2022 Auteursrecht

Print this page

IEPT20221229, Rb Rotterdam, Kerkmusicus v. Emeritus predikant
Eerder liet de kantonrechter (IEPT20221006) eiser toe tot bewijs van feiten en omstandigheden dat het gedaagde was die het Liedboek heeft geüpload. In dit eindvonnis slaagt eiser in het bewijs dat gedaagde het boek waarschijnlijk onbewust heeft geüpload naar Scribd. Schadevergoeding wordt ex artikel 6:109 BW gematigd vanwege de gegeven omstandigheden die ook volgen uit het deskundigenrapport. Advocaatkosten vanwege de billijkheid niet volledig toegewezen, maar op basis 20%.

 

IEPT20221223, HR, Dagelijks Leven v Sena Buma

Dagelijks leven heeft geen belang bij uitleg nietgeharmoniseerd aan de hand van de Richtlijnen 2001/29/EG: het afspelen van een cd op de muziekinstallatie in de woonkamers van Dagelijks Leven moet in de gegeven omstandigheden ook op grond van een richtlijnconforme uitleg worden aangemerkt als een handeling waarvoor moet worden betaald aan de betrokken auteurs- en nabuurrechthebbenden op de muziek. Hof juist geoordeeld dat het aantal personen (ruimschoots) de de-minimisdrempel overschrijdt: het betreft een wisselend publiek van gemiddeld twintig bewoners met hun visite en het personeel van Dagelijks Leven, verdeeld over twee huiskamers waardoor niet kan worden gezegd dat er sprake is van een te klein of onbeduidend aantal personen (de - minimisdrempel). Overige klachten kunnen niet tot cassatie leiden: bij de beoordeling van deze klachten is het niet nodig om antwoord te geven op vragen die van belang zijn voor de eenheid of de ontwikkeling van het recht ex artikel 81 lid 1 RO.

 

IEPT20221216, Rb Rotterdam, Infra Verkeersdiensten v JK-logo

Niet aannemelijk dat [eiser01] is aan te merken als de maker van het B-logo en het D-logo: niet is gebleken dat auteursrecht via daartoe bestemde akte is overdragen. Onvoldoende overeenstemming tussen JK-logo en D- en B-logo voor verwarringsgevaar: JK-logo wijkt voldoende af: vinkje bevat geen schaduwtinten, letters ‘JK’ in het geel tussen het vinkje geplaatst. Beroep op slaafse nabootsing slaagt niet: [eisers] hebben niet gesteld en bewezen dat de logo’s een eigen gezicht op de markt hebben.

 

IEPT20221213, Hof Amsterdam, Roddelpraat

Uitzending Roddelpraat maakt inbreuk op auteursrechten [A] door openbaarmaking diss track [A]: Roddelpraat heeft geen licentie of toestemming gekregen van [A]. Geen beroep op citaatrecht van art. 15a Aw: de diss track is volledig uitgezonden door Roddelpraat, onvoldoende toegelicht waarom dit noodzakelijk zou zijn. Geen beroep op parodie-exceptie van art. 18b Aw: niet valt in te zien in welk opzicht de uitzending een parodie vormt. Geen sprake van ‘actuele gebeurtenis’: gebeurtenis was wel actueel, maar rechtvaardigde niet om de diss track in zijn geheel uit te zenden terwijl die geen feitelijke informatie bevatte over het genoemde gedrag. Beroep op artikel 21 Rv baat Roddelpraat niet: ook als het bedoelde optreden zou moeten worden gezien als een openbaarmaking komt aan de omstandigheid dat [A] daarover heeft gezwegen niet de gestelde betekenis toe. Recht op privacy van [A] prevaleert boven vrijheid van meningsuiting van Roddelpraat: het gaat louter om speculatie en niet om een feit dat wordt bevestigd. Dat [A] nadeel zou ondervinden van de uitzending is voorzienbaar.

 

IEPT20221129, Hof Den Haag, Tinnus

Geen auteursrechtelijk beschermd werk: de keuze voor effen felle/primaire kleuren voor de Bunch-O-Balloons is zodanig banaal en triviaal dat daarin geen creatieve arbeid valt aan te wijzen. De keuze voor slangetjes van gelijke lengte (element c), geldt naar het oordeel van het hof dat deze keuze uitsluitend technisch bepaald is. De keuzeruimte bij het bepalen van het aantal slangetjes en de buitendiameter van de slangetjes is naar het oordeel van het hof zo beperkt dat van vrije, creatieve keuzes geen sprake kan zijn. De materiaalkeuze en stijfheid van de slangetjes zijn zozeer technisch bepaald dat geen sprake kan zijn van vrije en creatieve keuzes. Geen sprake van een inbreuk op het modelrecht: ondanks de overeenkomsten tussen Model 0007 en de [geïntimeerde], wekt de [geïntimeerde] waterballonvuller bij de geïnformeerde gebruiker een andere algemene indruk zal dan Model 0007.

 

IEPT20221125, Rb Rotterdam, Appartementfoto's
Foto-auteursrecht. Foto's van eiser zijn door gedaagde doorgestuurd voor de verkoop van zijn appartement aan Bedrijf01 die het op zijn website en Funda heeft geplaatst.  Schikkingsvoorstel leek op een poging tot oplichting omdat eerder een prijsopgaaf van €350 was gegegeven. Toegewezen en 50% verhoging voor ontbreken naamsvermelding.

 

IEPT20221122, Hof Amsterdam, EMI

Afrekening tussen muziekuitgever en zanger/tekstschrijver The Cats: subuitgave van werk appellant in buitenland en betalingen aan buitenlandse betrokkenen komen in zoverre ten laste van het uitgeversdeel, dat aan appellant in elk geval 50% toekomt,vanaf 1 juni 2005 had appellant ook het Nederlandse uitgavedeel moeten ontvangen.

 

IEPT20221102, Rb Gelderland, Philips v Hesdo 

Philips heeft auteursrecht op de Avent: uit de kenmerkende elementen blijkt de creatieve arbeid en persoonlijk stempel van de maker. Dat veel van de ontwerpelementen van de Avent terug te vinden zijn in eerdere modellen, doet daaraan niet af. De Alecto van Hesdo maakt inbreuk op de Avent van Philips: totaalindrukken komen overeen. Hesbo wordt het op de markt brengen van de Alecto in alle lidstaten van de EU verboden: distributie en verveelvoudiging zijn geharmoniseerd (art. 2 en 4 van de Auteursrechtrichtlijn (2001/21/EG)). 

 

IEPT20221026 Rb Den Haag Thuiskopie v SES

Refurbishment kan worden aangemerkt als fabricage (art. 16c Aw), maar SES voert dergelijke werkzaamheden niet uit; door Thuiskopie onvoldoende gemotiveerd dat van uitgebreide opbouw van apparatuur sprake is. Opgaveplicht geïmporteerde voorwerpen voor SES; SES kan worden aangemerkt als imprteur in de zin van artikel 16c lid 2 Aw en 3 Avv. SES gehouden thuiskopieheffing te betalen over bij Nederlandse leveranciers ingekochte voorwerpen art 16ga Aw, wanneer zij niet kan bewijzen dat door importeur of fabrikant al is betaald; ketenaansprakelijkheid leidt niet tot dubbele heffingen. 

 

IEPT20221021, Rb Rotterdam, Foto Hockey
Fotograaf van sportgebeurtenissen ziet zijn 'hockey'-foto gebruikt worden op een website voor sportartikelen. Beroep op inbreuk auteursrecht en persoonlijkheidsrechten slaagt. Verhoging van 50% wegens ontbreken naamsvermelding.

 

IEPT20221019 Rb Amsterdam Koninklijke bibliotheek

KB heeft met het opnemen van Het Boek in de DBNL inbreuk gemaakt op het auteursrecht van de eiser: Er was sprake van een nieuw publiek waarvoor geen toestemming is gegeven. KB komt geen beroep toe op het citaatrecht: KB heeft niet aangetoond dat het opnemen van het hele Boek als citaat noodzakelijk was. KB komt geen beroep op vrijheid van meningsuiting toe: De publicatie dient slechts een beperkt wetenschappelijk doel. Geen sprake van een verweesd werk: KB heeft niet voldaan aan de verplichting van zorgvuldig onderzoek, artikel 16p Aw. Geen sprake van OCC-werk: De CDSM-Richtlijn is niet van toepassing omdat het Boek van DBNL is verwijderd voordat de Richtlijn in werking is getreden.

Schadevergoeding begroot op € 1100: De KB is geen commerciële instelling

 

IEPT20221019, Rb Amsterdam, Personal Protein v The Smart Whey
Geen sprake van een auteursrechtelijk beschermd werk. Standaard verpakkingen worden te banaal geacht voor auteursrechtelijke bescherming. Geen auteursrechtelijke bescherming instructievideo. Van het filmpje van Personal Protein zijn alleen enkele screenshots in het geding gebracht en zodoende kan niet worden beoordeeld of het hier gaat om een auteursrechtelijk beschermd werk. Geen sprake van slaafse nabootsing. Duidelijk sprake van inspiratie, maar ook eigen keuzes gemaakt in uitvoering qua maatvoering en kleur.

 

IEPT20221011, Hof Den Haag, Ferrari v Kitcar

Door een te koop aangeboden zelfbouwauto of Kitcar wordt inbreuk gemaakt op merk- en auteursrechten van Ferrari met betrekking tot haar Daytona Spyder. Het hof beveelt de staking van deze inbreuken en de gedeeltelijke vernietiging van de "Kitcar".

 

IEPT20221011, Hof Amsterdam, Surinaamse broodjeszaak

Kort geding. Vordering staken inbreuk logo, handelsnaam en merk. Recht op gebruik handelsnaam en logo verstrekt. Dat gebruik is ouder dan het gedeponeerde merk. Bekrachtiging afwijzend vonnis.

 

IEPT20221005, Rb Amsterdam, Azor v SUM

Tenuitvoerlegging vonnis IEPT20201118 wordt ten aanzien van de Nieuwe bakfiets geschorst; geen dwangsommen verbeurd: totaalindruk Family enerzijds en Nieuwe bakfiets anderzijds verschilt. SUM verboden om rechtsmaatregelen te treffen ten aanzien van de Nieuwe bakfiets: totaalindrukken wijken voldoende af. 

 

IEPT20220928, Rb Gelderland, Royal Tableware

Modelrechten Royal Tableware na 25 jaar vervallen: maximale beschermingsduur is bereikt op 4 april 2022. Inbreuk door [gedaagden] en [gedaagde 3] op intellectuele eigendomsrechten die rusten op Alta koffiekopjes: door nagenoeg identieke koffiekopjes af te nemen en op de markt te brengen hebben zowel [gedaagde 1 in hoofdzaak, eiseres in vrijwaringszaak] als [gedaagde 2] inbreuk gemaakt op de intellectuele eigendomsrechten die rust(t)en op de Alta koffiekopjes. Gevorderd verbod tegenover [gedaagden] toegewezen voor Benelux en Duitsland, gevorderd verbod tegenover [gedaagde 3] alleen toegewezen voor Nederland: Royal Tableware niet gesteld dat gedaagden inbreuk maken in andere landen van de EU. Dat de website van [gedaagde 3] de extensie ‘.eu’ heeft is onvoldoende om inbreuk EU aan te tonen. Beslissing aangehouden: rechtbank biedt partijen de mogelijkheid om zich uit te laten over verval van modelrechten en consequentie voor de vorderingen van Royal Tableware.

 

IEPT20220923, HR, Kwantum v Vitra

Redelijke twijfel over toepasselijkheid materiële-reciprociteitstoets van art. 2 lid 7 BC: kan een werk van toegepaste kunst door de materiële-reciprociteitstoets worden beperkt? Voorgestelde vragen van uitleg: 1. Moet voor de beperking van de uitoefening van het auteursrecht op een werk van toegepaste kunst door toepassing van de materiële-reciprociteitstoets van art. 2 lid 7 BC, deze beperking bij wet worden gesteld? 2. Is het uitsluitend aan de EU-wetgever (en niet aan nationale wetgevers) om te bepalen of de uitoefening van het auteursrecht in de EU door toepassing van de materiële-reciprociteitstoets van art. 2 lid 7 BC kan worden beperkt ten aanzien van een werk van toegepaste kunst waarvan het land van oorsprong in de zin van de Berner Conventie een derde land is en waarvan de auteur geen onderdaan van een lidstaat van de EU is en, zo ja, om deze beperking op duidelijke en nauwkeurige wijze vast te leggen (vgl. HvJEU 8 september 2020, zaak C-265/19, ECLI:EU:C:2020:677)? 3. Leidt de omstandigheid dat de EU-wetgever niet heeft voorzien in een beperking van de uitoefening van het auteursrecht op een werk van toegepaste kunst door toepassing van de materiële-reciprociteitstoets van art. 2 lid 7 BC, ertoe dat EU-lidstaten, zolang daarin niet is voorzien, deze toets niet mogen toepassen?

 

IEPT20220920, Rb Midden-Nederland, Hema v Lidl

HEMA Letterkrat vermoedelijk wel auteursrechtelijk beschermd, Letterset niet auteursrechtelijk beschermd: het samenstel aan ontwerpkeuzes van het HEMA Letterkrat maakt dat het werk een eigen, oorspronkelijk karakter heeft en het persoonlijk stempel van de maker draagt. De keuzes die voor de HEMA Letterset zijn gemaakt lijken te zijn ingegeven door de functionaliteit en/of het te bereiken technische resultaat. Geen auteursrechtinbreuk op HEMA Letterkrat: de totaalindrukken van het LIDL krat en het HEMA Letterkrat stemmen in onvoldoende mate overeen om een auteursrechtinbreuk aan te nemen. Geen slaafse nabootsing: LIDL heeft voldoende afstand genomen van het HEMA Letterkrat, waardoor geen verwarringsgevaar te duchten is. HEMA Letterset heeft geen eigen gezicht op de markt op het moment dat de LIDL letterset werd aangeboden.

 

IEPT20220908, HvJ EU, RTL v Grupo Pestana

Geen uitsluitend recht voor omroeporganisaties inzake doorgifte via de kabel. Artikel 1(3) van de Satelliet en kabelrichtlijn (93/83/EEG) roept geen uitsluitend recht voor omroeporganisaties in het leven om doorgifte via de kabel in de zin van deze bepaling toe te staan of te verbieden. Doorgifte via de kabel beperkt tot doorgifte door exploitanten van klassieke kabelnetten. Geen “doorgifte via de kabel” in geval van  de gelijktijdige, ongewijzigde en integrale doorgifte van televisie- of radioprogramma’s die per satelliet worden uitgezonden en voor ontvangst door het publiek zijn bestemd, wanneer deze doorgifte geschiedt door een andere organisatie dan een kabelmaatschappij in de zin van deze richtlijn, zoals een hotel. 

IEPT20220906 Hof Arnhem-Leeuwarden, Jaguar Land Rover v Ineos

Reciprociteitstoets van artikel 2 lid 7 Berner Conventie op de vormgeving van een voertuig van toepassing: verweer op grond van verboden discriminatie op grond van nationaliteit als bedoeld in artikel 18 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU), slaagt niet vanwege Brexit. Wijziging van land van oorsprong naar Zwitserland niet toegestaan: in strijd met tweeconclusieregel. Land Rover kan geen aanspraak maken op auteursrechtelijke bescherming in Nederland: Hof kan niet zonder nader onderzoek, waarvoor kort geding zich niet leent, vaststellen dat de werken in VK auteursrechtelijk zijn beschermd.

 

IEPT20220831, Rb Limburg, Wellcotec

[eiser in conventie, verweerder in reconventie] maakt na beëindiging agentuurovereenkomst inbreuk op auteursrecht Wellcotec: geen sprake van onregelmatige opzegging aan kant Wellcotec, want [eiser in conventie, verweerder in reconventie] heeft geprobeerd te concurreren met Wellcotec en hiervoor gebruik gemaakt van promotiemateriaal van Wellcotec. Voldoende aannemelijk dat [eiser in conventie, verweerder in reconventie] gebruik heeft gemaakt van foto’s van Wellcotec en daarmee inbreuk heeft gemaakt op het auteursrecht van Wellcotec. 

 

IEPT20220803, Rb Rotterdam, Xamax v Novolet

Auteursrechtelijke bescherming van advertentietekst op bol.com voor BBQ-handschoenen. Er is sprake van één-op-één overname, inclusief spelfouten. Toewijzing geringe schade in de vorm van gederfde licentievergoeding. Verdere schade en winstafdracht afgewezen.

 

IEPT20220719, Hof Arnhem-Leeuwarden, Slaap Totaal v VOF X
Geen uitputting. Bewijs van namaak. Maat dekbed van testaankoop stemt niet overeen met producten op de factuur van de officiële Cool Cotton-leverancier. Ook ontbreekt Cool Cotton label en de bijbehorende tas. EAN-code die is gebruikt op bol.com is vorm van misleiding. Foto van golvend dekbed is auteursrechtelijk beschermd en werd gebruik in reclameuitingen waarbij Cool Cotton-logo was weggeretoucheerd. Merk- en auteursrechtinbreuk aangenomen.

 

IEPT20220713,Rb,Gelderland,Boekhouden,in,Excel

Gedaagden hebben inbreuk gemaakt op de auteursrechten van [eiser]: [eiser] is geslaagd in bewijsopdracht met betrekking tot de rekenmodellen ‘Financieringsplan’, ‘Middeling’ en ‘Vaste activa en afschrijvingen’, immers is vast komen te staan dat deze modellen, waaraan de gelijknamige modellen van [gedaagde 2] , behoudens de opmaak, inhoudelijk nagenoeg identiek zijn, reeds door [eiser] werden aangeboden op het moment dat [gedaagde 2] het boekhoudpakket bij ESF aanschafte.:[eiser] is niet geslaagd in bewijsopdracht met betrekking tot rekenmodel ‘Cash-Flow matrix’ en aangenomen moet worden dat dit model nog geen onderdeel uitmaakte van de rekenmodellen die [gedaagde 2] in 2013 bij [naam bedrijf eiser] heeft aangeschaft.

 

IEPT20220713, Rb Den Haag, Moooi v Nordal en Wants & Needs

Wat betreft medegedaagde Nordal is de stakingsvordering beperkt tot Nederland. Nordal is niet in de woonplaats gedagvaard en zodoende is de grensoverschrijdende bevoegdheid niet vastgesteld.Het beroep van Nordal op de onbevoegdheid slaagt slechts voor zover de vorderingen een grensoverschrijdend karakter hebben. Wanneer bevoegdheid wordt aangenomen op basis van de locus damni, is deze bevoegdheid territoriaal beperkt. Nordal en Wants & Needs plegen inbreuk door de auteursrechtelijk beschermde print van Moooi op hun websites te koop aan te bieden en te tonen. Op hun websites stonden Hoofdborden met jungle patroon vergelijkbaar met het dessin van Moooi. De rechtbank wijst het gevorderde verbod toe. Voor Wants & Needs voor de hele EU, op de website staat dat zij door heel Europa levert. Voor Nordal beperkt tot Nederland, in lijn met hetgeen is overwogen over de bevoegdheid van de rechtbank.

 

IEPT20220713, Rb Gelderland, Shots Video

Geen auteursrechtinbreuk, Shots Video heeft zich terecht beroepen op de algemene voorwaarden van eiseres: algemene voorwaarden zijn van toepassing, omdat ze door Shots Video stilzwijgend zijn aanvaard. Het enkele feit dat een partij een bepaald recht niet inroept brengt niet mee dat zij niet over dat recht kan beschikken. Dat partijen schriftelijk zouden zijn afgeweken van de algemene voorwaarden is niet nader onderbouwd door [eiseres]. Uit de algemene voorwaarden blijkt dat het Shots Video is toegestaan om de inhoud van de review naar eigen inzicht te verveelvoudigen, openbaar te maken en/of te wijzigen. Geen inbreuk op persoonlijkheidsrechten eiseres: Shots Video heeft gemotiveerd betwist dat eiseres door het ontbreken van naamsvermelding enige schade heeft geleden.

 

IEPT20220712, Hof Amsterdam, Apollo v Jelurida
Apollo heeft in strijd gehandeld met IE-rechten en /of licentievoorwaarden door haar cryptomunt, gebaseerd op open source software Nxt aan te bieden zonder verwijzing naar de Jelurida Public License. Het hof bekrachtigt het vonnis IEPT20200922 waarvan beroep grotendeels. Met uitzondering van het dictum dat zich niet meer tot slechts Nederland, maar uitstrekt tot het grondgebied van de Europese Unie.
 

IEPT20220713, Rb Gelderland, eiseres v Shots Video

Eiseres offreert Shots Video onder vermelding van algemene voorwaarden, maar het komt niet een opdracht. Een opdracht, twee jaar later, leidt tot een tekst op bol.com met een affiliate link, waardoor eiseres een commissie krijgt. Deze tekst wordt integraal overgenomen. Shots Video beroept zich de algemene voorwaarden waarin auteursrechten zijn overgedragen. Enkel tijdsverloop, zonder bijkomende omstandigheden, leidt er niet toe dat dat de toepasselijkheid van de algemene voorwaarden is geëindigd. Geen auteursrechtinbreuk, vorderingen worden afgewezen.

 

IEPT20220623, Rb Zeeland-West-Brabant, Tereco v Schuttingdeal

Van een merkinbreuk op basis van art. 2.20 lid 2 sub b BVIE is geen sprake: de betwiste hashtag is niet of nauwelijks onderscheidend en hierdoor is er minder verwarringsgevaar en de wél onderscheidende elementen van het Tereco-Merk komen op geen enkele manier terug in het teken/logo van Schuttingdeal. Het voornemen van Tereco haar merk te gaan gebruiken in een groene kleurstelling, ontbeert relevantie: het Tereco-merk is niet voor die kleur ingeschreven en Tereco maakt thans feitelijk geen gebruik van haar merk in een groene kleurstelling. Geen sprake van een auteursrechtelijke inbreuk: Totaalbeelden werk eiser en teken/logo gedaagde stemmen onvoldoende overeen met het totaalbeeld dat door het teken/logo van Schuttingdeal wordt opgeroepen. Merk was in spiegelbeeld gepubliceerd in het vonnis: Sprake is van een kennelijke fout, die zich voor eenvoudig herstel leent.

 

IEPT20220620, Gerecht van Curaçao, Icons en Decoded

Gemeenschappelijk auteursrecht op lied ‘Amor Real’. 'Amor Real' bevat onmiskenbaar elementen uit ‘Bon Tené’, waaraan gedaagde een substantiële bijdrage heeft geleverd. Verbod om 'Amor Real' te publiceren en exploiteren is dan ook afgewezen. Samenwerking tussen [eisers], Catipa en [gedaagde] was erop gericht de gezamenlijk tot stand gebrachte composities door Icons te laten spelen en uit te brengen. Een verbod, opgelegd door één auteursrechthebbende van muziek waar een gezamenlijk auteursrecht op rust,  wordt bij een samenwerking als onderhavig onredelijk geacht. Gedaagde moet daarbij de blokkering van de muziekvideo Amor Real op YouTube laten opheffen, hij heeft daarentegen wel recht op naamsvermelding als mede-auteursrechthebbende. 

 

IEPT20220613, Rb Gelderland, Rubiks Cube

Rubik’s Cube als bewegend object als zodanig niet auteursrechtelijk beschermd: elementen van het driedimensionaal logicaspel zijn technisch en functioneel bepaald. Oppervlakdecoratie van Rubik’s Cube wel auteursrechtelijk beschermd: vormgeving grid uiting van vrije keuze ontwerper. Spelconcept Rubik’s Cube niet auteursrechtelijk beschermd: concept niet los te zien van vormgeving. NexCube maakt geen inbreuk op Rubik’s Cube: totaalindrukken komen niet overeen.

 

IEPT20220609, Rb Midden-Nederland, Brein v Ziggo II

Niet duidelijk of Ziggo-klant inbreukmaker is: er kan niet worden gezegd dat de klant van Ziggo, door zijn computerbestanden en dus ook zijn Calibre-bibliotheek een tijdlang niet te beveiligen, de inhoud van die bibliotheek openbaar heeft gemaakt. Ziggo heeft een vergunning van de AP nodig om het IP-adres aan de NAW-gegevens te koppelen en een waarschuwingsbrief te versturen of om die NAW-gegevens aan BREIN te verstrekken: de AP verleent een vergunning mits is voldaan aan gelijksoortige voorwaarden als die worden genoemd in Lycos/[naam]. De uitzondering van artikel 32 sub c UAVG geldt niet. De uitzondering van artikel 32 sub d UAVG geldt niet. De uitzondering van artikel 33 lid 2 sub b UAVG geldt niet. Het beroep op artikel 33 lid 4 sub c UAVG slaagt niet omdat Ziggo persoonsgegevens verwerkt ten behoeve van BREIN. De voorzieningenrechter hoeft niet te oordelen over de vraag of Ziggo medewerking moet verlenen omdat dit niet gevorderd is.

 

IEPT20220601, Rb Rotterdam, Ravestein v MacGregor en Cargotec

Geen auteursrecht op linkspan Ravelink (fase 2). Ontwerp uitsluitend technisch bepaald. Vorderingen op grond van slaafse nabootsing zullen worden afgewezen. De verschijningsvorm heeft onvoldoende onderscheidend vermogen en onderscheidt zich niet voldoende van andere, gelijksoortige producten op die markt. Voor zover de vorderingen zijn gegrond op schending van de bedrijfsgeheimen van Ravestein door MacGregor, zal Ravestein worden toegelaten tot bewijslevering ex artikel 150 Rv. Er bestaan nader te bewijzen aanwijzingen dat hiervan sprake zou kunnen zijn.

 

IEPT20220525 Rb Amsterdam, Paleis voor een prikkie

Auteursrecht op format: Dat het format als (auteursrechtelijk werk) kan worden gekwalificeerd staat niet ter discussie. Geen werkgeversauteursrecht: [Gedaagde] heeft onvoldoende duidelijk gemaakt dat het maken van formats behoorde tot de taken van [eiseres] Gezamenlijk auteursrecht: Met sluiten exploitatieovereenkomst was gedaagde sub 1 bevoegd het format te exploiteren. Partiële vernietiging vanwege inbreuk op persoonlijkheidsrechten:  [Gedaagde] was op grond van artikel 6:81 BW in verzuim, nu nakoming van de inspanningsverplichting ten aanzien van de in het verleden gesloten overeenkomsten met derden blijvend onmogelijk was. [Gedaagde] heeft zich niet ingespannen voor naamsvermelding eiseres in het buitenland 

 

IEPT20220525, Rb Den Haag, B-Overall v Facetmedi

Tussen de medische simulatiebelevings-overalls van partijen zijn verschillen. Op de overall kunnen rubberen applicaties worden bevestigd die de 12 meest voorkomende vaardigheden voor een verpleegkundige laat trainen. Er is voldoende afstand gehouden tot de overall van eiser. Geen auteursrechtinbreuk. Ook is de medische beroepsbeoefenaar of docent een bovengemiddeld omzichtig publiek een beroep op slaafse nabootsing slaagt evenmin.

 

IEPT20220525, Rb Den Haag, Satelliet meubelen v De Arend c.s.

Geen sprake van een auteursrechtinbreuk 25.25 stoel.Totaalindrukken te verschillend. De stoel heeft een eigen unieke uitstraling die het gevolg is van creatieve keuzes die hebben geleid tot de in de stoel verenigde specifieke combinatie van bedoelde elementen. Geen sprake van slaafse nabootsing. Gevaar voor verwarring is naar het oordeel van de rechtbank niet of slechts in te beperkte mate te duchten.

 

IEPT20220518, Rb Overijssel, Ordermate-BramR v B

Vordering van VOF en [A] om [B] te verbieden inbreuk te maken op de auteursrechten op software, afgewezen: VOF en [A] hebben onvoldoende aannemelijk gemaakt dat er sprake is van auteursrechten op de software die aan de VOF en/of [A] toekomen. VOF en [A] hebben onvoldoende onderbouwd dat de VOF eigenaar is van een licentie voor het gebruik van de software. VOF en [A] hebben niet aannemelijk gemaakt dat er door [B] inbreuk is gemaakt op eventuele auteursrechten.

 

IEPT20220510, Rb Amsterdam, Inuikii v Est Seven

Vorderingen Inuikii op grond van auteursrechtinbreuk afgewezen: onduidelijk wie auteursrechthebbende is op ontwerp winterschoen en evenmin is duidelijk of en hoe haar (beweerde) auteursrecht is overgegaan op Zetneu GmbH en vervolgens op Inuikii.

 

IEPT20220426, HvJEU, Polen v Parlement en Raad

Uploadfilter houdt rechtmatige beperking van vrijheid van meningsuiting in. De specifieke aansprakelijkheidsregeling van artikel 17, lid 4, van richtlijn 2019/790 voor aanbieders van onlinediensten voor het delen van content een beperking inhoudt van de uitoefening van het door artikel 11 van het Handvest gewaarborgde recht op vrijheid van meningsuiting en van informatie van de gebruikers van deze diensten voor het delen van content. Beperking is bij wet gesteld. Beperking eerbiedigt het gewaarborgde recht van vrijheid van meningsuiting. Beperking beantwoordt aan de eisen van de bescherming van de rechten en vrijheden van anderen […]de door artikel 17, lid 2, van het Handvest gewaarborgde noodzaak van bescherming van de intellectuele eigendom. Aansprakelijkheidsmechanisme is niet alleen geschikt, maar blijkt ook kennelijk noodzakelijk om te voldoen aan de eisen van bescherming van de intellectuele-eigendomsrechten. Geen onevenredige beperking vrijheid van meningsuiting.

 

IEPT20220420, Rb Den Haag, T.O.M. v Prijskiller

Modelinschrijvingen T.O.M. van de combinatie van het frame van een kinderfiets met het daarop toegepaste design geldig: T.O.M. hoefde de frames van de fietsen niet met een stippellijn weer te geven in de gedeponeerde tekeningen. Ontwerp AMIGO-fietsen zijn een werk in de zin van de Auteurswet: het betreft de toepassing van reeds bestaande stijlkenmerken waar die toepassing getuigt van originele keuzes. De fiets AMIGO bloom is een eigen intellectuele schepping van de maker welke door het auteursrecht wordt beschermd: gekozen kleurstelling, keuze van het frame, keuze voor-en achterdrager getuigen van een creatieve keuze. 2Cycle Desire maakt inbreuk op AMIGO Bloom: totaalindrukken stemmen overeen. 2Clycle Superstar, 2Cycle Magic, 2Cycle Firefighter en 2Cycle Lovely maken inbreuk op de modelrechten van T.O.M. op de Amigo fietsen met dezelfde naam: kenmerkende elementen van het design zijn op identieke wijze verwerkt, op dezelfde plaats op een identiek frame, waardoor de fietsen bij de gebruiken dezelfde algemene indruk wekken. Geen sprake van tangwerking: het betreffen gelijktijdige (meervoudige) depots. Vorderingen gegrond op de stelling dat Prijskiller onrechtmatig gebruik heeft gemaakt van bedrijfsgheimen van T.O.M afgewezen: model is reeds in 2019 openbaar gemaakt en betreft geen informatie die bestemd is om geheim te blijven.Prijskiller heeft niet op onrechtmatige wijze geprofiteerd van de wanprestatie van de zijde van Eastman met betrekking tot de AMIGO 2Cool, de AMIGO BMX Fun en de AMIGO BMX Turbo: T.O.M. heeft onvoldoende gemotiveerd gesteld dat Prijskiller op de hoogte was van enige afspraak tussen Eastman en T.O.M.

 

IEPT20220413, Rb Amsterdam, Coast Cycles v Phatfour
Afwijzing inbreuk vorderingen gebaseerd op auteursrecht en slaafse nabootsing. De Buzzraw is op een beurs in de VS getoond, daar kan de auteursrechtelijke bescherming van een fiets, een gebruiksvoorwerp, niet worden ingeroepen. Geen (relevante) aanpassing op gepresenteerde prototype fatbike gemaakt, zodat de beursvertoning in Duitsland dus niet als land van oorsprong telt. Ook is er geen eigen gezicht op de markt ontstaan die niet is verwaterd. Beiden vorderingen afgewezen.

 

IEPT20220413, Rb Rotterdam, Kcap v De Bever en Eindhoven Airport

De Bever heeft geen samenwerkingsverplichting voor de Bagagehal, Multipurpose Gebouw en Eindhoven Airport Boulevard. Ook is er geen verplichting tot naamsvermelding. De Bever is niet tekort geschoten in verbintenissen tot die voor haar jegens Kcap voortvloeien uit de samenwerkingsovereenkomst. De Bever heeft de exclusiviteits- en naamsvermelding verplichtingen uit de samenwerkingsovereenkomst jegens Kcap niet geschonden. De Bever en EA hebben het mede-auteursrecht van Kcap geschonden door een deel van terminal 2005 te kopiëren in de Bagagehal en door de naam van Kcap daarbij niet als mede-maker te vermelden. Door zonder haar toestemming te verveelvoudigen en openbaar te maken, hebben De Bever en EA inbreuk gemaakt op het mede-auteursrecht van Kcap. Dit levert voor wat EA betreft tevens een toerekenbare tekortkoming op, want bij brief van 18 december 2020 is EA in gebreke gesteld.

 

IEPT20220407, Rb Den Haag, Albertronic v MCC

Vorderingen in kort geding afgewezen. Spoedeisend belang ontbreekt: producten van partijen zijn al jarenlang naast elkaar te zien op bijvoorbeeld beurzen en eiser kan worden verweten te lang te hebben gewacht met aanhangig maken kort geding. Voorzieningenrechter acht kans van slagen van de op de auteursrecht en slaafse nabootsing gebaseerde vordering in een bodemprocedure, gering: geen auteursrecht op onderdelen omdat werk vooral functioneel/technisch bepaald is. Op slaafse nabootsing gestoelde vordering geringe kans van slagen vanwege beperkt verwarringsgevaar bij niche-publiek. Weinig producten in Nederland verhandeld waarmee slechts een gering bedrag is gemoeid.

 

IEPT20220330, Rb Rotterdam, iClean v TSG

Bionic valt te kwalificeren als een door het auteursrecht beschermd werk: voldoende ruimte voor creatieve keuzes. Het werkgeversauteursrecht is rechtsgeldig door de curator aan iClean geleverd: de tekst van de overeenkomst waarmee de curator de activa van de gefailleerde vennootschappen heeft verkocht is voldoende bepaald. Cleanwater maakt inbreuk op Bionic: de detailverschillen binnen beide producten nemen niet weg dat de totaalindrukken sterk overeenstemmen.

 

IEPT20220324, HvJEU, Austro-Mechana v Strato

Reproductie voor privédoeleinden “op welke drager dan ook’ ziet ook op het maken van reservekopieën op een server van een cloudcomputingdienst. Nationaal recht mag bepalen dat de aanbieder van een cloudopslagdienst niet de betalingsplichtige is voor de betaling van de billijke compensatie aan de rechthebbenden voor privé-reservekopieën, waarin nationaal recht moet voorzien.

 

IEPT20220322, Hof Den Haag, HP v SONT

Offline opslag binnen abonnementsdiensten niet aan te merken als privékopieën: Tethered download is geen thuiskopie in de zin van artikel 16c Aw. Geen thuiskopieheffing voor offline streaming copies/tethered downloads: Waar het gaat om offline streaming copies/tethered downloads is het SONT-besluit 2018 dus niet in overeenstemming met 16c Aw.
In het midden kan blijven of ook artikel 5 lid 2 b) Arl aan de hoedanigheid van thuiskopie de eis stelt dat deze niet door een commercieel/bedrijfsmatig handelende opdrachtnemer is vervaardigd: Het staat de lidstaten immers vrij om de beperkingen van artikel 5 leden 2 en 3 Arl slechts gedeeltelijk in te voeren.

 

IEPT20220316, Rb Amsterdam, Roddelpraat

Aflevering roddelpraat, waarin gedaagden na een analyse van een diss track van eiseres concluderen dat eiseres misbruikt is door een bekende Nederlandse rapper moet in het geheel offline gehaald worden: gedaagden maken inbreuk op auteursrechten eiseres door de geheime track openbaar te maken. Beroep gedaagden op citaatrecht slaagt niet: geen sprake van eerder rechtmatig openbaar gemaakt werk. Beroep op de actuele reportage-exceptie en de persexceptie faalt: geen sprake van een actuele gebeurtenis, maar van een door gedaagden opgevoerde niet bestaande misstand. 
 

IEPT20220302, Rb Midden-Nederland, Teksten website schoonmaakbedrijf

Auteursrecht op teksten website: blijk van creatieve keuzes in bijvoorbeeld alinea- en zinsopbouw. Sprake van auteursrechtinbreuk door gedaagden op teksten eisers. Rechtbank hanteert niet de totaalindrukkentoets:criterium enkel toegepast bij gebruiksvoorwerpen. Eiseres heeft voldoende aangetoond dat in de teksten beschermde elementen zijn overgenomen door gedaagden: gedaagden wijken te weinig af van de oorspronkelijke teksten, terwijl daar wel voldoende ruimte voor was. Reviewscore gedaagden geen misleidende reclame of oneerlijke handelspraktijk. Reconventie:Eiser onvoldoende aannemelijk gemaakt dat het reviewcijfer van materieel belang is voor de beslissing van professionele klanten om al dan niet [gedaagde sub 1] in te schakelen. Reconventie. Teksten eiser (in conventie) wel misleidend geacht: de door eiser gebruikte tekst dat de coating die zij gebruiken bacteriën, is onjuist.

 

IEPT20220218, Rb Gelderland, Jaguar Land Rover v Ineos

Nederlandse rechter is bevoegd: Schade brengend feit zal zich in Nederland (gaan) voordoen. De Defender Vormgeving, waarop JLR een beroep doet, is geen werk in de zin van de Auteurswet: overall shape van de verschillende Land Rover modellen is, ook met de introductie van de Series IV/de Defender, in essentie onveranderd gebleven. De Defender Vormgeving kan niet als bewerking in de zin van artikel 10 lid 2 Aw worden aangemerkt. De Defender Vormgeving voldoet niet aan de aan een werk te stellen eisen. Aan de Geschouderde Basisvorm komt geen auteursrechtelijke bescherming toe: de vorm was reeds onderdeel van de eerdere Land Rover Series.

 

IEPT20220216,Rb Den Haag, Thuiskopie v AK Trading

Of AK-trading recht heeft op restitutie of verrekening wegens export dient AK te bewijzen: Verwijzing naar/overlegging van btw-aangiftes is onvoldoende om aan opgaveverplichting te voldoen

 

IEPT20220209, Rb Den Haag, PANArt v Ayasa

De Nederlandse rechter is onbevoegd inzake HANG klanksculptuur. De Nederlandse rechter is op grond van artikel 27 Lugano II onbevoegd om kennis te nemen van de vorderingen 1 en 2 voor zover zij betrekking hebben op een vermeende inbreuk in Duitsland en Nederland. Aanhouding in de hoofdzaak totdat in Zwitserse procedure onherroepelijk is beslist over de gestelde inbreuk op het Nederlandse en Duitse auteursrecht van PANArt (art. 28 lid 1 Lugano II).

 

IEPT20220209, Rb Amsterdam, Red Prestige

Ondanks dat gedaagde de websites offline heeft gezet, een onthoudingsverklaring ondertekend en een bedrag van € 750,00 betaald, heeft Red Prestige heeft een belang bij beoordeling van het geschil: de door [gedaagde] ondertekende onthoudingsverklaring biedt nog steeds ruimte voor inbreuk op het door Red Prestige gestelde auteursrecht op de website van Red Prestige of de daarop geplaatste foto’s. Gedaagde maakt geen inbreuk op de auteursrechten van Red Prestige op de website: er rust geen auteursrecht op de website van Red Prestige, de keuzes van de website zijn reeds in het thema ‘prestige’ door de websiteontwikkelaar Shopify vastgelegd. Geen sprake van slaafse nabootsing door [gedaagde]: Red Prestige niet onderbouwd dat de website van Red Prestige een eigen gezicht op de relevante markt inneemt. Op de creatieve productfoto’s en de foto’s waarop de zonnebrillen door modellen en influencers worden gedragen, rust auteursrecht: Red Prestige heeft voldoende onderbouwd dat bij die foto’s wel vrije, creatieve keuzes zijn gemaakt, waardoor de foto een eigen, oorspronkelijk karakter heeft en het persoonlijk stempel van de maker draagt. Red Prestige heeft voldoende onderbouwd dat de makers van de creatieve productfoto’s en de foto’s van de modellen het auteursrecht op die foto’s aan Red Prestige hebben overgedragen: dat op de door Red Prestige overgelegde overeenkomsten namen zijn weggelakt, doet daar niet aan af. Red Prestige kan [gedaagde] het gebruik van de foto’s waarop de zonnebrillen door influencers worden gedragen, niet verbieden: Red Prestige heeft onvoldoende onderbouwd dat de influencers hun auteursrechten op de foto’s aan Red Prestige hebben overgedragen. Schade wordt begroot op de kosten van de fotografen die Red Prestige heeft ingeschakeld voor het maken van de foto’s (€3500): Red Prestige heeft, anders dan [gedaagde] , kosten gemaakt en moeite gedaan, in het bijzonder door professionele fotografen in te schakelen, om haar webshop aantrekkelijk te laten ogen. 

 

IEPT20220103, Rb Amsterdam, Editorial Planeta

eiseres] is auteursrechthebbende van de Foto: Geen fictief makersschap V&D (artikel 8 Aw)

Reproductie door [naam schilder] van de Foto van [eiseres] ongeoorloofde verveelvoudiging: De Foto is één op één gekopieerd, zonder de toestemming van [eiseres]. Vorderingen worden voor Nederlands grondgebied toegewezen: De Nederlandse rechter is slechts bevoegd kennis te nemen van schade voor zover die optreedt in Nederland

 

IEPT20220201, Rb Amsterdam, Anne Frank Fonds v Anne Frank Stichting

Anne Frank Stichting maakt geen inbreuk door in België het manuscript van het dagboek van Anne Frank op het internet toegankelijk te maken, terwijl in Nederland nog tot 2037 Auteursrechten rusten op het manuscript. De website wordt door geo-blocking territoriaal beperkt.