2021 Publicatie - Privacy

Print this page

IEPT20211215, Rb Amsterdam, Stichting CIDI v. Thierry Baudet

Tweede Kamerlid Thierry Baudet dient berichten op social media te verwijderen waarin hij de coronamaatregelen vergelijkt met de Holocaust. De vrijheid van meningsuiting (artikel 10 EVRM) van de politicus wordt beperkt ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer (artikel 8 EVRM) van slachtoffers en nabestaanden van de Holocaust. Baudet mag de uitlatingen ook niet herhalen. Ook mag hij in het kader van het debat over de coronamaatregelen geen gebruik meer maken van beeldmateriaal van de Holocaust. De kort gedingrechter stelt het CIDI, het Centraal Joods Overleg en 4 Holocaust-overlevenden in het gelijk.

 

IEPT20211203, Rb Amsterdam, Zeeman Confronteert broodfokker

Voorgenomen uitzending Zeeman Confronteert niet onrechtmatig jegens intimiderende broodfokker: intimidaties vormen een misstand die de samenleving raken, beschuldigingen vinden voldoende steun in het feitenmateriaal en er is X voldoende gelegenheid geboden tot wederhoor.

 

IEPT20211203, Rb Amsterdam, Noordkaap.

De uitzending Undercover in Nederland niet verboden, omdat: Ondanks dat er wel sprake is van een misstand die de samenleving raakt. Is er geen uitlokking door Noordkaap, is eiser tevens voldoende onherkenbaar in beeld gebracht en is de uitzending van Noordkaap is kortom niet onrechtmatig jegens eiser.

 

IEPT20211201, Rb Den Haag, FDF v Sigrid Kaag

Uitlatingen Kaag (Nieuwsuur, LinkedIn) dat FDF betrokken is geweest bij het omverrijden van hekken en bedreiging van journalisten, niet onrechtmatig: Voldoende feitelijke grondslag, politicus komt een grote mate van vrijheid toe, en de uitspraken zijn gedaan in het kader van het publieke debat over de avondklokrellen.

 

IEPT20211208, Rb Den Haag, Graniet Import

Uitspraak dat eiseres zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten waaronder opzettelijk illegaal storten van afval, onrechtmatig. Aan de maatschappelijke positie van gedaagde wordt een groot gewicht toegekend. Het beweerde vindt onvoldoende steun in het beschikbare feitenmateriaal. De rechtbank verbiedt gedaagde om verdere uitlatingen van zelfde strekking te doen en beveelt tot rectificatie. Voldoende grond voor een verklaring voor recht, het verbod, de rectificatie en de verwijzing naar de schadestaatprocedure.

 

IEPT20211220, Rb Den Haag, Belastingdienst v onbeschofte gemachtigde

De uitlatingen van gedaagde zijn beledigend en onnodig grievend en daarmee onrechtmatig jegens medewerkers van de Belastingdienst. Het verbod op het doen van deze uitlatingen wordt toegewezen.

 

IEPT20211209, Rb Rotterdam, Pomerianian fokker

Rechtspraak Geschil over terugbetaling van een aanbetaling voor de aankoop van een pup, wordt een geschil over review op diverse sites waarbij het woord 'fraude' en oplichting terugkomt. Later aangepaste kop, wordt blijvend herhaald in de reacties. Nu er geen sprake is van fraude, dient gedaagde dat aan te laten passen.

 

IEPT20211026, Rb Amsterdam, Noordkaap

Er is geen reden om de uitzending van het programma 'Undercover in Nederland' over zorginstelling te verbieden. Belangenafweging valt uit in het voordeel van Noordkaap: Noordkaap heeft in dit geval haar journalistiek onderzoek voldoende zorgvuldig uitgevoerd, de in de uitzending geuite beschuldigingen vinden voldoende steun in het beschikbare feitenmateriaal. Zorginstelling heeft reputatieschade aan zichzelf te danken. Aan de privacybelangen van betrokkenen wordt voldoende tegemoetgekomen. Voldoende wederhoor geboden.

 

IEPT20211021, Rb Den Haag, Advocaat v Staat der Nederlanden

Gevorderde rectificatie toegewezen. Uitlatingen officier van justitie onrechtmatig jegens advocaat. Bescherming eer en goede naam (advocaat) moet prevaleren boven het recht zich vrijelijk (officier van justitie) uit te laten.

 

IEPT20211015, Rb Rotterdam, klokkenluider van justitie

Uitingen gedaagde jegens raadsheer onrechtmatig. Inhoud en frequentie van de uitlatingen overschrijden wat de raadsheer uit hoofde van haar functie redelijkerwijs zou moeten accepteren. Uitingen (waaronder beschuldigingen van kindermisbruik) vinden geen steun in het beschikbare feitenmateriaal. Gedaagde moet alle onrechtmatige gedragingen staken en wordt veroordeeld in de proceskosten.

 

IEPT20211006, Rb Noord-Holland, Kamerlid Wybren van Haga v. LinkedIn 

Vordering van politicus Wybren van Haga om zijn profiel terug te plaatsen op social media platform toegewezen. Verwijderde berichten terecht als misinformatie over Covid-19 aangemerkt. Verwijdering was onvoldoende zorgvuldig, omdat beleidsrichtlijnen onvoldoende duidelijk waren wat als misinformatie geldt.

 

IEPT20210924, Rb Amsterdam, Farmers Defense Force v NRC

De column 'De boerenacties als basis voor dit protest', gepubliceerd op de website van NRC Media, is niet onrechtmatig jegens Farmers Defense Force; de publicatie is een column waarbij de mening van de columnist centraal staat en in een column heeft een auteur grote mate van vrijheid. 

 

IEPT20210915, Rb Amsterdam, FvD v Google

Video FvD waarin onder andere wordt gezegd “Maar het belangrijkste, en dat zijn mijn afrondende woorden, dat we inzien dat met als voorwendsel één of andere hysterie over deze Chinese griep een infrastructuur is opgetuigd die op elk willekeurig moment, wegens elk willekeurig voorval opnieuw kan worden aangewend. Lockdowns, mondkapjes, afstand houden, niet meer reizen, geen handen meer schudden, belachelijke experimentele injecties laten inspuiten”-door YouTube rechtmatig van haar platform verwijderd: uitlatingen zijn in strijd met de servicevoorwaarden. Beroep op vrijheid van meningsuiting mag FvD niet baten: geen aanleiding voor overheidsingrijpen omdat niet elke effectieve uitoefening van de uitingsvrijheid wordt tegengegaan.

 

IEPT20210913, Rb Amsterdam, Kroongetuige Marengo-proces

Vordering eiser om DPG te verbieden op welke wijze dan ook feitelijke beschuldigingen jegens eisers te uiten en/of te verspreiden niet toewijsbaar: preventieve censuur gaat gezien de hoge drempel die hiervoor opgelegd is in vergelijking met de omstandigheden (maatschappelijk debat gebruik kroongetuige en kroongetuige is publiek figuur), veel te ver. Vordering DPG te verbieden het concept-artikel te openbaren evenmin toewijsbaar: het feitenmateriaal moet geacht worden daadwerkelijk te bestaan. AD past een zin aan en voegt een standpunt van de kroongetuige over het beweerde toe.

 

IEPT20210824, Rb Amsterdam, Keizersvrouwen

Vorderingen Source om gedaagden te verbieden Netflix of andere relaties van Source te benaderen met negatieve uitlatingen met betrekking tot de rechten op de televisieserie Keizersvrouwen, afgewezen: brief van 23 maart 2021 is niet in strijd met distributieovereenkomst, correcte, zakelijke brief waarin gedaagde terecht uitlegt dat Source rechten heeft verleend aan Netflix die Source zelf niet heeft. Source niet aannemelijk gemaakt dat zij schade heeft geleden door deze brief: uit niets is gebleken dat Netflix enig aanstoot heeft genomen. Vorderingen van gedaagden in reconventie die zien op het staken van inbreuk op hun auteursrechten op de serie Keizersvrouwen door Source, afgewezen: geen belang meer nu Netflix heeft bevestigd geen vervolgserie aan te kopen. Source hoeft de volledige overeenkomst met Netflix inzake het eerste seizoen van Keizersvrouwen, waaronder de Moederovereenkomst en alle amendementen waarin bepalingen zijn opgenomen die zien op Keizersvrouwen niet aan gedaagden af te geven: gedaagden geen belang bij inzage nu vrees voor inbreuk is geweken.

 

IEPT20210818, Rb Amsterdam, Blcbx v Google

Google hoeft verwijderde Youtube-video van interview met Tweede Kamerlid over coronamaatregelen niet terug te plaatsen op Youtube: uitlatingen in Interviewvideo schenden verschillende bepalingen uit het Covid-beleid van Youtube en verwijdering daarvan is aldus in lijn met de Servicevoorwaarden en niet in strijd met de overeenkomst tussen partijen, beroep van eisers op vrijheid van meningsuiting kan niet leiden tot de conclusie dat het verwijderen van de Interviewvideo onaanvaardbaar of onrechtmatig is en fair balance valt uit in het voordeel van Google. Google kan niet worden veroordeeld tot het plaatsen van een rectificatie met betrekking tot tijdelijk verwijderde Kamervideo: Google mocht er in eerste instantie van uitgaan dat Kamervideo in strijd is met haar Covid-beleid gelet op titel video.

 

IEPT20210707, Rb Midden-Nederland, Multirisk v AVROTROS

Uitzending Opgelicht?! waarin eiser als niet bonafide grondhandelaar wordt neergezet niet onrechtmatig: een afweging van alle omstandigheden van het geval om te bepalen welk recht zwaarder weegt, het recht op vrijheid van meningsuiting Van AVROTROS en het recht op eerbiediging van eer en goede naam valt in het voordeel van AVROTROS uit, het betreft een misstand die door  AVROTROS aan de kaak wordt gesteld, de uitlatingen vinden voldoende steun in het beschikbare feitenmateriaal, gezien het zakelijk zakelijke aspect moet P zich meer kritiek laten welgevallen dan wanneer het om een hem betreffende privéaangelegenheid ging, AVROTROS heeft P gelegenheid geboden om zich te verweren, dat de opzet en de inleiding objectiever had gekund en op twee punten niet zorgvuldig is, maakt in het licht van het voorgaande niet dat de uitzending in het geheel onrechtmatig is.

 

IEPT20210625, HR, DFW v Ziggo

Dutch Filmworks krijgt geen klantgegevens van Ziggo: cassatieberoep afgewezen op grond van artikel 81 RO.

 

IEPT20210608, Hof Den Haag, Publicatie privé (adres)gegevens presentator

Jegens [T] door de voorzieningenrechter toegewezen gebod zich te onthouden van de publicatie van persoonlijke adresgegevens van [S] niet meer in duur beperkt en uitgebreid tot het onthouden van publicatie van de persoonlijke (adres)gegevens van de huisgenoten van [S]: voldoende vast komen te staan dat [T] verschillende malen is overgegaan tot publicatie adresgegevens van [S] en van diens vriendin en kinderen.

 

 

IEPT20210608, Rb Rotterdam, MC v Curator

Curator niet onrechtmatig gehandeld door versturen mailing aan Tekenplus-klanten waarin werd gewaarschuwd dat MC met benadering van de klanten mogelijk inbreuk op IE-rechten maakt: in een eerder bericht had de curator al bericht dat de activiteiten Tekenplus door een ander partij werden overgenomen en MC heeft het sturen van dit bericht niet afgestemd met de curator. Dat had gelet op de verkoop van de activa aan Hitech, en de kennis van MC daarover, wel voor de hand gelegen.

 

IEPT20210601, Hof Arnhem-Leeuwarden, Uitlatingen Facebook oudcrewlid band

Vordering tot rectificatie ook in hoger beroep afgewezen nu geen sprake is van onjuiste of onvolledige misleidende publicaties over oudcrewlid band: publicatie van [geïntimeerde3] en het AD is overname van informatie over rechtszaak tegen [geïntimeerde4] uit de openbare agenda van de rechtbank en bevat citaten van [manager], artikel is niet misleidend en wijze van verslaglegging valt onder journalistieke vrijheid, [appellant] heeft geen belang bij vordering jegens [geïntimeerde4] en [geïntimeerde1] nu uitingen van Facebook zijn verwijderd, vorderingen niet toegespitst op filmpje uit 2018 maar uitingen in filmpje zijn niet zodanig dat rectificatie aangewezen is, onvoldoende aannemelijk dat [geïntimeerde4] en [geïntimeerde1] zich opnieuw in soortgelijke zin hebben uitgelaten of zullen uitlaten over [appellant].

 

IEPT20210521, Rb Midden-Nederland, Talpa

Uitzending 'Gestalkt' over stalkgedrag [M] na beëindiging relatie met [...] mag worden uitgezonden door Talpa: Talpa heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat van de zijde van [M] sprake is (geweest) van stalking van […], Talpa komt tegemoet aan belangen van [M] door haar gezicht te blurren, haar stem onherkenbaar te maken, andere aanwijzingen, behalve haar voornaam, die kunnen leiden tot identificatie onherkenbaar te maken en titelkaart in beeld te brengen waarin wordt vermeld dat [M] de aantijgingen ontkent, [M] heeft geen gebruik gemaakt van mogelijkheid om weerwoord te geven.

 

IEPT20210504, Hof Amsterdam, Springfield

[geïntimeerde] dient uitlatingen over [appellant 2] te rectificeren: uitlatingen van [geïntimeerde] over [appellant 2] steunen op onvoldoende feitelijke grond en tasten de reputatie, eer en goede naam van [appellant 1] aan. Uitlatingen kunnen aan [geïntimeerde] worden toegerekend.

 

IEPT20210423, Rb Midden-Nederland, BREIN v Rabobank

Rabobank moet BREIN klantgegevens verstrekken van inbreukmaker. Toetsing aan de hand van Lycos-arrest. Lycos-arrest (IEPT20051125) ook van toepassing op bank: uit Coty Germany/ Stadtsparkasse (IEPT20150716) volgt dat van banken kan worden verlangd dat zij de identificerende gegevens aan een derde verstrekt: de mogelijke inbreuk is voldoende aannemelijk gebleken, BREIN heeft een reëel belang bij afgifte van de gegevens, er is geen minder ingrijpende mogelijkheid om deze gegevens te achterhalen en de belangenafweging valt in het voordeel van BREIN uit. Tot slot oordeelt de voorzieningenrechter dat de inbreuk op het auteursrecht aan BREINs zijde boven de inbreuk op de bescherming van de persoonsgegevens aan de zijde van Rabobank geldt.

 

IEPT20210416, Rb Midden-Nederland, Skyhigh

Skyhigh c.s. mag aflevering van programma ‘Gestalkt’ over stalking van [R] door [N] en [K] uitzenden onder voorwaarde dat [N] en [K] onherkenbaar worden gemaakt in beeld en stem: Skyhigh heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat de in de aflevering geuite beschuldiging van stalking voldoende steun vindt in het feitenmateriaal waarover zij beschikt en in aflevering zal aan de orde komen dat [N] en [K] zich op het standpunt stellen dat juist zij slachtoffer zijn van stalking door [R], niet aannemelijk geworden dat [K] bij de confrontatie is geïntimideerd of gedwongen tot het afleggen van een verklaring, voldoende gelegenheid geweest voor wederhoor, voldoende aannemelijk dat afdoende maatregelen zijn getroffen door Skyhigh om te voorkomen dat [N] en [K] door het algemene publiek worden herkend, voldoende onderbouwing gegeven door [N] en [K] van dreiging van eerwraak waardoor aanleiding bestaat om de stem van [N] en [K] te laten vervormen.

 

IEPT20210412, Rb Amsterdam, ING v Stichting Vrouwe Justitia in Verval 

tichting Vrouwe Justitia in Verval handelt onrechtmatig jegens medewerkers ING, advocaat en notarissen door publicaties op haar website en social media kanalen en moet de onrechtmatige uitingen en foto’s verwijderen: niet aannemelijk dat sprake is van een maatschappelijke misstand nu de teksten vooral zien op persoonlijk conflict, publicaties kunnen een grote impact hebben op ING c.s. afhankelijk van het aantal bezoekers dat de pagina’s van de Stichting genereren, uitlatingen zijn onnodig grievend en publiceren namen, foto’s en e-mailadressen van medewerkers is onnodig en maakt inbreuk op persoonlijke levenssfeer, beschuldigingen vinden onvoldoende steun in de beschikbare feiten.

 

IEPT20210309, Hof Den Haag, Publicatie privé (adres)gegevens presentator

[T] handelt onrechtmatig indien hij persoonlijke adresgegevens van [S] openbaar maakt: recht op vrijheid van meningsuiting is niet ongelimiteerd en [T] heeft geen rechtens te respecteren belang bij openbaarmaking van adresgegevens [S], recht van [S] op bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer prevaleert, oordeel hof dat [T] door publicatie adresgegevens onrechtmatig handelt staat los van vraag of uitlatingen gedaan door [S] in uitzending over [T] juist zijn, serieuze dreiging bestaat dat [T] daadwerkelijk tot openbaarmaking van persoonlijke adresgegevens van [S] zal overgaan, in verklaring [T] ligt besloten dat hij dit inmiddels al heeft gedaan. Behandeling geschorst in afwachting van de beslissing van de wrakingskamer van het hof: voorwaarde waaronder het wrakingsverzoek is gedaan, het niet horen van [S] als getuige, is vervuld.

 

IEPT20210309, Rb Amsterdam, Bellingcat v FAN

Artikelen van FAN over gestelde omkoping en bedreiging door Bellingcat en […] zijn onrechtmatig: verschillende aanwijzingen dat publicaties valse beschuldigingen bevatten.

 

IEPT20210113, Rb Amsterdam, MFR v AvroTros

Vorderingen MFR jegens AvroTros zijn verjaard: uitzending 1 en 2 zijn uitgezonden in respectievelijk 2004 en 2010, vijfjaarstermijn is nog niet verstreken ten aanzien van uitzending 3 maar deze uitzending verwijst voornamelijk naar uitzending 1, waarvan in vonnis 1 al terecht is geoordeeld dat deze niet onrechtmatig is jegens MFR en niet is gebleken dat MFR eigen belang heeft, geen sprake van nieuwe feiten nu van MFR een bepaalde mate van onderzoek verwacht wordt waardoor zij bekend had kunnen zijn met de gestelde feiten, MFR was in 2012 al op de hoogte van het onderzoeksrapport van TU Delft en dat MFR niet op de hoogte was van inhoud kan gedaagden niet worden verweten, daarbij is in vonnis 1 al geoordeeld dat de wijze waarop Radar de ‘onderzoeksgegevens’ aan de orde heeft gesteld niet onrechtmatig is.

 

IEPT20210105, Rb Noord-Nederland, Columns

[D] handelt onrechtmatig door op Twitter beschuldigingen te uiten van stalking jegens [L]: uitingen zijn onnodig grievend en niet voorzien van voldoende feitelijke grond, feit dat [D] columnist is maakt oordeel niet anders, gaat niet om een enkele uitlating in reactie op tweets van [L] nu [D] met enige regelmaat op eigen initiatief ruim anderhalf jaar heeft gerefereerd aan stalking door [L], [L] is, anders dan zijn vader, geen publiek figuur en niet valt in te zien hoe uitlatingen bijdragen aan debat van publiek belang. Immateriële schadevergoeding van € 1.500,00 toegewezen: [L] heeft aanspraak op schadevergoeding wegens schending van zijn eer en goede naam te meer nu sprake is van herhaaldelijke aantasting en groot aantal volgers van [D] op Twitter.