Mei 2022

Print this page

IEPT20220531, Hof Den Haag, Delicasea v Bacardi

Schorsing tenuitvoerlegging ex artikel 351 Rv. Tenuitvoerlegging van het bevel van de rechtbank tot opgave geschorst voor zover dit meer omvat dan de door de rechtbank specifiek vastgestelde inbreuken. Voor zover het gaat om andere dan de Cotral en E .W. transacties legt het opgavebevel op Delicasea de last om voor iedere transactie zelf te beoordelen of daarbij al dan niet van een inbreukmakend handelen sprake is. Dat is in deze zaak een probleem omdat Delicasea het standpunt inneemt dat, voor zover zij in de relevante periode gebruik heeft gemaakt van Bacardi merken, het gaat om - samengevat - legitieme parallelhandel. Of dat verweer slaagt moet per transactie worden beoordeeld.
 

IEPT20220530, Rb Rotterdam, BoeG Uitzendbureau v Boeg Bouw

Handelsnaam [eiser01] en [gedaagde01] vertonen onmiskenbare gelijkenissen: dominante bestanddeel van de handelsnaam van [gedaagde01] vertoont visuele en auditieve gelijkenis. Geen verwarringsgevaar te duchten: aard en doelgroep van beide ondernemingen verschillen in elk geval in oorsprong. [eiser01] heeft nagelaten om aan te tonen in welke mate als gevolg van geografische overlap reëel verwarringsgevaar is te duchten.

 

IEPT20220525 Rb Amsterdam, Paleis voor een prikkie

Auteursrecht op format: Dat het format als (auteursrechtelijk werk) kan worden gekwalificeerd staat niet ter discussie. Geen werkgeversauteursrecht: [Gedaagde] heeft onvoldoende duidelijk gemaakt dat het maken van formats behoorde tot de taken van [eiseres] Gezamenlijk auteursrecht: Met sluiten exploitatieovereenkomst was gedaagde sub 1 bevoegd het format te exploiteren. Partiële vernietiging vanwege inbreuk op persoonlijkheidsrechten:  [Gedaagde] was op grond van artikel 6:81 BW in verzuim, nu nakoming van de inspanningsverplichting ten aanzien van de in het verleden gesloten overeenkomsten met derden blijvend onmogelijk was. [Gedaagde] heeft zich niet ingespannen voor naamsvermelding eiseres in het buitenland 

 

IEPT20220525, Rb Gelderland, De Beautyfabriek

Na vaststellingsovereenkomst wordt in plaats van Beautyfabriek de auditief identieke benaming Beautyfabrieq gebruikt. Redelijkheid en billijkheid verzetten zich hiertegen. Uitschrijven uit registers is zonder schade geweest, maar ook boete voor verbeurd. Matiging van boetes. Overdracht domeinnamen.

 

IEPT20220525, Rb Den Haag, Satelliet meubelen v De Arend c.s.

Geen sprake van een auteursrechtinbreuk 25.25 stoel.Totaalindrukken te verschillend. De stoel heeft een eigen unieke uitstraling die het gevolg is van creatieve keuzes die hebben geleid tot de in de stoel verenigde specifieke combinatie van bedoelde elementen. Geen sprake van slaafse nabootsing. Gevaar voor verwarring is naar het oordeel van de rechtbank niet of slechts in te beperkte mate te duchten.

 

IEPT20220525, Rb Den Haag, B-Overall v Facetmedi
Tussen de medische simulatiebelevings-overalls van partijen zijn verschillen. Op de overall kunnen rubberen applicaties worden bevestigd die de 12 meest voorkomende vaardigheden voor een verpleegkundige laat trainen. Er is voldoende afstand gehouden tot de overall van eiser. Geen auteursrechtinbreuk. Ook is de medische beroepsbeoefenaar of docent een bovengemiddeld omzichtig publiek een beroep op slaafse nabootsing slaagt evenmin.

 

IEPT20220524, Hof Amsterdam, ABMD v Buma/Stemra
Machtspositie Buma/Stemra op markt van auteursrechtlicentiëring voor het beschikbaar stellen van muziek ten behoeve van het bedrijfsmatig afspelen daarvan. Het is Buma/Stemra die in Nederland (voor het betrokken repertoire) zowel de zeggenschap heeft over het verlenen van toestemming tot het beschikbaar stellen van muziek aan abonnees als de zeggenschap over het door die abonnees bedrijfsmatig afspelen van die muziek. Misbruik machtspositie door hanteren ongelijke voorwaarden voor een gelijkwaardige prestatie. Geen onderscheid tussen ondernemers, ongeacht of hun toeleverancier aan Buma/Stemra een vergoeding heeft betaald voor het aan hen beschikbaar stellen van die muziek voor bedrijfsmatig afspelen (zoals de ABMD-leden) of niet (zoals de streamingdiensten).

 

IEPT20220520, Rb Amsterdam, CEG v Investico

Geen verbod vooraf of een gebod tot onthouding van bepaalde uitlatingen of suggesties in een publicatie over de online gokbusiness te Curaçao: De voorzieningenrechter oordeelt dat zonder de publicatie niet vast te stellen is of de publicatie mogelijk onrechtmatig jegens CEG zal zijn.

 

IEPT20220519, HvJEU, Heitec v Heitech promotion

Merkenrecht. Geen stuiting rechtsverwerkingstermijn of beëindiging gedogen door een handeling, zoals een ingebrekestelling, waarmee de houder van een ouder merk of van een ander ouder recht zich tegen het gebruik van een jonger merk verzet zonder dat hij evenwel het nodige doet om een juridisch dwingende oplossing te verkrijgen. Geen verhindering rechtsverwerking wegens gedogen door de instelling van een beroep in rechte indien het gedinginleidend stuk weliswaar vóór het verstrijken van de rechtsverwerkingstermijn is neergelegd, maar wegens een gebrek aan zorgvuldigheid van de verzoekende partij niet voldeed aan de in het toepasselijke nationale recht voor de betekening ervan gestelde vereisten en om aan de verzoekende partij verwijtbare redenen pas ná het verstrijken van die termijn is geregulariseerd. Rechtsverweking wegens gedogen verhindert ook het indienen van nevenvorderingen of samenhangende vorderingen, zoals vorderingen tot schadevergoeding, informatieverstrekking of de vernietiging van waren.

 

IEPT20220518, Rb Overijssel, Ordermate-BramR v B

Vordering van VOF en [A] om [B] te verbieden inbreuk te maken op de auteursrechten op software, afgewezen: VOF en [A] hebben onvoldoende aannemelijk gemaakt dat er sprake is van auteursrechten op de software die aan de VOF en/of [A] toekomen. VOF en [A] hebben onvoldoende onderbouwd dat de VOF eigenaar is van een licentie voor het gebruik van de software. VOF en [A] hebben niet aannemelijk gemaakt dat er door [B] inbreuk is gemaakt op eventuele auteursrechten.

 

IEPT20220518, Rb Amsterdam, Twitter

Geen onrechtmatig handelen van Twitter voor verspreiden van scam tweets met beeltenis van eiser. Twitter heeft  voldoende gedaan om het verschijnen van scam tweets te voorkomen. Geen oneerlijke handelspraktijk. Eiser treedt niet op in hoedanigheid van consument. Twitter is ook niet gehouden tot gegevensverstrekking. Eiser heeft onvoldoende gesteld van welke accounts identificerende gegevens moeten worden verstrekt om de scam te achterhalen. Het spamverbod is niet van toepassing op promoted tweets. Zichtbaarheid van promoted tweets op tijdlijn is niet gelijk te stellen met een e-mail in inbox. 

 

IEPT20220517, Rb Den Haag, Pharming Group v IGJ
Bestuurlijke boete blijft vanwege publieksreclame voor noemen van een geneesmiddel in persberichten en interview in De Telegraaf blijft gehandhaafd. Voorwetenschapsverplichting Verordening marktmisbruik is geen rechtvaardigingsgrond voor persberichten en marketingactiviteiten (ook al is deze slechts) gericht tot beleggers.

IEPT20220516, Hof Den Haag, Longi v Hanwha
Uitleg van passage in recall-brief, terugroeping niet beperkt tot voor verdere verhandeling in voorraad gehouden inbreukmakende producten, maar strekt zich ook uit tot bedrijfsmatig gebruikte, geïnstalleerde inbreukmakende producten.

 

IEPT20220516, Hof Den Haag, Novartis v Mylan

Formeel octrooiverleningsmoment Europees octrooi is het moment van publicatie/openbaarmaking van de vermelding van de verlening (artikel 97(3) EOV, artikel 49(1) Row) en niet voor het moment waarop het recht, na materiële toetsing, vaststaat (de materiële vaststelling). Met die keuze van de (verdrags-)wetgever voor het moment van openbaarmaking is de rechtszekerheid gediend van ook degenen die geen weet (kunnen) hebben van een (mogelijke) eerdere materiële vaststelling. Aanspraak op redelijke vergoeding voor de periode tussen publicatie van de aanvrage en octrooiverlening (artikel 72 ROW). Geen plaats voor aanvullende bescherming op grond van onrechtmatige daad. Aanspraak op redelijke vergoeding uitputtende regeling. Geen misbruik van recht Mylan door gebruik te maken van de maanden voor de formele verlening. Alleen al door het feit dat Novartis een redelijke vergoeding zou kunnen verkrijgen, kan niet worden gezegd dat sprake is van een onevenredigheid tussen het belang van Mylan en het belang van Novartis.

 

IEPT20220516, Rb Den Haag, KvK v Uittrekselwebsites

Gedaagde misleidt met haar uittrekselwebsites het publiek dat op zoek is naar de diensten van de Kamer van Koophandel: Websites zijn zodanig vormgegeven inclusief gebruik teken ‘KvK’ dat klanten denken met de Kamer van Koophandel te maken hebben. Gedaagde moet de domeinnamen Uittrekselregister.nl, Uittreksel-register.nl en Bedrijven-uittrekselregister.nl op naam van de Kamer van Koophandel stellen en de Inschrijfwebsites offline halen en houden: KvK ondervindt hinder en lijdt hierdoor (reputatie)schade. 

 

IEPT20220511, Rb Noord-Nederland, Hitlers Diamanten

Uitlating(en) gedaagde dat boek eiser antisemitisch is niet onrechtmatig: waardeoordeel en gedaagde mocht in redelijkheid de weergegeven passages opvatten als negatieve vooroordelen ten aanzien van Joodse mensen en aanmerken als antisemitisch. Reactie CIDI weegt mee. Eiser heeft over zich afgeroepen dat een journalist kritiek op boek zou kunnen leveren en daarbij het woord ‘antisemitisch’ zou kunnen gebruiken: precair onderwerp verpakt in gespierde taal.

 

IEPT20220510, Hof Amsterdam, Stichting Vrouwe Justitia in Verval v ING
Vrouwe Justitia in Verval heeft op haar website uitlatingen gedaan over ING-medewerkers, notarissen en een advocaat. Voorzitter van de Stichting heeft al jarenlang een conflict en gebruikt op haar website termen als 'misdrijfsplegers', bedriegers en machtsmisbruikers. Dit is onrechtmatig jegens de betrokkenen en vindt onvoldoende steun in de feiten. Slechts bepaalde uitingen en vertoningen zijn ingeperkt, deze beperking is bij wet voorzien in 6:162 BW. Dat de Stichting c.s. overtuigd zijn dat de beslissingen en uitspraken onjuist zijn, kan niet afdoen aan het oordeel dat de wijze waarop hieraan uiting is gegeven onnodig grievend en onrechtmatig is. Hof bekrachtigt het vonnis waarvan beroep.

 

IEPT20220510, Rb Den Haag, BMS v Sandoz

Gerede nietigheidskans wegens ontbreken inventiviteit door het niet plausibel zijn van de geclaimde uitvinding. Plausibiliteitsvereiste conform Nederlandse jurisprudentie tot uitgangspunt genomen (in afwachting van de uitspraak van de Grote Kamer van Beroep in G2/21). Ab initio plausibiliteitstoets. Indien het effect niet reeds in de oorspronkelijke aanvrage plausibel is gemaakt, kan er geen beroep op post published data worden gedaan om dat effect alsnog te onderbouwen. Onzeker of de bodemrechter enig voordelig of verrassend effect plausibel zal achten na lezing van de aanvrage. Er was geen enkele reden was om de voordelige resultaten van Ki-metingen niet op te nemen in de aanvrage. Minst genomen had naar voorlopig oordeel in de aanvrage iets kunnen en moeten worden opgenomen over dat er gunstige Ki’s (in het nanomolaire bereik) waren gevonden bij de geselecteerde verbindingen zodat een gemiddelde vakman ook getriggerd zou zijn geweest om die verbindingen te testen. Dit geldt temeer omdat thans in de aanvrage eigenlijk alleen maar een wens tot nanomolaire Ki’s is opgeschreven en voorts dat Ki’s tot in het micromolaire bereik waren gevonden, verre van interessant derhalve. Het heeft er nu alles van dat die informatie om een andere reden is weggelaten, bijvoorbeeld om in wezen (zo lang mogelijk) geen openheid te geven over de gedane uitvinding. Hoewel het uiteindelijk verleende octrooi enkel nog ziet op apixaban, staat (dus) ook daarin nog altijd niet met zoveel woorden waarom die verbinding zo interessant is. Dat een en ander doet geweld aan de zogenaamde quid pro quo of patent bargain in het octrooirecht (de aanvrager verkrijgt zijn monopolie in ruil voor openbaarmaking van de uitvinding).

 

IEPT20220510, Rb Amsterdam, Inuikii v Est Seven

Vorderingen Inuikii op grond van auteursrechtinbreuk afgewezen: onduidelijk wie auteursrechthebbende is op ontwerp winterschoen en evenmin is duidelijk of en hoe haar (beweerde) auteursrecht is overgegaan op Zetneu GmbH en vervolgens op Inuikii.

 

IEPT20220509, Rb Noord-Holland, Novartis v Teva

Verwijzing in kort geding naar rechtbank Den Haag vanwege verknochtheid met gestelde octrooi-inbreuk: feitelijke en juridische geschilpunten zijn (nagenoeg) identiek.

 

IEPT20220509, Rb Den Haag, Ericsson v Apple
Bevoegdheid ex artikel 7(1) Rv is ruimer dan ex artikel 8(1) Brussels I bisVo. In plaats van de “nauwe” band en het vermijden van onverenigbare beslissingen heeft de Nederlandse wetgever in artikel 7 lid 1 Rv  gekozen voor “samenhang” tussen de vorderingen en redenen van “doelmatigheid”. Het is uit die bewoordingen evident dat de laatste voorwaarde ruimer is dan de eerste. Voorzieningenrechter is onbevoegd kennis te nemen van de grensoverschrijdende vorderingen tegen Apple Inc, Apple Distribution en Apple Sales. De grensoverschrijdende vorderingen tegen de ankergedaagden zijn evident kansloos, reële band met Nederland ontbreekt (artikel 35 Brussel I bis-Vo). Ericsson heeft niets dan wel onvoldoende gesteld waaruit kan volgen dat de ankergedaagden voorbehouden handelingen verrichten in het buitenland, dan wel daarbij op enigerlei wijze betrokken zijn (daargelaten welk recht toepasselijk is op de vraag of sprake zou zijn van onrechtmatig handelen in de landen buiten Nederland). Afwijzing inbreukvorderingen Ericsson inzake standaard essentieel octrooi (SEP) met betrekking tot 4G en 5G standaarden op grond van belangenafweging: ingrijpende gevolgen verbod voor Apple; partijen zijn geen concurrenten; Ericsson gericht op het genereren van licentie-inkomsten en schade van Ericsson louter financieel.

 

IEPT20220504, Rb Den Haag, Marmarabirlik v Omur Markt

Ongeoorloofde parallelhandel, artikel 9 lid 2 sub a UMVo, van blikken olijven van Marmarabirlik door Omur Markt: bij Omur Markt producten voorzien van het Merk en afgestempeld met de T.E.T.T. (Turkse afkorting voor “ten minste houdbaar tot”)-code aangetroffen en Omur Markt heeft verklaard dat zij de blikken met T.E.T.T. code heeft ingekocht bij een groothandel in Turkije, die de blikken rechtstreeks aan Omur Markt heeft geleverd. Schadevergoeding toegewezen: uit de vaststelling van merkinbreuk volgt dat het aannemelijk is dat Marmarabirlik schade heeft geleden. 

 

IEPT20220503, Rb Noord-Nederland, Noordkaap

Uitzending Stegeman op de Bres niet onrechtmatig jegens eiser: het belang van Noordkaap bij bescherming van haar recht op vrijheid van meningsuiting dient te prevaleren boven het belang van eiser bij bescherming van zijn recht op privacy en zijn eer en goede naam. Er is sprake van een misstand die Noordkaap aan de orde stelt en de beschuldigingen worden voldoende gesteund door het beschikbare feitenmateriaal. Privacy van eiser is voldoende gewaarborgd: gezicht is vervaagd en opname in huis met verborgen camera is functioneel vanwege de aanwezigheid van dezelfde (bananen-)dozen als de dozen die de gedupeerden hebben.

 

IEPT20220503, Rb Amsterdam, Boston Scientific v Cook

Voorzieningenrechter onbevoegd ten aanzien van de vorderingen Boston Sientific tegen Cook Europe en Cook Medical, 8 lid 1 Brussel I bis-Vo. Evident kansloze vorderingen. Voorzieningenrechter onbevoegd kennis te nemen van de vorderingen tegen Cook Ireland, Cook Medical Europe, Cook Medical EMEA en Cook France (8 lid 1 Brussel I bis-Vo). Geen nauwe band met de vorderingen die vraagt om gelijktijdige behandeling. Geen spoedeisend belang inzake Cook Nederland. Verbod zou slechts voor enkele maanden zijn, zou bezwarend voor artsen en verpleegkundigen zijn en aannemelijk dat het Boston Scientific niet om een verbod maar om een financiële vergoeding te doen is.