Merkinbreuk door gebruik domeinnamen waarvan Schlumberger-merken onderdeel uitmaken en gebruik tekens ITT Cameron en ITT Barton

15-04-2021 Print this page
Auteur:
Nelisa de Bruin
IEPT20210329, Rb Den Haag, Schlumberger v ITT Controls

Merkinbreuk in de zin van artikel 9 lid 2 sub b UMVo door gebruik domeinnamen waarvan Schlumberger-merken onderdeel uitmaken en door gebruik tekens ITT Cameron en ITT Barton: reële kans dat ten onrechte de indruk wordt gewekt dat ITT Controls officiële wederverkoper is of anderszins een commerciële band heeft met Schlumberger. Misleidende reclame door vermelding “exclusieve leverancier”: vaststaat dat ITT Controls geen officiële wederverkoper is. Auteursrechtinbreuk: door kopiëren handleidingen, waarbij CAMERON-merk is vervangen door haar eigen logo en onderaan iedere pagina eigen internetadres en e-mailadres is vermeld en door volledig overnemen afbeeldingen, foto’s en CAD-tekeningen van Schlumberger op webpagina’s. Geen auteursrechtinbreuk op ‘look and feel’ van de website van Schlumberger: totaalindruk na verwijderen afbeeldingen kan nu niet worden beoordeeld.

 

MERKENRECHT - ONEERLIJKE HANDELSPRAKTIJKEN - AUTEURSRECHT

 

Kort geding. Schlumberger, Nuflo en Cameron maken onderdeel uit van het Schlumberger-concern. Dit concern is een leverancier van producten en diensten in de olie- en gasindustrie. Schlumberger is houdster van het Uniewoordmerk ‘SCHLUMBERGER’, Cameron is houdster van het Uniewoordmerk ‘CAMERON’ en Nuflo is houdster van het Uniewoordmerk ‘BARTON’, hierna gezamenlijk de ‘Schlumberger-merken’. ITT Controls verkoopt als wederverkoper meet- en regelsystemen voor de olie- en gasindustrie aan professionele afnemers, waaronder producten van het Schlumberger-concern. ITT Controls beschikt over verschillende domeinnamen waarvan de Schlumberger-merken onderdeel uitmaken, waaronder ittcameron.nl en ittbarton.nl. Daarnaast heeft ITT Controls handleidingen van producten van het Schlumberger-concern op haar algemene website www.ittcontrols.om opgenomen, waarbij het merk CAMERON is vervangen door haar eigen logo.


De voorzieningenrechter is van oordeel dat er een reële kans bestaat dat met het gebruik van de domeinnamen en de tekens ITT Cameron en ITT Barton ten onrechte de indruk wordt gewekt dat ITT Controls een officiële wederverkoper is van Schlumberger of anderszins een commerciële band heeft met Schlumberger. ITT Controls maakt inbreuk op de Uniemerkrechten in de zin van artikel 9 lid 2 sub b UMVo.


Nu vaststaat dat ITT Controls geen officiële wederverkoper is van Schlumberger is naar oordeel van de voorzieningenrechter de vermelding van “exclusieve leverancer / exclusive supplier” misleidende reclame in de zin van artikel 6:194 lid 1 sub i BW.


De voorzieningenrechter is van oordeel dat het overnemen van de handleidingen van Schlumberger op de webpagina’s van ITT Controls voorhands is aan te merken als auteursrechtinbreuk. Daarnaast maakt ITT Controls auteursrechtinbreuk door het volledig overnemen van afbeeldingen, foto’s en CAD-tekeningen van Schlumberger op haar webpagina’s. De voorzieningenrechter kan niet oordelen in hoeverre de totaalindruk, de ‘look and feel’, van de algemene websites van ITT Controls overeenstemt met die van Schlumberger en wijst de vorderingen af. 


De vorderingen jegens ITT Holding en [gedaagde sub 3] worden afgewezen, nu niet is onderbouwd waar het inbreukmakend dan wel onrechtmatig handelen van ITT Holding uit zou bestaan en voor het beroep op bestuurdersaansprakelijkheid niet is gesteld dat de bestuurder persoonlijk een ernstig verwijt kan worden gemaakt.


IEPT20210329, Rb Den Haag, Schlumberger v ITT Controls


ECLI:NLRBDHA:2021:2986