Mei 2023

Print this page

IEPT20230531, Rb Amsterdam, Eric Kuster v PPG

Eisers geen (spoedeisend) belang bij toewijzing vorderingen: gedaagde na eerste sommatie alles in werk gesteld om eisers tegemoet te komen. Nevenvorderingen ook afgewezen: geen winstopgave nodig door gebrek kwade trouw, opgave door registeraccountant voegt niks toe, rectificatie op website niet proportioneel en afnemers al geïnformeerd over gebrek toestemming gebruik merknaam.

 

IEPT20230531, Rb Den Haag, Samsung v Novartis
Op 14 juli heeft Samsung vernietiging van NL deel van octrooi gevorderd. Op 18 juli heeft Novartis haar hoger beroep tegen oppositiebeslissing EOB ingetrokken waarmee herroeping van haar octrooi definitief is geworden. In dit geval is er geen reden om Novartis gelijk te stellen aan een partij die vrijwillige voldoet aan het gevorderde en proceskosten moet voldoen.

 

IEPT20230530, Rb Midden-Nederland, 8 omgekeerde vlaggen

Het plaatsen van een omgekeerde Nederlandse vlag moet worden aangemerkt als het uiten van een mening: vallen onder het recht op de vrijheid van meningsuiting. Het vlaggenverbod heeft geen grondslag in een wet in formele zin: het verbod is gebaseerd op de autonome verordenende bevoegdheid die provinciale staten hebben op grond van artikel 145 van de Provinciewet. Het provinciale vlaggenverbod, voor zover dat betrekking heeft op het uiten van een mening, is onrechtmatig vanwege strijd met artikel 7, derde lid, van de Grondwet. Het vlaggenverbod heeft namelijk een zeer ruime geografische reikwijdte, waardoor aan een vlag als zelfstandig uitingsmiddel redelijkerwijs geen gebruik van enige betekenis meer wordt gelaten. Daarbij mag het verbod niet worden gegeven in een provinciale verordening binnen de autonome verordenende bevoegdheid van provinciale staten, De motivering van het besluit voldoet ook niet aan artikel 10 EVRM: geen zorgvuldige afweging wat betreft het noodzakelijkheid van de dwangsom. Ook is een tijd lang gedogen op zichzelf onvoldoende om het beschermen van landschappelijke waarden te kunnen aanmerken als reëel maatschappelijk belang dat een beperking van het recht op vrijheid van meningsuiting rechtvaardigt vanwege het voorkomen van wanordelijkheden.

 

IEPT20230526, Rb Rotterdam, BREIN v KPN

Toewijzing vordering dynamische blokkade. Er is sprake van een inbreuk. Er is voldaan aan het subsidiariteitsbeginsel. Er is geen aanleiding tot vrezen dat toewijzing van de gevorderde blokkade leidt tot nodeloos ontzeggen van rechtmatige informatie. De gevorderde blokkering is effectief. Vrijheid van ondernemerschap van KPN wordt niet onredelijk beperkt. Blokkeringsverzoek is niet te ruim.

 

IEPT20230525, HvJEU, AKM v Canal+

Toestemming in geval van mededeling aan het publiek per satelliet moet enkel verkregen worden in de lidstaat waar de programmadragende signalen worden ingevoerd in de mededelingenketen die naar de satelliet loopt.

 

IEPT20230524, Rb Noord-Holland, eiser v Sport Trading Company
Eiser stelt de non-conformiteit van twee partijen t-shirts die zijn doorverkocht in Duitsland en Denemarken. Nu deze onderwerp zijn van merkinbreukgeschillen. Artikel 42 CISG en Opinion No. 22 van de CISG-Advisory Council die betrekking heeft op de aansprakelijkheid van de verkoper ingeval de geleverde zaken (daadwerkelijk of beweerdelijk) inbreuk maken op intellectuele eigendomsrechten van derden. Bewijslast authenticiteit van de t-shirts ligt bij STC. Bewijsopdracht is gegeven.

 

IEPT20230523, Rb Den Haag, Meril v Edwards en Douane
Douanebeslag. Voorzieningenrechter neemt de regeling van art. 24 APV tot uitgangspunt bij de beoordeling. De hoogte van de waarborg volgens art. 24 APV moet voorshands worden gesteld op €100 per krimper/Crimping Tool. De conclusie uit het voorgaande luidt dat de douanemaatregelen als zodanig niet onregelmatig zijn maar vrijgave kan worden bevolen volgens art. 24 APV, op voorwaarde van een zekerheidsstelling door Meril c.s.van EUR 100,- per Crimping Tool. Vorderingen ontvankelijk ondanks bestuursrechtelijke rechtsgang. De vorderingen zijn immers gebaseerd op onrechtmatig handelen en misbruik door Edwards, terwijl ook de Douane onrechtmatig handelen wordt verweten onder meer omdat de Douane bij de uitvoering onzorgvuldig zou zijn omgegaan met de producten. Verbod tot leggen conservatoire beslagen op andere producten afgewezen. In beginsel zou gelet hierop conservatoire beslaglegging een gerechtvaardigd middel kunnen zijn. Voor beantwoording van de vraag of Edwards niettemin misbruik van bevoegdheid maakt zal een afweging van de wederzijdse belangen noodzakelijk zijn op het moment van het uitoefen van die bevoegdheid.

 

IEPT20230523, Hof Arnhem-Leeuwarden, Multirisk v AvroTros

In een uitzending van het programma Opgelicht?! is aandacht besteed aan appellant. De vooraankondiging en de uiting op de website, zoals de titel, is niet onrechtmatig. De uitzending zelf is wel onrechtmatig omdat in de introductie van de uitzending op een misleidende manier een koppeling is gemaakt met de werkwijze van appellant en frauduleuze grondhandel waarbij hij niet betrokken was. AvroTros heeft onrechtmatig gehandeld en dient schadevergoeding te betalen.

 

IEPT20230517, Rb Den Haag, De Thuiskopie v Phonemarket

€ 131.236 aan thuiskopievergoeding te betalen voor de jaren 2019 en 2020. Phonemarket heeft niet aangetoond dat thuiskopievergoeding over de door haar verkochte mp3-spelers aan Thuiskopie is voldaan en dient dit aldus zelf te voldoen (art. 16ga lid 2 Aw). Phonemarket wordt verboden om vergoedingsplichtige voorwerpen te importeren of verkopen, waarover niet binnen een week na import opgave is gedaan op voet van art. 16f Aw of op eerste verzoek ex art. 16ga Aw bescheiden ter inzage zijn gegeven dat de thuiskopievergoeding is voldaan

 

IEPT20230517, Rb Den Haag, BMS v Sandoz

Tweede kort geding naar eerder vonnis in kort geding van 10 mei 2022 waarin gerede nietigheidskans werd aangenomen wegens niet plausibel zijn van de geclaimde uitvinding. De vraag is of de beslissing van G 2/21 verandering brengt in het op 10 mei 2022 gegeven voorlopige oordeel. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter is dat in deze zaken niet het geval. Na grondige bestudering van de uitspraak G 2/21 komt het de voorzieningenrechter voor dat de GKB de bestendige lijn van TKB rechtspraak omarmt.

 

IEPT20230516, Rb Oost-Brabant, Wandelwol
Inbreuk op woord- en beeldmerk WandelWol is voldoende aannemelijk. Term wandelwol niet uitsluitend beschrijvend van karakter. Dat eerder door derden gebruik werd gemaakt van de term, is te danken aan het feit dat de handels- en merknaam is overgenomen van een alpacawolspinnerij. Sub b staking van inbreuk bevolen.

 

IEPT20230516, Hof Den Haag, Tuinontwerper v Hoveniersbedrijf

Tuinontwerper spreekt verkeerde hoveniersbedrijf aan, geen grondslag voor toewijzing vorderingen: [verweerder] is niet de opdrachtgever van de domeinnaamhouder, gebruikt niet het e-mailadres en hanteert niet het telefoonnummer.

 

IEPT20230515, Rb Den Haag, Volkswagen v Carway
Staking van inbreuk op ID.6-merk van Volkswagen via een ex parte verbod. De voorzieningenrechter beveelt gerekwestreerde om de (dreigende) inbreuk op de Uniemerken van verzoekster in de Europese Unie door auto’s voorzien van het ID.6-merk in te voeren, uit te voeren, aan te bieden, in de handel te brengen of daartoe in voorraad te hebben, te staken en gestaakt te houden. Onder dwangsom van €500.000 voor iedere dag(deel), dan wel een dwangsom van €150.000 per inbreukmakend product met een maximum van €1.500.000.


IEPT20230511, Rb Amsterdam, Pastorie Someren-Eind v DPG
In kort geding wordt de rectificatie van een artikel in een krant gevorderd. Dat artikel ging over de aankoop van de pastorie en had als kop: "Zwart geld of niet, dat is de vraag" Vordering wordt afgewezen. Een zekere mate van overdrijving mag in een kop worden toegepast. Het ED laat de beantwoording van de gestelde vraag in de kop aan de lezer zelf laat. Dat is niet onrechtmatig. 

 

IEPT20230503, Rb Den Haag, Gräper en Greijmans

Behoorlijke mate van visuele, auditieve en begripsmatige overeenstemming tussen de 2021 Greijmans-tekens en de Gräper-merken: met name gelet op de visuele overeenstemming tussen de zwarte tekens/merken. Overeenstemming geldt tevens voor de 2022 Greijmans-tekens en de Gräper-merken. Het gaat om identieke waren en diensten: zowel de Gräper-merken als de Greijmans-tekens zijn ingeschreven voor de in- en verkoop van auto’s en het leveren van garagediensten. Het relevante publiek heeft een gemiddeld aandachtsniveau: consumenten zijn vooral geïnteresseerd in de auto in kwestie en niet zozeer in het bedrijf waar de auto te koop staat of is gekocht. Greijmans maakt inbreuk op de Gräper-merken in de zin van artikel 2.20 lid 2 sub b BVIE: gevaar voor verwarring bij de 2021 Greijmans-tekens en de 2022 Greijmans-tekens kader zwart en combi. Greijmans wordt niet verboden gebruik te maken van het 2022 Greijmans-teken GA los van de 2022 Greijmans-tekens kader zwart en combi. 

 

IEPT20230502, Rb Amsterdam, Routevision v Waste Vision

Geen inbreuk op merkenrecht: het gaat niet om dezelfde waren. Waren mogelijk wel complementair, maar vanwege opvallende verschillen in toepassing en klantenkring valt geen verwarringsgevaar te duchten. Geen inbreuk op handelsnaamrecht: geen sprake van enig relevant handelsnaamgebruik.

 

IEPT20230502, Hof Amsterdam, Stichting X Zorg

Partijen hebben licentieovereenkomst tot gebruik naam en logo. Geen nietigheid licentieovereenkomst wegens strijd met artikel 3:40 lid 1 of 2 BW. Enig handelen in strijd met hetgeen volgens ongeschreven recht en het maatschappelijk verkeer betaamt is niet komen vast te staan: appellanten worden niet gevolgd in hun stelling dat [Y] Holding Stichting [Y] Zorg en/of haar Raad van Toezicht enige relevante informatie heeft onthouden en dat [Y] Holding appellanten bewust op het verkeerde been heeft gezet. Ook geen sprake van dwaling, bedrog en misbruik van omstandigheden: er zijn geen feiten en omstandigheden gesteld dat de bestuurders in de onjuiste veronderstelling verkeerden dat [naam] haar recht had geregistreerd, en dat Stichting [Y] dus een licentie nodig had om van het merk gebruik te kunnen maken. 

 

IEPT20230502, Hof Arnhem-Leeuwarden, Brein v Ziggo II

Ziggo is verplicht mee te werken aan het verzoek van Brein om een waarschuwingsbrief aan de Ziggo-klant met het IP-adres via welke de Calibre-bibliotheek recent vindbaar is: aannemelijk dat er sprake is van inbreuk doordat de Ziggo-klant de toegang to de Calibre-bibliotheek mogelijk maakt. Brein heeft een reëel belang. Aannemelijk is dat geen minder ingrijpende mogelijkheid bestaat. Ziggo mag de persoonsgegevens van deze Ziggo-klant verwerken: bij de koppeling van de gegevens staat de positie van Brein los van de positie van Ziggo. Brein mag deze persoonsgegevens vervolgens verwerken: bij de mondelinge behandeling is geen ruimte voor de nieuwe incidentele grief,dat Brein grondslag mist voor verwerken persoonsgegevens bij speurwerk naar inbreukmakers op internet. Afwijzing vordering ten aanzien van andere Ziggo-klanten: het gaat om toekomstige gevallen waardoor het niet mogelijk is omeen belangenafweging te maken tussen de vermeende inbreuk op auteursrechten en de privacybelangen van deze Ziggo-klant

 

IEPT20230502, Hof Den Haag, Multimox v Sanyang

Grieven Multimox slagen, vorderingen ten aanzien van modellen 02 en 04 worden alsnog afgewezen: onvoldoende bewijs dat Sanyang rechthebbende is ten aanzien van modellen. Sanyang moet de modellen 02 en 04 weer (terug) overdragen aan Multimox. Sprake van geldige overdracht van modellen 01 en 03 aan [appellant 2], die ze op zijn beurt heeft overgedragen aan Multimox: modellen 01 en 03 zijn niet wegens nietigheid van de modeloverdracht aan [appellant 2] in de failliete boedel van MM-Exclusief gebleven.