Februari 2024

Print this page

IEPT20240229, Hof Amsterdam, Publicatie geluidsopnamen advocatenpraktijk

Geen algeheel publicatieverbod inzake gestolen vertrouwelijke geluidsopnamen advocatenpraktijk, behalve naam en tot de persoon te herleiden gegevens van  degene die [naam 2] zou hebben benaderd met het verzoek om informatie uit een strafdossier door te geven vanwege zwaarwegend maatschappelijk belang.

 

IEPT20240228, Rb Gelderland, X v Moluks Historisch Museum
Het Moluks Historisch Museum maakt inbreuk op auteursrecht 55 foto's van erfgenaam eiseres: MHM heeft de collectie openbaargemaakt en verveelvoudigd. De rechtbank passeert de verweren van het museum: Geen sprake van een licentie; Geen rechtsgeldig beroep op verruimde licentie die Pictoright had kunnen verstrekken; Gebruik gemaakt van opt-outrecht; De wettelijke beperking van artikel 18c Aw is enkel bedoeld voor instellingen voor cultureel erfgoed; Geen sprake van een openbare tentoonstelling als bedoeld in artikel 23 Aw; Beroep onderwijsexceptie (artikel 16 Aw) komt alleen toe aan onderwijsinstellingen; Geen sprake van rechtsverwerking en verjaring. Rechtbank maakt gebruik van schattingsbevoegdheid bij begroting schade: Geen verhoging vanwege schending persoonlijkheidsrechten, deze vererven niet. Toewijzing rectificatie op grond van 28 lid 10 Aw.

 

IEPT20240227, Rb Overijssel, Dé Arbeidsmediators
In deze zaak vorderen partijen over en weer contractuele boetes vanwege het niet nakomen van een vaststellingsovereenkomst. Die overeenkomst is gesloten ter beëindiging van een geschil over het gebruik van de handelsnaam ‘Dé ArbeidsMediator’ door partij B. 

 

IEPT20240227, HvJEU, EUIPO v KaiKai

Noch art. 41 Gemeenschapsmodellen-verordening, noch art. 4 Verdrag van Parijs voorziet in een termijn van twaalf maanden voor voorrangsrechten voor modellen. Art. 4 van het Verdrag van Parijs heeft geen rechtstreekse werking in de Europese Unie. Het recht van voorrang voor de indiening van een gemeenschapsmodelaanvraag wordt beheerst door artikel 41 van Gemeenschapsmodellenverordening. Gerecht blijk gegeven van onjuiste rechtstoepassing door artikel 41 lid 1 Gemeenschapsmodellen-verordening rechtstreeks toe te passen bij recht op voorrang op basis octrooi. Art. 41 Gemeenschapsmodellenverordening staat niet toe dat een aanvraag tot inschrijving van een octrooi de grondslag vormt voor een recht van voorrang voor een latere aanvraag tot inschrijving van een gemeenschapsmodel. Termijn voor aanspraak op recht van voorrang bedraagt zes maanden, zoals uitdrukkelijk is vastgesteld in artikel 41 Gemeenschapsmodellenverordening. Op grond van art. 4 Verdrag van Parijs kan geen aanspraak op voorrang voor een modelaanvraag worden gemaakt op basis  van een eerdere octrooiaanvraag. Uit gezamenlijke lezing van afdelingen A en C van art. 4 volgt dat de latere aanvraag betrekking moet hebben op „hetzelfde onderwerp” als de eerdere aanvraag die de grondslag voor het recht van voorrang vormt. Het geclaimde recht van voorrang is meer dan zes maanden voor de aanvraag en wordt terecht geweigerd, bestreden arrest vernietigd.

 

IEPT20240227, Hof Den Haag, Izipizi v Looplabb

Geen sprake van merkinbreuk op brilverpakkingen Izipizi op grond van sub c: het voor het middensegment relevante publiek heeft een gemiddeld aandachtsniveau. Verpakkingsmerk Izipizi geen bekend merk. Tevens geen sprake van merkinbreuk op grond van sub b, bestreden vonnis vernietigd: sprake van een zekere mate van overeenstemming tussen de tekens. Geen sprake van reëel verwarringsgevaar bij zowel de witte als de gekleurde verpakkingen van Looplabb. Geen inbreuk op auteursrechten: verpakking is geen auteursrechtelijk beschermd werk, nu de aan de (combinatie van) elementen ten grondslag liggende keuzes niet creatief zijn, dan wel de gekozen vorm banaal of triviaal is. Tevens geen overeenstemmende totaalindrukken. Geen onrechtmatige slaafse nabootsing: geen verwarringsgevaar.

 

IEPT20240222, Rb Rotterdam, verzoekster v belanghebbende
Voorlopig beslagverlof in verband met mogelijke doorstart verlengd. Voorlopig beslagverlof op IE-rechten en de verlenging daarvan. Met het oog op een mogelijke doorstart van een betrokken onderneming en een toetsing van de proportionaliteit en subsidiariteit van het beslag wordt voorlopig beslagverlof verleend. Verzoekster heeft namens alle partijen aanhouding van de mondelinge behandeling verzocht in verband met schikkingsonderhandelingen, dat wordt impliciet te verstaan als verlenging. Alle partijen (belanghebbende, de curator, naam investeringsmaatschappij en de bank) hebben vervolgens bevestigd dat zij geen bezwaar hebben tegen inwilliging van dit impliciete verzoek.

 

IEPT20240221, Rb Den Haag, Biogen v de generieken
Interventie in meerdere octrooizaken. Incidenten tot tussenkomst ex artikel 70 lid 6 ROW en artikel 217 Rv. Licentienemer en distributeur behorend tot zelfde concern als de octrooihouder, wensen eigen vorderingen tot schadevergoeding/winstafdracht in te stellen tegen de vermeend inbreukmakers. Zelfstandig vorderingsrecht niet aannemelijk gemaakt. Strijd met goede procesorde gelet op - onder meer - late tijdstip van instellen incidentele vorderingen.

 

 

IEPT20240214, Rb Noord-Holland, BUMA-SENA

Gedaagden moeten BUMA-SENA vergoeding over periode 1 januari – 30 april betalen: gedaagden hebben per 17 april opgezegd en licentie kan niet met terugwerkende kracht per 1 januari 2023 beëindigd worden.

 

IEPT20240214, Rb Zeeland-West-Brabant, Stichting Videma v café

Sprake van auteursrechtinbreuk door tonen voetbalwedstrijd in café: auteursrechtelijke openbaarmaking geconstateerd. Overleg van een volledig naar waarheid ingevulde licentieaanvraag toegewezen.

 

IEPT20240214, Rb Limburg, Bospop v Slampaq

Stichting Bospop niet-ontvankelijk vanwege ontbreken spoedeisend belang: onvoldoende onderbouwd waarom uitkomst bodemprocedure niet kan worden afgewacht. Geen sprake van dreigende inbreuk.

 

IEPT20240207, Rb Noord-Nederland, TracPartz

Databankenwet niet van toepassing op verzameling van bijzondere productinformatie tractoronderdelen-website; Gedane investeringen zien niet op de in de Databankenwet bedoelde substantiële investering; Er is sprake van het creëren van elementen (gegevens) die de inhoud van de databank vormen. Geen onrechtmatige daad noch slaafse nabootsing: Geen overname beschermde informatie of andere bijzondere omstandigheid. Geen ongerechtvaardigde verrijking: Geen causaal verband tussen de gestelde verarming van Tracpartz en de verrijking van gedaagde. Alle vorderingen van TracPartz worden afgewezen.

 

IEPT20240206, Hof Arnhem-Leeuwarden, Schwa-Medico

Geen onrechtmatige concurrentie door niet aan concurrentiebeding gebonden ex-werknemer (cfr. Boogaard/Vesta-arrest, 1955). Schwa-Medico heeft niet onderbouwd en aannemelijk gemaakt dat sprake is van substantiële en stelselmatige afbreuk van haar bedrijfsdebiet of dat onrechtmatig benaderen van relaties van Schwa-Medico, waarvan de namen geen bedrijfsgeheim zijn. Geen onrechtmatige doorontwikkeling op basis van tijdens dienstverband opgedane kennis. Schwa-Medico heeft verder, tegenover de inhoudelijke betwistingen door [geïntimeerde], niet aannemelijk weten te maken dat sprake is van geheime informatie als bedoeld in de VSO of de Wet bescherming bedrijfsgeheimen. Uit stellingen van geïntimeerde volgt dat het gaat om informatie die al openbaar is, gemakkelijk te verkrijgen is of in deze specifieke markt bekend is.