Februari 2023

Print this page

IEPT20230228, Hof Arnhem-Leeuwarden, Stichting Internationale Kinderhulp

[appellant] is auteursrechthebbende van de broncodes. Niet is gebleken dat [appellant] de broncode naar het ontwerp van [naam1] en onder diens leiding en toezicht als bedoeld in artikel 6 Auteurswet heeft geschreven. Dat het idee van het bouwen van een database afkomstig was van [naam1] en dat [naam1] informatie heeft aangeleverd (waaronder persoonsgegevens) doet niet ter zake, omdat die elementen geen auteursrechtelijke bescherming genieten. Broncodes hebben in het algemeen een eigen, oorspronkelijk karakter en dragen het persoonlijk stempel van de maker en zijn dus werken in de zin van artikel 10 van de Auteurswet. Geen inbreuk auteursrecht broncode door het na het einde licentie formateren van de computer waarop de broncode stond. Het auteursrecht verplicht SIKN niet de broncodes voor [appellant] veilig te stellen. Geen sprake van afspraken tussen SIKN en [appellant] over het veiligstellen van de broncode. Uit de afspraken volgt niet dat op SIKN de verplichting rustte om de broncode voor [appellant] veilig te stellen. 

 

IEPT20230228, Hof Den Haag,  Stratco v HSWT 
Geen inbreuk door gebruik van de Uniemerken van Stratco vanwege impliciete toestemming Stratco tot voortgezet merkgebruik Uniemerken in het kader van onderhandelingen. Geringe mate overeenstemming woordmerk HYET en het teken HSWT. Naar het oordeel van het hof is auditief (fonetisch) en visueel slechts sprake van zeer geringe mate van overeenstemming tussen het woordmerk HYET en het teken HSWT. Geen begripsmatige overeenstemming. Geen verwarringsgevaar woordmerk HYET en het teken HSWT. Bij de beoordeling van het verwarringsgevaar dient verwarring die uit deze aan Stratco c.s. toe te rekenen gedragingen voortkomt en die niet berust op de onder 6.26 genoemde vergelijking, buiten beschouwing te blijven. Dit geldt ook voor verwarring die inherent is aan een (onder een stilzwijgende licentie plaatsgevonden) transitie naar een nieuwe eigenaar en nieuwe productnaam, zeker onder de hiervoor genoemde omstandigheden. Bevoegdheid jegens HSWT France op grond van inbreukmakende producten in Nederland niet grensoverschrijdend (artikel 125(5) UMeV jo artikel 126(2) UMeV). 

 

IEPT20230223, Rb Amsterdam, Bylima v La Mere Modesty
Inbreuk op sjaalontwerp van bloem- en ruitmotief gemaakt met kleine steentjes. Dat Bylima maker is van de beiden sjaals is voorshands voldoende onderbouwd met facturen van een producent en haar schriftelijke verklaring en daarbij gedateerde ontwerptekeningen. Auteursrecht.

 

IEPT20230222, Rb Den Haag, Bidfood v Dun Yong

Het Akaya-teken van Dun Yong stemt overeen met de Uniemerken AKARI van Bidfood; het woord element AKAYA is het dominantste en meest onderscheidende onderdeel. Er is auditieve overeenstemming. In beginsel is er geen begripsmatige overeenstemming, maar van het publiek kan niet worden geacht kennis te hebben over de Japanse taal. Inbreuk op merkrechten Bidfood door Dun Yong vanwege (indirect) verwarringsgevaar; de Uniemerken hebben onderscheidend vermogen, Bidfood en Dun Yong opereren in hetzelfde marktsegment en hun producten zijn grotendeels uitwisselbaar. Geen handelsnaam gebruik door Dun Yong; het Akaya-teken is juist ontwikkeld om de productlijn niet aan te duiden met de bedrijfsnaam. Geen voorgebruik door Dun Yong; plaatselijk geniet het Akaya-teken geen grote bekendheid en de registratie van de Uniemerken door Bidfood is niet te kwader trouw. Geen misbruik van recht door Bidfood; het valt niet in te zien waarom Bidfood geen gebruik zou mogen maken van de haar toekomende, legitieme merkrechten.

 

IEPT20230222, Rb Midden-Nederland, De Bergjes v NOX Mobilheim

Verweer dat De Bergjes de verkeerde partij heeft gedagvaard afgewezen. NOX Mobilheim is wel de juiste partij, zij heeft de website in beheer en haar logo staat erop. Geen inbreuk op auteursrecht foto’s De Bergjes door deze zonder haar toestemming op de website te plaatsen. Gezien de foto’s en het gebruiksdoel daarvan zijn de gemaakte keuzes meer functioneel en technisch bepaald geweest. Dát er vrije en creatieve keuzes zijn gemaakt en welke dat zijn, is niet voldoende gesteld en toegelicht.

 

IEPT20230222, Rb Den Haag, Travion v CSN
Travion koopt APC noodstroomproducten in bij CSN. Inkoopvoorwaarden bevatten vrijwaringsclausule tegen merkinbreuk. Hoofdzaak tussen merkhouder en Travion is geschikt. Rechtbank is nog altijd in deze vrijwaringsprocedure bevoegd. Geen toepassing 1019h Rv.

 

IEPT20230222, Rb Zeeland-West-Brabant, Foto Valkenswaardse verkiezingen

Fotograaf heeft foto van één van de verkiesbare leden voor Valkenswaardse gemeenteraadsverkiezingen gemaakt. Een uitsnede, gereduceerd tot een pasfoto, is gebruikt op Facebookpagina in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Auteursrechtelijke trekken van de foto zijn er niet (meer) en tevens niet onderbouwd. Daarbij heeft het te gelden als een beeldcitaat. Afwijzing van de vorderingen.

 

IEPT20230221, Hof Den Bosch, Femiscope
Uitvinder van een innovatief speculum voor gynaecologisch onderzoek, de Femiscope, heeft een samenwerkingsovereenkomst met appellant gesloten voor de doorontwikkeling in ruil voor 10% van de aandelen in de octrooihoudende holding. Het aandelenbelang werd niet geleverd. Omdat deze doorontwikkeling niet succesvol verliep, heeft de doorontwikkeling in een nieuwe rechtspersoon plaatsgevonden zonder appellant. Dat is onrechtmatig en is toe te rekenen aan de uitvinder en de holding omdat deze met elkaar zijn te vereenzelvigen. Appellant vordert schadevergoeding, maar voldoet niet aan de op haar rustende verplichting dit van een deugdelijke onderbouwing te voorzien. Vorderingen worden afgewezen.

 

IEPT20230220, Rb Den Haag, Obo Hockey v Kubus
OBO produceert het FaceOff Steel veldhockeymasker. Vanwege nietigheidsverweer en EUIPO-procedure wordt eerst de geldigheid van het model beoordeeld. Dat is niet enkel technisch bepaald bepaald, wijkt met haar Wire Cage af van het vormgevingserfgoed, en is nieuw. Tevens heeft het ook een eigen karakter. Stakingsvordering, rectificatie, recall en schriftelijke opgave van verkoop worden toegewezen.

IEPT20230217, Rb Noord-Nederland, De Apenrots
Kinderopvang De Apenrots wordt door gedaagde beschuldigd van mishandeling. Uitingen op Facebook en Whatsapp die daarover gaan dient zij te verwijderen en geen nieuwe berichten over mishandeling plaatsen. Kinderen een middagdutje laten doen en broodkorsten kunnen niet als mishandeling van kinderen worden beschouwd.

 

IEPT20230216, HvJEU, Monz v Büchel
zadelZichtbaarheidsvereiste van een model (onderkant fietszadel) dat een onderdeel van een samengesteld voortbrengsel (fiets) is bij normaal gebruik van dat voortbrengsel (artikel 3(3) Modellenrichtlijn). Zichtbaarheidsvereiste moet worden beoordeeld in het licht van een situatie van normaal gebruik van dit samengestelde voortbrengsel, in die zin dat het betrokken onderdeel na de verwerking ervan in dat voortbrengsel zichtbaar blijft bij een dergelijk gebruik. Daartoe moet de zichtbaarheid van een onderdeel van een samengesteld voortbrengsel bij “normaal gebruik” van dat voortbrengsel door de eindgebruiker worden beoordeeld uit het oogpunt van die gebruiker en uit dat van een externe waarnemer, met dien verstande dat dit normale gebruik de handelingen moet omvatten die worden verricht bij het hoofdgebruik van een samengesteld voortbrengsel alsmede de handelingen die gewoonlijk door de eindgebruiker in het kader van een dergelijk gebruik moeten worden verricht, met uitzondering van onderhoud, service en reparatie.

 

IEPT20230216, Rb Zeeland-West-Brabant, lied Autopaleis 
Gedaagde maakt met lied inbreuk op persoonlijkheidsrechten eiser art. 25 Aw: eiser heeft creatieve keuzes gemaakt die door gedaagde grotendeels zijn overgenomen. De totaalindruk van de beschermde elementen stemt  in tekst, uitvoering en thematiek overeen. Geen sprake van uitzondering parodie art. 18 Aw: er is geen draai aan het werk van eiser gegeven waarmee in voldoende mate afstand van het oorspronkelijke werk ontstaat.

 

IEPT20230216, Rb Oost-Brabant, De Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch
Vereniging De Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch biedt stadswandelingen en rondvaarten aan onder DagjeDenBosch.com. Zij sommeert gedaagde de .nl-domein te staken. Echter er is geen winstoogmerk voor de Vereniging en kan daarom geen beroep doen op 5 Hnw. Er zijn geen aanknopingspunten voor aanname dat er sprake is van enigerlei vorm van oneerlijke mededinging ex 6:162 BW.

 

IEPT20230215, Rb Den Haag, PayPorter v Morpara
Uniemerken. Schorsingsincident ex art. 132 lid 1 UMVo. Nietigheidsprocedure bij het EUIPO geschorst in afwachting van definitieve uitspraak van de Nederlandse rechter. Geen reden om dus te wachten op beslissing EUIPO. Bijzondere redenen om behandeling voort te zetten.

 

IEPT20230215, Rb Den Haag, Berlano v Hilsen
Rondom overlijden van eigenaar van eenmanszaak Berlano heeft gedaagde feitelijke werkzaamheden uitgevoerd. Er wordt op de sociale media-kanalen van Hilsen vermelding gedaan van Berlano. Een Facebookpagina met link naar Berlano.nl is geen handelsnaamgebruik. Echter een logo als profielfoto en gebruik van de @BerlanoNLTW-handle op Pinterest en Twitter leveren handelsnaaminbreuk op. Tot overlijden van X - waarmee gedaagde getrouwd was op huwelijkse voorwaarden - was er geen sprake van inbreuk. Daarna wel. Staking van gebruik handelsnaamrecht wordt bevolen en toegang tot social mediakanalen wordt bevolen.

 

IEPT20230215,Rb Noord-Holland,LMG

Geen ongeoorloofde openbaarmaking van portret eiser: eiser heeft geen impliciete dan wel expliciete toestemming gegeven voor publicatie van zijn foto’s, eiser geen redelijk belang in de zin van artikel 21 Aw.

 

IEPT20230210, Rb Den Haag, SEaB v TWT

Geen inbreuk op de octrooien: TWT past kenmerk V van EP 420 en kenmerk III van EP 589 niet toe. Geen onrechtmatige mededelingen door SEaB: onrechtmatige mededelingen zijn gedaan door een adnere rechtspersoon, namelijk SEaB Energy. TWT te weinig aangevoerd om onrechtmatig wapperen door SEaB aan te nemen: TWT c.s. heeft te weinig aangevoerd om te kunnen aannemen dat SEaB op onrechtmatige wijze heeft gewapperd met haar (niet voor Portugal geldende) octrooien jegens Höfle of Lipor. SEaB heeft bedrijfsgeheimen geschonden doo foto's die aanvankelijk aan SEaB in geblurrede staat zijn verstrekt, zodanig te manipuleren dat de geblurde onderdelen van de foto's weer zichtbaar waren: onbevoegde toegang tot informatie en het openbaar maken van deze informatie is in strijd met de tussen partijen in het kader van hun schikkingsafspraak te betrachten redelijkheid en billijkheid.

IEPT20230209, Rb Midden-Nederland, "Persoonlijk naaien"
Onrechtmatige uitlatingen jegens klanten, instanties, bestuurders, aandeelhouders over de financiële situatie van voormalig partner om zo facturen voor bedrijf van broer te incasseren. Ongebruikelijke handelswijze van simultane incasso. "Dit is geen zakelijk geschil, maar persoonlijk "naaien". niets weerhoudt me in het behalen van mijn doelen: algehele betaling en/of algehele sloop". Staking van doen van uitlatingen. 

 

IEPT20230208, Rb Den Haag, Sunconfex v HSD Eco Screen

conflexGeen inbreuk octrooi. De HSD-montagestrip voldoet niet aan deelkenmerk 1.2  (“elastische samendrukbare klemmiddelen”). De gemiddelde vakpersoon vindt in de beschrijving geen enkele aanwijzing voor een ruimere uitleg van dit kenmerk, bij gebrek aan enig voorbeeld van klemmiddelen die niet tegelijkertijd door de sleuf (kunnen) worden gevoerd. […]. Alle concrete informatie die de vakpersoon in de beschrijving ten aanzien van deelkenmerk 1.2 leest, bevestigt dan ook dat dit kenmerk zo moet worden uitgelegd dat de elastisch samendrukbare klemmiddelen een zodanige vorm en samendrukbaarheid moeten hebben dat ze tegelijkertijd door de sleuf kunnen worden gevoerd. Dit is bij de HSD-Montagestrip niet het geval. 

 

IEPT20230208 Rb Den Haag, Nikon v Primary Holdings Limited

Merkenrecht. Geen omkering bewijslast uitputting.: PHL onvoldoende onderbouwd dat er een reëel gevaar bestaat dat nationale markten worden afgeschermd wanneer hij uitputting zelf moet bewijzen. Geen sprake van uitputting: betreffende producten met toestemming van Nikon Corp voor het eerst in Japan en China op de markt gebracht en waren niet bestemd voor de EER. PHL hoeft enkel informatie over de herkomst van de inbreukmakende producten te verstrekken aan Nikon c.s.: Rechtbank gaat uit van levering door PHL aan consumenten rechtstreeks. 

 

IEPT20230207, Rb Den Haag, Hotgen v Chinachem
Hotgen ziet haar Uniebeeldmerk voor Covid-testers gebruikt worden. Douane heeft grote zendingen in beslaggenomen. Sprake van merkinbreuk, verbod voor (slechts) Nederland. Verstekverlening. Handhaving en vernietiging van in beslaggenomen testers.

IEPT20230207, Rb Noord-Holland, Speedcomfort v Heatbooster
SpeedComfort biedt een radiatorventilator aan die nagenoeg onzichtbaar onder een radiator kan worden bevestigd. Dat Heatbooster op haar product haar logo en hexagoonpatroon in wit-op-wit heeft aangebracht, is nagenoeg onzichtbaar. Ondanks dat er weinig variaties mogelijk is zonder aan deugdelijkheid en bruikbaarheid afbreuk te doen, heeft Heatbooster niet alles gedaan om nodeloze verwarring te voorkomen. Verbod op verhandelen bevolen.

 

IEPT20230207, Rb Noord-Nederland, Xiltrix v Purple Q

Dreigende merkinbreuk door Purple Q op merkenrechten Xiltrix: niet betwist dat Purple Q merken gebruikt zonder toestemming en Purple Q weigert onthoudingsverklaring te tekenen. Sprake van misleidende en ongeoorloofde reclame: Xiltrix heeft haar verwijten onvoldoende onderbouwd. Het relatie- en concurrentiebeding hebben geen werking (meer): niet aannemelijk dat de vaststellingsovereenkomst op goede grond buitengerechtelijk is vernietigd. 

 

IEPT20230203, Rb Den Haag, DPG Media - AD
Publicatie in AD met als titel "Advocaat Diekstra doet alweer aangifte tegen adviseur (...), nu wegens valsheid in geschrifte". Sprake van beschuldigingen tussen publieke figuren. Beschuldigingen nog onder de strafrechter. AD heeft de beschuldigingen niet overgenomen, maar is een weergave daarvan. Geen rectificaties.