Geen internationale bevoegdheid - woonplaats gedaagde

Print this page
Auteur:
Th.C.J.A. van Engelen

IEPT20220713, Rb Den Haag, Moooi v Nordal en Wants & Needs

Wat betreft medegedaagde Nordal is de stakingsvordering beperkt tot Nederland. Nordal is niet in de woonplaats gedagvaard en zodoende is de grensoverschrijdende bevoegdheid niet vastgesteld.Het beroep van Nordal op de onbevoegdheid slaagt slechts voor zover de vorderingen een grensoverschrijdend karakter hebben. Wanneer bevoegdheid wordt aangenomen op basis van de locus damni, is deze bevoegdheid territoriaal beperkt. Nordal en Wants & Needs plegen inbreuk door de auteursrechtelijk beschermde print van Moooi op hun websites te koop aan te bieden en te tonen. Op hun websites stonden Hoofdborden met jungle patroon vergelijkbaar met het dessin van Moooi. De rechtbank wijst het gevorderde verbod toe. Voor Wants & Needs voor de hele EU, op de website staat dat zij door heel Europa levert. Voor Nordal beperkt tot Nederland, in lijn met hetgeen is overwogen over de bevoegdheid van de rechtbank.

 

IEPT20190313, Rb Oost-Brabant, Philips v Lidl

Rechtbank niet ex artikel 4 lid 1 EEX-Vo II bevoegd ten aanzien van Lidl Stiftung in hoofdzaak over gestelde inbreuk op auteursrecht scheerapparaat: Lidl Stiftung heeft geen woonplaats in Nederland in de zin van artikel 63 lid 1 EEX-Vo II ondanks distributiecentrum in Breda.

 

IEPT20181010, Rb Den Haag, Philips v Lidl

Rechtbank onbevoegd kennis te nemen van vorderingen tegen Lidl Stiftung en Lidl Kompernaß: Lidl Stiftung heeft geen woonplaats op het grondgebied van Nederland als bedoeld in artikel 4 lid 1 Brussel 1 bis-Vo , onvoldoende onderbouwd zij zijn betrokken bij onrechtmatig handelen waarbij het schadebrengende feit ex artikel 7 lid 2 zich in Nederland heeft voorgedaan, 

 

IEPT20170628, Rb Den Haag, MVU v MFL
Rechtbank verklaart zich onbevoegd kennis te nemen van vorderingen in hoofdzaak omtrent gestelde auteursrechtinbreuk door deponeren werken als gemeenschapsmerken door MFL. MVU niet gevestigd in Nederland. Nederland geen ‘Erfolgsort’ van enig gesteld inbreukmakend handelen. Geen feiten of omstandigheden aangevoerd die erop duiden dat MFL de merken in de (nabije) toekomst in Nederland zal gaan gebruiken. Uitspraak Nederlandse rechter niet noodzakelijk voor instellen nietigheidsactie bij EUIPO.

 

EPT20161130, Rb Den Haag, Bacardi

Rb niet bevoegd m.b.t. gestelde inbreuk wegens leveringen aan niet in NL gevestigde partijen.  Rb niet bevoegd jegens aantal gedaagden: niet voorzienbaar dat zij samen met Kamstra Export voor NL rechter zouden worden gedaagd. Rb niet bevoegd jegens Corrig: gevestigd in Ierland en geen handelingen of schade plaatsgevonden in arrondissement Den Haag.

 

IEPT20161123, Rb Den Haag, Brite Strike
Rb Den Haag op grond van artikel 4.6 BVIE onbevoegd om in de hoofdzaak kennis te nemen van vorderingen Brite Strike Inc. (Gedaagde heeft woonplaats Luxemburg):

 

 

IEPT20150930, Rb Den Haag, Bacardi II 

Rechtbank  onbevoegd jegens in buitenland wonende [D] c.s., behoudens voor zover zij op grond van art. 6(1) EEX-Vo (oud) aansprakelijk worden gehouden voor inbreuk door Nederlandse mede-gedaagden op BACARDI-Gemeenschapsmerken. Rechtbank op grond van artikel 107 Rv bevoegd kennis te nemen van vorderingen jegens [B] en [C] in geval van samenhang met vorderingen jegens Nederlandse vennootschappen. Geen samenhangende vorderingen 

 

IEPT20150204, Rb Den Haag, GMC
Geen bevoegdheid jegens GMC voor opeising octrooiaanvragen: zowel op grond van artikel 2 Protocol Rechterlijke Bevoegdheid Europees Octrooi als artikel 2 EEX-Vo Engelse rechter bevoegd jegens in Engeland gevestigd GMC.