Juni 2022
Print this pageIEPT20220628, Hof Den Haag, HVY v FKP
Executiegeschil. Vordering van FKP tot opheffing van executoriale beslagen op merken- en auteursrechten met betrekking tot Russische wodka. De beslagen waren door (o.a.) Yukos gelegd tot verhaal van in arbitrage jegens de Russische Federatie toegewezen vorderingen. Beslagen IE-rechten hebben een andere dan een publieke bestemming.
IEPT20220628, Rb Den Haag, Dutch Solar Systems v Counter Flow
Dreigende inbreuk en toekenning van inzagevordering ter onderbouwing van gestelde octrooiinbreuk beperkt toegewezen. Wens van extra controle, weegt niet op tegen ingrijpend karakter. Geanonimiseerde inzage in bescheiden waarin beweerdelijk inbreukmakende producten worden genoemd.
IEPT20220628, Hof Amsterdam, Noblesse v Jiskefet
Anders dan voorzieningenrechter, acht het hof Amsterdam geen merkinbreuk sub d aanwezig: ‘Jiskefet Encyclopedie’ is een voor de handliggende aanduiding voor een encyclopdie over Jiskefet en mede gelet op het het recht op informatievrijheid vormt dit een geldige reden voor het gebruik van die titel. Geen ongerechtvaardigd voordeel door Noblesse bij gebruik titel: dat potentiele kopers direct duidelijk is dat het boek betrekking heeft op Jiskefet is geen meeliften op de reputatie van het merk. Geen afbreuk aan onderscheidend vermogen: geen verwatering want titel boek verwijst naar de activiteit van Jiskefet zelf waardoor unieke band tussen merk en die activiteiten eerder wordt onderstreept dan dat het merk verwatert en geen aantasting reputatie omdat het boek op geen enkele wijze negatief appelleert aan het merk.
IEPT20220623, Rb Zeeland-West-Brabant, Tereco v Schuttingdeal
Van een merkinbreuk op basis van art. 2.20 lid 2 sub b BVIE is geen sprake: de betwiste hashtag is niet of nauwelijks onderscheidend en hierdoor is er minder verwarringsgevaar en de wél onderscheidende elementen van het Tereco-Merk komen op geen enkele manier terug in het teken/logo van Schuttingdeal. Het voornemen van Tereco haar merk te gaan gebruiken in een groene kleurstelling, ontbeert relevantie: het Tereco-merk is niet voor die kleur ingeschreven en Tereco maakt thans feitelijk geen gebruik van haar merk in een groene kleurstelling. Geen sprake van een auteursrechtelijke inbreuk: Totaalbeelden werk eiser en teken/logo gedaagde stemmen onvoldoende overeen met het totaalbeeld dat door het teken/logo van Schuttingdeal wordt opgeroepen. Merk was in spiegelbeeld gepubliceerd in het vonnis: Sprake is van een kennelijke fout, die zich voor eenvoudig herstel leent.
IEPT20220621, Rb Den Haag, Novartis v Mylan
Gerede kans dat EP 894 wordt vernietigd vanwege een gebrek aan inventiviteit. Vakman zou redelijke verwachting van succes hebben over de Phase III studie naar de geclaimde dosering van 0.5 mg per dag (p.o.) – geen contra-indicatie. Afstemmingsregel niet toegepast op de beslissing van de Technische Kamer van Beroep EOB in de verleningsprocedure. De verleningsprocedure kan geenszins worden gezien als een volwaardige procedure op tegenspraak.
IEPT20220621, Rb Gelderland, Crime nieuws
Gedaagde is houder van een website en heeft alle daarop over eiser gepubliceerde ‘nep-nieuws, feitelijke onwaar- en onjuistheden’ geplaatst te verwijderen en verwijderd te houden en alle ‘onware publicaties’ te verwijderen en verwijderd te houden. Gevorderde rectificatie wordt afgewezen, omdat gedaagde dan moet rectificeren dat eiser schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten, maar het is niet aannemelijk geworden dat die veroordelingen onjuist zijn.
IEPT20220621,Rb,Rotterdam,Google-bedrijfsprofiel,Wisse
De vordering tot overdracht van een Google-bedrijfsprofiel uit hoofde van koopovereenkomst van bedrijfsovername en overname van goodwill, faalt: er zijn geen afspraken over gebruik merkrecht/handelsnaam. Geen sprake van onrechtmatig handelen door gedaagde:tekortkoming niet aannemelijk. Vorderingen worden afgewezen, belangenafweging leidt niet tot een ander oordeel: rebranding levert geen voldoende belang op.
IEPT20220621, Rb Den Haag, Novartis v Mylan
Octrooirecht. TKB besluit tot octrooiverlening en verwijst naar Examining Division voor verlening op grond van de conclusie in het hoofdverzoek. Novartis vraagt om toepassing afstemmingsregel. Echter dat is van toepassing in oppositieprocedures waar er tegenspraak is, niet voor de verleningsprocedures. Er is een gerede kans dat octrooi in oppositie of in nietigheidsprocedure wordt vernietigd vanwege een gebrek aan inventiviteit. Geen inbreukverbod.
IEPT20220620, Gerecht van Curaçao, Icons en Decoded
Gemeenschappelijk auteursrecht op lied ‘Amor Real’. 'Amor Real' bevat onmiskenbaar elementen uit ‘Bon Tené’, waaraan gedaagde een substantiële bijdrage heeft geleverd. Verbod om 'Amor Real' te publiceren en exploiteren is dan ook afgewezen. Samenwerking tussen [eisers], Catipa en [gedaagde] was erop gericht de gezamenlijk tot stand gebrachte composities door Icons te laten spelen en uit te brengen. Een verbod, opgelegd door één auteursrechthebbende van muziek waar een gezamenlijk auteursrecht op rust, wordt bij een samenwerking als onderhavig onredelijk geacht. Gedaagde moet daarbij de blokkering van de muziekvideo Amor Real op YouTube laten opheffen, hij heeft daarentegen wel recht op naamsvermelding als mede-auteursrechthebbende.
IEPT20200617, Rb Rotterdam, Shakti Amla
Vordering tot afgifte bescheiden ex artikel 843a Rv toegewezen: vordering tot exhibitie mag worden ingesteld in afzonderlijke procedure. Geen zaak betreffende uitvinding in dienstverband. Geen rechtsverwerking sinds 2014. Rechtmatig belang van eiser is gelegen in het bepalen van zijn vermeende aanspraak op een achterstallige vergoeding voor het uitvinden van een nieuwe productie- en bewerkingsmethode uitgevonden voor een kokossubstraat. Sprake van rechtsbetrekking ten aanzien van [gedaagde 2] en [gedaagde 3]. Vast staat dat [naam gedaagde 3] (blijkens de flyer van dit bedrijf tot 2018 onderdeel van [naam gedaagde 2] ) destijds bij de verhandeling van de Shakti Amla geproduceerd volgens de door [naam eiser] uitgevonden bewerkingsmethode is betrokken. [gedaagden] hebben dat met zoveel woorden erkend. Het is ook [naam gedaagde 3] geweest die octrooi heeft aangevraagd en verkregen.
IEPT20220615, Rb Gelderland, Auteurscontract boek
Geen sprake van tekortkoming in de nakoming, gelegen in dat gedaagde stil heeft gezeten toen er actie van hem werd verwacht en gelegen in dat gedaagd de boeken uit de handel heeft gehaald. Geen verplichting om actief op te treden in het auteurscontract. Eiser heeft zelf na ontvangst besloten de boeken uit de handel te halen. Reconventionele vordering schadevergoeding a € 1.504,99 aan gedaagde toegewezen. Eiser erkent dat er boeken zijn verkocht en dat gedaagde recht heeft op zijn honorarium.
IEPT20220615, Vzgr Rb Amsterdam, HMG v Syndon
Depot te kwader trouw merk SYNDON: verval merk was onbedoeld. Het gebruik van het merk door HMG is nooit gestaakt geweest. [H.] was bekend met het gebruik van het merk SYNDON door HMG. Handelsnaaminbreuk op ouder merk SYNDON, art. 5a Hnw: gebruik staken en statutaire naam aanpassen.
IEPT20220614, Hof Amsterdam, voetbalsjaals
Geen inbreuk door appellant op het Beneluxmerk van geïntimeerde: geintimeerde heeft niet gesteld dat het verweten merkgebruik plaatsvond in de Benelux. Geen auteursrecht op onderhavige voetbalsjaals: het ontwerp van deze voetbalsjaals bezit in het algemeen niet EOK/PS. Geen sprake van een door [geïntimeerde] bedongen en door [appellant] aanvaarde exclusiviteit: [appellant] is dus ook niet toerekenbaar tekortgekomen. [appellant] heeft onrechtmatig gehandeld door relaties te benaderen: [appellant] heeft min of meer direct na het feitelijk einde van de commerciële relatie tussen partijen ongeveer alle klanten en relaties van [geïntimeerde] benaderd met brieven.
IEPT20220614, Rb Noord-Holland, eScooters-handelsnamen
Partijen beiden actief in verhuur eBikes-eScooters voor recreatief gebruik. Enkel de geheel met handelsnaam overeenstemmende domeinnaam dient te worden overgedragen. Inburgering van beschrijvend karakter handelsnaam niet aangetoond. Geen wijziging groene kleur op website.
IEPT20220614, Rb Noord-Holland, Vinites v Fantini
Wijndistributieovereenkomst opgezegd door gedaagde na 25 jaar. De eisen van redelijkheid en billijkheid brengen mee dat gedaagde een bepaalde opzegtermijn in acht had moeten nemen gezien de 25 jaar durende relatie. Eiseres kan klanten niet verzekeren dat de wijnen niet elders op de markt aangeboden worden, indien gedaagde op ieder gewenst moment de overeenkomst zou kunnen opzeggen, zonder een opzegtermijn in acht te nemen. Termijn bepaald tot 1 januari 2023 om een vervangend merk te vinden en introduceren.
IEPT20220613, Rb Amsterdam, Op Hete Kolen
Op Hete Kolen, een documentaire over Emile Ratelband, is niet in strijd met daarover gemaakte afspraken en levert ook geen volstrekt vertekend beeld op. De documentaire hoeft dan ook niet te worden aangepast.
IEPT20220613,Rb_Amsterdam,Op,Hete,Kolen
Documentaire over Emile Ratelband hoeft niet offline gehaald te worden en ook niet te worden aangepast:documentaire is niet in strijd met daarover gemaakte afspraken:documentaire toont niet louter negatieve facetten van eisers persoonlijkheid aan bod en geeft geen volstrekt vertekend beeld.
IEPT20220613, Rb Gelderland, Rubiks Cube
Rubik’s Cube als bewegend object als zodanig niet auteursrechtelijk beschermd: elementen van het driedimensionaal logicaspel zijn technisch en functioneel bepaald. Oppervlakdecoratie van Rubik’s Cube wel auteursrechtelijk beschermd: vormgeving grid uiting van vrije keuze ontwerper. Spelconcept Rubik’s Cube niet auteursrechtelijk beschermd: concept niet los te zien van vormgeving. NexCube maakt geen inbreuk op Rubik’s Cube: totaalindrukken komen niet overeen.
IEPT20220610, Rb Midden-Nederland, Spoedtest v Spoedtestcorona
Geen inbreuk op beschrijvende handelsnaam Spoedtest door Spoedtest Corona. Geen sprake van verwarringsgevaar omdat in de markt van bedrijven die testen op corona gebruikelijk dat er beschrijvende handelsnamen worden gebruikt. Geen beeldmerkinbreuk. Aan het woordelement ‘spoedtest’ komt geen zelfstandige bescherming toe. Geen inbreuk op auteursrecht van de slogan “Alleen nog even testen”. De combinatie van de woorden vormt geen eigen intellectuele schepping. Wel sprake van slaafse nabootsing door de verwarring met de slogan “Alleen nog even spugen”. Met “spugen” wordt bedoeld het afnemen van een speekseltest, en dat is ook een vorm van testen.
IEPT20220609, Rb Midden-Nederland, Brein v Ziggo II
Niet duidelijk of Ziggo-klant inbreukmaker is: er kan niet worden gezegd dat de klant van Ziggo, door zijn computerbestanden en dus ook zijn Calibre-bibliotheek een tijdlang niet te beveiligen, de inhoud van die bibliotheek openbaar heeft gemaakt. Ziggo heeft een vergunning van de AP nodig om het IP-adres aan de NAW-gegevens te koppelen en een waarschuwingsbrief te versturen of om die NAW-gegevens aan BREIN te verstrekken: de AP verleent een vergunning mits is voldaan aan gelijksoortige voorwaarden als die worden genoemd in Lycos/[naam]. De uitzondering van artikel 32 sub c UAVG geldt niet. De uitzondering van artikel 32 sub d UAVG geldt niet. De uitzondering van artikel 33 lid 2 sub b UAVG geldt niet. Het beroep op artikel 33 lid 4 sub c UAVG slaagt niet omdat Ziggo persoonsgegevens verwerkt ten behoeve van BREIN. De voorzieningenrechter hoeft niet te oordelen over de vraag of Ziggo medewerking moet verlenen omdat dit niet gevorderd is.
IEPT20220608, Rb Limburg, P-P Consult v Mr. Jobs
Geen verwarring te duchten tussen handelsnamen Mister Jobs en Mr. Jobs; Mister Jobs en Mr. Jobs stemmen auditief en begripsmatig overeen; Visueel wijken de handelsnamen sterk van elkaar af; Aard van ondernemingen verschilt; partijen zijn actief in de arbeidsbemiddeling maar beiden gericht op een ander publiek. Geografisch zitten partijen voldoende uit elkaars vaarwater; dat beide partijen landelijk opereren omdat de websites voor iedereen in Nederland zijn te bezoeken, rechtvaardigt nog niet de conclusie dat daarmee het werkgebied tot ver buiten de eigen regio is opgewekt.
IEPT20220602, HvJEU, Classic Coach Company
Merk en handelsnaam. Ouder recht van slechts plaatselijke betekenis: Volstaat dat het oudere recht in de wetgeving van de betrokken lidstaat wordt erkend en in het economische verkeer wordt gebruikt, Niet vereist dat de houder van dat recht het gebruik van het jongere merk kan verbieden. Nog ouder recht versus ouder recht. Een derde heeft een ‘ouder recht’ wanneer de houder van het jongere merk weliswaar een in de nationale wetgeving erkend nog ouder recht heeft op het als merk ingeschreven teken, maar deze merkhouder krachtens deze nationale wetgeving de derde op basis van zijn nog oudere recht niet meer kan verbieden om gebruik te maken van zijn jongere recht.
IEPT20220602, Rb Amsterdam Priva v Hero
Hero heeft een misleidende vergelijkende reclame gedaan per mail en op de website. Ze werkt mee aan correctie en rectificatie daarvan, maar voert deze tijdens de onderhandelingen uit. Die is niet geheel naar wens van Priva, die vordert met succes een aanvullende rectificatie en opgave van naam-mailadressen aan wie zij dit heeft gezonden.
IEPT20220601, Rb Den Haag, Kiremko v Tomra
Gemiddelde vakpersoon zal conclusie 1 van EP379 zo lezen dat het afsluitorgaan alleen door stoomdruk – met afsluiting van andere krachten – op zijn plaats wordt gehouden: wanneer vakpersoon deelkenmerk 1.5 leest in het licht van octrooischrift zal de vakpersoon begrijpen dat geen andere maatregelen bijdragen aan het in gesloten positie houden van het sluitorgaan, in het bijzonder niet een actuator of persluchtmotor. Kiremko maakt met de Magma Valve, al dan niet als onderdeel van de Strata Invicta geen inbreuk op conclusie 1 van het octrooi van Tomra: de Magma Valve vormt een vereenvoudiging ten opzichte van de stand van de techniek en in de Magma Valve wordt het sluitorgaan in gesloten positie gehouden door stoomdruk en een additionele kracht. Geen beroep op inbreuk bij wege van equivalentie: het voorzien in extra krachten wanneer de afsluiter in gesloten stand is wordt niet aangemerkt als uitvoeringsvorm die equivalent is aan conclusie 1.
IEPT20220601, Rb Rotterdam, Ravestein v MacGregor en Cargotec
Geen auteursrecht op linkspan Ravelink (fase 2). Ontwerp uitsluitend technisch bepaald. Vorderingen op grond van slaafse nabootsing zullen worden afgewezen. De verschijningsvorm heeft onvoldoende onderscheidend vermogen en onderscheidt zich niet voldoende van andere, gelijksoortige producten op die markt. Voor zover de vorderingen zijn gegrond op schending van de bedrijfsgeheimen van Ravestein door MacGregor, zal Ravestein worden toegelaten tot bewijslevering ex artikel 150 Rv. Er bestaan nader te bewijzen aanwijzingen dat hiervan sprake zou kunnen zijn.
IEPT20220601, Rb Den Haag, Barco v Sahara
Clevershare maakt geen inbreuk op octrooi EP 668. Alleen Clevershare CS2 wordt meegenomen in oordeel of Clevershare inbreukt maakt op de conclusies van EP 668: Barco had een onderscheid moeten maken tussen de drie generaties en per generatie duidelijk moeten maken waarom vanuit moet worden gegaan dat daarin de maatregelen van de conclusies worden toegepast. Enige presentatiesysteem dat op moment van uitbrengen van de dagvaarding onder de naam Clevershare door Sahara werd gebracht is de CS2. CS2 niet inbreukmakend: het in EP668 geclaimde kenmerk van een transmitter ontbreekt in de CS2. Verklaring voor recht van niet-inbreuk CS3 op (maatregelen) EP668 afgewezen: geen belang in clearing the way omdat CS3 in 2019 op de markt is gekomen. Gewenste verklaring is met een dongle die beschikt over een type USB-C-connector onvoldoende concreet voor de conclusie dat er geen sprake is van een connector in de zin van het octrooi.
IEPT20220601, Rb Amsterdam, Digital Revolution v Google Shopping
Geen misleidende vergelijking prijs per eenheid van hetzelfde product op Google Shopping. Vast staat dat de consument het getoonde product na doorklikken tegen de Google Shopping-prijs kan aanschaffen op Prindo.nl. Geen misleiding door ontbreken beperkende voorwaarde (een artikel per klant per bestelling) op Google Shopping. De consument ziet direct na het doorklikken, bij aankomst op prindo.nl en voordat hij daadwerkelijk tot een koop overgaat, dat hij per keer maar een product kan afnemen en wordt dus tijdig en correct geïnformeerd en kan, als deze voorwaarde haar niet aanstaat, besluiten om het product niet te kopen. Google is niet op de hoogte van prijsbeleid van Media Concept en hoeft dat ook niet te zijn. Prijsdifferentiatie is toegestaan en voor Google Ltd. bestaat geen verplichting om op te nemen dat de aangeboden producten mogelijk duurder zijn indien ze niet via Google Shopping worden gekocht. Geen strijd Google beleid. Advertentie Media Concept geen aanbieding omdat zij niet beperkt is in de tijd. Geen ongeoorloofde vergelijkende reclame. De advertentie van Media Concept voldoet aan de voorwaarden zoals gesteld in artikel 6:194a lid 2 BW.
IEPT20220601, Rb Amsterdam, Digital Revolution v Media Concept
Geen misleidende vergelijking prijs per eenheid van hetzelfde product op Google Shopping. Vast staat dat de consument het getoonde product na doorklikken tegen de Google Shopping-prijs kan aanschaffen op Prindo.nl. Geen misleiding door ontbreken beperkende voorwaarde (een artikel per klant per bestelling) op Google Shopping. De consument ziet direct na het doorklikken, bij aankomst op prindo.nl en voordat hij daadwerkelijk tot een koop overgaat, dat hij per keer maar een product kan afnemen en wordt dus tijdig en correct geïnformeerd en kan, als deze voorwaarde haar niet aanstaat, besluiten om het product niet te kopen. Staat Media Concept in beginsel vrij om haar producten via Google Shopping goedkoper aan te bieden dan via haar eigen website (prijsdifferentiatie). Verkoper die aan prijsdifferentiatie doet is niet verplicht bij het aanbod te vermelden dat hetzelfde product door haar elders goedkoper wordt aangeboden. Dat op Google Shopping geadverteerde prijs van tijd tot tijd kan verschillen maakt nog niet dat sprake is van misleiding. Geen ongeoorloofde vergelijkende reclame. De advertentie van Media Concept voldoet aan de voorwaarden zoals gesteld in artikel 6:194a lid 2 BW