Oktober 2021
Print this pageIEPT20211029, Rb Rotterdam, Facebook
Nederlandse rechter bevoegd, artikel 18 lid 1 Brussel I bis: eiser heeft Facebookaccount voor particulier gebruik aangemaakt en zijn account heeft geen beroepsmatig karakter gekregen. Facebook mocht uitlatingen verwijderen en eiser sancties opleggen: niet gebleken dat Facebook met (de toepassing van) haar beleid ten aanzien van COVID-19 een ontoelaatbare inbreuk maakt op het recht van [naam eiser] op vrijheid van meningsuiting, het is onvoldoende gebleken dat eiser geen enkele andere mogelijkheid heeft om zijn opvattingen over het coronabeleid te openbaren en het doel (volksgezondheid) heiligt dit middel.
IEPT20211028, HvJEU, Ferrari v Mansory
Beschikbaarstelling voor het publiek van een model bestaande uit een deel van een (samengesteld) voortbrengsel (artikel 3(a) GMoV, artikel 4(2) GMoV, artikel 6(1) GMoV, artikel 11 GMoV). De beschikbaarstelling voor het publiek van afbeeldingen van een voortbrengsel (zoals de publicatie van foto’s van een voertuig) brengt met zich dat een model, bestaande uit (a) een deel van dat voortbrengsel of (b) een onderdeel van dat voortbrengsel als samengesteld voortbrengsel, voor het publiek beschikbaar wordt gesteld op voorwaarde dat bij die beschikbaarstelling de verschijningsvorm van dat deel of onderdeel duidelijk herkenbaar is. Om te kunnen onderzoeken of deze verschijningsvorm voldoet aan de voorwaarde van een eigen karakter (artikel 6(1) GMoV) moet het betrokken deel of onderdeel een zichtbaar gedeelte van het voortbrengsel of samengestelde voortbrengsel vormen, dat duidelijk is afgebakend door lijnen, een omtrek, kleuren, vormen of een specifieke textuur.
IEPT20211026, Hof Den Haag, Sinterklaasintocht
Foto's van Sinterklaasintocht zijn auteursrechtelijk beschermde werken. De foto’s geven blijk van daaraan ten grondslag liggende keuzes van appellant en zijn persoonlijk stempel komt daarin tot uitdrukking. Geen rechtsgeldig citaat door ontbreken naamsvermelding maker. Geïntimeerde had de naam van appellant redelijkerwijs kunnen en moeten vermelden. Naar het hof begrijpt betwist [geïntimeerde] niet dat naamsvermelding in technisch opzicht mogelijk was, maar stelt hij zich op het standpunt dat dit ‘bijvoorbeeld bij Marktplaatsadvertenties’ niettemin niet redelijkerwijs mogelijk was. Het hof kan [geïntimeerde] daarin niet volgen. Waarom dat zo zou zijn valt zonder enige toelichting, die [geïntimeerde] niet heeft gegeven, niet in te zien, mede gelet op de door [appellant] overgelegde voorbeelden – onder meer van foto’s op de website van [geïntimeerde] waarin ‘ [website] ’ in de foto is afgedrukt – waarbij wel naamsvermelding heeft plaatsgevonden.
IEPT20211026, Rb Amsterdam, Noordkaap
Er is geen reden om de uitzending van het programma 'Undercover in Nederland' over zorginstelling te verbieden. Belangenafweging valt uit in het voordeel van Noordkaap: Noordkaap heeft in dit geval haar journalistiek onderzoek voldoende zorgvuldig uitgevoerd, de in de uitzending geuite beschuldigingen vinden voldoende steun in het beschikbare feitenmateriaal. Zorginstelling heeft reputatieschade aan zichzelf te danken. Aan de privacybelangen van betrokkenen wordt voldoende tegemoetgekomen. Voldoende wederhoor geboden.
IEPT20211021, Rb Den Haag, Advocaat v Staat der Nederlanden
Gevorderde rectificatie toegewezen. Uitlatingen officier van justitie onrechtmatig jegens advocaat. Bescherming eer en goede naam (advocaat) moet prevaleren boven het recht zich vrijelijk (officier van justitie) uit te laten.
IEPT20211008, GvEA Aruba, ITPC v ITPB
ITPB maakt geen inbreuk op merkenrechten ITPC: ITPB eerste gebruiker (althans eerdere gebruiker) van lettercombinatie ITP, omdat ITPB eerder is opgericht en sinds de oprichting deze woordcombinatie gebruikt.
IEPT20211006, Rb Noord-Holland, Kamerlid Wybren van Haga v. LinkedIn
Vordering van politicus Wybren van Haga om zijn profiel terug te plaatsen op social media platform toegewezen. Verwijderde berichten terecht als misinformatie over Covid-19 aangemerkt. Verwijdering was onvoldoende zorgvuldig, omdat beleidsrichtlijnen onvoldoende duidelijk waren wat als misinformatie geldt.
IEPT20211019, Hof Den Haag, Silk v Notino
Uitputting Montale merkparfums. Omkering bewijslast uitputting wegens gevaar voor afscherming nationale markten vanwege exclusief distributiesysteem. Het is aan Silk Cosmetics om te stellen, en bij voldoende betwisting te bewijzen, dat de betrokken merkparfums aanvankelijk door of met toestemming bewijzen, dat de betrokken merkparfums aanvankelijk door of met toestemming van [merkhouder] WMB buiten de EER in de handel zijn gebracht. Beroep Notino op uitputting slaagt. Silk heeft onvoldoende gesteld dat de betrokken merkparfums aanvankelijk buiten de EER door of met toestemming van WMB in de handel zijn gebracht.
IEPT20211019, Hof Arnhem-Leeuwarden, Oude Catalogus Telstar
Doel lastgeving: Constructie had tot doel om de Oude Catalogus te behoeden voor eventuele uitwinning door crediteuren van de [geïntimeerden] -groep en overeengekomen was dat de opbrengsten ten goede zouden komen aan de [geïntimeerden] -groep. Te vergoeden schade valt (tenminste) te becijferen op de ten onrechte niet aan [geïntimeerden] c.s. betaalde royalty’s. Bekrachtigd vonnis rechtbank Roermond van 7 maart 2007, IEPT20070307.
IEPT20211018, Rb Den Haag, Ericsson v Apple
Provisionele voorziening in kort geding: AASI (anti anti suit injunction). Vordering afgewezen. Geen reële dreiging dat gedaagden ASI (anti suit injunction) zullen instellen.
IEPT20211015, Rb Rotterdam, klokkenluider van justitie
Uitingen gedaagde jegens raadsheer onrechtmatig. Inhoud en frequentie van de uitlatingen overschrijden wat de raadsheer uit hoofde van haar functie redelijkerwijs zou moeten accepteren. Uitingen (waaronder beschuldigingen van kindermisbruik) vinden geen steun in het beschikbare feitenmateriaal. Gedaagde moet alle onrechtmatige gedragingen staken en wordt veroordeeld in de proceskosten.
IEPT20211015, Rb Den Haag, FrieslandCampina v Van Loon
Instellen vertrouwelijkheidsregime, artikelen 1019ib, 22a 27, 28 en 29 Rv. Dat van de zijde van FrieslandCampina de kring van personen die kennis mag nemen van de Vertrouwelijke Informatie enkel mag bestaan uit haar octrooigemachtigde en gemachtigden die advocaat zijn alsmede (slechts) één andere natuurlijke persoon per procespartij[…]. […] laat genoemde rechtspersonen vrij in hun keuze van de door ieder van hen aan te wijzen persoon, met dien verstande dat zij daarbij gezamenlijk (maximaal) één medewerker van de afdeling R&D mogen aanwijzen en geen personen met een primair commerciële functie.
IEPT20211014, HVJEU, Pardo v CVVP
Verjaring inbreukvorderingen Gemeenschapskwekersrecht. Aanvang verjaringstermijn bij bekend worden met inbreukmakende handelingen en identiteit inbreukmaker. Verjaring beperkt tot vorderingen betreffende inbreukmakende handelingen en inbreukmaker waarmee kwekersrechthouder meer dan drie jaar bekend was.
IEPT20211013, Rb Zeeland-West-Brabant, Uitklapbaar reclamebord
In kort geding niet vast te stellen wie auteursrechthebbende is op het model van de statafel en het Rainboow-logo, inbreukverbod afgewezen: aard kort geding leent zich niet voor een nader onderzoek naar de feiten. Vordering gedaagde in reconventie tot opeising van door eiser ingeschreven modelrecht afgewezen: zonder nadere onderbouwing – die ontbreekt – kan niet geconcludeerd worden dat het model van eiser hetzelfde uiterlijk vertoont als het (eerder ingeschreven) modelrecht van gedaagde, dan wel dat het model bij de geïnformeerde gebruiker dezelfde algemene indruk wekt.
IEPT20211012, Rb Midden-Nederland, Smaad gemeenteraadslid
Veroordeling van een gemeenteraadslid Núwegein voor smaadschrift tot een geldboete en een voorwaardelijke taakstraf. Verdachte voerde in haar optiek een gerechtvaardigde strijd, maar zij heeft zich van een niet gerechtvaardigd middel bediend. Met plaatsen van Twitterberichten, internetsites, het verspreiden van huis aan huis verkiezingsfolders en het geven van een interview met daarin smadelijke teksten heeft verdachte aangevers (wethouder en raadslid) ernstig in hun eer en goede naam aangetast.
IEPT20211008, GvEA Aruba, ITPC v ITPB
ITPC, opgericht in 2005, is voornamelijk werkzaam op het gebied van automatiseringsadvies, softwareontwikkeling en netwerkbeheer. Zij heeft het woordmerk ITP Caribbean geregistreerd in 2008 en is ook als zodanig bekend op het eiland. ITPB, opgericht in 2004, exploiteert een bouw- en constructiebedrijf. ITPB levert bewijs van het tegendeel dat ITPC het wettelijk vermoeden heeft eerste gebruiker te zijn van haar woordmerk, zij is namelijk ruim een jaar eerder opgericht.
IEPT20211008, HR, Adidas v H&M
Uitspraak Hoge Raad in de strepen-zaak tussen Adidas en H&M: de Hoge Raad heeft de klachten over het arrest van het hof beoordeeld. De uitkomst hiervan is dat deze klachten niet kunnen leiden tot vernietiging van dat arrest. De Hoge Raad hoeft niet te motiveren waarom hij tot dit oordeel is gekomen. Bij de beoordeling van deze klachten is het namelijk niet nodig om antwoord te geven op vragen die van belang zijn voor de eenheid of de ontwikkeling van het recht (zie artikel 81 lid 1 van de Wet op de rechterlijke organisatie).
IEPT20211007, Rb Oost-Brabant, FrieslandCampina v Van Loon
Rechtbank bevoegd om kennis te nemen van inzage en afgiftevordering, gestoeld op veronderstelde schending van bedrijfsgeheimen en overtreding van NDA. Verwijzing naar Rb Den Haag vanwege verknochtheid met op octrooigrondslag gebaseerde inzagevordering. De vorderingen betreffen hetzelfde onderwerp, namelijk inzage in en afgifte van in beslag genomen (bedrijfs-)gegevens en een goede rechtsbedeling verlangt vanwege die verknochtheid hun gelijktijdige behandeling en berechting, teneinde te waarborgen dat op doelmatige wijze consistente beslissingen worden genomen ten aanzien van één en hetzelfde bewijsbeslag.
IEPT20211006, HvJEU, Top System
Artikel 5(1) Sofwarerichtlijn moet aldus worden uitgelegd :
- dat de rechtmatige verkrijger van een computerprogramma het recht heeft om dit programma geheel of gedeeltelijk te decompileren teneinde fouten te verbeteren die de werking ervan beïnvloeden, ook wanneer de verbetering erin bestaat een functie te deactiveren die de goede werking verstoort van de toepassing waarvan dit programma deel uitmaakt.
- dat de rechtmatige verkrijger van een computerprogramma die dit programma wil decompileren om fouten te verbeteren die de werking ervan beïnvloeden, niet hoeft te voldoen aan de vereisten van artikel 6 van die richtlijn.
IEPT20211005, Hof Den Haag, Birkenstock v Footsie c.s.
Nietigheidsoordeel rechtbank bekrachtigd oppervlaktepatroon wijkt niet significant af van wat de norm en gangbaar is in de sector. Birkenstock-patroon wordt door het relevante publiek als oppervlaktepatroon opgevat. Schoenzoolpatroon Birkenstock heeft geen onderscheidend vermogen als merk. Patronen die op een oppervlak worden toegepast, en worden gekenmerkt door een oneindig aantal verschillende dessins is de norm en gangbaar in de betrokken sector.Birkenstock-patroon eenvoudig en niet karakteristiek, origineel of opvallend en totaalindruk wijkt niet significant af van hetgeen de norm en wat in de sector gangbaar is. Geen bewijs inburgering: onderzoek onvoldoende representatief voor Benelux en niet gericht op spontane herkenning.
IEPT20211005, Hof Den Haag, PHL v Nikon
Primary Holdings (hierna: PHL) is een in Gibraltar gevestigde vennootschap die meerdere domeinnamen onder haar beheer heeft, met verschillende extensies waarvan het teken “Rhinocamera” onderdeel is. Daar vandaan verkoopt ze Nikon producten. Vanwege de Brexit is er een rechtsmacht probleem voor een pan-Europese bevoegdheid. Reden om af te wijken van perpetuatio fori beginsel en is de Nederlandse rechter in ieder geval bevoegd vanaf het moment dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie heeft verlaten. Het hof bekracht het eerder vonnis.
IEPT20211004, Rb Den Haag, Ericsson v Apple
AASI (Anti-Anti Suit Injunction) tegen Apple toegewezen: AASI wordt toegewezen tot en met datum mondelinge behandeling waarbij gedaagde wordt gehoord (8 oktober 2021).
IEPT20211001, Rb Rotterdam, Longi v Hanwha
Beschermingsomvang octrooi: aannemelijk dat zogeheten drielaags passiveringsmechanisme onder de beschermingsomvang valt. Uitleg dat beschermingsomvang beperkt is tot zonnepanelen waarin geen ander materiaal aanwezig is tussen het siliciumsubstraat en de eerste diëlektrische (aluminium) laag niet aannemelijk. Volgens Hanwha wordt, als gevolg van chemische/fysische processen automatisch een dunne tussenlaag gevormd en heeft deze geen voordelige passiverende werking. Die uitleg is gevolg door de ervaren octrooirechters van het Landgericht Düsseldorf. Onrechtmatig faciliteren buitenlandse octrooi-inbreuk. Europees octrooi geldt niet in Nederland.Het opslaan, onder zich houden en verhandelen in het geval van afnemers in het buitenland, in de hiervoor bedoelde zeven landen waar Hanwha gerechtigd is tot het octrooi, is onrechtmatig.