 24 naar vijf beperkt: horen 24 getuigen zal disproportioneel beslag op tijd en belangen Unilever leggen en disproportioneel hoge kosten meebrengen en kan leiden tot strijd met goede procesorde, praktijk wijst uit dat met horen van meer dan vijf getuigen doorgaans geen redelijk doel wordt gediend.

 

IEPT20181024, Rb Den Haag, VCE v Hennessy

Vordering in incident tot wijziging van petita afgewezen: inrichting en verwoording van petita ter vrije keuze staat aan de eisende partij in een hoofdzaak. Vordering tot oproeping van mede-gedaagden in vrijwaring afgewezen: niets onderbouwd dat rechtsverhouding bestaat die meebrengt dat VCE nadelige gevolgen van ongunstige afloop hoofdzaak op hen kan verhalen. Verzoek om pleidooi in incident afgewezen wegens strijd met goede procesorde: toewijzing zou - mede in het licht van naar het aanzien georkestreerde reeks eerdere incidenten - leiden tot onredelijke vertraging van de procedure.

 

IEPT20181017, Rb Den Haag, Bayer

Curator kan geen aanspraak maken op “Milestones” (vergoeding) voor een Apoptin Product: Bayer heeft op wetenschappelijke gronden geconcludeerd dat ontwikkeling van Apoptin Product(s) geen kans van slagen had (uitzondering uit overeenkomst). Geen schadevergoeding wegens beëindiging overeenkomst door Bayer: doordat Bayer wetenschappelijke reden had om ontwikkeling te staken is zij niet toerekenbaar te kort geschoten. Exhibitie met betrekking tot Apoptin Product afgewezen door gebrek aan rechtsbetrekking: curator stelt niet langer dat Bayer Apoptin product heeft ontwikkeld, geen redelijk vermoeden dat aan voorwaarden voor verschuldigdheid Milestone is voldaan. Geen aanspraak op Milestones voor Target Products: sprake van verjaring c.q. onvoldoende onderbouwing van de vorderingen.

 

IEPT20181017, Rb Den Haag, Samsung v Digital Revolution

EP 327, EP 559 en EP 701 voor tonercartridge niet inventief. Stelling dat voor relevante vakgebied enkel naar technologie rond developing cartridges (cartridges zonder photoconductive medium) moet worden gekeken en niet ook naar technologie rond process cartridges (cartridges met photoconductive medium) verworpen: betreft gelijkwaardige alternatieven die tot zelfde vakgebied behoren. (Process)cartridge Samsung voor Samsung-printers ML-1630 en ML-1631 meest relevante stand van de techniek: met factuur onderbouwd dat deze voor prioriteitsdatum op de markt was, stelling dat dit niet meest nabije stand van techniek is kan Samsung niet baten, omdat uitvinding inventief moet zijn ten opzichte van elk reëel uitgangspunt. Conclusie 1 EP 327 niet inventief: verschilmaatregelen met ML-1630/1631-cartridge hangen louter samen met keuze voor de type printer waarin de cartridge wordt gebruikt waarin het photoconductive medium is opgenomen (en niet in de cartridge zit), terwijl deze typen printers en de daarin te gebruiken cartridges alternatieven zijn. Inventiviteit volgconclusies 2-4 en 9 niet onderbouwd. Volgconclusies 5, 6 en 8 niet inventief: objectief technisch probleem is het verminderen van fouten in de communicatie tussen de geheugeneenheid en printer als gevolg van trillingen door aandrijfkrachtopname-eenheid, plaatsing geheugeneenheid zover mogelijk van aandrijfkrachtopname-eenheid ligt voor de hand. Hulpverzoeken bieden geen soelaas: inventiviteit enkel onderbouwd voor twee conclusie-elementen, bij deze conclusie-elementen sprake van toegevoegde materie. Afsplitsingen EP 559 en EP 701 ook nietig door gebrek aan inventiviteit: beschrijven inhoudelijk zelfde (type) cartridge(s), zelfde problematiek en zelfde oplossingen als EP 327. Vermelding Samsung type-nummers op huismerkcartridges niet onjuist of misleidend: enkele vermelding van de Samsung-typenummers vermeldt niet meer dan technische compatibiliteit met desbetreffende Samsung printers. Claim dat huismerkcartridges 250 afdrukken meer printen dan Samsung-cartridges en daarmee kostenbesparing van 40% opleveren onrechtmatig: onvoldoende onderbouwd. Rectificatie toegewezen. Proceskostenvergoeding DR c.s. toegewezen voor (90% IE-deel, 10% liquidatietarief) € 124.504,40: Samsung (grotendeels) in ongelijk gestelde partij, voegingsincident en zekerheidsstellingsincident niet nodeloos opgeworpen.

 

IEPT20181010, Rb Den Haag, Philips v Lidl

Rechtbank onbevoegd kennis te nemen van vorderingen tegen Lidl Stiftung en Lidl Kompernaß: Lidl Stiftung heeft geen woonplaats op het grondgebied van Nederland als bedoeld in artikel 4 lid 1 Brussel 1 bis-Vo , onvoldoende onderbouwd zij zijn betrokken bij onrechtmatig handelen waarbij het schadebrengende feit ex artikel 7 lid 2 zich in Nederland heeft voorgedaan, Lidl Nederland heeft geen woonplaats in het arrondissement Den Haag zodat bevoegdheid niet op grond van artikel 8 lid 1 kan worden aangenomen. Vorderingen gericht op inbreuk of onrechtmatig handelen door Lidl Nederland buiten Nederland, op feitelijke gronden afgewezen: gelet op gemotiveerde betwisting onvoldoende onderbouwd dat Lidl Nederland buiten Nederland betrokken is bij verhandeling Silvercrest. Philips kan zich niet beroepen op auteursrecht op Arcitec scheerapparaat: onvoldoende onderbouwd dat de Artitec als afkomstig van haar openbaar is gemaakt ex artikel 8 Aw, ontwerper was in dienst bij Philips International zodat het auteursrecht ex artikel 7 Aw aan haar toekomt, geen geldige overdracht van deze auteursrechten nu “Deed of assignment” niet door Philips International is ondertekend. ST3D auteursrechtelijk beschermd: voldoende vrije en creatieve ontwerpkeuzes in vorm, verwerking aan/uit knop, kleur- en materiaalkeuze en inkeping aan de achterzijde. Silvercrest scheerapparaat maakt geen inbreuk op de ST3D: veel van de overeenkomsten zien op niet auteursrechtelijk beschermde elementen, overige elementen wegen niet op tegen verschil in vorm, contouren, inkeping, ribbels en matte versus glanzende effect. Geen sprake van slaafse nabootsing: ST3D werd niet meer door Philips op de markt gebracht ten tijde van marktintroductie Silvercrest.

 

IEPT20181010, Rb Den Haag, Nikon v ASML

Door Zeiss gevorderde voeging aan de zijde van ASML afgewezen: ingevolge artikel 218 Rv dient incidentele vordering tot voeging te worden ingesteld vóór of op de roldatum waarop de laatste conclusie in het aanhangige geding kan worden genomen, nu het door Zeiss gestelde belang bij voeging slechts verband houdt met de procedure in conventie, kon de vordering uiterlijk worden ingesteld op de datum die is bepaald voor het nemen van antwoord in conventie.

 

IEPT20180924, Rb Den Haag, Puig v ASW

Geen uitputting eau de toilette 1 MILLION Natural Spray. Indien Puig zou hebben geleverd aan King Power in Hong Kong die vervolgens in de EER zou hebben ingevoerd is (impliciete) toestemming Puig niet aannemelijk: zou betekenen dat King Power wanprestatie heeft gepleegd dat juist duidt op ontbreken toestemming. Ook als binnen EER door onbekend gebleven selectieve distributeur van Puig zou zijn geleverd geen sprake van (impliciete) toestemming: niet gebleken dat sprake is van economische verbondenheid leverancier met Puig, geen omstandigheden aangevoerd waaruit impliciete toestemming verder blijkt. Stelling dat partij 1 Million Natural Spray door Puig aan selectieve distributeur is geleverd niet aannemelijk gelet op verklaring Vice President Market Protection Puig en een Tracking Report. Geen spoedeisend belang bij rectificatie: niet gebleken dat deze kan bijdragen aan voorkomen van verdere inbreuken door ASW en SAR.

 

IEPT20180919, Rb Den Haag, Artitec v Venus

Vordering  tot overdracht van de Gemeenschapsmodellen op grond van vaststellingsovereenkomst afgewezen: vaststellingsovereenkomst heeft uitsluitend betrekking op vermogensbestanddelen van de VOF en rechtbank heeft vastgesteld dat de modellen geen deel uitmaakten van het vermogen van VOF. Ovaalramer G-model 002171439-0011 nietig verklaard door ontbreken eigen karakter: het relevante verschilkenmerk tussen de Ovaalramer-G-modellen en de trein van Philotrain bevindt zich aan de onderkant en is niet of nauwelijks te zien waardoor het bij de geïnformeerde gebruiker geen andere algemene indruk wekt. Ovaalramer G-model 2345942-0001 nietig verklaard door ontbreken eigen karakter: gesteld noch gebleken dat het zwanenhalsdraaistel tot een andere algemene indruk leidt. Venus komt geen auteursrecht toe op de ovaalramer modeltreinen van Artitec: auteursrechthebbende van de solidworks tekeningen kunnen niet worden aangemerkt als auteursrechthebbenden van de mallen en eindproduct (modeltreinen) geen auteursrechtelijk beschermd werk omdat deze een zo getrouw mogelijk kopie zijn van originele treinstellen. Hoogte van gevorderde proceskosten in het ingetrokken kort geding door de rechtbank ambtshalve begroot op € 2500: Artitec c.s. heeft deze proceskosten onvoldoende gespecificeerd, terwijl dit op haar weg had gelegen. Geen bestuurdersaansprakelijkheid omdat het gesteld onrechtmatig handelen zich nog niet heeft voorgedaan: onvoldoende grond om aan te nemen dat Venus niet aan de verbintenissen uit dit vonnis zal voldoen.

 

IEPT20180912, Rb Den Haag, Belcentrale v KPN

Niet aannemelijk dat KPN-medewerkers zich jegens eindgebruikers structureel in strijd met de Raamovereenkomst en/of het Totaalpakket of anderszins onrechtmatig uitlaten: gewraakte uitlatingen KPN-medewerkers resultaat van uitlokking door medewerkers Belcentrale. Geen verplichting KPN om logo Belcentrale op te nemen op haar website: KPN noemt in het geheel geen namen van partners op haar website, zodat evenmin vermelden naam Belcentrale niet onrechtmatig is.

 

IEPT20180912, Rb Den Haag, Bacardi v Loendersloot

Verzoek om pleidooi in incident tot zekerheidsstelling afgewezen wegens onredelijke vertraging van de procedure: niet gesteld noch gebleken dat Loendersloot c.s. het tegen hen verleende verstek niet eerder kon zuiveren en incident niet eerder kon opwerpen, pleitverzoek kennelijk alleen ingegeven door wens om standpunt over hoogte van bedrag waarvoor Bacardi Ltd.  zekerheid moet stellen nog een keer mondeling over het voetlicht te brengen, pleidooi zou ook leiden tot vertraging in samenhangende zaken tegen Pure Handling en [X].

 

IEPT20180912, Rb Den Haag, Hennessy v LB11

LB11 toegestaan Nederlandse en Curaçaose leverancier in vrijwaring op te roepen: niet uit te sluiten dat LB11 - indien de beslissing in de hoofdzaak voor haar nadelig zal uitvallen - verhaal heeft op haar leveranciers. 

 

IEPT20180905, Rb Den Haag, Nikon v ASML

Door Zeiss gevorderde voeging aan de zijde van ASML afgewezen: ingevolge artikel 218 Rv dient incidentele vordering tot voeging te worden ingesteld vóór of op de roldatum waarop de laatste conclusie in het aanhangige geding kan worden genomen, nu het door Zeiss gestelde belang bij voeging slechts verband houdt met de procedure in conventie, kon de vordering uiterlijk worden ingesteld op de datum die is bepaald voor het nemen van antwoord in conventie.

 

IEPT20180905, Rb Den Haag, Nikon v ASML II

Door Zeiss gevorderde voeging aan de zijde van ASML in VRO-zaak - hoewel naar de letter van artikel 218 Rv op tijd ingesteld - afgewezen wegens strijd met goede procesorde: Zeiss moet gelet op nauwe betrokkenheid bij geschil echter al van meet af aan op de hoogte zijn geweest van de onderhavige procedure, toewijzen van een op de laatst mogelijke dag ingediende vordering tot voeging zou VRO-zaak op onevenredige wijze doorkruisen,   sprake van bijzondere omstandigheden als bedoeld in HR Fiar/Thuiskopie (IEPT20140328) waarin belang Nikon bij voortvarende afwikkeling van de VRO-zaak dient te prevaleren.

 

IEPT20180905, Rb Den Haag, SEKAM v de Staat

Staat aansprakelijk voor schade als gevolg van uitlatingen Staatssecretaris over downloaden uit illegale bron: in het publieke domein en de media gedane uitlatingen vallen buiten de parlementaire immuniteit uit artikel 71 Gw, uit het HvJEU ACI Adam (IEPT20140410) volgt dat door staatssecretaris voorgestane uitleg van artikel 16 c Aw - inhoudende dat dat de thuiskopie-exceptie eveneens van toepassing is op reproducties die zijn vervaardigd uit illegale bron - in strijd is met artikel 5 Aw, dit enkele gegeven is weliswaar onvoldoende voor aannemen onrechtmatigheid uitlatingen, de niet voor meerdere uitleg vatbare bij herhaling uitgedragen boodschap dat downloaden uit illegale bron is toegestaan in Nederland is – indien hiernaar wordt gehandeld – onrechtmatig, onjuiste uitleg dient aan Staat te worden toegerekend, conditio sine qua non aangenomen ondanks vele andere mogelijke oorzaken voor schade door downloaden uit illegale bron.

 

IEPT20180905, Rb Den Haag, Chanel

Onvoldoende onderbouwd dat inbreukmakende handelingen niet door gedaagde zelf zijn verricht. Vorderingen toegewezen, beperkt tot de Benelux: vorderingen niet verder bestreden. Gedaagde veroordeeld in 1019h Rv proceskosten van € 4.425,15: kosten redelijk en evenredig en aanzienlijk lager dan indicatietarief voor dergelijke zaken van € 8.000.

 

IEPT20180905, Rb Den Haag, Holland Media Combinatie

Spoedeisend belang ontbreekt bij vorderingen inzake gestelde databankinbreuk: eiser al jaren op de hoogte van het drukken en verspreiden gewraakte publicaties, in 2011 en 2012 al geprocedeerd over gestelde auteursrechtinbreuk.

 

IEPT20180904, Rb Den Haag, Belcentrale v Consumentenbond

Artikel Consumentenbond waarin wordt vermeld dat zij veel klachten over Belcentrale heeft ontvangen niet onrechtmatig: voldoende aannemelijk dat er meer dan 100 klachten zijn, zoals gesteld in het artikel, artikel betreft niet de juistheid van de klachten, maar enkel waarop de klachten zien, inhoud van de klachten is  voldoende aannemelijk gemaakt. Dat Consumentenbond buiten statutaire doelomschrijving treedt en daardoor onrechtmatig handelt niet gevolgd: dat handelingen die in strijd met doelomschrijving zijn verricht vernietigbaar kunnen zijn (artikel 2:7 BW) betekent niet dat feitelijke handelingen die niet passen binnen het statutaire doel per definitie onrechtmatig zijn.

 

IEPT20180831, Rb Den Haag, Zavod Prodmash

Geen schending artikel 21 Rv door niet te vermelden dat oppositie tegen octrooi EP 363 nog mogelijk was: voorzieningenrechter zal hebben begrepen dat oppositie tegen het octrooi nog mogelijk was. Geen herziening ex parte beschikking. Conclusie 1 EP 363 nieuw ten opzichte van KR 121: als onderdeel 110 al als ‘tubular element’ in de zin van het octrooi kan worden aangemerkt, is nog geen sprake van een ‘connecting plate’ uit het octrooi. Conclusie 1 inventief ten opzichte van KR 121: gestoeld op betoog dat enige verschilmaatregel het verschil tussen onomkeerbare (plastische) en omkeerbare (elastische) drukvervorming is, terwijl ook de verbindingsplaten een verschilmaatregel vormen. Conclusie 1 nieuw ten opzichte van US 520: geen sprake van verbindingsplaat in de zin van EP 363. Inventiviteitsargumenten inzake US 520 gebaseerd op hindsight: US 520 bevat geen enkele suggestie dat deel van de glijsteunen vervangen zou kunnen worden voor minder kostbare en complexe elementen zoals verbindingsplaten. Botskussen Zavod Prodmash maakt inbreuk op EP 363: voldoet aan conclusiekenmerken dat iedere sliding support een fixing plate omvat en een onderstel, botskussen bevat verbindingsplaat volgens het octrooi.

 

IEPT20180829, Rb Den Haag, DW v ITG

Inbreuk op merkenrecht DW door invoeren en verhandelen horloges: in het licht van concrete, met stukken onderbouwde stellingen van DW is onvoldoende gemotiveerd betwist dat sprake is van namaakhorloges.

 

IEPT20180828, Rb Den Haag, RB v SRFA

Geen verwarringsgevaar tussen (collectieve) Benelux woordmerken “RB”, “RBc”, en “Rbc” en tekens MKB Belastingadviseur, MKB Belastingconsulent, MKB BA en MKB BC: auditieve en visuele overeenstemming is klein o.m. door ontbreken van kenmerkende hoofdletter “R”, zekere begripsmatige overeenstemming (door verwijzing naar titel van belastingadviseur/consulent en register daarvoor) gelet op beschrijvende karakter daarvan onvoldoende voor verwarringsgevaar. Ook geen verwarringsgevaar tussen beeldmerk en tekens: auditieve en visuele overeenstemming (zo mogelijk nog verder) verwaarloosbaar, voor zover sprake is van begripsmatige overeenstemming ziet dit op beschrijvende woorden “Register”, “Belasting” en “Adviseur”. Mededeling op website www.srfa.nl dat SRFA “het enige actieve register [is] voor de MKB Belastingconsulent en adviseur” is misleidend/onjuist: wekt de onjuiste suggestie dat register van RB niet meer zou bestaan, althans niet meer actief is. Mededeling op website mvp.nl dat volgen van opleiding tot Belastingadviseur bij MVP leidt tot inschrijving in “het register voor Belastingadviseurs” is onvolledig/misleidend: inschrijving in Register Belastingadviseur van RB niet aan de orde, wekt suggestie dat Register Belastingadviseur van RB niet (meer) bestaat.

 

IEPT20180823, Rb Den Haag, Silhouet Sinterklaas

Inbreuk op auteursrecht eiseres door drie soorten geschenkpapier te verkopen met daarop een door haar gemaakt silhouet van Sinterklaas te paard: silhouet heeft eigen, oorspronkelijk karakter en draagt persoonlijk stempel van de maker nu de combinatie van elementen de afbeelding een voldoende eigen gezicht geven, deze elementen zijn één op één overgenomen waardoor de afbeelding op het geschenkpapier dezelfde totaalindruk wekt. Inbreuk op persoonlijkheidsrechten eiseres door ontbreken naamsvermelding, vermelding andere naam als maker en wijziging van het werk. Schadevergoeding van € 2.250 voor inbreuk auteursrecht. Schadevergoeding van € 5.000 voor inbreuk op persoonlijkheidsrechten en ongeautoriseerde wijziging van het werk. Proceskosten ex artikel 1019h Rv begroot op € 4.828. Vennoten van VOF die twee van de drie dessins voor het geschenkpapier leverde in vrijwaring veroordeeld tot vergoeden 2/3e deel van de schade:  sprake van toerekenbare tekortkoming door leveren inbreukmakende dessins, vrijwaringsprocedure biedt geen plaats voor beroep op eigen schuld of niet in acht nemen vrijwaringsplicht.

 

IEPT20180822, Rb Den Haag, Nikon v ASML

Dat buitenlandse rechters bij uitsluiting bevoegd zijn te oordelen over buitenlandse delen EP 595 leidt niet tot onbevoegdheid Nederlandse rechter m.b.t. grensoverschrijdende vordering inzake onrechtmatige daad door (kort gezegd) het betrokken zijn bij octrooi-inbreuk buiten Nederland: Rb moet wel oordeel buitenlandse rechters afwachten. Conclusie 1 EP 595 niet inventief in licht van US 165 gecombineerd met algemene vakkennis.  US 165 is reëel uitgangspunt: zowel het octrooi als US 165 richten zich op hetzelfde technische (en specialistische) vakgebied van lithografiemachines voor (micro)chips en zien beide op temperatuurbeheersing (van de wafer/waferhouder). Objectieve technische probleem: “Hoe kan de resolutie van de lithografiemachine van US 165 worden verbeterd?” Vakman zou probleem oplossen door temperatuuraanpassings-eenheid als bedoeld in conclusie 1 op te nemen: algemene vakkennis dat immersielithografie de meest veelbelovende weg was om de resolutie te verbeteren, in de markt bestond duidelijk een voorkeur voor immersielithografie van het local fill principe en vakkennis dat de temperatuur van het local fill immersiewater zeer precies beheerst moest worden door een temperateratuurbeheersing-eenheid. Volgconclusies 2, 3, 5 t/m 8 en 16 t/m 20 niet inventief: zien op aanvullende kenmerken die in wezen zien op het voorkomen van warmteoverdracht tussen immersiewater en wafer, hetgeen tot algemene vakkennis behoort. Conclusie 21 niet inventief, ondanks dat pas ter zitting geldigheid is betwist: door Nikon niet aangegeven dat zij in verdediging is geschaad. Nederlandse deel EP 595 gedeeltelijk vernietigd: niet toegelicht waarom de overige conclusies vernietigd moeten worden.

 

IEPT20180822, Rb Den Haag, Arco v MDF

De Slim-tafel van Arco komt auteursrechtelijke bescherming toe: binnen het vormgevingserfgoed voldoende creatieve keuzes gemaakt om het ontwerp als oorspronkelijk aan te kunnen merken en de kenmerkende hoekverbinding is onderdeel van het design en niet louter technisch bepaald. Tense Material van MDF maakt geen inbreuk op het auteursrecht op de Slim-tafel van Arco: de Tense Material geeft door een andere bevestiging van de poten, door het ontbreken van ruimte tussen de fineerlaag en het einde van de diagonale lijn en het ontbreken van het kenmerken trompe l’oeil-effect, een andere totaaldruk dan de Slim. Geen slaafse nabootsing: MDF heeft er alles aan gedaan wat mogelijk en nodig was om die verwarring te voorkomen.

 

IEPT20180810, Rb Den Haag, McGregor v Adidas

Gebruik naam MMA-vechter Conor McGregor op kleding staat Adidas niet vrij nu - voor zover beperking van het merkenrecht uit artikel 2.23 BVIE en artikel 14 UMVo van toepassing is - sprake is van deloyaal gebruik en daarmee gebruik in strijd met de eerlijke gebruiken in nijverheid en handel: bestanddeel MCGREGOR zeer prominent op de kledingstukken afgedrukt terwijl voornaam CONOR wordt slechts klein en in een afwijkende kleur wordt weergegeven, onvoldoende aannemelijk dat Conor McGregor dermate bekend is dat het algemene publiek bij het zien van het woord MCGREGOR op de kledingstukken direct zal denken aan deze MMA-vechtsporter, hierdoor kan indruk ontstaan van commerciële band tussen de waren van Adidas en McGregor, dat het gebruikelijk is om achternaam MMA-vechter verticaal weer te geven op achterzijde kledingstukken doet hier niet aan af nu niet aannemelijk is dat algemene publiek hiervan op de hoogte is, dat Adidas bij het aanbieden van de kleding vermeldt dat het gaat om de UFC lijn van producten en fankleding doet gelet op mogelijke post-sale confusion aan het bovenstaande onvoldoende  af. Gebruik naam Conor McGregor op hoodie, short en shirt vormt inbreuk op merkenrecht McGregor: verwarringwekkende overeenstemming tussen merk en teken.

 

IEPT20180808, Rb Den Haag, Kedtrade

Door Horlogemerk Kyboe en eiseres ondertekend document aangemerkt als overeenkomst: essentialia van samenwerking zijn neergelegd in dit document, partijen hebben direct na ondertekening uitvoering gegeven aan samenwerking, feit dat titel het woord ‘plan’ bevat en opsomming afspraken wordt ingeleid met ‘ideas’, doet daaraan niet af. Enkele tijdsverloop tussen laatste ingebrekestelling van juni 2014 en het uitbrengen dagvaarding in 2017 geen toereikende grond voor rechtsverwerking: bijzondere omstandigheden vereist. Kyboe heeft zich onder meer verplicht eiseres te boeken voor evenementen, haar muziek te gebruiken en haar een jaarlijkse procentuele vergoeding te betalen over de wereldwijd behaalde omzet. Vergoeding van € 246.000 aan misgelopen evenementenvergoeding toegewezen: vordering niet betwist. Niet-betaalde vergoeding van € 30.000 per jaar toegewezen. Verwijzing naar schadestaat voor overige schade: voldoende toegelicht dat nalatigheid Kyboe heeft geleid tot minder exposure van eiseres en van haar muziek dan zij op grond van de overeenkomst mocht verwachten en de mogelijkheid dat zij hiervan (financieel) nadeel heeft ondervonden is aannemelijk. Kyboe dient overeenkomst in de toekomst op straffe van dwangsommen na te komen: overeenkomst nog steeds van kracht.

 

IEPT20180807, Rb Den Haag, John Lennon v John Lemon

Voorzieningenrechter op grond van artikel 125(1) UMeV jo. 8 Brussel I bis-Vo bevoegd jegens buitenlandse gedaagden, ondanks dat zaak tegen oorspronkelijk in Nederland gevestigde partijen is ingetrokken: bevoegdheid dient te worden bepaald aan de hand van situatie die bij uitbrengen dagvaarding gold en blijft bestaan, ook na intrekken vordering jegens Nederlandse partijen, nauwe band tussen gedaagden bestond ten tijde van uitbrengen dagvaarding. Spoedeisend belang, ondanks dat eiseres sinds 19 september 2017 bekend was met gebruik naam ON LEMON: procedure ziet niet op gebruik ON LEMON sec, maar op gebruik “JOHN LEMON” en combinatie ON LEMON – JOHN IS ON, eenzijdige onthoudingsverklaring onvoldoende. Niet inhoudelijk bestreden dat  figuratieve teken “JOHN LEMON” verwarringwekkend overeenstemt met het Uniebeeldmerk én het Uniewoordmerk. Stakingsvordering ook jegens gedaagde sub 5 toegewezen: voldoende dreiging van inbreuk aanwezig door aantreffen flesjes met voormalige naam van eenmanszaak gedaagde sub 5, “JOHN LEMON”. Gecombineerde teken ON LEMON – JOHN IS ON maakt inbreuk op Uniewoordmerk “JOHN LENNON”: auditieve en visuele overeenstemming doordat element “JOHN” identiek is en “LEMON” overeenstemt met “LENNON”, door nawerking inbreuk door “JOHN LEMON” worden elementen “JOHN” en “LEMON” door relevant publiek  zodanig met elkaar in verbinding gebracht, dat sprake is van verwarringsgevaar.

 

IEPT20180801, Rb Den Haag, Naturalis

Uitlatingenverbod uit vaststellingsovereenkomst geschonden door algemeen directeur Naturalis vanwege uitlating in interview dat geschil met eiser bouwproces heeft vertraagd en veel geld heeft gekost: betreft uitlating over het geschil en doet afbreuk aan het complete beeld dat met persbericht, dat het laatste woord over de zaak moest zijn, is geschetst. Ook antwoord directeur over vraag of hij meer rekening met rechten eiser moest houden, dat als “nee” is beantwoord in strijd met verbod: strookt niet met persbericht en raakt kern van het geschil. Aannemelijk dat eiser reputatieschade heeft geleden: rectificatie toegewezen. Geen rectificatie voor uitlating dat “het conflict het bouwproces heeft vertraagd”: onvoldoende aannemelijk dat mededeling onjuist is, met toegewezen rectificatie wordt aan belang eiser dat de vertraging naar buiten toe niet bij hem in de schoenen wordt geschoven voldaan.

 

IEPT20180730, Rb Den Haag, Chateau De La Garde v Clusius Heritage

Dutch Tulip Vodka is verwijzing naar soort of kwaliteit van de waar (artikel 2.23(1) sub b BVIE en 14(1) sub b UMeV 2017), danwel kenmerk van welke plant het gemaakt is, aangezien Nederlandse tulpen(bollen) worden gebruikt. Geen sprake van deloyaal handelen jegens merkhouder Chateau de la Garde, omdat niet is gebleken dat suggestie wordt gewekt dat commerciële band bestaat met Chateau de la Garde en/of Ilja Gort of dat producten onder het teken ‘Dutch Tulip Vodka’ in enig verband staan tot de La Tulipe wijnen: “Tulip” beschrijvend voor het belangrijkste/onderscheidende ingrediënt en de bereidingswijze van de vodka, onderscheid te maken tussen licht alcoholische dranken (wijn) en zwaar alcoholische dranken (vodka), manier waarop “Tulip” op verpakkingen is weergegeven wijkt in grote mate af van wijze waarop La Tulippe-merken op verpakkingen La Tulipe wijnen zijn aangebracht.

 

IEPT20180727, Rb Den Haag, Plus 100 v Van der Garde

Geen afbeeldingen van de Passion loungeset zonder kussens in het geding gebracht, waardoor voorzieningenrechter “met een normaal ontwikkeld fantasiegevoel” moet beoordelen hoe het zitvlak eruitziet. Passion wekt andere algemene indruk dan modellen 0002 en 0004: Passion wordt enkel in “vaste opstelling” verhandeld, waardoor modellen 0002 en 0004 niet exact in de Passion “in te passen” zijn. Ook overigens geen inbreuk op modellen 0001 t/m 0004 door het bestaan van aantal verschillen tussen modellen en de loungeset: zitvlak lijkt niet te zweven, zoals bij modellen, licht naar achteren gebogen rugleuning  met curve afwezig, zitvlak Passion oogt niet als massief blok, modellen breder uitgevoerd en ogen brede, Passion heeft geen strakke en minimalistische uitstraling, zwarte naad tussen de elementen ontbreekt bij Passion. Meegewogen dat aantal kenmerken die bij modellen en de Passion vergelijkbaar zijn eveneens vergelijkbaar terugkomen in vormgevingserfgoed. Auteursrechtinbreuk onvoldoende onderbouwd. Passion is geen slaafse kopie van PASSION Lounge-set.

 

IEPT20180725, Rb Den Haag, Xplorys v 3 E Tekstil

Verstekvonnis: gebod om inbreuk op modelrechten Xplorys te staken. Proceskostenveroordeling volgens liquidatietarief: kostenoverzicht niet bij dagvaarding opgenomen (zoals vereist in verstekprocedure), leveringsbevestigingen van e-mail en fax onvoldoende om te kunnen aannemen dat gedaagde kennis heeft kunnen nemen van inhoud berichten, ook indien gedaagde wel kennis heeft genomen van kostenoverzicht was dat niet eerder dan 24 uur voor de zitting, waardoor gedaagde geen tijdige verschijning meer kan realiseren om hier verweer tegen te voeren.

 

IEPT20180724, Rb Den Haag, Mexx International v Globa Sleep

Gebruik teken Mexx (Bedding) maakt inbreuk op Uniewoordmerk Mexx van Mexx International. Merk en teken komen sterk overeen en er is gevaar bij het relevante publiek te verwachten. Verbod op gebruik handelsnaam Mexx Bedding: de handelsnaam wijkt in geringe mate af van het Mexx-Uniewoordmerk en wordt gebruikt voor een onderneming die dezelfde soort waren verhandelt. (artikel 5a Hnw). Inbreukverbod strekt zich ook uit tot social media kanalen: de voorzieningenrechter gaat ervan uit dat Globa de profielen kan opeisen bij de voormalige werknemers dan wel social media kanalen.

 

IEPT20180718, Rb Den Haag, Nikon v ASML

Dat buitenlandse rechters bij uitsluiting bevoegd zijn te oordelen over buitenlandse delen EP 003 leidt niet tot onbevoegdheid Nederlandse rechter m.b.t. grensoverschrijdende vordering inzake onrechtmatige daad door (kort gezegd) het betrokken zijn bij octrooi-inbreuk buiten Nederland: Rb moet wel oordeel buitenlandse rechters afwachten. Conclusies 1 en 5 EP 003 niet nieuw: alle deelkenmerken bevinden zich in octrooiaanvrage EPA2 188, gesteld impliciet kenmerk dat de sensor, de wafer en de wafertafel zich op hoofdzakelijk dezelfde hoogte bevinden (dat expliciet in conclusie 5 is opgenomen) gelet op algemene vakkennis te lezen in  EPA2 188, omdat andere lezing EPA2 188 niet logisch is, Conclusie 5 voegt niets toe aan conclusie 1. Conclusies 6 en 10 geopenbaard in EPA2 188. Handhavingsverbod Nikon afgewezen: niet in strijd met redelijkheid en billijkheid, o.a. omdat geen sprake is van standard essential patents (SEP’s), geen misbruik van bevoegdheid door onevenredigheid belangen, belangenafweging inzake Europeesrechtelijke proportionaliteitstoets in voordeel van Nikon. Beroep op dwanglicentie (artikel 57 ROW) faalt: daargelaten of rechtbank dwanglicentie kan verlenen voordat Minister hierop heeft beslist is onvoldoende gesteld dat weigering van licentie concurrentiebeperkend is. Geen rechtsverwerking: onvoldoende onderbouwd dat Nikon na aflopen CLA gerechtvaardigd vertrouwen heeft gewekt dat zij octrooi niet geldend zou maken. Dat aan handhavingsverbod voorwaarde is toegevoegd dat ASML vergoeding aan Nikon betaalt maakt dit niet anders: het staat niet vast dat voorgestelde vergoeding voor Nikon aanvaardbaar is. Geen misbruik machtspositie: geen gedegen marktafbakening en analyse overgelegd.

 

IEPT20180718, Rb Den Haag, Happy Cocooning v Arpe

Tafelgashaard Model 2 als nieuw aangemerkt: overgelegde stukken kunnen stelling deze is gebaseerd op een voor de datum van depot beschikbaar gestelde identieke gashaard niet dragen. Model 2 heeft eigen karakter: Model 2 bestaat uit a) een vierkante bak, die één geheel vormt, met een strak lijnenspel, waardoor sprake is van een strakke minimalistische vormgeving; b) de ronde, bassin-achtige, glooiende uitsparing aan de bovenzijde van de bak; c)  de matte look in een donkere kleurstelling; d) uitsparingen onderaan de bak, waardoor deze een enigszins zwevend karakter heeft; e) chroomkleurig bedieningspaneel aan de (rechter)voorzijde, stelling dat kenmerken b, d en e uitsluitend door de technische functie worden bepaald verworpen, totaalindruk van als vormgevingserfgoed gepresenteerde modellen wijkt hiervan af. Tafelgashaard Thyone maakt geen inbreuk op modelrecht Model 2: beide bestaan weliswaar uit een vierkante bak met gelijkende uitsparingen en aan de rechtervoorzijde een bedieningspaneel met twee ronde knoppen waarbij de linker knop groter is dan de rechter, de Thyone wekt door de ‘houtlook’ echter een andere totaalindruk. Geen sprake van auteursrechtinbreuk: hooguit kenmerk b, c en d zijn auteursrechtelijk beschermd, verschillen dusdanig groot dat totaalindrukken niet overeenstemmen. Geen sprake van slaafse nabootsing: voldoende afstand genomen.

 

IEPT20180711, Rb Den Haag, Haga

Geen auteursrechtinbreuk door Stichting Hagaziekenhuis dat niet verantwoordelijk is voor gebruik afbeeldingen op website gyn-care.nl: website feitelijk beheerd door gynaecologen van Maatschap Gynaecologie Haga Ziekenhuis dat ook houdster is van domeinnaam (ook na wijziging rechtsvorm), inhoud website wijst erop dat alleen de vakgroep auteursrecht op inhoud website claimt, dat gebruik afbeeldingen is gestaakt na sommatie van Haga wijst niet op toegang Haga tot website, nu zij sommatie aan vakgroep heeft doorgezonden. Geen matiging proceskosten doordat Haga pas bij CvA heeft aangevoerd dat eiser andere partij moest aanspreken: uit SIDN-register had eiser redelijkerwijs kunnen afleiden dat mogelijk andere rechtspersoon gedagvaard had moeten worden.

 

IEPT20180711, Rb Den Haag, Syngenta v ZeeNop

Rechtspraak HvJEU over ompakking ook van toepassing op gewasbestrijdingsmiddelen. In casu sprake van ompakking: nieuwe etiketten geheel over oorspronkelijke etiketten geplakt, waardoor deze niet meer zichtbaar zijn, etiketten bevatten nieuwe productnaam en Nederlandse gebruiksaanwijzing toegevoegd, reëel risico van aantasting herkomstgarantie. ZeeNop maakt inbreuk op merken Syngenta. Niet voldaan aan derde voorwaarde uit jurisprudentie ompakken: vermelding ZeeNop als distributeur is iets anders dan vermelding als ompakker en wekt ten onrechte indruk dat sprake is van commerciële band met Syngenta. Niet voldaan aan vijfde voorwaarde: ZeeNop heeft Syngenta niet van voorgenomen ompakking in kennis gesteld. Ompakker die merkhouder op de hoogte brengt dient desgevraagd een exemplaar van product te  leveren: ompakker is niet gehouden zelf exemplaar aan te bieden.

 

IEPT20180711, Rb Den Haag, Stertil v LSI

Vrachtwagenblokkeringssysteem Powerlock maakt wegens afwijkende totaalindruk geen inbreuk op auteursrecht Combilok: slechts de geïntegreerde wielgeleiding en het huis van de blokkeerarm zijn mogelijk zelfstandig auteursrechtelijk beschermde trekken, de geïntegreerde wielgeleiding en het huis van de blokkeerarm van de Powerlock wijken af van die van de Combilok, Combilok wegens mate van technische bepaaldheid bovendien slechts beperkt auteursrechtelijk beschermd. Geen sprake van slaafse nabootsing: voor zover sprake is van eigen plaats op de markt heeft LSI alles gedaan wat mogelijk en nodig is om verwarringsgevaar te voorkomen zonder dat de functionaliteit in het geding komt.  

 

IEPT20180710, Rb Den Haag, Eredivisie v Eetcafe Kenitra

Inbreuk op auteursrechten Eredivisie door zonder zakelijke licentie auteursrechtelijk beschermde beelden te tonen in cafés.

 

IEPT20180703, Rb Den Haag, Digital Revolution v S-Printing

Nederlandse rechter op grond van artikel 24 sub 5 Brussel I bis-Verordening bevoegd ten aanzien van Zuid-Koreaanse partij S-Printing in procedure die ziet op gevorderde zekerheidstelling voor tenuitvoerlegging van in Nederland gewezen en te wijzen vonnis. Voorzieningenrechter rechtbank Den Haag relatief bevoegd: vorderingen vallen binnen exclusieve bevoegdheid rechtbank Den Haag ex artikel 80 lid 2 jo. 70 ROW nu vorderingen ertoe strekken dat voorwaarde wordt verbonden aan handhaving octrooirechten. Zekerheid voor proceskosten Digital Revolution afgewezen: artikel 224 Rv niet van toepassing. Zekerheid voor proceskostenveroordeling afgewezen: belang bij zekerheid in de zin van artikel 483 lid 2 Rv weegt onvoldoende zwaar. Zekerheid voor executieschade afgewezen: belang bij zekerheid in de zin van artikel 483 lid 2 Rv weegt onvoldoende zwaar nu onvoldoende aannemelijk is dat S-Printing geen verhaal biedt, risico als gevolg van omstandigheid dat dat S-Printing transportvehikel in overdracht octrooiportefeuille van Samsung naar HP voldoende ondervangen door verklaring waarin HP aansprakelijkheid heeft aanvaard. Proceskosten ex indicatietarief voor normaal kort beding begroot op € 15.000: geen sprake van (technische) discussie over geldigheid van of inbreuk op octrooi.

 

IEPT20180703, Rb Den Haag, IOS Press

Vzgr bevoegd: “settled by arbitration in any court having jurisdiction thereof” uit uitgeefovereenkomst uitgelegd als beslechting van het geschil door de bevoegde rechtbank, Vzgr Rb Amsterdam krachtens artikel 2 Rv bevoegd. Uitleg artikel 13 uitgeefovereenkomst houdt niet in dat enkel IOS Press mocht ontbinden: IOS Press mocht door eiser voorgestelde amendement niet begrijpen dat dit ertoe strekte dat eiser recht op ontbinding prijs gaf, letterlijke betekenis doet hier onvoldoende aan af: eiser geen jurist is en had geen juridische bijstand bij onderhandelingen. Uitgeefovereenkomst mocht worden ontbonden omdat IOS Press zich niet heeft gehouden aan verplichting om artikelen te copy-editen (controle op taal, spelling, grammatica): peer reviewing proces ontslaat IOS Press niet van copy editing verplichting, uit artikel 5 uitgeefovereenkomst blijkt niet dat hoofdredacteur taal, stijl of spelling moet beoordelen, geen rechtsverwerking.

 

IEPT20180627, Rb Den Haag, Luxottica

Verstekvonnis inzake replica RayBan brillen: inbreukverbod, rekening en verantwoording, inleveren resterende voorraad, winstafdracht en dwangsom van € 500 per dag of € 250 per inbreukmakend product met een maximum van € 50.000.

 

IEPT20180627, Rb Den Haag, Novomatic v Betsoft

Rechtbank Den Haag internationaal en relatief bevoegd ten aanzien van vorderingen jegens Curaçaose en Costa Ricaanse rechtspersonen: voor auteursrecht ex artikel 6 onder e Rv nu vermeend inbreukmakende spellen via websites in Nederland raadpleegbaar waren, voor Uniemerken ex artikel 125 lid 2 UMVo, voor Beneluxmerken ex artikel 4.6 lid 1 BVIE.  Fronts van fysieke gokkasten ‘Hot Shot’, ‘Random Runner’, ‘Revolution’ en ‘Hell Raiser’ auteursrechtelijk beschermd: spelconcepten weliswaar niet beschermd, ruimte voor creatieve keuzes in vormgeving van de afzonderlijke elementen. De fronts van de gewraakte digitale versies van de spellen maken hierop inbreuk: zelfde totaalindruk nu vormgeving vrijwel één op één is overgenomen. Inbreukverbod beperkt tot Nederland: geen enkele nadere invulling gegeven aan stelling dat inbreuk is gemaakt in andere landen op basis van daar geldende auteurswetten. Merkinbreuk door overnemen als merk ingeschreven namen van de spellen: gelijke tekens gebruikt voor soortgelijke waren zodat verwarringsgevaar bestaat. Proceskosten begroot conform het liquidatietarief: kosten onvoldoende gespecificeerd.

 

IEPT20180627, Rb Den Haag, Beach Hotel

Geen verwarringsgevaar tussen [naam VOF] en Beach Hotel: aard ondernemingen weliswaar vergelijkbaar (verschaffen onderdak in hotel dat nabij de kust is gelegen), maar partijen actief in verschillende regio’s (144 km afstand) en beschikken over verschillende faciliteiten. Ten overvloede: ook als wel sprake is van verwarringsgevaar wordt verzoek niet toegewezen: niet vast komen te staan dat handelsnaam verzoekster ouder is dan handelsnaam verweerster.

 

IEPT20180615, Rb Den Haag, KT Group v Dé Beheermakelaar

Inbreuk op auteursrecht en merkenrecht KT Group door na beëindiging samenwerking zonder toestemming gebruik te maken van video’s en brochure en Uniemerk van The Resort Group. Proceskosten gecompenseerd: procedure was gelet op o.a. dat gedaagden telkens bereid waren aan verwijderverzoeken te voldoen en dat KT Group aan gedaagden geen onthoudingsverklaring heeft voorgelegd wellicht niet nodig geweest, twee vorderingen toegewezen, maar alle overige vorderingen afgewezen.

 

IEPT20180613, Rb Den Haag, Rolls-Royce v Rebel Rich

Rebel & Rich-merk maakt geen inbreuk ‘sub b’ op beeldmerken Rolls-Royce ingeschreven in klasse 14 (sierraden): slechts enige mate van visuele overeenstemming vanwege het gebruik van twee deels overlappende hoofletter R’s, visuele elementen en dominante en onderscheidende woordelement REBEL&RICH leiden tot andere visuele indruk, geen auditieve of begripsmatige overeenstemming, onderscheidend vermogen Rolls-Royce voor waren uit klasse 14 biedt onvoldoende tegenwicht aan geringe mate van overeenstemming, publiek zal RR element in Rebel & Rich merk niet koppelen aan Rolls-Royce. Geen inbreuk ‘sub c’ op Rolls-Royce beeldmerk ingeschreven in klaas 12 (auto’s): geen sprake van ongerechtvaardigd voordeel trekken uit onderscheidend vermogen of reputatie nu duidelijk is dat de twee RR-en zien op de afkorting Rebel & Rich, afbreuk aan onderscheidend vermogen onvoldoende onderbouwd, afbreuk aan reputatie eveneens onvoldoende onderbouwd. 

 

IEPT20180611, Rb Den Haag, MSD v Teva

Strikt genomen voldoet combinatie-ABC van MSD aan eisen ABC-Vo. Vzgr stemt voorlopig oordeel af op eindbeslissing bodemrechter in IEPT20180410 en oordeelt voorshands dat verlening van de ABC in strijd is met de ratio van de ABC-Vo. Dat in onderhavige zaak biosynthese remmer wordt geclaimd die wél in octrooi wordt genoemd leidt niet tot ander oordeel: voor beslissing bodemprocedure dragend dat biosynthese remmers uit EP 599 geen “innovative active ingredient” vormen en als zodanig ook niet het voorwerp (subject matter) van het octrooi zijn. Gevorderde proceskosten gematigd van € 145.032,86 naar € 40.000: € 16.000 afgetrokken voor grijsmakingsverzoek nu niet voor de hand lag dat MSD ex parte zou verzoeken, voor overige aansluiting gezocht bij complex IE-kort geding, nu in onderhavige zaak geen technische verweren zijn gevoerd en geen niet-inbreukargumenten zijn ontwikkeld.  

 

IEPT20180608, Rb Den Haag, Vestival v Vestival

Overtreding van gebod uit (IEPT20180307) om gebruik VESTIVAL te staken ter aanduiding van muziekevenementen niet overtreden: gebruik op websites van derden valt in beginsel niet onder gebod, onvoldoende gebleken dat dit gebruik in opdracht of met toestemming van Havensluis plaatsvindt, gebruik door partijen waar Havensluis wel  directe relatie mee heeft kan door tegenstrijdigheid ingebrachte schermopnamen niet worden vastgesteld, twijfelachtig of (bovendien onvoldoende aannemelijk gemaakt) gebruik als metatag onder het gebod valt, gebruik op social media pagina’s Havensluis kan door tegenstrijdige schermopnames niet met voldoende zekerheid worden aangenomen. Proceskosten op grond van Indicatietarieven voor normale IE-zaak begroot op € 15.000: gevorderd bedrag van € 29.340 komt onredelijk en onevenredig voor.

 

IEPT20180606, Rb Den Haag, Nikon v ASML

Dat buitenlandse rechters bij uitsluiting bevoegd zijn te oordelen over buitenlandse delen EP 480 leidt niet tot onbevoegdheid Nederlandse rechter m.b.t. grensoverschrijdende vordering inzake onrechtmatige daad door (kort gezegd) het betrokken zijn bij octrooi-inbreuk buiten Nederland: Rb moet wel oordeel buitenlandse rechters afwachten. EP 480 niet inventief in licht van EP 470 gecombineerd met EP 541. Maatregel 1.b (afbuigelement) geen verschilmaatregel: als al sprake is van een aperture stop, zou vakman uit octrooi begrijpen dat zowel aperture stop als DOE in terminologie van octrooi als afbuigelement kan fungeren. Technisch effect verschilkenmerk 1.c: tegelijkertijd afbeelden van verschillende patronen met hoge resolutie. Oplossing technisch probleem te vinden in EP 541, waarin te lezen is dat  twee verschillende verlichtingen in één exposure kunnen worden gecombineerd. Indien lichtverdeling in centrale gebied rond de as als duidelijker ringvorm wordt opgevat is EP 480 niet inventief in licht van EP 067 gecombineerd met algemene vakkennis of JP 120: verschilkenmerk 1.e (gebruik van polarisatie-instelelement) dat zorgt voor verbeterd contrast  behoorde tot algemene vakkennis vakman. Zaak wordt aangehouden voor zover het gevorderde in de hoofdzaak verband houdt met inbreuk op andere nationale delen.

 

IEPT20180605, Rb Den Haag, Eatalia v Papa Eatalia

Papa Eatalia maakt inbreuk op handelsnaam Eatalia: Ealalia niet volledig beschrijvend en geen gebruikelijke aanduiding voor Italiaanse eetgelegenheid, handelsnaam Papa Italia wijkt niet in meer dan geringe mate af van handelsnaam Eatalia, nu het gaat om vergelijkebare ondernemingen die zijn gevestigd in het centrum van Den Haag is verwarringsgevaar te duchten.

 

IEPT20180530, Rb Den Haag, Consumentenbond v Samsung

Consumentenbond niet-ontvankelijk voor zover vorderingen updatebeleid zien op toekomstige handelingen: kan niet los worden gezien van thans nog onbekende (technische) omstandigheden van het geval. Onvoldoende aannemelijk dat elke door Google als critical aangemerkte kwetsbaarheid gebruikers van Samsung smartphones automatisch blootstelt aan reële veiligheidsrisico’s. Samsung doet voldoende om veiligheidsrisico’s bij haar Smartphones tegen te gaan. Informatievoorziening over veiligheidsrisico’s, belang van installeren updates en periode van updates en upgrades Samsung voldoende, gelet op o.a. banner op homepage Samsung-website.

 

IEPT20180530, Rb Den Haag, Plantlab v Wilk

Conclusie 1 NL 091 nieuw: bladverwarmingsmiddelen volgens octrooi zijn afzonderlijke lampen die rechtstreeks contact hebben met blad, terwijl stand van techniek niet dergelijke middelen openbaart. Werkwijzeconclusie 8 niet nieuw: alle kenmerken terug te vinden in D1. Werkwijzeconclusie 9 e.v. nieuw: betreffen gebruik bladverwarmingsmiddelen. Conclusie 1 niet inventief: verschilkenmerk met D1 is bladverwarmingsmiddelen, vakman zou op grond van D1, waarin beheersing worteltemperatuur wordt omschreven, zich richten op bladtemperatuur voor verdere kwaliteitsverbeteringen en bij bladverwarmingsmiddelen uitkomen, dat mogelijk is via middelen uit stand van techniek. Systeemconclusies 3 t/m 7 niet inventief: voegen uit stand van techniek bekende LED-verlichting toe hetgeen voor vakman die efficiencyverbeteringen zoekt voor de hand lag. Ten overvloede: ook indien octrooi geldig is geen directe of indirecte inbreuk.

 

IEPT20180530, Rb Den Haag, Auteursrecht Babyboek

Auteursrechtinbreuk op babyboek: onderwerp, gestelde vragen, woordkeuze, chronologie en keuze om bepaalde onderwerpen bij bepaalde leeftijd weken van de baby te vermelden grotendeels gelijk, boek eiseres door gedaagde besteld waarna 2 maanden later boek gedaagde uit kwam, terwijl gedaagde geen ervaring met prematuur geboren kinderen heeft. Geen verminking: niet duidelijk waarom kleine aanpassingen door gedaagde in de tekst voor misvorming zorgen. Inbreuk op persoonlijkheidsrechten eiseres door gebrek aan naamsvermelding en omdat gedaagde doet alsof teksten door haar zijn bedacht. Door registeraccountant gecontroleerde en goedgekeurde opgave teneinde schade, winstafdracht en afgifte te kunnen vaststellen.

 

IEPT20180524, Rb Den Haag, Stichting Flextension Foundation

Kantonrechter rechtbank Den Haag verwijst zaak over gestelde auteursrechtinbreuk in het gehele land naar rechtbank Midden-Nederland: volgens hoofdregel uit artikel 99 Rv moet zaak worden aangebracht bij de rechtbank van de woonplaats van gedaagde, redenering dat schadebrengende feit ex artikel 102 Rv in heel Nederland en dus ook in Den Haag heeft plaatsgevonden zou deur openen voor forumshopping, geen reden om aan te nemen dat onderhavige zaak niet in goede handen zou zijn bij de rechtbank Midden-Nederland.

 

IEPT20180517, Rb Den Haag, Verstekvonnis inbreukmakende handelsnaam

Inbreukverbod en gebod tot wijziging handelsnaam bij verstekvonnis toegewezen: het gevorderde komt de rechtbank niet ongegrond of onrechtmatig voor en Indien [C] niet tijdig aan gebod tot wijziging handelsnaam voldoet, komt dit vonnis in plaats van de daartoe te verrichten handeling van [C]. Proceskosten begroot volgens liquidatietarief: Proceskosten noch opgegeven en gespecificeerd in dagvaarding noch na de dagvaarding als zodanig kenbaar gemaakt aan niet verschenen gedaagde.

 

IEPT20180515, Rb Den Haag, Boston Scientific v Edwards

Vzgr Den Haag onbevoegd: gedaagde heeft geen woonplaats in Nederland (artikel 2 Rv), Boston lijdt geen (dreigende) schade in Nederland (artikel 6 aanhef en onder e Rv). Ook geen bevoegdheid indien veronderstellenderwijs wordt aangenomen dat Boston in Nederland wel (dreigende) schade zou lijden: opheffing schorsing Duitse verleningsprocedure in verband met Duitse opeisingsprocedure leidt niet tot vereiste nauwe band, vordering Boston is grensoverschrijdend, terwijl eventuele bevoegdheid Vzgr ex artikel 6 aanhef en onder e Rv dat niet is.

 

IEPT20180508, Rb Den Haag, Acacia Water

Werknemer tekort geschoten in nakoming van verplichtingen uit arbeidsovereenkomst door niet mee te delen dat hij bij de uitvoering van zijn werkzaamheden gebruik maakte van data, modellen en tools waarop het auteursrecht van een derde rust: werkgever had dan toestemming kunnen vragen voor het gebruik of het gebruik kunnen verbieden. Werknemer dient projectgegevens ter beschikking te stellen aan werkgever: dat op die gegevens deels het auteursrecht van een derde rust, maakt dit niet anders. Tekortkomingen niet zodanig ernstig dat zij ontbinding van de arbeidsovereenkomst rechtvaardigen: werknemer heeft voorheen naar behoren gefunctioneerd, inmiddels is gebleken dat auteursrechthebbende geen onoverkomelijke bewaren heeft tegen gebruik gegevens.

 

IEPT20180503, Rb Den Haag, Boek Vechtscheiding

Boek waarin vrouw een als waargebeurd gepresenteerd verhaal over vechtscheiding vertelt is onrechtmatig jegens eiser: vrouw wilde weliswaar maatschappelijke misstanden aan de orde stellen, maar boek bevat ernstige beschuldigingen aan haar ex-man - waarbij duidelijk is dat dit eiser betreft - die geen steun vinden in het feitenmateriaal en bovendien privacygevoelige informatie over hun kinderen.

 

IEPT20180425, Rb Den Haag, By-Boo v De Poortere

Geen opheffing/opschorting/verlaging dwangsom (artikel 611d Rv) die is verbeurd wegens niet voldoen aan veroordeling tot vernietiging tapijten (uit IEPT20161019): onjuiste opgave gedaan, onvoldoende inspanning betracht om te achterhalen wat er met 8 tapijten is gebeurd die mee zijn geweest naar MOW-beurs in Duitsland. Reconventie: opheffing conservatoir beslag derdenrekening advocaat De Poortere.

 

IEPT20180425, Rb Den Haag, HP v Benson

EP 360 voor “Inktjet printhead” geldig. geen toegevoegde materie door in conclusie 1 op te nemen dat printerkop is voorzien van meerdere groepen druppelgeneratoren, maar niet verbindingen tussen deze (sub)groepen mee te claimen: vakman begrijpt dat afzonderlijke druppelgeneratoren signalen moeten kunnen ontvangen en daarvoor is per definitie een verbinding nodig, waardoor dit impliciet is voor conclusie 1. Onvoldoende onderbouwd dat weglaten van deze details (voor zover deze niet impliciet zouden zijn) toegevoegde materie oplevert. Deelkenmerk dat het paar vrijgeefcontacten de enige vrijgeefcontacten zijn geen toegevoegde materie: geen nieuwe informatie, aangezien het gaat om duidelijk als zodanig in aanvrage omschreven voorkeursuitvoeringsvorm. EP 360 nieuw ten opzichte van WO 523: WO 523 openbaart niet de “kruislingse”  aansturing van de druppelgeneratoren uit deelkenmerken 7, 8, 11 en 12. EP 360 inventief t.o.v. US 342: vanuit US 342 op te lossen probleem is het verbeteren van aansturing druppelgeneratoren en er zijn geen aanwijzingen in de stand van techniek om het probleem op te lossen op in octrooi neergelegde wijze. Benson cartridges HP 21 XL Black, HP 22 XL Color, HP 27 Black en HP 57 Color voldoen aan kenmerken conclusie 1 EP 360: HP heeft onbestreden gesteld dat deelkenmerk 3 mogelijkheid open laat dat ook andere componenten zoals losse druppelgeneratoren op de chip aanwezig zijn, onder deze onbestreden uitleg voldoen geanalyseerde cartridges aan alle conclusiekenmerken. Alle door HP genoemde cartridges vallen onder beschermingsomvang conclusie 1 EP 360: inbreuk op niet door HP geanalyseerde cartridges niet als zodanig betwist, als geanalyseerde buitenlandse cartridges al dan niet op printhoofden afkomstig van dezelfde fabrikant als Benson cartridges zien, vormen onderzoeken in elk geval bewijs dat cartridges geschikt zijn voor daarbij horende printer.

 

IEPT20180425, Rb Den Haag, Haakwerken

Gehaakte stola’s van [Z] auteursrechtelijk beschermd: combinatie van vorm, vlakverdeling, kleurgebruik en decoraties is oorspronkelijk. Stola’s van [D] maken hierop geen inbreuk: ontwerp A maakt een rondere, romantischere indruk en Model 1 een rechtere, simpelere, speelsere, meer Freestyle' indruk ontwerp B maakt een romantische, gedetailleerde indruk, terwijl Model 2 een simpelere, speelsere, meer Freestyle' indruk maakt, ontwerp C maakt een romantische, gedetailleerde, weelderige totaalindruk, terwijl Model 3 een simpelere, speelsere, meer Freestyle' indruk maakt. Ook geen sprake van slaafse nabootsing: geen verwarring wekkende nabootsing gelet op uiterlijke verschillen. [Z] dient uitlatingen dat [D] haar kopieert te rectificeren: uitlatingen voorshands onjuist en schadelijk. 

 

IEPT20180425, Rb Den Haag, AHK v NFo

Geen verwarringsgevaar tussen Dutch Filmers Academy en Uniewoordmerk Netherlands Film Academy voor opleidingen: grootste punt van overeenstemming is de begripsmatige, lichte auditieve overeenstemming, zeer beperkte visuele overeenstemming, onderscheidend vermogen van het Uniemerk is wegens de beschrijvendheid zeer gering, zeer hoge mate van oplettendheid bij relevante publiek. Ook geen verwarring met Uniewoordmerk Nederlandse Filmacademie: auditieve- en visuele overeenstemming hier nog kleiner en ook dit merk is in grote mate beschrijvend. Hetzelfde geldt voor Uniewoordmerk De Filmacademie: overeenstemming hier het kleinst en ook dit merk is zeer beschrijvend. Geen sprake van inbreuk op handelsnamen Nederlandse Filmacademie en Netherlands Film Academy door gebruik Dutch Filmers Academy: beperkte overeenstemming, beperkte beschermingsomvang, aard van de opleidingen is heel verschillend.

 

IEPT20180419, Rb Den Haag, Google

URL’s over goede doelen netwerk van verzoekers hoeven niet te worden verwijderd uit zoekresultaten Google bij zoekopdracht op hun naam nu inmenging in hun grondrechten wordt gerechtvaardigd door belang publiek bij informatie en belang Google bij aanbieden daarvan: verzoek ziet in kern op één recent bronartikel waarvan voorzieningenrechter heeft bepaald dat inhoud afgezien van te rectificeren passages voldoende steun vindt in feitenmateriaal, verzoekers hebben publicaties en de publieke belangstelling over zichzelf afgeroepen, inhoud URL’s (goede doelen sector) is voorwerp van maatschappelijk debat, verzoekers spelen rol in openbare leven, publiek heeft onmiskenbaar belang bij informatie.

 

IEPT20180418, Rb Den Haag, BT v Pepscan

Rb Den Haag bevoegd: vorderingen zien niet op octrooi-inbreuk of onrechtmatige daad (zoals BT meent), maar op nakoming artikel 9.3 PLA 2010 dat wordt bestreken door (rechtsgeldige) forumkeuzebedingen PLA (Patent License Agreement) en FSA (Framework Service Agreement). Veel gewicht toegekend aan taalkundige betekenis bewoordingen PLA: zuiver commerciële transactie tussen professionele partijen, bijgestaan door gespecialiseerde advocaten. Afwijkende uitleg Pepscan van  artikel 3.2 PLA als onvoldoende onderbouwd verworpen. Beroep op redelijkheid en billijkheid verworpen: dat bepaalde rechtsgevolgen ongunstig of onredelijk zijn onvoldoende om in te grijpen in contractuele afspraken, Pepscan heeft bijgestaan door advocaat zelf ingestemd met dat FSA ieder moment en zonder consequenties voor PLA 2010 kon worden beëindigd. Taalkundige uitleg: Pepscan mocht PLA 2010 niet op grond van schending van de FSA beëindigen. Voorshands aannemelijk dat BT bedrijfsgeheime knowhow van Pepscan heeft gedeeld: niet inhoudelijk gereageerd op stellingen Pepscan, BT krijgt gelegenheid tegenbewijs te leveren.

 

IEPT20180418, Rb Den Haag, Same-D v Gemeente Leiden

“Iconenkleed” uit door Gemeente Leiden gekozen ontwerp voor beeldelementen Singelpark maakt geen inbreuk op auteursrecht van Same-D: idee om iconen te gebruiken niet auteursrechtelijk beschermd, gelijkenissen komen voornamelijk voort uit idee om iconen te gebruiken, concrete uitwerking van de iconen is duidelijk verschillend.

 

IEPT20180416, Rb Den Haag, BPW v Octrooicentrum Nederland

Geen herstel van werking octrooi 2355988 in Nederland waarvan termijn voor indienen vertaling van na oppositie gewijzigde conclusies in Nederland onbenut is gebleven: eiseres wist reeds op 27 juni 2016 dat termijn niet was gehaald, zodat hersteltermijn van 2 maanden ex artikel 23(3) ROW 1995 op 26 september 2016 is verstreken.

 

IEPT20180411, Rb Den Haag, DKH v Hermanex

Rechtbank stelt in hoofdzaak vast dat Hermanex merkinbreuk erkent en uit dien hoofde € 18.000 verschuldigd is aan DKH: geen verweer gevoerd tegen gewijzigde eis om verplichting uit hangende procedure overeengekomen regeling in vonnis op te nemen. Vrijwaring t.a.v Microsell en [A] bij verstek toegewezen: vordering komt de rechtbank niet onrechtmatig of ongegrond voor. Hermanex niet-ontvankelijk in vrijwaringszaak t.a.v. Fashion Funding nu deze heeft opgehouden te bestaan: Fashion Funding is ontbonden,  geen heropening nu onvoldoende is onderbouwd dat er nog baten waren. Proceskosten in vrijwaringszaken krachtens liquidatietarief: vorderingen strekken blijkens grondslag (nakoming garantie en onrechtmatig handelen) niet tot handhaving IE-rechten.

 

IEPT20180411, Rb Den Haag, Sandoz v Astrazeneca

EP 138 nietig wegens gebrek aan inventiviteit. Howell meest nabije stand van de techniek: openbaart resultaten klinische studies waarbij fulvestrant wordt toegepast voor behandeling borstkanker. Vakman die oplossing voor objectief technisch probleem zoekt zal op McLeskey stuiten: bevindt zich op zelfde vakgebied – onderzoek naar behandeling borstkanker – en was openbaar. Conclusie 30 in combinatie met conclusies 1 en 29 nietig: vakman zal op basis van McLeskey zonder creatieve denkarbeid komen tot de in conclusie 30 geclaimde uitvinding. EP 138 volledig vernietigd: niet gesteld of gebleken dat overige meer algemene conclusies stand kunnen houden. NL deel EP 573 dat specifieke formulering van conclusie 30 bevat vernietigd: openbaart geen andere deelkenmerken die conclusie 1 of volgconclusies inventief maken. Voor recht verklaar dat NL 075 sinds 11 februari 2015 niet meer de in artikel 53, 53a, 71 en 73 ROW bedoelde rechtsgevolgen heeft.

 

IEPT20180411, Rb Den Haag, Acteon v Dürr Dental

Nederlandse deel EP 371 vernietigd: Dürr Dental heeft in CvA heeft aangegeven Nederlandse deel EP 371 niet te willen verdedigen. Dürr Dental als de in het ongelijk gestelde partij veroordeeld in de proceskosten nu betoog dat deze nodeloos zijn veroorzaakt wordt verworpen: Acteon hoefde er niet vanuit te gaan dat van een aan de dagvaarding voorafgaande sommatie enig nut kon worden verwacht, omstandigheid dat Acteon na uitbrengen dagvaarding niet wilde meewerken aan intrekking octrooi maakt dit niet anders nu Dürr Dental niet bereid was gemaakte kosten te vergoeden. Tot en met dagvaarding gemaakte kosten (ruim € 60.000) vallen onder bereik artikel 1019h Rv: 1019h Rv alleen van toepassing op nietigheidsprocedure als sprake is van vooruitgeschoven niet-inbreukverweer, hiervan is sprake nu voldoende concrete dreiging was van handhaving in Nederland.  Voor kosten die na dagvaarding zijn gemaakt geldt liquidatietarief: verdere debat slechts op proceskosten, daarmee gemoeide kosten vallen blijkens HR Wieland v GIA (IEPT20160603) buiten bereik 1019h Rv. 

 

IEPT20180410, Rb Den Haag, Octrooicentrum Nederland

Octrooicentrum NL heeft terecht geoordeeld dat artikel 3 ABC Geneesmiddelen Vo in de weg staat dat eiseres naast een ABC voor het monoproduct ezetimibe, een ABC voor het combinatieproduct ezetimibe en rosuvastatine  verkrijgt: gelet op HvJEU arresten Actavis v Sanofi (IEPT20131212) en Actavis v Boeringer (IEPT20150312) geen bescherming voor situatie als in casu, waarin combinatieproduct enerzijds bestaat uit (1) als zodanig door basisoctrooi beschermde stof en (2) stof die niet als zodanig wordt beschermd door basisoctrooi, eiseres heeft zich binnen de geldigheidsperiode van eerste ABC ook kunnen verzetten tegen gebruik van geneesmiddelen bestaande uit combinatie ezetimibe met een biosyntheseremmer (waaronder rosuvastatine) voor dezelfde therapeutische toepassing. Vraag of combinatie ezetimibe en rosuvastine inventief is en of hiervoor afzonderlijk octrooi kan worden verkregen (par. 42 Actavis v Sanofi) hoeft niet te worden beantwoord: enkel aan de orde of op grond van zelfde basisoctrooi meerdere ABC’s kunnen worden verkregen, hetgeen niet het geval is.

 

IEPT20180405, Rb Den Haag, Erfgoed Leiden

Erfgoed Leiden maakt inbreuk op auteursrecht eiser op 25 foto’s door opname daarvan in online beeldbank. Geen sprake van anoniem gepubliceerde foto’s: [R] maker door stempel met zijn naam op zijn foto’s, waarvan uitgevers prentbriefkaarten produceerden, niet noodzakelijk dat maker naam op alle vereenvoudigingen van het werk plaatst. Beroep op artikel 8 Aw (fictief makerschap) faalt: uitgevers moeten toestemming van [R] hebben gekregen voor gebruik desbetreffende foto’s. dat uitgever zich als uitgever prentbriefkaart bekend maakt, leidt er niet toe dat hij zich daarmee als maker heeft aangeduid en auteursrecht op foto heeft toegeëigend, terwijl uitgever bekend was met auteursrecht [R], uit omstandigheden dat prentbriefkaarten van zelfde foto soms met en zonder naam/logo uitgever zijn uitgegeven blijkt dat uitgevers niet zoveel waarde hechtten aan vermelding van hun naam. Onvoldoende onderbouwd dat auteursrecht foto’s niet met overdrachtsakte uit 1982 is overgedragen aan eiser. Schadevergoeding ter hoogte van gebruikelijke licentievergoeding eiser: € 75 per foto, € 1.875 in totaal. Verhoging schadevergoeding past niet in Nederlandse systeem van reële schadevergoeding. Geen beperking schadevergoeding op grond van regeling verweesde werken: niet rechtstreeks van toepassing en geen aanleiding voor stellen prejudiciële vragen.

 

IEPT20180404, Rb Den Haag, Vita v Ivoclar

Octrooihouder is "in ongelijk gestelde partij" in nietigheidsprocedure, waarin zij afstand heeft gedaan van Nederlandse deel van octrooi vóór eerste rolzitting: met afstand in feite erkend dat Vita gelijk aan haar zijde heeft, Vita had op moment van dagvaarden belang bij nietigheidsvordering en daarmee gepaarde werkzaamheden waren al verricht, op dag voordat Vita zaak moest aanbrengen was afstand Ivoclar van octrooi haar nog niet bekend. Artikel 1019h Rv toepasselijk door vooruitgeschoven niet-inbreukverweer: Ivoclar heeft aangegeven rechten in “any country that we deem appropriate” te handhaven. Kosten m.b.t. geschilpunt over de proceskosten begroot volgens liquidatietarief.

 

IEPT20180328, Rb Den Haag, Icos v Teva, Sandoz en Mylan

Vorderingen in hoofdzaken afgewezen vanwege vernietiging octrooi EP 181 in eindvonnis in parallelle zaak tussen Teva en Icos (IEPT20180314). Icos veroordeeld in 1019h Rv proceskosten volgens tussen partijen gemaakte afspraken (€75.000 in procedure tegen Teva en Sandoz, € 100.000 in procedure tegen Mylan).

 

IEPT20180328, Rb Den Haag, NUV v Tom Kabinet

Vervolg op tussenvonnis (IEPT20170712). Geen prejudiciële vragen over uitleg van “mededeling aan het publiek” nu rechtbank hier in het tussenvonnis al een eindoordeel heeft gegeven: slechts bij onjuiste juridische of feitelijke grondslag kan hierop worden teruggekomen, HvJEU Filmspeler (IEPT20170426) en Brein v Ziggo (IEPT20170614) nopen niet tot heroverweging nu deze arresten zien op andere situatie. Geen prejudiciële vragen over toepasselijkheid Softwarerichtlijn: ook hierover is reeds bindende eindbeslissing gegeven. Voorgestelde formulering prejudiciële vragen blijft grotendeels in stand.

 

IEPT20180328, Rb Den Haag, Stoffenmanager

Uniewoordmerk STOFFENMANAGER van Cosanta nietig verklaard voor applicatie voor beheersing gevaarlijke stoffen: woordmerk is beschrijvend voor de aangeboden diensten, geen sprake van inburgering nu publiek gebruik ‘stoffenmanager’ niet als merk zal hebben opgevat. Geen sprake van misleidende of ongeoorloofde vergelijkende reclame: met gebruik woord ‘stoffenmanager’ wordt niet verwezen naar (de applicatie van) Cosanta.

 

IEPT20180321, Rb Den Haag, Mocreate v Samsung

Samsung is met voorinstalleren Upday App niet tekort geschoten in nakoming van verplichting uit licentieovereenkomst om geen App te exploiteren “welke gelijk is aan” de Go App van Mocreate: taalkundig bezien ligt voor de hand dat dezelfde of (vrijwel volledig) identieke apps zijn bedoeld, ruimere uitleg volgt niet uit totstandkomingsgeschiedenis of systematiek van de overeenkomst, ligt niet in de rede dat Samsung een verdergaande beperking in haar bedrijfsvoering heeft willen accepteren, van dezelfde of (vrijwel volledig) identieke apps is door verschillen in functionaliteit, presentatie, bronselectie en technologie geen sprake.

 

IEPT20180321, Rb Den Haag, Ross-Tech

Onvoldoende onderbouwd dat [A] degene is die namaak producten heeft aangeboden op marktplaats.

 

IEPT20180314, Rb Den Haag, Teva v Icos

Octrooi EP 181 voor behandeling erectiestoornissen niet inventief: vakman zou op grond van Daugan-publicatie voor potentieel krachtiger oraal in te nemen PDE5-remmer voldoende incentive hebben om naast viagra een tweede ‘second in class’ geneesmiddel te ontwikkelen en met verklaring deskundige heeft Teva aannemelijk gemaakt dat vakman tot dosering van 5mg zou komen. Hoewel Rb geen gebruik heeft gemaakt van problem-solution-approach, zou toepassing daarvan denkelijk niet tot andere uitkomst leiden.

 

IEPT20180314, Rb Den Haag, Hennessy

Bestuurder en feitelijk beleidsbepaler van medegedaagde vennootschappen kunnen die vennootschappen en elkaar in vrijwaring oproepen in hoofzaak waarin hoofdelijke veroordeling is gevorderd: geen aanleiding om voor het oproepen in vrijwaring van medegedaagden een andere maatstaf te hanteren.

 

IEPT20180314, Rb Den Haag, Footsie v Birkenstock

Benelux beeldmerk Birkenstock nietig verklaard voor (orthopedisch) schoeisel wegens gebrek aan onderscheidend vermogen: bij tekens die bestaan uit patroon dat is toepast op het oppervlak van de waar geldt strengere maatstaf, hiervan is in casu sprake, geclaimde patroon wijkt niet significant af van de norm of van wat in de betrokken sector gangbaar is zodat het de essentiële functie van herkomstaanduiding niet kan vervullen, inburgering onvoldoende onderbouwd nu onderzoek niet representatief is voor de Benelux en niet is gericht op spontane herkenning.

 

IEPT20180307, Rb Den Haag, Vestival v Vestival

Overdracht merken na uitbrengen dagvaarding leidt niet tot niet-ontvankelijkheid eiser: wijziging van hoedanigheid heeft tijdens procedure plaatsgevonden zodat deze ex art. 225 lid 2 Rv op naam van eiser kan worden voortgezet. Inbreuk op VESTIVAL-beeldmerk door gebruik teken VESTIVAL voor dezelfde diensten: auditieve en conceptuele overeenstemming, aanduiding door afwijkende spelling niet zonder meer beschrijvend voor muziekevenementen of festivals, visuele verschillen wegen minder zwaar. Domeinnaam vestival.eu dient op naam eiser te worden gesteld: gebruik valt onder inbreukverbod, niet gebleken welk belang gedaagde heeft bij aanhouden inbreukmakende handelsnaam. Social-media-accounts hoeven niet te worden overgedragen: mogelijkheid tot naamswijziging, onvoldoende onderbouwd dat eiser recht heeft op overdracht volgers.

 

IEPT20180228, Rb Den Haag, Smienk v Otolift

Mededelingen die uitsluitend afbrekend zijn ten aanzien van producten of diensten van een concurrent zijn geen (oneerlijke) handelspraktijken (artikel 6:193c BW). In casu enkel sprake van afbrekende mededelingen ten aanzien van producten of diensten Smienk. Sprake van ongeoorloofde vergelijkende reclame (artikel 6:194a BW): audio-opnames van telefoongesprekken met medewerkers Otolift kunnen als bewijs dienen van mededelingen Otolift, zijn niet onrechtmatig verkregen, voldoende onderbouwd dat uitlatingen goede naam Smienk aantasten en/of kleinerend zijn over producten en diensten Smienk, niet onderbouwd door Otolift dat uitlatingen waar zijn.

 

IEPT20180228, Rb Den Haag, Easygroup v Carrefour

Rechtbank Den Haag onbevoegd ten aanzien van Carrefour Belgium in hoofdzaak over gestelde merkinbreuk: bevoegdheid ten aanzien van Carrefour S.A. leidt niet tot bevoegdheid ten aanzien van Carrefour Belgium, bevoegdheid kan ook niet worden ontleend aan artikel 4.6 lid 5 BVIE. Onbevoegdheid heeft echter niet tot gevolg dat de rechtbank ook ten aanzien van Carrefour S.A. onbevoegd is.

 

IEPT20180227, Rb Den Haag, Ono v Pfizer

Vzgr Rb Den Haag onbevoegd. Van zowel primaire (opheffing schorsing verleningsprocedure EP 517) als subsidiaire vordering (beëindiging in Duitsland aanhangige opeisingsprocedure) ligt schadeveroorzakend feit buiten Nederland. Schade die Ono c.s. in Nederland stelt te lijden door niet kunnen handhaven EP 517 ten aanzien waarvan NL rechter mogelijk bevoegd is staat in te ver verwijderd verband van specifieke vorderingen Ono c.s.: vorderingen zien enkel op acties die in buitenland moeten worden ondernomen, wens Ono c.s. om EP 517 na verlening in Nederland zo nodig te kunnen handhaven schept geen bijzonder nauwe band die bevoegdheid van de Nederlandse rechter om kennis te nemen van de ingestelde vorderingen rechtvaardigt.

 

IEPT20180221, Rb Den Haag, Celltrion v Biogen

Octrooi EP 313 voor behandeling chronic lymphocytic leukemia niet inventief: inventiviteit conclusie 1 en 3 volgens hulpverzoek beoordeeld aan de hand van publicatie McLaughlin, omdat in octrooi genoemd CLL als aan in McLaughlin genoemde  SLL gerelateerde ziekte kan worden gezien, McLaughlin vormt voor gemiddelde vakman voldoende incentive voor onderzoeken gebruik van rituximab voor behandeling van CLL patiënten in hogere doseringen dan wekelijks 375 mg/m2 (zoals in McLaughlin genoemd), gelet op Maloney ligt dosering van 500mg/m2 (zoals genoemd in het octrooi) voor de hand. Jensen publicatie vormt geen pointer away: Jensen zou vakman enkel alert hebben gemaakt op optreden TLS.

 

IEPT20180221, Rb Den Haag, L’Oréal v NRS

Inzage afgewezen: inbreuk op IE-recht dient voldoende aannemelijk te zijn, hiervan is bij gestelde levering van gedecodeerde parfumproducten aan [A] geen sprake wegens ernstige twijfel aan authenticiteit factuur, ook levering gedecodeerde producten aan ANS onvoldoende aannemelijk, ongeautoriseerde parallelimport onvoldoende onderbouwd. Inbreukvorderingen gelet op het bovenstaande eveneens afgewezen: onvoldoende onderbouwd.

 

IEPT20180221, Rb Den Haag, HE Licenties v VG Colours

Hanson (waarvan HE Licenties onderdeel is) heeft na pleidooi gedeeltelijk afstand gedaan van NL 904 door hoofdconclusies 1 en 11 te beperken tot planten die behoren tot orchideeënfamilie. Beperkte versie NL 904 geldt als grondslag VRO-procedure: akte van afstand in octrooiregister ingeschreven, afstand van octrooi is van openbare orde en voor beslissing van belang, waardoor HE Licenties verplicht was ontwikkeling volledig en naar waarheid aan te voeren (artikel 21 Rv), onwenselijke situatie om uitspraak te doen op basis van achterhaalde versie octrooi. Voor zover VG Colours in verdediging wordt geschaad door beoordeling beperkte versie NL 904 wordt zij in gelegenheid gesteld verweer meer specifiek te richten op conclusies zoals beperkt. Geen inbreuk op werkwijzeconclusies 1-3, 5, 6 en 10:  bij werkwijze VG Colours wordt kleurstof ingebracht in conisch gat, dat na inbrengen kleurstof met wax wordt afgesloten, conische gat voldoet niet aan kenmerk 1.4 van NL 904. Orchideeën VG Colours voldoen aan alle deelkenmerken conclusie 11. NL 904 nieuw ten opzichte van door VG Colours aangedragen publicaties. VG Colours mag nadere argumenten inzake nietigheid conclusie 1 NL 904 zoals beperkt aanvoeren. Geen onrechtmatig wapperen: bevat geen onjuistheden, betreft geen sommaties en geen duidelijke kansloze aanspraak op octrooi. EP 278 nieuw ten opzichte van Arborjet-publicatie: openbaart niet de kenmerken van een final hole volgens het octrooi. EP 278 inventief ten opzichte van NL 581: bevat geen enkele aanwijzing voor hoe verbeterde en/of verhoogde opname van substantie in plant kan worden verkregen.

 

IEPT20180214, Rb Den Haag, Tinnus

Procedure over waterballonvuller in zijn geheel geschorst gelet op nietigheidsprocedure Gemeenschapsmodellen bij EUIPO: artikel 91 GMoV strekt eerst en vooral tot voorkoming onverenigbare uitspraken, gevaar hierop bestaat ook in het kader van de reconventionele vordering tot verklaring voor recht van niet-inbreuk, voorlopig oordeel voorzieningenrechter onvoldoende om buiten EUIPO om te kunnen concluderen dat de modelrechten evident nietig zijn, over onrechtmatig handelen kan niet worden beoordeeld zonder oordeel te geven over geldigheid modelregistraties, ook in kader van auteursrecht moet worden beslist over technische bepaaldheid.

 

IEPT20180214, Rb Den Haag, Cerme

Bewijsopdracht Cerme dat [A] auteursrechten op programma Mega-Kassa in 2005 volledig heeft ingebracht in de VOF. Indien Cerme niet slaagt in bewijsopdracht zijn auteursrechten niet ingebracht en konden deze niet in 2010 vanuit VOF worden overgedragen aan Cerme: in dat geval geen onrechtmatige daad [A], nu hij auteursrechthebbende is gebleven. Als Cerme wel slaagt in bewijsopdracht geldt dat auteursrechten aan de vennoten gezamenlijk toebehoorden: [A] in dat geval niet bevoegd voor verkoop auteursrechten aan Ekip en sprake is van onrechtmatige daad. Overeenkomst waarmee rechten door vennoten aan Cerme zijn overgedragen niet vernietigbaar op grond van dwaling of bedrog. Overeenkomst niet door [A] overtreden: onvoldoende aannemelijk dat [A] in relevante mate betrokken is geweest bij introductie en verdere verkoop BLC Kassa.

 

IEPT20180212, Rb Den Haag, Bakermat v Koodbloe

Koodbloe heeft geen dwangsommen verbeurd: de verplichting inzage te geven kan niet los worden gezien van de verplichting om afschriften te verschaffen. Bakermat heeft het vonnis van  26 april 2017 verkeerd geïnterpreteerd. 

 

IEPT20180207, Rb Den Haag, Roompot v Consumentenbond

Voorgenomen publicatie Consumentenbond over hygiëne in vakantieparken naar voorlopig oordeel niet onrechtmatig jegens Roompot: Consumentenbond niet verplicht alle vragen van Roompot te beantwoorden of proefdruk ter beschikking te stellen alvorens tot publicatie over te gaan, inhoud publicatie staat nog niet vast zodat deze niet inhoudelijk kan worden beoordeeld. 

 

IEPT20180207, Rb Den Haag, Silife v Roka

Exclusieve licentieovereenkomst van 6 april 2013 tussen Liquistone en Roka geldig: gestelde feiten kunnen niet leiden tot nietigheid naar Nederlands recht, dat krachtens artikel 10 Rome-I Vo van toepassing is. Liquistone heeft de licentieovereenkomst niet buitengerechtelijk vernietigd: geen naar Nederlands recht geldende vernietigingsgronden van toepassing. Ook als eerdere exclusieve licentieovereenkomst tussen Liquistone en Silife nog steeds geldt, maakt dit exclusieve licentieovereenkomst tussen Liquistone en Roka niet ongeldig: enkele gegeven dat er nu mogelijk twee exclusieve licentieovereenkomsten naast elkaar bestaan doet niet af aan geldigheid licentieovereenkomst van 6 april 2013, dat met sluiten licentieovereenkomst van 6 april 2013 inbreuk wordt gemaakt op eerdere licentieovereenkomst is aan Liquistone zelf te wijten.

 

IEPT20180206, Rb Den Haag, B&B

Auteursrechtinbreuk op stoffen met door oud-Hollandse meesters geïnspireerde bloemmotieven: voldaan aan werktoets gelet op vereiste creatieve arbeid in selectie, kleurstelling, vormgeving en positionering van de bloemen, stoffen gedaagden vertonen slechts minimale verschillen die niet van invloed zijn op de totaalindruk.

 

IEPT20180205, Rb Den Haag, Regio15

Auteursrechtinbreuk door gebruik beelden uit video eiser op website gedaagde: geen sprake van toestemming, beroep op citaatrecht reeds wegens gebrek aan bronvermelding verworpen. Tevens inbreuk op persoonlijkheidsrechten eiser: naamsvermelding ontbreekt, video is bewerkt door conversie naar gif-bestand en verwijderen watermerk. Schadevergoeding begroot op € 1.875,50: schade wegens auteursrechtinbreuk aan de hand van gebruikelijke licentievergoeding begroot op € 1.225, schade als gevolg van inbreuk persoonlijkheidsrechten ex aequo et bono begroot op € 612,50.

 

IEPT20180205, Rb Den Haag, OHM

Auteursrechtinbreuk door gebruik hotelfoto’s op website hotelmarketingadviseur OHM: toestemming hoteleigenaar kan OHM niet baten nu het gebruik niet valt onder de door de fotograaf verstrekte licentie voor gebruik binnen de bedrijfsvoering van het hotel, beroep op citaatrecht strandt reeds op ontbreken bronvermelding. Tevens inbreuk op persoonlijkheidsrechten fotograaf: naamsvermelding ontbreekt, foto’s gewijzigd. Schadevergoeding begroot op € 9.880: schade wegens auteursrechtinbreuk aan de hand aan de hand van Stichting Foto Anoniem begroot op € 6.588, schade wegens inbreuk op persoonlijkheidsrechten ex aequo et bono begroot op 50% daarvan.

 

IEPT20180205, Rb Den Haag, OHM

Auteursrechtinbreuk door gebruik hotelfoto’s op website hotelmarketingadviseur OHM: toestemming hoteleigenaar kan OHM niet baten nu het gebruik niet valt onder de door de fotograaf verstrekte licentie voor gebruik binnen de bedrijfsvoering van het hotel, beroep op citaatrecht strandt reeds op ontbreken bronvermelding. Tevens inbreuk op persoonlijkheidsrechten fotograaf: naamsvermelding ontbreekt, foto’s gewijzigd. Schadevergoeding begroot op € 9.880: schade wegens auteursrechtinbreuk aan de hand aan de hand van Stichting Foto Anoniem begroot op € 6.588, schade wegens inbreuk op persoonlijkheidsrechten ex aequo et bono begroot op 50% daarvan.

 

IEPT20180131, Rb Den Haag, Doorbraak

Verwijdering cartoons van website Doorbraak afgewezen: Doorbraak mocht ervanuit gaan dat met de toestemming van 3 december 2012 geplaatste cartoons geplaatst mochten blijven: zij hoefde er niet op bedacht te zijn dat de aan eiser zijn toestemming verbonden voorwaarde "tot wederbericht” niet alleen inhield dat er vanaf dat moment geen nieuwe cartoons meer mochten worden overgenomen, maar ook dat eerder overgenomen cartoons dienden te worden verwijderd

 

IEPT20180130, Rechtbank Den Haag, HKM

Geen sprake van onrechtmatige concurrentie van De Scheveninger jegens De Scheveningsche Courant: onvoldoende onderbouwd dat voormalig bestuurder Scheveningsche Courant adverteerders heeft bewogen over te stappen, onvoldoende onderbouwd dat hij medewerkers heeft bewogen over te stappen. Geen sprake van slaafse nabootsing: geen nodeloze verwarring nu verschillen tussen kranten in één oogopslag overduidelijk zijn, bovendien niet aannemelijk dat Scheveningsche Courant eigen gezicht op de markt heeft.

 

IEPT20180129, Rb Den Haag, Foto op website

Geen auteursrechtinbreuk op foto’s, gerechtvaardigd vertrouwen dat foto’s naar eigen inzichten vrijelijk gebruikt konden worden: onvoldoende weersproken dat foto’s onvoorwaardelijk door eiser zijn afgestaan aan gedaagde ten tijde van de gestelde vriendschap en samenwerking.

 

IEPT20180124, Rb Den Haag, Tommy Hilfiger v Premium Distribution

Rb voor EU bevoegd als rechter van woonplaats Tommy Hilfiger Europe B.V. tegen Amerikaanse gedaagde (artikel 125(2) UmeV 2017). Rb voor Nederland bevoegd als rechter van plaats van dreigende inbreuk t.a.v. vorderingen van Amerikaanse Tommy Hilfiger Licensing LLC tegen Amerikaanse gedaagde. Rechtbank bevoegd inzake Benelux wegens (voorwaardelijke) forumkeuze, afhankelijk van bevoegdheid rechtbank inzake Uniemerken: Rb hierdoor bevoegd ten aanzien van vorderingen van Tommy Hilfiger Europe. Rb ten aanzien van Tommy Hilfiger Licensing LLC enkel bevoegd ten aanzien van Nederland, maar door verknochtheid vorderingen ook ten aanzien van België en Luxemburg. Provisioneel verbod ten aanzien van gestelde parallelimport afgewezen. Provisioneel verbod ten aanzien van merkgebruik in zakelijke stukken en reclame en verstrekken samples toegewezen. Inzage ex artikel 843a jo 1019a Rv toegewezen: rechtsbetrekking door redelijk vermoeden van (dreigende) inbreuk, verkrijgen van aanvullende bewijsmiddelen om een inbreuk op een IE-recht vast te stellen is rechtmatig belang. Inzage beperkt: inzage die ziet op alle bestanden en documenten van gedaagde “met betrekking tot de betrokkenheid bij de inbreuk” onvoldoende bepaald. Door gedaagde gevorderde inzage afgewezen: geen rechtsbetrekking waarbij gedaagde partij is. Tussenkomst Tommy Hilfiger Licensing B.V. toegewezen.

 

IEPT20180124, Rb Den Haag, Premier League v Ecatel

Internet service provider Ecatel dient diensten die door derden worden gebruikt voor illegaal streamen van Premier League wedstrijden binnen 30 minuten na melding te staken voor de duur van de wedstrijd: beeldverslagen van voetbalwedstrijden zijn auteursrechtelijk beschermd, Ecatel aangemerkt als tussenpersoon ex artikel 26d Auteurswet, vrijheid van ondernemerschap niet in kern geraakt, bevel niet disproportioneel, recht op vrijheid van informatie voldoende in acht genomen, maatregel effectief nu kijken van illegale streams op zijn minst wordt bemoeilijkt, geen minder bezwaarlijke mogelijkheid voorhanden.

 

IEPT20180124, Rb Den Haag, WCR v TCC

Geen inbreuk op WCR-Uniemerken door enkele registratie van reeks domeinnamen met element WCR: beschermingsomvang UMVo strekt zich niet uit tot ander gebruik dan voor waren en diensten. Doorlinken van deze domeinnamen naar website TCC levert geen inbreuk sub c op: onvoldoende onderbouwd dat WCR bekend merk is. Wel sprake van inbreuk sub b: domeinnamen gebruikt als onderscheidingsteken, gebruik voor gelijke waren en diensten, domeinnamen en merken stemmen in grote mate overeen, daadwerkelijk verwarring ontstaan. TCC dient domeinnamen over te dragen aan WCR: commercieel belang WCR, geen valide reden om overdracht te weigeren. Zaak verwezen naar schadestaatprocedure: gevorderd bedrag van € 120.000 onvoldoende toegelicht, wel aannemelijk dat schade is geleden.

 

IEPT20180118, Rb Den Haag, Pacovis v SDT

Pan-Europees inbreukverbod op modelrechten SDT wegens aanbieden inbreukmakende Ellipse-borden: nietigheidsprocedure bij EUIPO dwingt niet tot schorsing nu onderhavige procedure in eerste plaats ziet op vaststelling van niet-inbreuk, ontwerper borden SDT had meer dan voldoende ontwerpvrijheid, tot vormgevingserfgoed behorende borden en schalen hebben andere kleur, textuur en materiaal, relevante kenmerken Modellen keren vrijwel volledig terug in borden, beroep op voorgebruik onvoldoende onderbouwd. 

 

IEPT20180117, Rb Den Haag, Flavourz

Op misbruik van recht gebaseerde incidentele vordering strekkende tot verklaring van niet-ontvankelijkheid van eiser in hoofzaak verworpen: vordering gemotiveerd bestreden, hierover dient in hoofdzaak te worden beslist. Ook oproeping [X] in vrijwaring afgewezen: bestaan rechtsverhouding op grond waarvan [X] verplicht is nadelige gevolgen hoofdzaak geheel of gedeeltelijk te dragen onvoldoende onderbouwd.

 

IEPT20180117, Rb Den Haag, SGM v CLF

Gemeenschapsmodellen 009194094- 0007 en -0008 voor wall washers van SGM zijn nietig vanwege ontbreken eigen karakter: alle door SGM als relevant voor de modelrechtelijke bescherming beschouwde uiterlijke kenmerken van de gemeenschapsmodellen, zoals een betrekkelijk groot aantal LEDs in een rechthoekige behuizing en een het gebruik van twist locks uitsluitend door hun technische functie bepaald.

Indicatietarief ad € 17.500 voor een normale zaak als uitgangspunt genomen: zaak gebaseerd op één type IE-recht en één aspect (techniekexceptie).

 

IEPT20180117, Rb Den Haag, Body Engineers

Gedaagde dient te zorgen dat Body Engineers-merken op naam van eiser worden gezet: overeenkomst van opdracht om deze op naam van eiser te registreren niet nagekomen. Registratie op naam vennootschap gedaagde echter niet onrechtmatig: bijkomende omstandigheden vereist. Naam Body Engineers auteursrechtelijk beschermd: geen sprake van louter beschrijvende naam, verweer gedaagden onvoldoende onderbouwd. Logo - ook indien ontleend aan bestaande logo’s - auteursrechtelijk beschermd: elementen in ieder geval deels anders weergegeven en op creatieve wijze samengevoegd. Eiser auteursrechthebbende: geen sprake van mede-auteursrechthebbenden door bemoeienis met kleurkeuze of aandragen ‘superhelden-idee’. 

 

IEPT20180110, Rb Den Haag, Pine Valley v Campo

Inbreukvorderingen afgewezen: bewijsopdracht niet geslaagd.

 

IEPT20180105, Rb Den Haag, Digital Revolution v Samsung

Vordering om Samsung te bevelen tenuitvoerlegging van aan gesteld overgedragen octrooien en modellen verbonden executierechten te staken, afgewezen: geen reden te twijfelen dat overdracht heeft plaatsgevonden, voldoende aannemelijk dat partijen hebben bedoeld ook de executierechten ten aanzien van de octrooien en modellen over te dragen, uit niets blijkt dat Samsung tot executie zal overgaan. Standpunt dat executiebevoegdheid niet voor overgang vatbaar is verworpen: in vonnis vervatte rechten beschouwd als vorderingsrechten ex art. 3:83 lid 1 BW.

 

IEPT20180105, Rb Gelderland, Transvision v Ylvas

Geen nadere voorzieningen met  betrekking tot opgave die is gedaan naar aanleiding van vonnis van 20 oktober 2017 (IEPT20171020): in eerder kort geding geen expliciete voorziening gevorderd om opgave in samenwerking met en/of door deskundigen Transvision te laten plaatsvinden, begrijpelijk dat zoekactie met namen personen Connexxion niet is uitgevoerd door gevaar dat vertrouwelijke info Connexxion bij Transvision bekend zou worden, inhoud van informatie die bij [gedaagde partij c.s.] zou zijn aangetroffen onbekend en daardoor geen aanwijzing dat verder onderzoek vereist is. Gevorderde meewerken aan onderzoek naar delen bedrijfsinformatie Transvision met derden afgewezen: niet duidelijk waarom daarvoor eerder geen aanleiding was en nu wel. [gedaagde partij c.s.] veroordeeld om mee te werken aan onderzoek of laptop nog in enigerlei vorm bestaat: onderzoek aan laptop kan uitwijzen of laptop is vernietigd en of bestanden zijn gekopieerd. Onvoldoende aannemelijk dat [gedaagde 2] zich in strijd met verbod met Valys-aanbesteding heeft bezig gehouden.

 

IEPT20180103, Rb Den Haag, Converse

Inbreuk op merkenrecht Converse door Goeiemode en Van Caem Sports nu beroep op uitputting onvoldoende is onderbouwd: keten facturen eindigt bij SMATT, dat geen toestemming had de schoenen in de EER in het verkeer te brengen, verklaring advocaat SMATT vormt geen bewijs, uitputting gemotiveerd betwist. Van Caem Sports in vrijwaringszaak in gelegenheid gesteld te bewijzen dat hoofdzaak gaat om schoenen die bij EN-S Sports zijn ingekocht: verweer lijkt aan de aandacht te zijn ontsnapt. Indien zij hierin slaagt is EN-S Sports gehouden Van Caem Sports schadeloos te stellen: koopovereenkomst bevat garantie dat schoenen vrij verhandelbaar zijn in EER terwijl hier is geen sprake van is, EN-S Sports kan zich niet verweren met betoog dat Van Caem Sport in hoofdzaak niet de juiste weren heeft gevoerd. Ook SMATT aansprakelijk voor vergoeding schade Van Caem Sports: onrechtmatige daad door onjuiste verklaring omtrent status schoenen. Van Caem op haar beurt gehouden schade Goeiemode te vergoeden: schoenen non-conform.

 

IEPT20180103, Rb Den Haag, Philip Morris v World Freight

Art. 9(4) UmeV mag niet met terugwerkende kracht op in beslag genomen sigaretten worden toegepast: is vóór inwerkingtreding van dat artikel in haven Rotterdam binnengekomen en beslag op gelegd, toepassen met terugwerkende kracht zou in strijd zijn met rechtszekerheid en verbod van terugwerkende kracht. Geen richtlijnconforme interpretatie BVIE door op artikel 10(4) Merkenrichtlijn 2015 te anticiperen: omzettingstermijn nog niet verstreken, dat niet anticiperen doelstelling richtlijn ernstig in gevaar zou brengen niet toegelicht. Onvoldoende toegelicht dat container bestemd is om noodzakelijkerwijs in Unie in handel te worden gebracht: voor vraag of partij noodzakelijkerwijs in Unie wordt ingevoerd niet van belang dat uiteindelijke bestemming goederen niet, of niet direct, is aangegeven. Tussenkomst TTL afgewezen: gepretendeerde eigendomsrecht op sigaretten onvoldoende onderbouwd.