2023

Print this page

IEPT20230925, Rb Midden-Nederland, Mondzorgpraktijk Veenendaal v Mondzorg Veenendaal

Handelsnaam “Mondzorgpraktijk Veenendaal” is volledig beschrijvend; Bestaat uit een omschrijving van wat ze doet en waar ze dat doet. Geen inburgering; Met slechts 800 patiënten heeft eiser tegenover 8.000 patiënten van gedaagde en de aanwezigheid van nog 13 mondzorgaanbieders beperkte bekendheid. Feitelijke verwarring is iets anders dan verwarringsgevaar zoals bedoeld in de Handelsnaamwet; Hiervan is pas sprake als het algemene publiek de praktijken met elkaar verwart of economisch met elkaar in verband brengt doordat de namen te veel op elkaar lijken en de activiteiten van de bedrijven en de plek waar zij die uitvoeren ook; Feitelijke verwarring, maar dat is omdat eiser al een beschrijvende naam koos.

 

IEPT20230919, Rb Midden-Nederland, Fleurop v Bloemenwinkel.nl

Bloemenwinkel.nl maakt door gebruik “Fleurop” als adword inbreuk op de Fleurop-woordmerken; Aantasting herkomstfunctie ex art. 20 lid 2 sub a BVIE; Consument weet niet dat Bloemenwinkel.nl een concurrerend bezorgnetwerk biedt. Inbreuk op Benelux woord/beeldmerk in de zin van artikel 2.20 lid 2 sub b BVIE; Gevaar voor (indirecte) verwarring; Relevante publiek is niet bekend met bloemenwinkel.nl als een eigen bloemenbezorgnetwerk.

 

IEPT20230719, Rb Midden-Nederland, Estivant v Estivo

Geen inbreuk op handelsnaamrecht, verwarringsgevaar valt niet te duchten: visueel en auditief zekere mate van overeenstemming tussen ‘Estivant’ en ‘Estivo’. Aard van beide ondernemingen is verschillend. Beide ondernemingen richten zich op een andere doelgroep. Vormgeving van de logo’s en websites verschilt. Geen feitelijke verwarring plaatsgevonden. Geen merkinbreuk: Estivotravel heeft een ouder recht van slechts plaatselijke betekenis.

 

IEPT20230614, Rb Midden-Nederland, voormalig advocaat v AvroTros
Eiser werkte voorheen als advocaat maar is van het tableau geschrapt. AvroTros besteedt aandacht aan de tuchtrechtelijke veroordelingen. Anders dan de voorzieningenrechter, komt de rechtbank niet toe aan een belangenafweging op basis van 8 en 10 EVRM, omdat het beroep op privéleven nauwelijks onder beroepsmatige reputatie valt. De gestelde uitlatingen zijn ofwel niet gedaan ofwel vinden voldoende steun in het beschikbare feitenmateriaal. Er is voldoende gelegenheid voor wederhoor geboden. Geen rectificatie.

 

IEPT20230607, Rb Midden-Nederland, Top 40 v NED.fm

Geen inbreuk op Top 40-BNL-merken. Mede gerichtheid op het Benelux-gebied niet vast komen te staan: toegankelijkheid website in bepaald land onvoldoende om mede gerichtheid op dat land aan te nemen, website in het Nederlands vanwege doelgroep bestaande uit Nederlandse expats en vakantiegangers in de VS c.q. Spanje, algemene domeinextensie “fm” geen aanwijzing dat de website (mede) is gericht op Nederland en uitingen zichtbaar op website die wijzen op gerichtheid van de websites op de VS c.q. Spanje. Geen inbreuk op databankrechten: recht op exclusief gebruik verloopt na 15 jaar en Top40 heeft niet aangetoond dat recentere hitlijsten één op één overeenkomen. 

 

IEPT20230530, Rb Midden-Nederland, 8 omgekeerde vlaggen

Het plaatsen van een omgekeerde Nederlandse vlag moet worden aangemerkt als het uiten van een mening: vallen onder het recht op de vrijheid van meningsuiting. Het vlaggenverbod heeft geen grondslag in een wet in formele zin: het verbod is gebaseerd op de autonome verordenende bevoegdheid die provinciale staten hebben op grond van artikel 145 van de Provinciewet. Het provinciale vlaggenverbod, voor zover dat betrekking heeft op het uiten van een mening, is onrechtmatig vanwege strijd met artikel 7, derde lid, van de Grondwet. Het vlaggenverbod heeft namelijk een zeer ruime geografische reikwijdte, waardoor aan een vlag als zelfstandig uitingsmiddel redelijkerwijs geen gebruik van enige betekenis meer wordt gelaten. Daarbij mag het verbod niet worden gegeven in een provinciale verordening binnen de autonome verordenende bevoegdheid van provinciale staten, De motivering van het besluit voldoet ook niet aan artikel 10 EVRM: geen zorgvuldige afweging wat betreft het noodzakelijkheid van de dwangsom. Ook is een tijd lang gedogen op zichzelf onvoldoende om het beschermen van landschappelijke waarden te kunnen aanmerken als reëel maatschappelijk belang dat een beperking van het recht op vrijheid van meningsuiting rechtvaardigt vanwege het voorkomen van wanordelijkheden.

 

IEPT20230301, Rb Midden-Nederland, Buma-Sena v vof
Openbaarmaking van muziek via bluetooth speaker in kapperszaak is een mededeling aan het publiek. Overeenkomst met streamingdienst is voor het gebruik van de dienst. Buma en Sena zijn de enige organisaties in Nederland die toestemming kunnen verlenen zoals bedoeld in artikel 30a Aw en 15 WNR. Er is geen sprake van een wachtruimte bij de kapper, enkel van een totale ruimte. Geen toepassing van de de-minimus drempel.

 

IEPT20230222, Rb Midden-Nederland, De Bergjes v NOX Mobilheim

Verweer dat De Bergjes de verkeerde partij heeft gedagvaard afgewezen. NOX Mobilheim is wel de juiste partij, zij heeft de website in beheer en haar logo staat erop. Geen inbreuk op auteursrecht foto’s De Bergjes door deze zonder haar toestemming op de website te plaatsen. Gezien de foto’s en het gebruiksdoel daarvan zijn de gemaakte keuzes meer functioneel en technisch bepaald geweest. Dát er vrije en creatieve keuzes zijn gemaakt en welke dat zijn, is niet voldoende gesteld en toegelicht.

 

IEPT20230209, Rb Midden-Nederland, "Persoonlijk naaien"
Onrechtmatige uitlatingen jegens klanten, instanties, bestuurders, aandeelhouders over de financiële situatie van voormalig partner om zo facturen voor bedrijf van broer te incasseren. Ongebruikelijke handelswijze van simultane incasso. "Dit is geen zakelijk geschil, maar persoonlijk "naaien". niets weerhoudt me in het behalen van mijn doelen: algehele betaling en/of algehele sloop". Staking van doen van uitlatingen.