Waterbanen Play Fun maken inbreuk auteursrecht AquaPlay

21-11-2023 Print this page
Auteur:
Birgit Kunst-Verboon
IEPT20231120, Rb Noord-Nederland, BIG v Play Fun
(Met dank aan Susan Kaak en Nelisa de Bruin, Ventoux Advocaten)

Auteursrecht - De producten van Play Fun maken inbreuk op AquaPlay-producten van BIG: AquaPlay is een auteursrechtelijk beschermd werk, BIG auteursrechthebbende en aannemelijk geworden dat Play Fun de AquaPlay-producten zowel in hun geheel als in hun onderdelen welhaast één-op-één heeft overgenomen. Play Fun aansprakelijk: wordt als distributeur genoemd op verpakking en websites. (IEPT20120621, HvJEU, Donner & IEPT20140206, HvJEU, Blomqvist v Rolex

 

AUTEURSRECHT

 

BIG produceert en verkoopt onder meer AquaPlay-producten. AquaPlay is een waterspeelsysteem dat bestaat uit diverse onderdelen, zoals kanaalmodules, verbindingsmodules en kunstwerken, zoals bruggen en waterraderen.  Play Fun is een bedrijf in Stadskanaal dat zich bezighoudt met groothandel, import en export van speelgoed. Play Fun behoort tot het Play Fun-concern waarvan de Chinese bedrijven Play Fun Ltd en Play Fun Toys Ltd alsmede het Amerikaanse bedrijf Play Fun USA LLC. deel uitmaken.

 

Omstreeks juni van dit jaar heeft BIG geconstateerd dat het product “Water Track Set” te koop is aangeboden bij het Deense bedrijf Harald Nyborg. Op 15 juni 2023 is door BIG een exemplaar van het product ingekocht bij de Harald Nyborg winkel in Hobro, Denemarken. Op de verpakking van dat product is vermeld dat het ‘copyright’ van het product behoort tot Play Fun Ltd in China en dat het product door dat bedrijf wordt gemaakt en dat het product in de Europese Unie wordt gedistribueerd door Play Fun.

In deze kortgedingprocedure vordert BIG onder meer gedaagden te bevelen de inbreuk op de auteursrechten te staken en gestaakt te houden, opgave te doen van de totale hoeveelheid inbreukmakende producten en recall van de bij haar afnemers in de EU (niet zijnde particulieren) aanwezige voorraad.

Naar voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter zijn de AquaPlay-producten als de diverse onderdelen daarvan zowel betreffende de vormgeving als betreffende het uiterlijk een zodanig onderscheidend vermogen dat deze een eigen gezicht op de Nederlandse alsook de internationale markt betreffende waterbanen, innemen. Binnen de vormgeving is er sprake van creatieve keuzes die niet aantoonbaar technisch bepaald, banaal of triviaal zijn.  Aldus is sprake van werken in de zin van de Auteurswet.

 

De waterbanen met accessoires van partijen vergeleken, komt de voorzieningenrechter tot haar voorlopige oordeel dat aannemelijk is geworden dat Play Fun de AquaPlay-producten in hun geheel als in hun onderdelen welhaast één-op-één heeft overgenomen en dat de producten van Play Fun nagenoeg identiek zijn aan de producten van BIG. Uit de producties blijkt dat er vele soorten waterbanen bestaan, in verschillende kleurstellingen. Play Fun kon andere vormen en andere uiterlijke kenmerken kiezen dan die door BIG worden gebruikt. Play Fun heeft dan ook niet voldaan aan haar verplichting alles te doen wat redelijkerwijs mogelijk en nodig is om te voorkomen dat nodeloze verwarring ontstaat door het aanbieden van een waterbaan met accessoires die wat uiterlijke vormgeving betreft nagenoeg gelijk is aan het AquaPlay-product van BIG.

IEPT20231120, Rb Noord-Nederland, BIG v Play Fun

 

(Kopie originele vonnis)