Augustus 2023

Print this page

IEPT20230830, Rb Den Haag, Audi v Fruugo

Audi c.s. kan Fruugo niet op grond van artikel 9 lid 2 UMVo (of artikel 2.20 lid 2 BVIE) aansprakelijk houden voor merkinbreuken die op/via het Fruugo platform plaatsvinden (cfr. Louboutin-arrest HvJEU). Fruugo gebruikt de Audi-VW-merken niet zelf op haar onlinemarktplaats. Niet Fruugo maar de betreffende retailer dienst als adverteerder te worden aangemerkt. Fruugo biedt niet aan: “aanbieden” vereist als species van “gebruik” eveneens een actieve gedraging die gepaard gaat met een directe of indirecte controle over de handeling waarin het aanbieden bestaat. Fruugo komt beroep toe op de vrijstelling van aansprakelijkheid voor hostingdiensten als bedoeld in artikel 14 lid 1 REH/6:196c lid 4 BW.

 

IEPT20230830, Rb Overijssel, Windesheim v Matchworks

MatchWorks heeft de handelsnamen ‘Windesheim CR’ en ‘Windesheim Campus Recruitment’ gevoerd zoals bedoeld in artikel 5 Hnw: handelsnamen geregistreerd onder het KvK-nummer van MatchWorks, Windesheim Campus Recruitment en MatchWorks gevestigd op zelfde adres en MatchWorks meer dan enkel in een faciliterende rol betrokken bij Windesheim Campus Recruitment. Ook sprake van verwarringsgevaar: Windesheim” is het kenmerkende element van de handelsnamen van Windesheim, en ‘Windesheim Campus Recruitment’ en ‘Windesheim CR’, Windesheim heeft een zeer groot onderscheidend vermogen, Windesheim en MatchWorks zijn beide gevestigd in Zwolle en zij  richten zich allebei op studenten. Dat de logo’s sterk verschillen legt gelet op de overige omstandigheden onvoldoende gewicht in de schaal. 

 

IEPT20230830, Rb Gelderland, Light Trucks v Big Machinery

De geleverde Tadano kraan is een counterfeit. Kraan op foto’s die Light Trucks heeft gebruikt bij onderzoek authenticiteit van de kraan is dezelfde  als de aan haar verkochte kraan. Typeplaatje dient juist om de authenticiteit kraan aan te tonen. Kraan is geen originele Tadano. Koopovereenkomst op goede gronden buitengerechtelijk ontbonden. Andere zaak geleverd dan overeengekomen. Geen teruglevering van kraan zoals deze is geleverd. Van Light Trucks kan niet worden verwacht aanpassingen ongedaan te maken.

 

IEPT20230823, Rb Den Haag, Creation Luxe Design v Notino

Uniemerkenrecht. Geen ontoelaatbare herkansingsvordering: CLD en IDD geen procespartijen in eerdere procedure tussen Silkcosmetics en Notino, en feitelijke grondslag van vorderingen verschilt, omdat vermeende inbreuken zich hebben voorgedaan ná de datum waarop het Gerechtshof Den Haag de procedure tussen Silk Cosmetics en Notino heeft gewezen. Geen beroep  op uitputtingsregel mogelijk. Notino maakt inbreuk op Uniemerken (artikel 9 lid 2 sub a UMVo): Voor CLD c.s. bestaan gegronde redenen tegen verdere verhandeling proefaankopen ex artikel 15 lid 2 UMVo, omdat de toestand van die waren, nadat zij in de handel zijn gebracht, is gewijzigd of verslechterd, waardoor afbreuk aan de reputatie van de Uniemerken wordt gedaan. In reconventie: CLD c.s. moet eerder ontvangen informatie die niet binnen reikwijdte valt vernietigen. door vernietiging verstekvonnis is de rechtsgrond van uitvoering daaraan ontvallen.

 

IEPT20230818, Rb Den Haag, Digital Revolution v HP
Gevorderd verbod/schorsing van verdere executie informatieverplichtingen afgewezen. De voorzieningenrechter is voorshands van oordeel dat DR c.s. niet aan het opgavebevel heeft voldaan, althans dat onvoldoende zeker is dat de bodemrechter die de uiteindelijk verbeurde dwangsommen dient vast te stellen geen overtreding zal vaststellen.

 

EPT20230815, Hof Den Haag, BMS v Sandoz cs
Plausibiliteit en problem-solution-approach – uitleg beslissing G 2/21 Grote Kamer van Beroep EOB. Vereist dat voor de gemiddelde vakman met gebruikmaking van zijn algemene vakkennis op de prioriteitsdatum uit de aanvrage afleidbaar (“derivable”) is dat het gestelde technisch effect door de technische leer daarvan wordt omvat en dezelfde daarin geopenbaarde uitvinding belichaamt. Niet vereist dat reeds in de aanvrage bewijs is opgenomen dat het gestelde technische effect zich daadwerkelijk voordoet of dat dit in de aanvrage aannemelijk wordt gemaakt. Onder ”technische leer” (”technical teaching”) van een octrooi dient te worden verstaan ‘hetgeen aan de gemiddelde vakman wordt geleerd over hoe het technische probleem met technische middelen kan worden opgelost’. Als de aanvrage aan de toets van G2/21 voldoet, mag nog bewijs worden aangedragen dat het gestelde effect ook daadwerkelijk optreedt, waarna het bewezen effect mag worden meegewogen bij de inventiviteitsbeoordeling. EP 415 doorstaat de inventiviteitstoets volgens G2/21. EP 451 noemt technisch effect – verbeterde factor Xa remming – uitdrukkelijk en specifiek als de primaire doelstelling van het octrooi. Naar voorlopig oordeel kan de gemiddelde vakman uit de aanvrage afleiden dat apixaban de meest veelbelovende factor Xa-remmer is. Geen toegevoegde materie. Rechtsgeldig ingeroepen prioriteitsrecht. Afweging van belangen leidt niet tot afwijzen inbreukverbod vanwege o.m. de onherstelbare prijserose die optreedt door de aanwezigheid van én goedkoper generiek product. 

 

IEPT20230809, Rb Amsterdam, Mr. Probz-Left Lane v Sony Music

Vorderingen op grond van de gesloten vaststellingsovereenkomst tussen partijen niet toewijsbaar: belangrijke waarde wordt gehecht aan de meest voor de hand liggende taalkundige betekenis van de bepalingen. In de VSO hebben partijen een definitieve regeling getroffen over hun geschil over de exploitatie. Vordering tot inzage stukken afgewezen: Left Lane heeft niet toegelicht op grond van welke bepaling in de VSO zij aanspraak kan maken op inzage in welke bescheiden. Vordering tot vergoeding voor auditkosten van Left Lane afgewezen: Sony Music NL heeft gemotiveerd betwist dat geen sprake is van een onderbetaling van royalties van minimaal 10%.

 

IEPT20230808, Hof Amsterdam, Parool v kind(Jeugdbescherming)

Bestreden vonnis vernietigd. Vrijheid van meningsuiting Parool (art. 10 EVRM) weegt zwaarder dan persoonlijke levenssfeer kind: de voorgenomen publicatie beoogt een bijdrage te leveren aan het publieke debat over de taakvervulling van Jeugdbescherming. Met de toezegging van Het Parool dat niet gepubliceerd zal worden over een aantal onderwerpen en gegevens is de vrees dat de voorgenomen publicatie onherstelbare schade aan het kind zal kunnen berokkenen voorshands voldoende weggenomen. 

 

IEPT20230808, Hof Den Haag, Barco v Delta
Gefabriceerd wijs van inbreuk – schending waarheidsplicht (art. 21 Rv).  Grensoverschrijdend verbod gefabriceerd bewijs te gebruiken in enige procedure jegens Delta voor alle landen waarin Barco’s octrooi van kracht was. Door strijd met artikel 21 Rv staat misbruik van procesrecht niet vast. Anders dan Delta aanvoert, brengt het hiervoor vastgestelde handelen door Barco in strijd met artikel 21 Rv nog niet met zich dat reeds daarmee vast staat dat Barco zich ook schuldig heeft gemaakt aan misbruik van (proces)recht door het tegen beter weten in beginnen en voortzetten van een procedure tegen Delta. Barco wordt veroordeeld de kosten die Delta heeft gemaakt ten aanzien van het verweer tegen de specifieke, tegen beter weten in aangevoerde directe octrooi-inbreukgrondslag, volledig te vergoeden.

 

IEPT20230802, Rb Rotterdam, Organik v Argon

Bepaalde producties vertrouwelijkheidsregime opgelegd: hoewel al deze producties door Organik c.s. al in een eerder stadium zonder vertrouwelijkheidsbeperkingen in het geding zijn gebracht. Bepaalde producties niet vertrouwelijkheidsregime opgelegd: in deze stukken is de vertrouwelijke informatie immers door Organik c.s. onzichtbaar gemaakt. De confidentiality club: Nederlandse advocaten plus één door Argon aan te wijzen andere natuurlijke persoon per partij, iedere gedagvaarde partij mag dus één natuurlijke persoon aanwijzen, ongeacht het feit dat partijen vertegenwoordigd worden door één gezamenlijke advocaat, mag geen personeelslid werkzaam op (één van de) commerciële-, R&D- of productie-afdelingen van Argon zijn, de informatie rond en de vertrouwelijke bedrijfsgeheimen zelf mogen slechts gebruikt worden in het kader van deze procedure en de per partij aangewezen natuurlijke persoon mag niet tussentijds worden vervangen. Mededelingverbod artikel 28 lid 1 sub b Rv: uitzondering met betrekking tot gegevens die Argon op dit moment reeds kent.

 

IEPT20230802, Rb Gelderland, Royal Tableware v Beukenhorst
Vernietiging inbreukmakende kopjes onvoldoende onderbouwd. Berekening van de schade door Royal Tableware correct uitgevoerd: niet onderbouwd door Beukenhorst dat nieuw ingekochte kopjes dienden ter vervanging van inbreukmakende kopjes, inbreukmaker kan niet onder diens schadeplicht uitkomen door alsnog rechtmatige producten in te kopen en berekening bij wege van schatting wegens gebrek aan concrete, verifieerbare informatie. Geen schadevergoeding vanwege verlies aan exclusiviteit toegekend, want vergoeding gederfde winst voldoende. Oproep van Baten in vrijwaring afgewezen: Beukenhorst had niet mogen afleiden dat Baten geen inbreuk op rechten van derden heeft gegarandeerd en initiatief namaken kopjes lag bij Beukenhorst. 

 

IEPT20230802, Rb Amsterdam, Actrice v Bissell

Bissell heeft geen inbreuk gemaakt op het portretrecht van [eiser]: Bissell kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de openbaarmaking van de reclamespot met [eiser] door Bork op haar Russische Instagramaccount na 10 februari 2021. Geen aansprakelijkheid of verplichting tot vergoeding op basis van Settlement Agreement: In de Settlement Agreement is geen verplichting van Bissell opgenomen tot het verwijderen van alle rechtmatige openbaarmakingen van de film op sociale media. Bissell is op basis van de Settlement Agreement niet gehouden tot het betalen van een vergoeding aan [eiser] voor het gebruik door Bork van de reclamefilm na 10 februari 2021.

 

IEPT20230802, Rb Rotterdam, Kermis- en Machinebouw Gaasendam

Driedimensionale vorm van de Freak Out komt geen auteursrechtelijke bescherming toe: uit de enkele aanwezigheid van alternatief Streetfighter kan niet de conclusie worden getrokken dat er creatieve keuzes zijn gemaakt bij ontwerp Freak Out. Geen sprake van creatieve keuzes of scheppende arbeid. Geen inbreuk op kleurpatroon Freak Out: kleurpatroon Freak Out wel auteursrechtelijk relevant element. Royal King heeft voldoende afwijkende kleurstelling waardoor totaalindrukken verschillen. Beroep op onrechtmatige daad faalt: uitgangspunt is concurrentievrijheid en van bijzondere omstandigheden is geen sprake.