2022

Print this page

IEPT20221221, Rb Gelderland, Arrow v A3 Company
Doorontwikkeling van derde softwareproduct 'A3 check up' werkt dat aanvullend, is geen slaafse nabootsing. Partijen wisten dat A3 online de uitwerking was van A3 digitaal en dat er aanvullende diensten werden uitgevoerd. Voldoende weersproken dat er sprake is van ontwikkeling vanaf de grond. Geen slaafse nabootsing.

 

IEPT20221102, Rb Gelderland, Philips v Hesdo 

Philips heeft auteursrecht op de Avent: uit de kenmerkende elementen blijkt de creatieve arbeid en persoonlijk stempel van de maker. Dat veel van de ontwerpelementen van de Avent terug te vinden zijn in eerdere modellen, doet daaraan niet af. De Alecto van Hesdo maakt inbreuk op de Avent van Philips: totaalindrukken komen overeen. Hesbo wordt het op de markt brengen van de Alecto in alle lidstaten van de EU verboden: distributie en verveelvoudiging zijn geharmoniseerd (art. 2 en 4 van de Auteursrechtrichtlijn (2001/21/EG)). 

 

IEPT20220928, Rb Gelderland, Royal Tableware

Modelrechten Royal Tableware na 25 jaar vervallen: maximale beschermingsduur is bereikt op 4 april 2022. Inbreuk door [gedaagden] en [gedaagde 3] op intellectuele eigendomsrechten die rusten op Alta koffiekopjes: door nagenoeg identieke koffiekopjes af te nemen en op de markt te brengen hebben zowel [gedaagde 1 in hoofdzaak, eiseres in vrijwaringszaak] als [gedaagde 2] inbreuk gemaakt op de intellectuele eigendomsrechten die rust(t)en op de Alta koffiekopjes. Gevorderd verbod tegenover [gedaagden] toegewezen voor Benelux en Duitsland, gevorderd verbod tegenover [gedaagde 3] alleen toegewezen voor Nederland: Royal Tableware niet gesteld dat gedaagden inbreuk maken in andere landen van de EU. Dat de website van [gedaagde 3] de extensie ‘.eu’ heeft is onvoldoende om inbreuk EU aan te tonen. Beslissing aangehouden: rechtbank biedt partijen de mogelijkheid om zich uit te laten over verval van modelrechten en consequentie voor de vorderingen van Royal Tableware.

 

IEPT20220218, Rb Gelderland, Jaguar Land Rover v Ineos

defenderDe Defender Vormgeving (1983) is niet auteursrechtelijk beschermd. Dat de Defender Vormgeving […] als zodanig geen oorspronkelijk karakter heeft, niet op basis van vrije creatieve keuzen het persoonlijk stempel van de maker draagt en onvoldoende nauwkeurig en objectief kan worden geïdentificeerd. De Defender Vormgeving (1983) is geen bewerking, maar een nieuwe generatie van de Land Rover Series zoals die sinds 1948 op de markt worden gebracht en van welke (eerdere) Series JLR met de Defender nadrukkelijk geen afstand heeft genomen.

 

IEPT20220720, Rb Gelderland, café v BUMA-Stemra/SENA

Café heeft licentievergoedingen BUMA-Stemra betaalt tot 2020. Sinds Corona is het café al paar jaar dicht, daarvoor is een compensatie gegeven in de vorm van een creditfactuur. Echter er is geen schriftelijke opzegging. Licentievergoeding dient te worden betaald.

 

IEPT20220713, Rb Gelderland, Shots Video

Geen auteursrechtinbreuk, Shots Video heeft zich terecht beroepen op de algemene voorwaarden van eiseres: algemene voorwaarden zijn van toepassing, omdat ze door Shots Video stilzwijgend zijn aanvaard. Het enkele feit dat een partij een bepaald recht niet inroept brengt niet mee dat zij niet over dat recht kan beschikken. Dat partijen schriftelijk zouden zijn afgeweken van de algemene voorwaarden is niet nader onderbouwd door [eiseres]. Uit de algemene voorwaarden blijkt dat het Shots Video is toegestaan om de inhoud van de review naar eigen inzicht te verveelvoudigen, openbaar te maken en/of te wijzigen. Geen inbreuk op persoonlijkheidsrechten eiseres: Shots Video heeft gemotiveerd betwist dat eiseres door het ontbreken van naamsvermelding enige schade heeft geleden.

 

IEPT20220713,Rb,Gelderland,Boekhouden,in,Excel

Gedaagden hebben inbreuk gemaakt op de auteursrechten van [eiser]: [eiser] is geslaagd in bewijsopdracht met betrekking tot de rekenmodellen ‘Financieringsplan’, ‘Middeling’ en ‘Vaste activa en afschrijvingen’, immers is vast komen te staan dat deze modellen, waaraan de gelijknamige modellen van [gedaagde 2] , behoudens de opmaak, inhoudelijk nagenoeg identiek zijn, reeds door [eiser] werden aangeboden op het moment dat [gedaagde 2] het boekhoudpakket bij ESF aanschafte.:[eiser] is niet geslaagd in bewijsopdracht met betrekking tot rekenmodel ‘Cash-Flow matrix’ en aangenomen moet worden dat dit model nog geen onderdeel uitmaakte van de rekenmodellen die [gedaagde 2] in 2013 bij [naam bedrijf eiser] heeft aangeschaft.

 

IEPT20220621, Rb Gelderland, Crime nieuws
Gedaagde is houder van een website en heeft alle daarop over eiser gepubliceerde ‘nep-nieuws, feitelijke onwaar- en onjuistheden’ geplaatst te verwijderen en verwijderd te houden en alle ‘onware publicaties’ te verwijderen en verwijderd te houden. Gevorderde rectificatie wordt afgewezen, omdat gedaagde dan moet rectificeren dat eiser schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten, maar het is niet aannemelijk geworden dat die veroordelingen onjuist zijn.

 

IEPT20220615, Rb Gelderland, Auteurscontract boek
Geen sprake van tekortkoming in de nakoming, gelegen in dat gedaagde stil heeft gezeten toen er actie van hem werd verwacht en gelegen in dat gedaagd de boeken uit de handel heeft gehaald. Geen verplichting om actief op te treden in het auteurscontract. Eiser heeft zelf na ontvangst besloten de boeken uit de handel te halen. Reconventionele vordering schadevergoeding a € 1.504,99 aan gedaagde toegewezen. Eiser erkent dat er boeken zijn verkocht en dat gedaagde recht heeft op zijn honorarium. 

.

IEPT20220613, Rb Gelderland, Rubiks Cube

Rubik’s Cube als bewegend object als zodanig niet auteursrechtelijk beschermd: elementen van het driedimensionaal logicaspel zijn technisch en functioneel bepaald. Oppervlakdecoratie van Rubik’s Cube wel auteursrechtelijk beschermd: vormgeving grid uiting van vrije keuze ontwerper. Spelconcept Rubik’s Cube niet auteursrechtelijk beschermd: concept niet los te zien van vormgeving. NexCube maakt geen inbreuk op Rubik’s Cube: totaalindrukken komen niet overeen.

 

IEPT20220525, Rb Gelderland, De Beautyfabriek

Na vaststellingsovereenkomst wordt in plaats van Beautyfabriek de auditief identieke benaming Beautyfabrieq gebruikt. Redelijkheid en billijkheid verzetten zich hiertegen. Uitschrijven uit registers is zonder schade geweest, maar ook boete voor verbeurd. Matiging van boetes. Overdracht domeinnamen.