2021 Rb Den Haag

Print this page

IEPT20211222, Rb Den Haag, Bestseller v OFM

OFM maakt inbreuk op merkrechten op het ONLYmerk van Aktieselskabet door het gebruik van het Brands-merk en het grote M-merk. Beroep van OFM c.s. op rechtsverwerking slaagt niet: dat Bestseller c.s. niet is opgekomen tegen het depot in 2012 van het Brands-merk en het daaropvolgende gebruik daarvan, is geen bijzondere omstandigheid op grond waarvan OFM c.s. er op had mogen vertrouwen dat Bestseller c.s. toestemming gaf voor merkgebruik. Toestemming van Bestseller c.s. aan OFM c.s. blijft beperkt tot het gewijzigde logo: overeenkomst kan niet anders worden gelezen dan dat partijen overeen zijn gekomen dat 2007- merk niet door OFM zal worden gebruikt zoals ingeschreven. OFM c.s. maakt met de tekens inbreuk op het ONLY-merk: de overeenstemming tussen het ONLY-merk enerzijds en het grote M-teken en het Brands-teken anderzijds is zodanig dat sprake is van gevaar voor verwarring bij het relevante publiek. Artikel 2.30septies BVIE (verzet tegen nietigverklaring wegens bewust gedogen) is niet van toepassing: de vorderingen van Bestseller c.s. strekken zich niet tot nietigverklaring van het Brands-merk.

 

IEPT20211222, Rb Den Haag, Audi-navigatiesoftware

Inbreukmakend gebruik Audi-merk voor navigatiedvd. Handelaar op marktplaats die niet-originele navigatiedvd's aanbiedt, dient uitputting te bewijzen.Gedaagde heeft uitputting niet voldoende onderbouwd en voldoet niet aan de bewijslast.

 

IEPT20211220, Rb Den Haag, Belastingdienst v onbeschofte gemachtigde

De uitlatingen van gedaagde zijn beledigend en onnodig grievend en daarmee onrechtmatig jegens medewerkers van de Belastingdienst. Het verbod op het doen van deze uitlatingen wordt toegewezen.

 

IEPT20211215, Rb Den Haag, Vestel v Philips
Artikel 7 Rv bevat een ruimere regel dan artikel 8 Brussel I bis-Vo, gelet op de verschillen in de tekst en de verschillende doelstelling. In plaats van de bewoording: “nauwe” band en het vermijden van onverenigbare beslissingen heeft de Nederlandse wetgever gekozen voor “samenhang” tussen de vorderingen en redenen van “doelmatigheid”. Beoordeling bevoegdheidsincident: is niet beperkt tot door eiser gekozen grondslag, maar mag aan de hand van alle aan de rechter ter beschikking staande gegevens over de rechtsverhouding tussen partijen, inclusief eventueel gevoerde verweren, zonder dat de rechter bewijslevering hoeft toe te staan. Internationale rechtsmacht is aangenomen op grond van artikel 7 Rv: tussen de vorderingen tegen Philips N.V. en de buitenlandse medegedaagden bestaat zodanige samenhang, dat redenen van doelmatigheid een gezamenlijke behandeling rechtvaardigen.  Het zijn gelijkluidende vorderingen betreffende hetzelfde territoir op grotendeels gelijkluidende grondslagen: Vestel c.s. verwijt Philips N.V. en haar medegedaagden dat zij, zowel collectief (via beheerder Advance) als individueel (in de bilaterale onderhandelingen), gezamenlijk zijn opgetrokken en daarbij ieder (op elkaar afgestemde) niet-FRANDlicentievoorstellen hebben gedaan. Rb Den Haag is op grond van artikel 102 Rv relatief bevoegd als voorzienbaar Handlungsort van gevraagd octrooihandhavingsverbod inzake Standard Essential Patents (SEPs). Vanwege de exclusieve bevoegdheid tot handhaving van octrooien (artikel 80 Row) ligt de plaats van handeling in Nederland van de gestelde onrechtmatige octrooihandhaving van SEPs in Den Haag.  Voor wat betreft de overige vorderingen is de rechtbank eveneens relatief bevoegd vanwege verknochtheid, omdat bij de toewijsbaarheid daarvan dezelfde stellingen en verweren moeten worden beoordeeld als bij deze handhavingsverboden.

 

IEPT20211215, Rb Den Haag, Vestel v Dolby
Voegingsincident: Voeging met procedure tegen Philips c.s (IEPT20211215) bevolen. Dolby c.s. heeft niet betwist dat beide zaken hetzelfde onderwerp als bedoeld in artikel 222 Rv betreffen, zodat de rechtbank van oordeel is dat de incidentele vordering tot voeging dient te worden toegewezen. Bevoegdheidsincident: Rb Den Haag o.g.v. artikel 102 Rv relatief bevoegd als voorzienbaar Handlungsort van gevraagd octrooihandhavingsverbod inzake Standard Essential Patents (SEPs. Conform overwegingen (r.o. 4.10-4.14) in vonnis in procedure tegen Philips c.s. (IEPT20211215).

 

IEPT20211208, Rb Den Haag, Nine&co v Van Meel  

Auteursrecht. Mocht het Noppies roze vestje al auteursrechtelijk beschermd zijn, maakt Van Meel daar geen inbreuk op: het FD roze vestje wekt een andere totaalindruk dan het Noppies roze vestje. Geen sprake van slaafse nabootsing bij het Noppies roze vestje: voor zover het Noppies roze vestje al een eigen gezicht op de relevante markt heeft, zijn de verschillen tussen beide roze vestjes te groot. Het Noppies broekje komt geen auteursrechtelijke bescherming toe: er is sprake van een banale combinatie van niet-beschermde elementen. Geen sprake van slaafse nabootsing bij het Noppies broekje: geen eigen gezicht op relevante markt. Indien en voor zover het Noppies broekje al een eigen gezicht op de relevante markt heeft, heeft Van Meel daar voldoende afstand van genomen. Er is geen sprake van auteursrechtelijke inbreuk op de ontwerpen A, B en C: de ontwerpen A en B komen overeen met het Noppies roze vestje en het Noppies broekje. Ontwerp C heeft niet alle kenmerkende elementen die volgens Nine&Co het product Noppies wel heeft.

 

IEPT20211208, Rb Den Haag, Graniet Import

Uitspraak dat eiseres zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten waaronder opzettelijk illegaal storten van afval, onrechtmatig. Aan de maatschappelijke positie van gedaagde wordt een groot gewicht toegekend. Het beweerde vindt onvoldoende steun in het beschikbare feitenmateriaal. De rechtbank verbiedt gedaagde om verdere uitlatingen van zelfde strekking te doen en beveelt tot rectificatie. Voldoende grond voor een verklaring voor recht, het verbod, de rectificatie en de verwijzing naar de schadestaatprocedure.

 

IEPT20211201, Rb Den Haag, FDF v Sigrid Kaag

Uitlatingen Kaag (Nieuwsuur, LinkedIn) dat FDF betrokken is geweest bij het omverrijden van hekken en bedreiging van journalisten, niet onrechtmatig: Voldoende feitelijke grondslag, politicus komt een grote mate van vrijheid toe, en de uitspraken zijn gedaan in het kader van het publieke debat over de avondklokrellen.

 

IEPT20211125, Rb Den Haag, Kebapci

Merk Kebapci niet beschrijvend voor de waren en diensten in de klassen 29, 30 en 43: Turks geen officiële taal in de Benelux en het in aanmerking nemende publiek de Turkse taal niet machtig zal zijn.  Gedaagden maken inbreuk op woordmerk, sub a: teken Kebapci is gelijk aan het woordmerk van eiser en wordt gebruikt voor dezelfde waren en diensten. Gedaagden maken inbreuk op woord-en beeldmerk, sub: voldoende mate van overeenstemming waardoor verwarringsgevaar dreigt


IEPT20211124, Rb Den Haag, Radboud Universiteit v Glycostem
Schorsing van een geding ex 225 lid 1 aanhef en onder c Rv bij rechtsopvolging onder algemene titel, zoals hier aan de orde is een afsplitsing van een procederende rechtspersoon zoals uit 2:334a BW. 

 

IEPT20211118, Rb Den Haag, Hornbach v AMS

Spoedeisend belang ontbreekt. Met het tweede schikkingsvoorstel werd iedere reële en concrete dreiging van merkinbreuk weggenomen. Door tweede schikkingsvoorstel niet te noemen heeft Hornbach de op haar rustende verplichting de voor de beslissing van belang zijnde feiten naar waarheid te voeren, niet nageleefd, art. 21 Rv.

 

IEPT20211117, Rb Den Haag, RDW
Vernietiging Nederlandse registratieoctrooien. De rechtbank hecht eraan op te merken dat deze zaken – zoals RDW terecht heeft aangevoerd – de keerzijde laat zien van het registratieoctrooi, dat Nederland als een van de weinige landen nog kent. […] RDW legt de vinger op de zere plek waar hij zegt dat de kwaliteit van de octrooien in dit systeem niet is gewaarborgd, waardoor het voor de octrooihouder zelf en derden niet duidelijk is wat de waarde is van een verleend Nederlands octrooi. De onderhavige zaken zijn hiervoor exemplarisch. Of advies OCNL een besluit ex artikel 1:3 Awb is niet relevant voor de ontvankelijkheid van RDW in deze (civiele) procedure. NL 286 niet nieuw. Onduidelijke, inconsistente en vele niet-technische elementen wordt – na weglating van niet-technische elementen volledig geanticipeerd door FR 385

 

IEPT20211117, Rb Den Haag, IPV Delft

Mede-eiser Falco B.V. niet ontvankelijk voor zover het de auteursrechtelijke vorderingen betreft, maar wel ontvankelijk voor de vorderingen op grond van de onrechtmatige daad: eiser IPV Delft heeft geen licentieovereenkomst met Falco overgelegd waaruit overdracht bevoegdheden blijkt. Objecten van IPV Delft genieten auteursrechtelijke bescherming: kenmerkende details van de objecten van IPV Delft kwamen afzonderlijk reeds voor in het vormgevingserfgoed, maar zoals IPV Delft deze heeft gecombineerd, niet. De beschermingsomvang van de IPV Delft objecten is niet heel groot. Gedaagde maakt inbreuk op auteursrechten IPV Delft: de overeenstemmende kenmerkende vorm van de objecten van eiser en gedaagde komen in het voorgevingserfgoed verder niet voor. Slaafse Nabootsing door gedaagde: Er is sprake van nabootsing, geen sprake van verwateren eigen gezicht en er is sprake van verwarring. Geen reden voor toekennen vordering rectificatie: IPV Delft onvoldoende aannemelijk gemaakt dat er in de markt verwarring is ontstaan die hersteld moet worden door een rectificatie.

 

IEPT20211110, Rb Den Haag, Kiremko v Tomra
Uitleg conclusiekenmerk “een bol met tegenover elkaar gelegen, afgeplatte zijvlakken (42, 43)”: is beperkt tot aspectratio A:B gelijk aan of groter dan 1,2:1. Naar het oordeel van de rechtbank zal het de vakman door lezing van die passages en bestudering van de tekeningen, duidelijk worden dat de uitvinding beperkt is tot een wezenlijk bolvormig vat met tegenoverliggende zijden die zodanig zijn afgeplat dat de gedefinieerde aspect ratio A:B gelijk is aan of groter is dan 1,2:1. Geen (letterlijke) inbreuk: aspect ratio van maximaal 1,1:1. Geen inbreuk bij wege van equivalentie: een billijke bescherming van de octrooihouder brengt hier niet mee dat rekening moet worden gehouden met equivalenten. Integendeel, het octrooischrift openbaart aan de vakman niet een leer die de toepassing van equivalenten waarbij de afplatting minder is dan 1,2:1 omvat, maar wijst daar juist van weg, ter afbakening van bolvormige drukvaten bekend uit de stand van de techniek op de prioriteitsdatum.

 

IEPT20211021, Rb Den Haag, Advocaat v Staat der Nederlanden

Gevorderde rectificatie toegewezen. Uitlatingen officier van justitie onrechtmatig jegens advocaat. Bescherming eer en goede naam (advocaat) moet prevaleren boven het recht zich vrijelijk (officier van justitie) uit te laten.

 

IEPT20211018, Rb Den Haag, Ericsson v Apple

Provisionele voorziening in kort geding. Vordering tot een bevriezende maatregel in afwachting van de behandeling in het kort geding, afgewezen. Geen reële dreiging dat Apple tegen Ericsson een ASI (anti suit injunction) zal instellen.

 

IEPT20211015, Rb Den Haag, FrieslandCampina v Van Loon

Instellen vertrouwelijkheidsregime, artikelen 1019ib, 22a 27, 28 en 29 Rv. Dat van de zijde van FrieslandCampina de kring van personen die kennis mag nemen van de Vertrouwelijke Informatie enkel mag bestaan uit haar octrooigemachtigde en gemachtigden die advocaat zijn alsmede (slechts) één andere natuurlijke persoon per procespartij[…].  […] laat genoemde rechtspersonen vrij in hun keuze van de door ieder van hen aan te wijzen persoon, met dien verstande dat zij daarbij gezamenlijk (maximaal) één medewerker van de afdeling R&D mogen aanwijzen en geen personen met een primair commerciële functie.

 

IEPT20211004, Rb Den Haag, Ericsson v Apple

AASI (Anti-Anti Suit Injunction) tegen Apple toegewezen: AASI wordt toegewezen tot en met datum mondelinge behandeling waarbij gedaagde wordt gehoord (8 oktober 2021). 

 

IEPT20210924, Rb Den Haag, Budget Verhuisservice v Snelle budget Verhuisservice 

Handelsnamen Budget Verhuisservice en Snelle Budget Verhuisservice wijken in geringe mate van elkaar af: de toevoeging van het woord ‘snelle’ is niet te kwalificeren als een kleine variatie op de handelsnaam waardoor verwarringsgevaar weggenomen zou kunnen worden, verwarring heeft reeds plaatsgevonden.

 

IEPT20210922, Rb Den Haag, Bacardi v Van Caem
€ 1,75 miljoen aan dwangsommen verbeurd wegens overtreding stakingsbevel en opgavebevel. Rechtbank kan dwangsom niet matigen (art. 611d Rv). Verbod op (laten) decoderen afgewezen wegens gezag van gewijsde arrest Hof Den Haag 30 september 2014. Geen bestuurdersaansprakelijkheid. Bacardi heeft in deze procedure echter onvoldoende onderbouwd dat Van Caem Klerks ten tijde van de inbreuken al wist of behoorde te weten dat een schadevergoedingsvordering van Bacardi voor die inbreuken, onverhaalbaar zou zijn. Bewijslastverdeling inzake T1/T2 producten. Uit het Class-arrest kan echter ook meer in het algemeen het gevolg worden getrokken dat op Bacardi de plicht rust om de omstandigheden te stellen en, zo nodig, te bewijzen waaruit volgt dat zij haar verbodsrecht kan uitoefenen. 


IEPT20210811, Rb Den Haag, Sanyang v Multimox

Gemeenschapsmodelrechten Model-01 en Model-03 voor scooters hoeft Multimox niet over te dragen aan Sanyang: Sanyang heeft onvoldoende onderbouwd dat zij als ontwerper van de modellen moet worden aangemerkt en dat zij oudere rechten heeft. Gemeenschapsmodelrechten Model-02 en Model-04 die door Multimox zijn ingeschreven voor scooters moeten worden overgedragen aan Sanyang en door Sanyang gevorderde inbreukverbod voor diezelfde Modellen toegewezen: vormgeving Modellen komt overeen met oudere CN Model waarvan Sanyang modelhouder is, waardoor Sanyang heeft te gelden als ontwerper van de vormgeving waarop Model-02 en Model-04 zien, Sanyang kan rechten inroepen tegenover Multimox nu Multimox modellen te kwader trouw heeft gedeponeerd doordat [B] vormgeving heeft ontleend, Sanyang heeft belang bij inbreukverbod. Geen sprake van door Multimox gestelde rechtsverwerking: niet kan worden vastgesteld dat Sanyang bij Multimox het gerechtvaardigd vertrouwen heeft gewekt dat zij geen aanspraak meer zou maken op haar rechten. IEPT20210929, Rb Den Haag, Sanyang v Multimox Op 29 september 2021 is per herstelvonnis het dictum onder 5.3 aangepast. De rechtbank wijst het verzoek tot aanvulling toe, in die zin dat de rechtbank alsnog beslist op de gevorderde dwangsom. De rechtbank verbiedt Multimox inbreuk te maken op Model-02 en Model-04 op straffe van een dwangsom van € 5.000,- per dag met een maximum van € 125.000,-

 

IEPT20210804, Rb Den Haag, ATSSE v eOx

eOx International heeft ATSSE-mengverhouding (voor DIOXID SP. 0.75%) op onrechtmatige wijze verkregen en gebruikt bij de ontwikkeling van een methode voor de productie van eOxide LQ (0.75%): de als bedrijfsgeheim beschermde ATSSE-mengverhouding voor DIOXID SP 0.75% bestaat uit: (i) de samenstelling voor component B en (ii) de bereidingswijze voor component B. Dat ATSSE dezelfde gedachte uit het Küke-octrooi gebruikt is onvoldoende om te concluderen dat ATSSE geen bescherming mag inroepen voor de ATSSE-mengverhouding. eOx International wist of had moeten weten dat zij niet gerechtigd was de ATSS-mengverhouding zonder toestemming van ATSSE te gebruiken. Geen sprake van misbruik van identiteitsverschil of vereenzelviging door [gedaagde 5] en [gedaagde 7]: ATSSE heeft haar verwijten niet nader uitgewerkt per grondslag en per gedaagde. Aandeelhouders eOx Product en eOx International niet aansprakelijk: dat aandeelhouders hebben geprofiteerd van het onrechtmatig handelen van de entiteiten waarin zij aandelen houden is onvoldoende voor de voor aansprakelijkheid vereiste volledige zeggenschap. Enig concreet handelen of nalaten van [gedaagde 7] in verband met het onrechtmatig gebruik van de ATSSE-mengverhouding door eOx International is niet gesteld of gebleken: De algemene stelling van ATSSE dat hij een “dikke vinger in de pap” had en dat zij hem ziet als de centrale figuur, die de bron is van dit hele geschil, is onvoldoende voor toewijzing van vorderingen.

 

IEPT20210728, Rb den Haag, MSAR

Vordering [gedaagden] tot oproepen derden in merkenprocedure in conventie en reconventie afgewezen: geen aanleiding om Oxbridge, waarvan [gedaagden] stelt dat deze gezamenlijk merkhouder is met MSAR, als derde op te roepen nu vorderingen MSAR in conventie niet gestoeld zijn op de Beneluxmerken en het Uniemerk en ook geen aanleiding daartoe bij eventuele vermeerdering van de grondslag van eis, [gedaagden] heeft geen belang bij haar incidentele vordering tot het oproepen van Oxbridge nu rechtbank het ervoor houdt dat MSAR enig merkhoudster is van de Beneluxmerken, vordering zou eveneens worden afgewezen als Oxbridge wel gezamenlijk merkhouder zou zijn nu op grond van artikel 136 Rv een reconventionele vordering enkel ingediend kan worden tegen de (materiële) eisende procespartij, artikel 118 Rv kan niet worden ingezet om deze regel te omzeilen zodat vervolgens tegen de opgeroepen derde een vordering in reconventie kan worden ingesteld, ten aanzien van het Uniemerk, waarvan Oxbridge en MSAR gezamenlijk merkhouder lijken te zijn, heeft te gelden dat artikel 118 Rv niet bedoeld is voor het geval waarin de eisende partij aan haar eigen zijde heeft verzuimd alle (juiste) eisende partijen in het geding te betrekken, ook geen aanleiding om (mede)bestuurders MSAR (en Oxbridge) als derden op te roepen nu geen sprake is van een processueel ondeelbare rechtsverhouding ten aanzien van de Beneluxmerken en het Uniemerk, (mede)bestuurders zijn geen rechthebbenden van de merken.

 

IEPT20210722, Rb Den Haag, RDW-adviezen

Bezwaar eiser tegen adviezen Octrooicentrum Nederland - dat de conclusies bij genoemde octrooien vernietigbaar zijn op grond van gebrek aan nieuwheid en inventiviteit (artikel 83 lid 1 ROW)-, niet-ontvankelijk: adviezen hebben geen rechtsgevolg; het zijn geen besluiten zoals bedoeld in artikel 1:3, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht.

 

IEPT20210721, Rb Den Haag, KDE v Belmoca
Geen (indirecte) inbreuk octrooi omdat conclusiekenmerk  bij Belmio-capsules ontbreekt. De vakman zal het kenmerk (ii) dat “de zijwand (43) dusdanig is aangepast, dat tijdens sluiting van het omsluitende deel (2) de zijwand (43) plastisch over de voorste rand (23) van het omsluitende deel (2) wordt getrokken” zo uitleggen, dat de capsulewand door een trekkracht uit wordt gerekt in axiale richting over de rand van het omsluitend deel, met gebruikmaking van de ruimte die zich in axiale richting tussen de capsulewand en de capsulehouder bevindt, in combinatie met een tegenkracht. Wapperverbod afgewezen. Niet gebleken octrooihouder wist, dan wel diende te beseffen, dat een serieuze, niet te verwaarlozen kans bestaat dat het octrooi geen stand zal houden in een procedure  of zijn wederpartij daarop geen inbreuk maakt. 

 

IEPT 20210721, Rb Den Haag, Airwair v Topshop

De rechtbank is ondanks het terugtreden van Groot-Brittannië uit de Europese Unie internationaal en relatief bevoegd. Terugtrekkingsakkoord bepaalt dat voor procedures die vóór het eind van de overgangsperiode zijn ingeleid, de bepalingen inzake de rechterlijke bevoegdheid van de Brussel I bis-Vo van toepassing zijn. Onderhavige procedure is aangevangen vóór het einde van de overgangsperiode. Inbreuk op auteursrecht Airwars Jadon-laars door de Oslo-laars in Nederland openbaar te maken. Wordt als niet bestreden toegewezen, evenals het inbreukverbod.

 

IEPT20210720, Rb Den Haag, Kapsalon Promise v Kapsalon Promise 1

Geen verwarringsgevaar aangenomen tussen handelsnaam Kapsalon Promise VOF en gebruik van handelsnaam door eiseres: aangenomen dat gedaagde als belanghebbende tegen gebruik handelsnaam van de VOF door eiseres opkomt, niet aannemelijk dat de VOF landelijke bekendheid heeft waardoor de handelsnaam geacht wordt in Leiden werking te hebben en geen afspraken over kiezen andere handelsnaam. Verbod op  gebruik handelsnaam Kapsalon Promise 1 door gedaagde toegewezen: eerder rechtmatig gebruik van handelsnaam Kapsalon Promise door eiseres en verwarringsgevaar.

 

IEPT20210714, Rb Den Haag, Stratco v HSWT

Geen inbreuk sub a op HYET-merken door gebruik vooruitlopend op samenwerking: sprake van impliciete toestemming en het gebruik is na beëindiging onderhandelingen binnen een half jaar gestaakt welke termijn door Stratco c.s. redelijk werd geacht. Geen inbreuk sub b op HYET-merken door gebruik van HSWT-teken en HSWT-handelsnaam: geen nawerking doordat geen sprake was van inbreuk en sprake van minimale auditieve en visuele overeenstemming en geen grond voor begripsmatige overeenstemming waardoor geen verwarringsgevaar is te duchten en feitelijke verwarring is gevolg van overname Gravelinesfabriek en afbreken onderhandelingen. Geen inbreuk sub b op HYET-woord-beeldmerk door gebruik HSWT-teken: auditief en visueel nog minder overeenstemming door toevoeging 'Sweet' en verschillende beeldelementen en begripsmatige overeenstemming niet gebleken. Geen beroep op artikel 6:193c en 6:193d BW mogelijk: HSWT c.s. is actief op de zakelijke markt en verkoopt en levert niet aan consumenten. Geen oneerlijke mededinging door onrechtmatig profiteren van investeringen: uitlating over Stratco c.s. door partij buiten deze procedure, overeenkomst tussen Coca Cola en HSWT France niet onrechtmatig jegens Hyet Holding, geen nodeloze verwarring door gebruik HSWT-teken, geen verwarring gesticht door gebruik e-mailadressen van voormalig medewerkers van Hyet Sweet.

 

IEPT20210708, Rb Den Haag, Rodenmors v Byecar

[gedaagde] maakt inbreuk op Uniemerk BYEBYE.CAR van Rodenmors door gebruik van het teken ‘byecar’ in handelsnaam, domeinnaam en op website: teken wordt gebruikt voor dezelfde waren of diensten, dat handelswijze van partijen verschilt is niet relevant, evenmin van belang dat Rodenmors het Uniemerk nog niet heeft gebruikt in het economisch verkeer nu vijfjaarstermijn nog niet is verstreken, sprake van overeenstemming tussen Uniemerk en teken, verwarringsgevaar te duchten, dat website van [gedaagde] nog niet gereed is doet niet aan inbreuk af.

 

IEPT20210707, Rb Den Haag, Kärcher v Varo

Oudste Kleurmerk van Kärcher nietig verklaard: voldoet niet aan vereiste dat het teken duidelijk en nauwkeurig is vast te stellen bij gebreke van een omschrijving van de kleur door middel van een internationaal erkende kleurcode. Jongste Kleurmerk is geldig vanwege inburgering in de gehele Benelux: al tientallen jaren onafgebroken, consequent en wereldwijd gebruik van Kärcher-geel voor producten voor consumenten en in aanbiedingen, reclame-uitingen en promotiemateriaal en op de website en uit marktonderzoek blijkt dat aanzienlijk deel van de consumenten een Kärcher-gele hogedrukreiniger als afkomstig van Kärcher identificeerde. Geen rechtsverwerking : enkel tijdsverloop is niet voldoende en schikking van 2009 was gebaseerd op andere (niet-merkenrechtelijke) grondslag. Varo maakt met de gebruikte kleur geel voor haar Varo-hogedrukreinigers inbreuk op het Jongste Kleurmerk ex artikel 2.20 lid 2 aanhef en onder b BVIE: sprake van identieke waren, namelijk hogedrukreinigers en grote mate van overeenstemming tussen de kleurtinten waardoor sprake is van verwarringsgevaar.

 

IEPT20210630 Rb Den Haag, Social Sofa

Luc4me maakt met Sophey geen inbreuk op auteursrecht Social Sofa: aan de combinatie van verschillende vormgevingskenmerken van de Social Sofa komt auteursrechtelijke bescherming toe. Genoemde verschillen geven de Sophey een heel ander voorkomen dan de Social Sofa. Slaafse nabootsing wordt afgewezen: [eiseres] streeft een verderstrekkende bescherming na dan mogelijk is met toepassing van het leerstuk van slaafse nabootsing. Niet staat vast dat de Social Sofa medio 2014 een eigen gezicht op de markt had.

 

IEPT20210618, Rb Den Haag, Blomma v Greengifts

Geen spoedeisend belang ten aanzien van inbreuk op Uniemerk ‘Blooms out of the Box’: Greengifts c.s. verklaard éénmalig een kistje van Blomma te hebben gekocht en verstuurd aan de eerste klant. Modelregistratie langwerpig kistje voor plantjes ‘Blooms out of the Box’ is geldig: nieuw en eigen karakter en geen identieke of soortgelijke modellen in vormgevingserfgoed. Modelrechtinbreuk op ‘Blooms out of the Box’ door verhandeling Ecoworld-Box: alle kenmerken van het model zijn terug te zien in Ecoworld-Box en verschillen in maatvoering en materiaal niet relevant.

 

IEPT20210616, Rb Den Haag, FKP v Spirits

Rechtbank komt terug van vaststelling in het tussenvonnis dat de USSR (ook) de rechthebbende (eigenaar) van de merken. USSR en Russische Federatie zijn nooit rechthebbende van de merken geweest. Bevel tot medewerking en de indeplaatstelling toegewezen t.a.v. Cypriotische, Zweedse, Tsjechische en Italiaanse merken. Verklaring voor recht toegewezen t.a.v. de VK merken en de Ierse merken. Inbreukvordering toegewezen t.a.v. de VK merken, de Ierse merken, de Cypriotische merken, de Zweedse merken en het Tsjeschische merk. Schadevorderingen toegewezen ten aanzien van de VK merken, de Ierse merken, de Cypriotische merken, de Zweedse merken en het Tsjechische merk. Vordering tot nietigverklaring jongere Benelux-merken op naam van Spirits toewijsbaar: FKP is gerechtigd tot de VVO-Beneluxmerken en niet bestreden dat aan overige voorwaarden voor nietigheid is voldaan
 

IEPT20210607, Rb Den Haag, BagJump v BigAirBag

Geen sprake van wanprestatie door BigAirBag: in correspondentie tussen partijen heeft BigAirBag nimmer de toezegging gedaan om geen kopieën van de OnePiece Landing en het Model van BagJump meer te verhandelen. BAB Product van BigAirBag maakt geen inbreuk op Gemeenschapmodel op ontwerp van OnePiece Landing van BagJump: basisvorm van landings is een gegeven en bij Model is van overgebleven ontwerpvrijheid op weinig onderscheidende manier gebruik gemaakt, BAB Product wekt, gelet op verschillen met Model, een andere algemene indruk bij de geïnformeerde gebruiker. BigAirBag maakt geen auteursrechtinbreuk op OnePiece Landing: geen sprake van overeenstemmende totaalindrukken. BigAirBag maakt met teken ‘One Piece Lander’ geen inbreuk op merk ‘One Piece Landing’: merk OnePiece Landing sterk beschrijvend waardoor gerede twijfel bestaat over geldigheid merk en verwarringsgevaar, gerede kans dat bodemrechter oordeelt dat sprake is van eerlijk gebruik in de handel door BigAirBag.

 

IEPT20210604, Rb Den Haag, Idemia v Vision-Box

Niet bevoegd ten aanzien van Vision-Box SA: geen sprake van zodanig nauwe band met vorderingen met medegedaagde en geen spoedeisend belang bij (neven)voorzieningen: onvoldoende voortvarend opgetreden door Idemia.

 

IEPT20210602, Rb Den Haag, Nestro v Tubro

Geen verwarringsgevaar tussen Nestro-merk en Tubro-teken met gestileerde afbeeldingen van een centrifugaal ventilator: gebruik voor identieke producten, Nestro-merk heeft van huis uit groot onderscheidend vermogen, in de totaalindruk overheersen de verschillen, zowel visueel, auditief als begripsmatig.

 

IEPT20210602, Rb Den Haag, Ferrari v Kitcar Collection

Auto van Kitcar Collection maakt inbreuk op merkenrecht Ferrari: tekens zijn gebruikt in economisch verkeer, ook tekens die met duct tape afgeplakt zijn. Geen sprake van inbreuk op auteursrechten van Ferrari: totaalindrukken stemmen niet overeen en Ferrari heeft nagelaten concreet te stellen en onderbouwen waarom de totaalindruk hetzelfde zou zijn. Geen sprake van slaafse nabootsing: gelet op verschillen tussen de auto’s is geen sprake van onrechtmatig handelen. Vordering tot vernietiging auto afgewezen: vernietiging niet evenredig nu een redelijk alternatief voor beëindiging van de inbreuk beschikbaar is.

 

IEPT20210512, Rb Den Haag, High Point v KPN

Redelijke uitleg van gewraakte passage 3.5.2 van het arrest van de Hoge Raad maakt duidelijk dat High Point centraal beperkte versie van octrooi EP 772 B3 alsnog aan haar vorderingen ten grondslag kan leggen en dat geldigheid van EP 772 beoordeeld kan worden: vernietiging in 2010 van EP 772 B 1 door rechtbank en kracht van gewijsde van dat vonnis staat niet aan dat oordeel in de weg nu op moment van centrale beperking het octrooi nog niet was vernietigd en hof zich niet inhoudelijk heeft uitgesproken over geldigheid van centraal beperkte octrooi EP 772 B3.

 

IEPT20210421, Rb Den Haag, Sisvel v Wiko

Tussenvonnis. Wiko voert geen octrooi-inhoudelijk technisch verweer: Wiko verwijst naar de overeenkomstige toepassing van de oordelen in de Xiaomi-zaak over geldigheid en inbreuk op EP 2 139 272. Geldigheid octrooi EP 272 wordt in deze procedure niet beoordeeld: in de procedure tussen Sisvel en Xiaomi waar Wiko naar verwijst is de rechtbank niet toegekomen aan een beoordeling van de geldigheid van EP 272. Inbreuk niet gemotiveerd bestreden. Betoog Wiko, om het oordeel over het niet-inbreuk in de Xiaomi-procedure overeenkomstig van toepassing te achten in onderhavige procedure (waarin Sisvel gelijkluidend betoogt), slaagt niet. Geen derdewerking niet-inbreuk-oordeel procedure Sisvel en Xiaomi: oordeel van geen inbreuk slechts werking inter partes. Beroep op artikel 25 Rv slaagt evenmin: met meenemen van verweer Xiaomi zou de rechter de feiten aanvullen en niet de rechtsgronden. Wiko heeft haar betoog verkeerd ingekleed: Wiko had in haar conclusie van antwoord kunnen vermelden dat zij het verweer van Xiaomi met betrekking tot de inbreukvraag integraal overnam, onder aanhechting van de relevante processtukken van Xiaomi en met de opmerking dat een en ander als herhaald en ingelast moet worden beschouwd.

 

IEPT20210429, Rb Den Haag, Tommy Hilfiger v Facebook

Voorzieningenrechter bevoegd op grond van artikel 7 lid 2 Brussel I bis-Vo respectievelijk artikel 6 Rv nu geding uitsluitend ziet op afgifte identificerende gegevens: weigering Facebook om gegevens af te geven levert in Nederland onrechtmatig handelen op en rechtstreekse schade doet zich in Nederland gevoelen. Facebook dient identificerende gegevens van de als inbreukmakend aangemerkte accounts af te geven: weigering tot afgifte is ook onrechtmatig waar het gaat om advertenties die enkel op het buitenland zijn gericht, voor de aanname dat de betrokken adverteerder instemde met verwijdering van de betreffende advertenties kan (net) voldoende worden geacht dat Facebook niet gesteld heeft dat zij na blokkering van de betreffende advertenties bezwaren heeft ontvangen, PVH dient nog wel met nadere onderbouwing te komen dat en waarom sprake is van inbreuk op haar rechten.

 

IEPT20210414, Rb Den Haag, Barco v Kindermann
Van een “peripheral device” geen sprake als één van de vier elementen, te weten het screen scrape programma, beschikbaar wordt gesteld op ander extern apparaat, dat apart op de processing device moet worden aangesloten. Geen sprake van technische equivalentie omdat de problemen van gebruiksgemak en tijdwinst niet worden opgelost. Ondanks vernietiging van EP 668 in nog niet in kracht van gewijsde gegaan vonnis in andere procedure volgt geen schorsing maar vonniswijzing, omdat partijen volledig debat hebben gevoerd over de inbreukvraag en de rechtbank op grond daarvan tot het oordeel komt dat ook wanneer wordt uitgegaan van de geldigheid van EP 668, geen sprake is van inbreuk daarop door Kindermann. Mogelijke auteursrechtinbreukmakende handleiding in de omstandigheden van dit geval onvoldoende rechtvaardiging voor een verbod. Kindermann heeft haar handleiding naar aanleiding van aangevoerde bezwaren direct aangepast

 

IEPT20210414, Rb Den Haag, M&M v Duiksport

Remove“Remove before Dive”-merken zijn niet zuiver beschrijvend voor een wezenlijk kenmerk van de waar waarvoor de merken zijn ingeschreven. Merken hebben van huis uit onderscheidend vermogen en grote mate van auditieve en visuele overeenstemming tussen beide teksten waardoor het teken verwarringwekkend overeenstemt met de M&M-merken. Duiksport maakt met verkoop van sleutelhangers met daarop ‘REMOVE BEFORE DIVING’ inbreuk op beeldmerken ‘REMOVE BEFORE DIVE’ van M&M.
 

 

IEPT20210413, Rb Den Haag, Floration v RFH

Geen inbreuk: ethyleenregulerende verpakking vereist dat nadere op de regulatie van ethylkeen gerichte maatregelen zijn getroffen. Enkel ethyleen doorlatende openingen doorlaten, zonder dat nadere op de regulatie van ethyleen gerichte maatregelen zijn getroffen, kan niet als ethyleenregulerend kan worden aangemerkt. Nu […] de letterlijke tekst van conclusie 8 (dus) geen uitsluitsel biedt over welke maatregelen in/aan de verpakking daaronder kunnen worden begrepen, komt het bij de uitleg van dat begrip in belangrijke mate aan op de beschrijving en de tekeningen. Strookt ook met standpunt Floration in oppositieprocedure. Spoedeisend belang aangenomen vanwege eerdere experimentele karakter werkwijze RFH en ontbreken voldoende informatie tot aan bewijsbeslag

 

IEPT20210329, Rb Den Haag, Schlumberger v ITT Controls

Merkinbreuk (artikel 9(2)(b) UMVO door gebruik domeinnamen waarvan Schlumberger-merken onderdeel uitmaken en de tekens ITT Cameron en ITT Barton: reële kans dat ten onrechte de indruk wordt gewekt dat ITT Controls officiële wederverkoper is of anderszins een commerciële band heeft met Schlumberger. Misleidende reclame door onjuiste vermelding “exclusieve leverancier”: vaststaat dat ITT Controls geen officiële wederverkoper is. Inbreukmakend reproduceren handleidingen, waarbij CAMERON-merk is vervangen door haar eigen logo en onderaan idere pagina eigen internetadres en e-mailadres is vermeld en door volledig overnemen afbeeldingen, foto’s en CAD-tekeningen van Schlumberger op webpagina’s. Geen auteursrechtinbreuk op ‘look and feel’ van de website van Schlumberger: totaalindruk na verwijderen afbeeldingen kan nu niet worden beoordeeld. Spoedeisend belang ondanks dat Schlumberger c.s. na de sommatie van 3 december 2019 tot de brief van 24 september 2020 niets van zich heeft laten horen. Niet lang na de sommatiebrief van 3 december 2019 is de wereld getroffen door de COVID-19 pandemie. En het daardoor moeten doorvoeren van een reorganisatie  (ontslag 21.000 werknemers).

 

IEPT20210317, Rb Den Haag, Google v Sonos
Rb Den Haag niet relatief bevoegd inzake grensoverschrijdend verbod op alleen buitenlandse delen Europees octrooi. Nu Google zich niet beroept op (ook) een Nederlands deel van EP 621 (het octrooi is in Nederland niet van kracht), komt de rechtbank Den Haag gelet op de bepaling van artikel 80 lid 2 sub a Rijksoctrooiwet 1995 (hierna: ROW) geen relatieve bevoegdheid toe omdat die bepaling, in verbinding met artikel 70 ROW en artikel 1 ROW slechts ziet op Europese octrooien voor zover voor het Koninkrijk verleend. Geen misbruik van procesrecht door een beroep op relatieve onbevoegdheid te doen. Stelling dat Sonos het incident heeft opgeworpen om onder het opgelegde VRO-regime uit te komen is daartoe niet voldoende.

 

IEPT20210317, Rb Den Haag, Dash Berlin

Kort geding. Overdracht van de in de tweede alinea van artikel 7 van de vaststellingsovereenkomst genoemde rechten, is (in beginsel) toewijsbaar. Niet voldaan aan betalingsverplichtingen en beroep op verrekening van factuur van 12 mei 2020 faalt. [Gedaagden] moet ieder afzonderlijk het gebruik van  Dash Berlin-merken, handelsnamen ‘Dash Berlin’ en ‘Dash’ en tekens ‘dash berlin’, ‘dashers’, ‘jeffdash’, ‘formerlyknownasdashberlin’, ‘also known as dash berlin’ staken en gestaakt houden: Factuur van 12 mei 2020 (de ‘vergoeding’ als bedoeld in artikel 6 van de vaststellingsovereenkomst) niet voldaan. Betaling van een bedrag van € 81.380,66 in kort geding toegewezen: voldoende aannemelijke vordering en verder geen verweer gevoerd.


IEPT20210317, Rb Den Haag, Bacardi v Loendersloot
Fysiek binnen Unie brengen oorspronkelijke goederen met T1-status geen inbreuk. Wel inbreuk is te koop aanbieden daarvan als dit onder omstandigheden noodzakelijkerwijs impliceert dat zij in de EER in de handel worden gebracht (“Class-criterium”). Onrechtmatig faciliteren en bevorderen merkinbreuk is niet zonder meer onrechtmatig tegen licentienemer. Onjuiste rechtsopvatting dat stakingsbevel inzake merkinbreuk alleen aan tussenpersoon kan worden opgelegd wanneer de inbreukmaker zelf niet kan worden aangesproken. Inbreukmakend decoderen merkartikel wanneer de toestand van de waren, nadat zij in de handel zijn gebracht, gewijzigd of verslechterd is (artikel 15 lid 2 UMVo).Van wijziging van de waar in deze zin is onder meer sprake bij heretikettering van de producten. Vaststaat dat decoderen van Bacardi-producten steeds gepaard gaat met het verwijderen en het opnieuw aanbrengen van het etiket waarop het merk is aangebracht. De toestand van de waar is derhalve gewijzigd in de zin van artikel 15 lid 2 UMVo. De merkhouder kan zich daartegen verzetten, tenzij is voldaan aan […] cumulatieve, vereisten. Of het decoderen inbreukmakend is, hangt af van de douanestatus van de betreffende producten. Het decoderen is inbreukmakend als het onder douanestatus T1 gebeurt en is voldaan aan het ‘Class-criterium’ en als het onder douanestatus T2/AGD gebeurt. Beschikbaarstelling decodeerfaciliteit door Pure Handling. Geen merkinbreuk. Geen onrechtmatig faciliteren merkinbreuk door derden, bestaande uit decoderen Bacardi-producten, nu Pure Handling geen kennis droeg van de douanestatus van de betreffende Bacardi-producten of die kennis redelijkerwijs had moeten hebben. Tussenpersoon in de zin van artikel 2.22 BVIE doordat Bacardi-producten, voorzien van het merk Grey Goose, terwijl zij de douanestatus T2/AGD hadden, door MWL zijn gedecodeerd in de decodeerfaciliteit van Pure Handling. Doen decoderen door LI. Niet onrechtmatig nu LI redelijkerwijs niet kan weten of niet-Unieproducten al dan niet zijn uitgeput. Opslag door LI. Verbod ter zake van niet-Unie-producten disproportioneel grote belasting voor een expediteur waarvan in redelijkheid niet gevergd kan worden dat zij ten aanzien van elk niet-Unie-product onderzoekt of navraagt of dat product al dan niet is uitgeput; uitvoering zou voor LI overdreven kostbaar zijn en zou belemmeringen voor het legitieme handelsverkeer scheppen. Opslaan door LI van (door derden) gedecodeerde Bacardi-producten met douanestatus T2/AGD wel onrechtmatig. Invoeren door LI. Geen invoeren door LI in geval van directe vertegenwoordiging aangezien LI, die dan in naam en voor rekening van haar opdrachtgever handelt, er ‘tussenuit valt’. Bij directe vertegenwoordiging is de opdrachtgever van LI – en niet LI – degene die invoert in de zin van artikel 9 lid 3 UMVo. Invoeren door LI als direct vertegenwoordiger van gedecodeerde Bacardi-producten onrechtmatig: Zij moet als professionele dienstverlener die actief is in de parellelhandel geacht worden ervan op de hoogte te zijn dat Bacardi c.s. zich kunnen verzetten tegen invoer van gedecodeerde Bacardi-producten, ongeacht of deze producten uitgeput zijn.LI is ingeval van indirecte vertegenwoordiging degene die invoert in de zin van artikel 9(3) UMVo. Gebruik merk in zakelijke stukken geen merkgebruik.Persoonlijke aansprakelijkheid [gedaagde 6] niet voldoende onderbouwd. Dat merkinbreuk LI met zijn medeweten en goedkeuring heeft plaatsgehad, zegt niet  dat hij deze gedragingen van LI willens en wetens, op jegens Bacardi c.s. onrechtmatige wijze, heeft bevorderd. Geen belang bij incidenteel gevorderde exhibitie (art. 843a Rv) naast de in hoofdzaak gevorderde opgave. Voor zover een inbreuk of onrechtmatig handelen dan wel de dreiging ervan hiervoor al vastgesteld is, is afgifte van het bewijsmateriaal voor dit doel naast de in de hoofdzaak gevorderde opgave, derhalve overbodig en ontbreekt in zoverre het rechtmatig belang bij exhibitie in dit incident. In verband met vertrouwelijkheid mogen productcodes worden weggelakt bij inzage proces-verbaal van het afgifte-beslag.

 

IEPT20210317, Rb Den Haag, Tommy Hilfiger v Facebook

Advertenties en promotie-accounts op Facebook zijn geen auteursrechtelijke "mededeling aan het publiek” door Facebook. Geen merkgebruik door Facebook in geval van avertenties van derden op Facebook. Het niet afgeven van identificerende gegevens na constatering van inbreuk is onrechtmatig. De mogelijkheid dat de informatie, op zichzelf beschouwd, jegens de derde onrechtmatig en schadelijk is, is voldoende aannemelij. De derde heeft een reëel belang bij de verkrijging van de NAW-gegeven. Aannemelijk is dat in het concrete geval geen minder ingrijpende mogelijkheid bestaat om de NAW-gegevens te achterhalen. Afweging van de betrokken belangen van de derde, de serviceprovider en de persoon die onrechtmatig handelt brengt mee dat het belang van de derde behoort te prevaleren. Facebook komt beroep op hosting vrijstelling toe. Niet (onderbouwd) gesteld dat Facebook wetenschap van de inbreuk zou hebben. Na melding van inbreuk verwijdert Facebook de vermeend inbreukmakende content.

 

IEPT20210316, Rb Den Haag, G.S.M. City v MoMo Allround

Overnemen door MoMo Allround van door G.S.M. City geregistreerde en gebruikte EAN-codes maakt inbreuk op merkenrecht, handelsnaamrecht en auteursrecht van G.S.M. City: MoMo Allround heeft geen verweer gevoerd tegen de gestelde inbreuken zodat de vorderingen worden toegewezen.

 

IEPT20210309, Rb Den Haag, VSN v Lijst 30

(Mede)bestuurders van afsplitsende partij (Lijst 30) van Vrij en Sociaal Nederland maken merkinbreuk op beeldmerk van VSN en dienen medewerking te verlenen aan overdracht aan VSN van domeinnaam die doorlinkt naar eigen website Lijst 30. Uit de brief van […] waarin (naast het logo van Lijst 30) het logo van VSN in de kop staat (zie r.o. 2.9). aangevuld met de tekst onderaan de brief, blijkt genoegzaam dat er door hem van een teken gebruik wordt gemaakt dat gelijk is aan het beeldmerk van VSN. Niet gebleken dat domeinnaam ‘vrijensociaal.nl’ op naam van de (mede)bestuurders staat waardoor gebod tot overdacht moet worden afgewezen maar wel genoeg grond voor een bevel om medewerking te verlenen aan overdracht van domeinnaam

 

IEPT20210303, Rb Den Haag, Busch-Jaeger v Klusspullen

Klusspullen kon en mocht erop vertrouwen dat Busch-Jaeger instemde met het gebruik van busch-jaeger in handels- en domeinnaam, op website en e-mailadres (is busch-jaeger.schakelmateriaal.nl [email protected]. Klusspullen mocht toestemming Busch-Jaeger afleiden uit e-mailcorrespondentie met [medewerker 1], [medewerker 2] en [medewerker 4] van ABB. Niet gebleken dat Busch-Jaeger telefonisch of via sommatiebrief kon overgaan tot opzegging of beëindiging van de toestemming

 

IEPT20210224, Rb Den Haag, Sisvel v Xiaomi

€ 1.220.629,96 aan proceskosten gedaagden toegewezen. Betoog van Sisvel dat Xiaomi nodeloos kosten heeft gemaakt door het aanvoeren van kansloze verweren en het niet voldoen aan haar stelplicht mist feitelijke grondslag. De kosten die Xiaomi heeft gemaakt in verband met haar FRAND-verweer vallen, anders dan Sisvel stelt, wel binnen het toepassingsbereik van 1019h Rv. Geen aanleiding om Indicatietarieven die niet van toepassing zijn op octrooizaken als de onderhavige naar analogie toe te passen. Kosten voor CRA-rapporten worden gematigd  nu rapporten moesten worden ingekort op bevel van de rechtbank, overige verweren Sisvel die zien op kosten CRA-rapporten afgewezen

 

IEPT20210219, Rb Den Haag, Airwair v Van Haren

Geel-stiksel-merken hebben, voor zover ze dat nog niet hadden ten tijde van de inschrijving, onderscheidend vermogen verkregen door inburgering. Uit de door Airwair overgelegde stukken blijkt dat vanaf de jaren '90 regelmatig in publicaties Dr. Martens-schoenen in één adem worden genoemd met geel stiksel op de rand rond de zool (de welt), dat ook wel wordt aangeduid als kenmerkend, beroemd, typisch, markant, onderscheidend, herkenbaar, klassiek of iconisch. Dit is door Van Haren ook niet weersproken. Gele kleur van het stiksel is een wezenlijk sierelement, geeft geen wezenlijke waarde aan de schoenen geeft. Merkinbreuk: visuele overeenstemming die in ieder geval post-sale verwarringsgevaar kan opleveren. Geen inbreuk ter zake van schoenen waarvan de kleuren van de stiksels neigen naar het rode kleurspectrum.

 

IEPT20210217, Rb Den Haag, Tinnus

Aan waterballonvuller Bunch O Balloons van Tinnus komt geen auteursrechtelijke bescherming toe: alle elementen zijn technisch bepaald of laten enkel ruimte voor triviale keuzes die de persoonlijkheid van de maker niet weerspiegelen. Als wordt uitgegaan van de geldigheid van de Modellen van Tinnus en rechtbank aldus toekomt aan beoordeling merkinbreuk zou [gedaagde] waterballonvuller geen inbreuk maken: beperkte beschermingsomvang Modellen en [gedaagde] waterballonvuller maakt andere algemene indruk. Procedure wordt geschorst ten aanzien van alle Modellen: beslissing EUIPO over gevorderde nietigverklaring dient afgewacht te worden.

 

IEPT20210218, Rb Den Haag, Amgen v Accord

Vorderingen Amgen wegens vermeende inbreuk op EP 117 afgewezen wegens gebrek aan spoedeisend belang: niet voortvarend opgetreden na bekend worden met de introductie van het generieke geneesmiddel Cinacalcet Accord in september 2019. Dat Amgen niet voortvarend is opgetreden blijkt ook uit het tijdsverloop bij het testen van monsters van Cinacalcet Accord door EAG. Ook na verkrijging van het inbreukbewijs heeft Amgen niet voortvarend opgetreden. Gevolgen van haar processtrategische keuzes komen voor haar eigen rekening en risico .

 

IEPT20210217, Rb Den Haag, Sisvel v BBK

€ 1.193.210,00 aan proceskosten gedaagden toegewezen. De volledige proceskosten komen voor vergoeding in aanmerking uit hoofde van art. 1019h Rv. Rechtbank ziet geen aanleiding in de specifieke omstandigheden van deze zaak om de indicatietarieven in IE-zaken – die niet gelden voor octrooizaken – analoog toe te passen. Slagingskans van argumenten hoeft in onderhavige procedures niet meegenomen te worden bij begroting van de kosten en beroep Sisvel op billijkheidscorrectie wordt gepasseerd. Proceskosten BBK van € 109.625,05 (€ 108.046,50 honorarium en € 1.578,55 verschotten) toegewezen. Proceskosten Oppo van € 956.592,43 (€ 326,92,400 honorarium en € 628.861,03 verschotten) toegewezen. Sisvel maakt in Nederlandse procedure aanspraak op wereldwijde licentie waardoor Oppo de kosten gemaakt voor haar FRAND-verweer redelijkerwijs aan deze procedure kan toerekenen. Kosten die verband houden met akten die zijn geweigerd zijn gedeeltelijk nodeloos gemaakt. Proceskosten Wiko c.s. van € 126.992,30 (€ 100.000,- honorarium en € 26.992,30 verschotten) toegewezen. Sisvel heeft de hoogte van deze kosten niet betwist.

 

IEPT20210217, Rb Den Haag, All4Trade v Big Trade

Proceskostenveroordeling an € 5.885 bij niet weersproken merkinbreuk: Door All4Trade gemaakte proceskosten zijn niet onredelijk of onevenredig. Big Trade heeft naar aanleiding van de sommatie niets meer van zich laten horen  en in eerste instantie verstek laten gaan. Dat Big Trade een kleine eenmanszaak heeft is geen reden voor matiging nu het aan de opstelling van Big Trade te wijten is dat de proceskosten aan de zijde van All4Trade zijn opgelopen 

 

IEPT20210212, Rb Den Haag, Sena en NPO v CvTA

Licentieovereenkomsten tussen Sena en NPO geen standaardlicentieovereenkomsten en niet onderhevig aan transparantieverplichting van artikel 21 lid 1 aanhef en sub c Richtlijn 2014/26/EU (Collectief beheer Auteursrechten). Grammaticale uitleg maakt dat individueel uitonderhandelde licentieovereenkomsten die het model van de standaardlicentieovereenkomst niet volgen niet vallen onder de begrippen “standaardlicentieovereenkomst” en “normaal toepasselijke tarieven, inclusief kortingen”
 

 

IEPT20210210, Rb Den Haag, Abaya

AbayeModelrecht. Niet te verwaarlozen kans van nieuwheidsschadelijke verhandeling van ‘Model 535’ door Chinese onderneming -aan [Groothandel X] model van [eiseres] nietigheidsactie niet zal overleven. [Groothandel X] kan als ‘ingewijde in de  betrokken sector’ worden aangemerkt en niet uitgesloten dat de openbaarmaking van een model aan één enkele onderneming voldoende kan zijn voor oordeel dat model ter kennis kan zijn gekomen van ingewijden in betrokken sector. Aannemelijk dat [Groothandel X] de abaya’s 6verder is gaan verhandelen. Geen auteursrechtelijke beschermimng. Ontwerpdatum van de abaya kan niet worden  afgeleid uit overgelegde stukken. Geen sprake van eigen intellectuele schepping.

 

IEPT20210210,Rb Den Haag, JFS v Taishan

Model Pegases springtafel is nieuw en niet technisch bepaald. Uit de door Taishan c.s. overgelegde stukken, kan niet worden afgeleid dat het prototype identiek was aan het model, of daarvan slechts in onbelangrijke details verschilde. Van dat prototype is immers geen afbeelding getoond. Taishan c.s. heeft haar stelling dat het model nietig is omdat alle uiterlijke kenmerken daarvan uitsluitend een technische functie in de hiervoor bedoelde zin dienen, onvoldoende gemotiveerd onderbouwd. JF Sports auteursrechthebbende conform Nederlands recht als recht van het land van oorsprong – werkgeversauteursrecht (artikel 7Aw). Inbreuk aangenomen op auteurs- en modelrecht Pegases springtafel, op auteursrecht JFS-springplank en op auteursrecht JFS-herenbrug. Onrechtmatig handelen door slaafse nabootsing JFS-balk en JFS-springtoestel. Internationale bevoegdheid op grond van Nederlands recht in beginsel conform de rechtspraak van het HvJ  over (de voorlopers van) de Brussel I bis-Vo, tenzij aannemelijk is dat de Nederlandse wetgever heeft beoogd om bij de inrichting van een commune regel, waarvan de tekst grotendeels is afgestemd op die van (de voorlopers van) Brussel I bis-VO, af te wijken van de Unierechtelijke instrumenten of de uitleg daarvan door het HvJ.    Bevoegdheid op grond van artikel 6(e) Rv beperkt tot Nederland. Bevoegdheid op grond van inbreuk op Benelux model geldt voor de Benelux (artikel 4.6 lid 1 BVIE).

 

IEPT20210128, Rb Den Haag, OmniChannel v C

Inbreuk op IE-rechten van Capbran door aanbieden van NutriBullet-Baby product terwijl Happy Baby product werd gekocht en geleverd kan aangenomen worden, [M] niet betrokken bij de inbreuk: C, [M] en [A] hebben standpunt dat het gaat om een origineel product niet herhaald in de pleitnota en evenmin tijdens de zitting, eenmanszaak van [M] is overgedragen aan [A] en verkopersinformatie is later aangepast, aangenomen kan worden dat C. Happy- Baby product aan [A] heeft geleverd. [A] moet oneerlijke handelspraktijken, bestaande uit het adverteren met een EAN-code die niet op het door hen verkochte en geleverde product staat vermeld maar slechts op de originele producten, het adverteren met de slogan ‘Bekend van TV’ en het gebruikmaken van teksten en foto’s van producten uit het assortiment van TT Shopping staken: [A] en C. mogen slogan Bekend van TV (en varianten daarop) niet gebruiken ter aanprijzing van producten die niet zijn of worden geadverteerd door TT Shopping op lineaire televisiekanalen, [A] en C. mogen geen gebruik maken van teksten en foto’s van producten uit het assortiment van TT Shopping, vermelding van deze EAN-code is alleen toegestaan als hij hetzelfde originele product verkoopt als het product het assortiment van TT Shopping en dat product is voorzien van de EAN-code van dat originele product.