Juli 2022

Print this page

IEPT20220727, Rb Den Haag, Bacardi v Loendersloot

Vermoeden dat in de decodeerfaciliteit van Pure Handling producten zijn gedecodeerd is niet ontkracht: de productie waarop Pure Handling wijst is geen volledige weergave van de arrival notice en de inspection details en in de (wel) overgelegde delen zijn allerlei gegevens weggelakt. Geen grond voor toewijzing van gevorderde opgave voor zover deze betrekking heeft op ‘door of in opdracht van gedaagden’ gedecodeerde producten: in het tussenvonnis is vastgesteld dat Pure Handling niet zelf decodeert en daar ook geen opdracht toe geeft. Stakingsbevel Loendersloot wordt aangescherpt: Loendersloot moet haar logistieke dienstverlening voor derden met betrekking tot gedecodeerde Bacardi-producten voorzien van de merken Bombay Sapphire, Bacardi, Grey Goose en Martini staken en gestaakt houden als deze producten douanestatus T2/AGD hebben of krijgen.

 

IEPT20220727, Rb Den Haag, HE Licenties v Orchid Gardens
Onrechtmatige handhaving voortbrengselconclusies. De voorzieningenrechter komt dan ook tot het voorlopig oordeel dat HE Licenties sinds 12 mei 2022 dient te beseffen dat er een serieuze kans is dat de voortbrengsel-conclusies of niet inventief zijn ten opzichte van NL 491 en/of NL 581 in combinatie met algemene vakkennis, of dat Orchid Gardens c.s. daarop geen inbreuk maakt omdat zij bij toepassing van stand van de techniek tot het voortbrengsel komt. Opheffing conservatoire verhaalsbeslagen. Wapperverbod. Geen inbreuk Orchid Gardens op werkwijzeconclusies van NL 904 en EP 278;  methode van NL 491 toegepast. Beschermingsomvang NL 904 en EP 278 afgestemd op eerder oordeel in bodemprocedure over beschermingsomvang NL 904.

 

IEPT20220726, Rb Amsterdam, Cape Cru v sommelier
Een sommelier met ruim 50.000 volgers moet op zijn Instagram een rectificatie plaatsen, omdat hij de organisatie van een wijnproeverij van Zuid-Afrikaanse wijnen ten onrechte heeft beschuldigd van racisme.

 

IEPT20220725, Rb Zeeland-West-Brabant, Alsare
Nederlandse gedaagde in auteursrechtzaak in België dagvaart Nederlandse eiser in die zaak ter voorkoming van verdere advocaatkosten in België, omdat de Belgische rechter absoluut onbevoegd zou zijn. Het Europeesrechtelijke bevoegdheidsrecht is gegrond op het vertrouwen van de lidstaten in elkaars rechtssystemen en gerechtelijke instanties. 

 

IEPT20220725, Rb Zeeland-West-Brabant, Alsare

Het Europeesrechtelijke bevoegdheidsrecht is gegrond op het vertrouwen van de lidstaten in elkaars rechtssystemen en gerechtelijke instanties. Rechter van de ene lidstaat toetst niet de bevoegdheid van een rechter in een andere lidstaat. Rechtbank van een lidstaat legt een partij in een bij haar aanhangige procedure geen verbod op een rechtsvordering in te stellen of voort te zetten bij een rechtbank van een andere lidstaat.Vordering op de grondslag dat gedaagde ten onrechte in België een procedure is gestart wordt afgewezen. De Belgische rechter zal moeten toetsen of zij op grond van Brussel I bevoegd is.

 

IEPT20220722, Rb Noord-Holland, Next Fatfreeze v First Fatfreeze

Next Fatfreeze heeft een spoedeisend belang: eerder geen reden om op te treden tegen First Fatfreeze omdat deze haar onderneming in Rotterdam dreef, maar nu First Fatfreeze sinds kort ook een vestiging binnen 200 meter van de vestiging van Next Fatfreeze in Amsterdam heeft, bestaat er verwarringsgevaar bij het publiek. Next Fatfreeze oudere handelsnaam dan First Fatfreeze: First Fatfreeze was in mei 2019 bezig met research en nog niet actief als onderneming. De handelsnaam 'Next Fatfreeze' zwak onderscheidend vermogen: bestanddeel 'Fatfreeze' is beschrijvend. 'First Fatfreeze' wijkt slechts in geringe mate af van de handelsnaam 'Next Fatfreeze': de combinatie van het éénlettergrepige Engelse woord 'First' in combinatie met 'Fatfreeze' zorgt voor een zowel visueel, auditief als begripsmatig overeenstemming. Er is sprake van een inbreuk op de handelsnaam van Next Fatfreeze als bedoeld in artikel 5 Hnw: het is voldoende aannemelijk dat door het gebruik van de handelsnaam 'First Fatfreeze' in Amsterdam verwarring ontstaat tussen de ondernemingen van Next Fatfreeze en First Fatfreeze bij het relevante publiek te duchten is.  First Fatfreeze moet ieder gebruik van de door haar gevoerde handelsnaam 'First Fatfreeze' staken en gestaakt houden.

 

IEPT20220721,Rb,Noord-Holland,Schadenberg groep

Veroordeling tot afgifte digitale kopie geluidsopnames ex art 843a Rv: eiser heeft rechtmatig belang bij beschikking over volledige opnames, in de onderhavige kwestie gaat om een eenzijdige, subjectieve selectie van opnames die door een partij in het geding is gebracht, zonder dat de andere partij over de opnames beschikt. Schadenberg heeft, zoals overwogen, een rechtmatig belang bij dat beoordeeld kan worden wat er op de gehele opnames staat. Er is geen sprake van bewijswaardering die buiten het bereik van artikel 843a Rv valt, zoals [gedaagde] stelt, maar van het verkrijgen van de volledige opnames in het kader van equality of arms: Geen sprake van gewichtige redenen waardoor een behoorlijke rechtsbedeling ook zonder verschaffing van de gevraagde gegevens is gewaarborgd: behoorlijke rechtsbedeling brengt juist mee dat de volledige geluidsopnames ter beschikking komen van Schadenberg.

 

IEPT20220720, Rb Amsterdam, Puma v gedaagde
Merkinbreuk door verkoop van namaakproducten. Gedaagde gebruikte als omschrijving  'Drankjes', 'Lunch' en 'Pizza', omdat ze dachten dat deze woorden moesten worden gekozen in de ING app. Schadevergoedingsvordering ingetrokken. Staking bevolen en opgaveplicht. 


IEPT20220720, Rb Overijssel, Velosit B.V. v Velosit GmbH
Tussen Velosti B.V. en GmbH is een overeenkomst gesloten voor verkoop van de GmbH producten in Nederland. Dit is echter geen exclusieve distributieovereenkomst, omdat met de in de conceptovereenkomst gestelde voorwaarden voor exclusiviteit niet is ingestemd. 

 

IEPT20220720, Rb Gelderland, café v BUMA-Stemra/SENA

Café heeft licentievergoedingen BUMA-Stemra betaalt tot 2020. Sinds Corona is het café al paar jaar dicht, daarvoor is een compensatie gegeven in de vorm van een creditfactuur. Echter er is geen schriftelijke opzegging. Licentievergoeding dient te worden betaald.

 

IEPT20220720, Rb Amsterdam, VUmc v onderzoekers

Geschil tussen het VU medisch centrum en twee (voormalig) onderzoekers over de financiële afwikkeling van een uitvinding. Geen sprake van dwaling in de zin van artikel 6:228 BW. Voorzover er al geen sprake is van een teleurgestelde toekomstverwachting als bedoeld in artikel 6:228 lid 2 BW, heeft te gelden dat de contractant die een stuk tekent dat iets anders inhoudt dan hij denkt, geen beroep toekomt op dwaling. Uitleg van de gemaakte afspraken maakt dat de VUmc aan de onderzoekers niet een deel hoeft te betalen na de aan haar betaalde exit fee. De exit fee uit de PSA betreft voor VUmc geen opbrengst uit de exploitatie van haar intellectuele eigendomsrecht, maar een afdracht aan VUmc over de opbrengsten die de uitvinders genieten uit de verkoop van hun aandeel in de vennootschap.

 

IEPT20220719, Hof Arnhem-Leeuwarden, Slaap Totaal v VOF X
Geen uitputting. Bewijs van namaak. Maat dekbed van testaankoop stemt niet overeen met producten op de factuur van de officiële Cool Cotton-leverancier. Ook ontbreekt Cool Cotton label en de bijbehorende tas. EAN-code die is gebruikt op bol.com is vorm van misleiding. Foto van golvend dekbed is auteursrechtelijk beschermd en werd gebruik in reclameuitingen waarbij Cool Cotton-logo was weggeretoucheerd. Merk- en auteursrechtinbreuk aangenomen.

 

IEPT20220715, Rb Noord-Holland, Noordkop Vastgoed v Noordkop Vastgoedonderhoud

Verwarringsgevaar te duchten tussen Noordkop Vastgoedonderhoud B.V. en Noordkop Vastgoed & Scheepsonderdhoud. Noordkop Vastgoedonderhoud B.V. wijkt slechts in geringe mate af van de eerdere handelsnaam Noordkop Vastgoed & Scheepsonderhoud. Aard van onderneming van beide partijen is identiek. Partijen richten zich tot hetzelfde geografische gebied (Noordkop). NVBV dient haar handelsnaam te wijzigen zodat daarin het woord Noordkop niet meer voorkomt. De termijn voor Wijziging is een maand. 

 

IEPT20220715, Rb Amsterdam, Perfetti v BenBits

Ondanks dat de RCC IEPT20220113 en het CvB IEPT20220406 BenBits 'natuurlijke (kauw)gom(basis)' misleidend acht, hoeft zij deze aanprijzing in de uitingen van de rechter voorlopig niet te staken.

 

IEPT20220714, HvJEU, Europese Commissie v Denemarken (Feta III)

Het Koninkrijk Denemarken is zijn verplichtingen krachtens artikel 13, lid 3, [Landbouwproductverordening] niet nagekomen door niet te hebben voorkomen dat Deense zuivelproducenten de beschermde oorsprongsbenaming (BOB) „feta” gebruiken ter aanduiding van kaas die niet voldoet aan het productdossier van die BOB, en door dat gebruik niet te hebben beëindigd. Ook indien deze producten bestemd zijn voor uitvoer naar derde landen.

 

IEPT20220714, Rb Den Haag, OFM v Bestseller

OFM kan Bestseller niet verbieden om uit hoofde van het Vonnis zich te verzetten tegen ieder gebruik van het teken ONLY FOR MEN: Het verbod in het vonnis kan niet zo eng worden uitgelegd dat het enkel ziet op het aanbrengen van het verboden teken op kleding en schoenen. Geen schorsing executie Vonnis: Te executeren vonnis rust niet op een juridische of feitelije misslag en niet gebleken dat bij tenuitvoerlegging van het Vonnis bij OFM een noodtoestand zal ontstaan. OFM krijgt twee maanden extra de tijd om bedrijfsvoering aan te passen: Rekening houdend met de schaarste op de aannemingsmarkt.

 

IEPT20220713, Rb Den Haag ITT USA v ITT-Controls

Geen rechtsverwerking ondanks verloop van nagenoeg vijf jaar. Enkel tijdsverloop voor rechtsverwerking onvoldoende. Merkinbreuk (sub b): teken ITT Controls (en domeinnamen) en ITT-merken. Sterke auditieve en visuele overeenstemming De merken en tekens zijn exact gelijk, met dien verstande dat bij de tekens aan het woord ITT de letters/woorden B.V., Controls (BV.) en Holding (BV.) worden toegevoegd. ITT dominante onderscheidende element. Gemiddeld onderscheidend vermogen ITT-merken, niet beschrijvend voor de waren of diensten. Verwarringsgevaar aangenomen. Deze omstandigheden maken dat het relevante publiek — ook al zijn dit ook professionele inkopers — zal denken dat ITT Controls c.s. verbonden is met ITT USA, dan wel met haar toestemming producten verkoopt, zodat sprake is van verwarringsgevaar. Geen inbreuk aangenomen door de domeinnamen ittgeneralcontrols.com, ittbarton.net, ittcameron.corn en itt-xylem.com. Onvoldoende onderbouwd. Misleidende reclame door onjuiste suggestie op websites van ITT Controls dat ITT Controls is gelieerd aan het huidige Amerikaanse ITT concern. Schadevergoeding/winstafdracht wegens inbreuk te kwader trouw. Er is sprake van moedwillig gepleegde inbreuk. ITT Controls c.s. was op de hoogte van de ITT-merken. De in het kader van merkinbreuk summierlijk aangevoerde verweren (vergelijk r.o. 5.17, 5.20 en 5.22) moeten als kansloos worden aangemerkt. Bovendien kan worden aangenomen dat ITT Controls c.s. met haar misleidende reclame (zie r.o. 5.24) heeft getracht de indruk te wekken dat zij gelieerd is aan ITT USA. € 20.000 aan dwangsommen verbeurd inzake met medewerkingsplicht versterkt conservatoir bewijsbeslag. Het verstrekken van inlogcodes/wachtwoorden zijn eenvoudige handelingen die snel en op afstand kunnen worden verricht. ITT Controls heeft geen enkele uitleg gegeven waarom uiteindelijk pas zes dagen later (in plaats van binnen twee uur) werkende en volledige inlogcodes/wachtwoorden zijn verstrekt.

 

IEPT20220713,Rb,Gelderland,Boekhouden,in,Excel

Gedaagden hebben inbreuk gemaakt op de auteursrechten van [eiser]: [eiser] is geslaagd in bewijsopdracht met betrekking tot de rekenmodellen ‘Financieringsplan’, ‘Middeling’ en ‘Vaste activa en afschrijvingen’, immers is vast komen te staan dat deze modellen, waaraan de gelijknamige modellen van [gedaagde 2] , behoudens de opmaak, inhoudelijk nagenoeg identiek zijn, reeds door [eiser] werden aangeboden op het moment dat [gedaagde 2] het boekhoudpakket bij ESF aanschafte.:[eiser] is niet geslaagd in bewijsopdracht met betrekking tot rekenmodel ‘Cash-Flow matrix’ en aangenomen moet worden dat dit model nog geen onderdeel uitmaakte van de rekenmodellen die [gedaagde 2] in 2013 bij [naam bedrijf eiser] heeft aangeschaft.

 

IEPT20220713, Rb Den Haag, Moooi v Nordal en Wants & Needs

Wat betreft medegedaagde Nordal is de stakingsvordering beperkt tot Nederland. Nordal is niet in de woonplaats gedagvaard en zodoende is de grensoverschrijdende bevoegdheid niet vastgesteld.Het beroep van Nordal op de onbevoegdheid slaagt slechts voor zover de vorderingen een grensoverschrijdend karakter hebben. Wanneer bevoegdheid wordt aangenomen op basis van de locus damni, is deze bevoegdheid territoriaal beperkt. Nordal en Wants & Needs plegen inbreuk door de auteursrechtelijk beschermde print van Moooi op hun websites te koop aan te bieden en te tonen. Op hun websites stonden Hoofdborden met jungle patroon vergelijkbaar met het dessin van Moooi. De rechtbank wijst het gevorderde verbod toe. Voor Wants & Needs voor de hele EU, op de website staat dat zij door heel Europa levert. Voor Nordal beperkt tot Nederland, in lijn met hetgeen is overwogen over de bevoegdheid van de rechtbank.

 

IEPT20220713, Rb Gelderland, Shots Video

Geen auteursrechtinbreuk, Shots Video heeft zich terecht beroepen op de algemene voorwaarden van eiseres: algemene voorwaarden zijn van toepassing, omdat ze door Shots Video stilzwijgend zijn aanvaard. Het enkele feit dat een partij een bepaald recht niet inroept brengt niet mee dat zij niet over dat recht kan beschikken. Dat partijen schriftelijk zouden zijn afgeweken van de algemene voorwaarden is niet nader onderbouwd door [eiseres]. Uit de algemene voorwaarden blijkt dat het Shots Video is toegestaan om de inhoud van de review naar eigen inzicht te verveelvoudigen, openbaar te maken en/of te wijzigen. Geen inbreuk op persoonlijkheidsrechten eiseres: Shots Video heeft gemotiveerd betwist dat eiseres door het ontbreken van naamsvermelding enige schade heeft geleden.

 

IEPT20220712, HR, Staatsloterij
Schadevergoeding in verband met misleidende mededelingen staatsloterij. Vermoeden van condicio sine qua non causaal verband niet nodig in geval van een abonnementsspeler waarbij geldt dat hun speelgeschiedenis beschikbaar is.

 

IEPT20220712, Hof Amsterdam, Apollo v Jelurida
Gemeenschappelijk werk. Het Java-code gedeelte van de Nxt Software moet worden beschouwd als een gemeenschappelijk werk. Voldoende bepaalde overdracht deel van het gemeenschappelijk auteursrecht op de Nxt software. Auteursgerechtigde kan auteursrecht handhaven tegen mede-auteursrechthebbenden. Artikel 26 Aw derogeert als lex specialis aan artikel 3:171 BW. Aanbieden cryptomunt, die is gebaseerd op het open source softwareproduct Nxt Blockchain, is exploitatie (artikel 3:171 BW) in plaats van gebruik (artikel 3:169 BW). Grensoverschrijdend bevel tot nakoming van JPL. Aannemelijk dat die verplichting ook naar het recht van de andere EU lidstaten moet worden nagekomen. De rechtskeuze voor het Nederlandse recht is in alle EU lidstaten beslissend voor de aanwijzing van het toepasselijke recht (artikel 3. I van verordening (EG) 593/2008 (Rome I)). Ten aanzien van de vorderingen sub III en IV is naar voorlopig oordeel van het hof onvoldoende duidelijk geworden dat het ook daarbij gaat om verplichtingen die naar het recht van (al) de overige EU lidstaten moeten worden nagekomen. 

 

IEPT20220713, Rb Gelderland, eiseres v Shots Video

Eiseres offreert Shots Video onder vermelding van algemene voorwaarden, maar het komt niet een opdracht. Een opdracht, twee jaar later, leidt tot een tekst op bol.com met een affiliate link, waardoor eiseres een commissie krijgt. Deze tekst wordt integraal overgenomen. Shots Video beroept zich de algemene voorwaarden waarin auteursrechten zijn overgedragen. Enkel tijdsverloop, zonder bijkomende omstandigheden, leidt er niet toe dat dat de toepasselijkheid van de algemene voorwaarden is geëindigd. Geen auteursrechtinbreuk, vorderingen worden afgewezen.

 

IEPT20220712, CBB, Noordhoff-ACM-Sanoma
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt dat de ACM terecht een vergunning onder voorwaarden heeft verleend voor de overname door uitgever Sanoma van schoolboekendistributeur Iddink, en handhaaft het besluit van de ACM uit 2019. Sanoma/Iddink moet ‘Magister’, het digitale leermiddelenplatform, openstellen voor andere uitgevers.

IEPT20220712, Hof Den Haag, LB11 v Hennessy
Uitputting merkrechten Hennessy aannemelijk. Met de vervolgens door LB11 overgelegde stukken heeft LB11 naar het oordeel van het hof voldoende aannemelijk gemaakt dat de merkrechten op de in de facturen A tot en met E genoemde Hennessy-producten zijn uitgeput. Of de afnemer van Hennessy de producten (vervolgens weer) buiten de EER heeft gebracht, waarna wederinvoer heeft plaatsgevonden- zoals Hennessy c.s. niet onderbouwd suggereert- is evenmin relevant. Eenmaal uitgeputte merkrechten herleven immers niet.

 

IEPT20220712, Rb Den Haag, The Waste Transformers v SEaB Power

Vordering tot zekerheidstelling afgewezen: uitzondering van artikel 224 lid 2 sub a Rv van toepassing en geen restitutierisico. Verzochte inzage dient geen redelijk doel: de door SEaB verzochte inzage is niet meer relevant doordat eventueel bewijs - indien geleverd - niet kan maken dat er sprake is van inbreuk op zowel conclusie 1 van EP 589 als conclusie 1 van EP 420. The Waste Transformers past betreffende conclusie-kenmerken voorshands oordeeld niet toe: gemiddelde vakpersoon interpreteert conclusie-kenmerken van EP 589 en EP 420 met een benodigde volgordelijkheid van stappen die niet wordt toegepast in de Waste Transformers installatie.

 

IEPT20220707, HvJEU, Fennia v Philips
Merkhouder ingevolge productaansprakelijkheidsrichtlijn als producent aansprakelijk voor merkartikel. Artikel 3, lid 1, van de  richtlijn 85/374 moet zo worden uitgelegd dat het in deze bepaling bedoelde begrip „producent” niet vereist dat de persoon die zijn naam, zijn merk of een ander onderscheidingsteken op het product heeft aangebracht dan wel heeft toegestaan dat dit wordt aangebracht, zich ook op enige andere wijze als de producent van het product presenteert.

 

IEPT20220706, Rb Den Haag, Linden Sales v DGM Outlet

Merkenrecht uitgeput vanwege eerder in handel brengen van knuffel door [eiser] onder dit merk: knuffel aangetroffen op retourpallet gekocht door DGM-outlet, aanwezigheid andere aanbieders onvoldoende gemotiveerd en LVB-code toont aan dat knuffel afkomstig is van [eiser]. Voorts auteursrecht niet geschonden: door afwezigheid schending merkenrecht is DGM toegestaan om product aan te bieden onder zelfde EAN-code en zelfde productinformatie. Bovendien is [eiser] akkoord gegaan met werkwijze bol.com. 

 

 IEPT20220706, Rb Rotterdam, Verloskundigenpraktijk Brielle

Handelsnaam van [eisers01] komt geen of slechts geringe handelsnaamrechtelijke bescherming toe: handelsnaam van [eisers01] heeft naar voorlopig oordeel geen onderscheidend vermogen. Geen direct dan wel indirect verwarringsgevaar te duchten bij het publiek in de zin van artikel 5 Hnw: het is niet aannemelijk dat het relevante publiek de door [eisers01] gevoerde handelsnaam (her)kent en deze rechtstreeks in verband brengt met de onderneming van [eisers01]. Relevante publiek waarop beide partijen zich richten is mede gezien de precaire medische aard van de aangeboden dienstverlening meer oplettend dan het brede, normaal oplettende publiek.

 

IEPT20220701, Rb Amsterdam, Scopema
Geen auteursrecht op slaapbanken in kampeerbusjes. Genoemde elementen zijn niet origineel en bovendien banaal en functioneel bepaald. Ook de algemene vorm van een vlindervormig draaiplateau kan niet worden gemonopoliseerd, omdat deze van type busje afhankelijk is. Ook geen sprake van slaafse nabootsing.