Bouwen.app maakt zich niet schuldig aan merkinbreuk, handelsnaaminbreuk en slaafse nabootsing van de BouwApp

Print this page 25-06-2020
IEPT20200612, Rb Midden-Nederland, de BouwApp v Bouwen.app

Teken en handelsnaam bouwen.app maken geen inbreuk op beeldmerk de BouwApp: vele punten van visueel verschil, auditief verschil, begripsmatige overeenstemming neutraliseert deze verschillen niet, zodat sprake is van een andere totaalindruk. Bouwen.app stemt ook niet verwarringwekkend overeen met handelsnaam de Bouwapp. Geen sprake van slaafse nabootsing van de BouwApp: voldoende afstand genomen om ervoor te zorgen dat het professionele publiek van eiseres niet in verwarring raakt, omwonenden krijgen informatie over welke App ze moeten installeren zodat ook bij hen verwarring niet snel op de loer ligt, zelfs als omwonenden de verkeerde app installeren is dat uit economisch oogpunt geen probleem voor de BouwApp nu de app voor deze gebruikers gratis is.

 

MERKENRECHT - HANDELSNAAMRECHT - SLAAFSE NABOOTSING

 

Het teken en de handelsnaam bouwen.app maken naar het oordeel van de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland geen inbreuk op het linksboven afgebeelde beeldmerk van de BouwApp. Volgens de voorzieningenrechter bestaan vele punten van visueel verschil, en is er ook auditief sprake van verschil. De begripsmatige overeenstemming neutraliseert deze verschillen volgens de voorzieningenrechter niet, zodat sprake is van een andere totaalindruk. Bouwen.app stemt ook niet verwarringwekkend overeen met handelsnaam de Bouwapp.

 

Ook van slaafse nabootsing van de BouwApp is naar het oordeel van de voorzieningenrechter geen sprake. Er is voldoende afstand genomen om ervoor te zorgen dat het professionele publiek van eiseres niet in verwarring raakt. Voor omwonenden geldt dat deze informatie krijgen over welke App ze moeten installeren, zodat ook bij hen verwarring niet snel op de loer ligt. Zelfs als omwonenden de verkeerde app installeren is dat uit economisch oogpunt geen probleem voor de BouwApp nu de app voor deze gebruikers gratis is. De BouwApp heeft onvoldoende duidelijk gemaakt waarom zij in dit geval toch belang heeft bij een verbod op grond van slaafse nabootsing, zo overweegt de voorzieningenrechter.

 

IEPT20200612, Rb Midden-Nederland, de BouwApp v Bouwen.app

 

ECLI:NL:RBMNE:2020:2303