Oktober

Print this page

IEPT20221031, Rb Den Haag, De V.O.F. v gedaagde
Partijen komen in intentieverklaring overeen dat Software door gedaagde in licentie is gegeven. De overdracht broncode en mededeling zelf software te kunnen aanpassen, betekent niet dat auteursrecht is overgedragen. 

 

IEPT20221031, Rb Den Haag, HE Licenties v Jovaplant

Octrooien en eiser als exclusief sub-licentienemer van deze Octrooien rechtmatig: vonnis incident rechtbank is een voorlopig oordeel (IEPT20220727). Vordering tot opheffing conservatoire beslagen Jovaplant  toegewezen: vanwege rechtsgeldigheid Octrooien is het onduidelijk of Jovaplant gerechtigd is om de nietigheid dan wel de buitengerechtelijke vernietiging in te roepen van de met eiser gesloten licentieovereenkomst en in het verlengde daarvan aanspraak kan maken op terugbetaling van de door haar betaalde licentievergoedingen. Hoewel niet kan worden uitgesloten dat Jovaplant op enig moment een vorderingsrecht kan doen gelden, is het bestaan hiervan vooralsnog zo onzeker dat conservatoire maatregelen te voorbarig zijn.

 

IEPT20221027, HvJEU, SodaStream v MySoda
Uitputting. Geen gegronde reden voor merkhouder om zich tegen verdere verhandeling te verzetten van waren die bestemd zijn om meermaals te worden hergebruikt en nagevuld wanneer navullende wederverkoper  het oorspronkelijke merk heeft vervangen door een andere etikettering, doch daarbij het oorspronkelijke merk op die waren zichtbaar heeft gelaten, mits die nieuwe etikettering bij consumenten niet de onjuiste indruk wekt van het bestaan van een economische band tussen de wederverkoper en de merkhouder. Dit verwarringsgevaar dient globaal te worden beoordeeld, aan de hand van de vermeldingen op de waar en op de nieuwe etikettering ervan, alsmede tegen de achtergrond van de distributiepraktijken in de betrokken sector en de mate waarin de consumenten op de hoogte zijn van deze praktijken.

 

IEPT20221027, Rb Oost-Brabant, Wago v Attema

Geen rechtsverwerking: er is geen bijzondere omstandigheid op grond waarvan Attema mocht vertrouwen dat Wago instemde met het merkgebruik na de samenwerking. Attema maakt met gebruik van teken WINSTALLEREN inbreuk op Uniemerk WINSTA van Wago. Er is een wezenlijke mate van overeenstemming tussen het teken WINSTALLEREN en het Uniemerk WINSTA. Het Uniemerk is tevens een bekend merk dat bescherming geniet. Bekendheid merk is voldoende aannemelijk. Het feit dat Wago alleen in Duitsland bekend is, doet aan haar status niet af. Wago heeft onvoldoende aannemelijk gemaakt dat ze rechthebbende is van auteursrechten. Het is niet aannemelijk dat er sprake is van enige eigen creatieve inbreng. Betwistingen zijn onvoldoende weersproken.

 

IEPT20221026, Rb Amsterdam, Red Bull v Bulldog
Conservatoir verhaalsbeslag niet opgeheven. Voorshands aannemelijk dat Leidseplein groep  schade heeft geleden. Voorshands is aannemelijk dat In- en Verkoop de exploitatie van de energiedrankjes noodgedwongen heeft moeten stoppen als gevolg van de betekening van het arrest aan [gedaagde 3] en Beheer. Voorshands is aannemelijk dat The Bulldog een vordering op Red Bull heeft. Mogelijk is die lager dan € 49 miljoen, maar Red Bull houdt ieder overleg over vergoeding van schade tot dusver af. […] dat een langdurige kwestie kan zijn, met bijbehorend verhaalsrisico.

 

 

IEPT20221026 Rb Den Haag Thuiskopie v SES

Refurbishment kan worden aangemerkt als fabricage (art. 16c Aw), maar SES voert dergelijke werkzaamheden niet uit; door Thuiskopie onvoldoende gemotiveerd dat van uitgebreide opbouw van apparatuur sprake is. Opgaveplicht geïmporteerde voorwerpen voor SES; SES kan worden aangemerkt als imprteur in de zin van artikel 16c lid 2 Aw en 3 Avv. SES gehouden thuiskopieheffing te betalen over bij Nederlandse leveranciers ingekochte voorwerpen art 16ga Aw, wanneer zij niet kan bewijzen dat door importeur of fabrikant al is betaald; ketenaansprakelijkheid leidt niet tot dubbele heffingen. 

 

IEPT20221026, Rb Den Haag, MGK Dental Clinic v Tandartspraktijk 't Centrum

MGK heeft handelsnaamrecht op ‘Tandheelkundig Centrum Pijnacker’: MGK heeft rechtscheppend gebruik gemaakt van de handelsnaam door paginagroot bericht waarin de handelsnaam aan het publiek wordt gepresenteerd. Verbod afgewezen, [gedaagde] maakt geen gebruik van handelsnaam in de zin van de Hnw: enkele registratie geldt niet als gebruik. Geen verwarringsgevaar ‘Tandheelkundig Centrum Pijnacker’ en ‘Tandartspraktijk ’t Centrum’: variatie op ‘Tandartspraktijk ’t Centrum’ voldoende.

 

IEPT20221021, Rb Rotterdam, Foto Hockey
Fotograaf van sportgebeurtenissen ziet zijn 'hockey'-foto gebruikt worden op een website voor sportartikelen. Beroep op inbreuk auteursrecht en persoonlijkheidsrechten slaagt. Verhoging van 50% wegens ontbreken naamsvermelding.

 

IEPT20221021, HR, Airwair v Van Haren

De klachten over het arrest van het hof kunnen niet leiden tot vernietiging van dat arrest: bij de beoordeling van deze klachten is het niet nodig om antwoord te geven op vragen die van belang zijn voor de eenheid of de ontwikkeling van het recht ex artikel 81 lid 1 RO.

 

IEPT20221021, Rb Den Haag, Djoko v J.K.

Inbreuk (sub b) op Uniemerk William Djoko en teken Djoko. Grote mate van visuele, auditieve en begripsmatige overeenstemming. Het gaat hier om een eigen naam waarvan het relevante publiek begrijpt dat ‘William’ een voornaam is en ‘Djoko’ de achternaam. Verwarringsgevaar aangenomen. Het Uniemerk heeft naar voorlopig oordeel een groot onderscheidend vermogen waarbij van belang is dat het Uniemerk geen beschrijvende onderdelen bevat. Spoedeisend belang ondanks bekendheid sinds eind 2017: De gestelde inbreuk duurt voort en leidt in toenemende mate tot verwarring, niet meer alleen online, maar nu ook offline. Uniemerk Djoko niet te kwader trouw gedeponeerd. Djoko heeft oudere rechten. Tussen partijen is niet in geschil dat Djoko vanaf in ieder geval begin februari 2007 heeft opgetreden als DJ onder de handelsnaam ‘William Kouam Djoko’, waarbij hij in de loop van de tijd steeds vaker, en vanaf eind 2016 consequent, zijn middelste naam weg heeft gelaten en de handelsnaam ‘William Djoko’ is gaan hanteren.
 

IEPT20221020, Rb Overijssel, Moeder v gedaagde

Verbod om uitlatingen te doen op sociale media over de overleden dochter van eiseres. Verstek verleend tegen niet verschenen gedaagde. Vordering toegewezen nu deze de voorzieningenrechter niet ongegrond of onrechtmatig voorkomt.

 

IEPT20221020, Rb Amsterdam, De Nederlandsche Bank v DNBC

Aan DNBC wordt verstek verleent. Op vordering van De Nederlandsche Bank, Beneluxmerkhouder van 'DNB' oordeelt de voorzieningenrechter dat DNBC dit gebruik moet staken in de Benelux. Rectificatie op website en naar haar klanten.


IEPT20221019, Rb Den Haag, Puma v Brooks

“Nitro” niet gebruikt als herkomstaanduiding, maar als aanduiding voor de stikstof in de zolen van haar schoenen en het proces van stikstof-infusie.
 

 

IEPT20221019, Rb Amsterdam, Personal Protein v The Smart Whey
Geen sprake van een auteursrechtelijk beschermd werk. Standaard verpakkingen worden te banaal geacht voor auteursrechtelijke bescherming. Geen auteursrechtelijke bescherming instructievideo. Van het filmpje van Personal Protein zijn alleen enkele screenshots in het geding gebracht en zodoende kan niet worden beoordeeld of het hier gaat om een auteursrechtelijk beschermd werk. Geen sprake van slaafse nabootsing. Duidelijk sprake van inspiratie, maar ook eigen keuzes gemaakt in uitvoering qua maatvoering en kleur.

 

IEPT20221019, Rb Den Haag, Bokmerk v echtpaar

Bokmerk niet-ontvankelijk in haar vorderingen jegens [gedaagde 3]: bewindvoerder van [gedaagde 3] had als formele procespartij in de procedure betrokken moeten worden. Geen schending contractuele verplichtingen [gedaagde 1 en 2]: [gedaagde 2] geen contractspartij bij Licentieovereenkomst en vaststellingsovereenkomst. Geen slaafse nabootsing: gebruik van twee ophangogen is technisch bepaald. Geen sprake van schending bedrijfsgeheimen: openbaar toegankelijke informatie heeft geen vertrouwelijk karakter. Geen inbreuk op handelsnaam- of merkrecht: niet vast te stellen dat het echtpaar/één van beide echtgenoten de verweten handelingen heeft verricht. Geen inbreuk op auteursrechten: Bokmerk heeft haar stellingen onvoldoende concreet onderbouwd. Geen negatieve uitlatingen over Bokmerk: onvoldoende steun in de door Bokmerk overgelegde e-mails. 

 

IEPT20221019, Rb Den Haag, Puma v Brooks

Woordmerk "NITRO" heeft geen onderscheidend vermogen: het merk beschrijft een belangrijk kenmerk van de schoen en Puma gebruikt "NITRO" alleen voor haar schoenen met stikstof in de tussenzool. Van merkinbreuk door Brooks is geen sprake: Brooks gebruikt 'nitro' niet als merk, maar om een kenmerk van haar schoenen te beschrijven

 

IEPT20221019, Rb Den Haag, Hauschild v FlackTek
Bevoegdheidsincidenten afgewezen op grond van 125 lid 5 UMVo is de rechtbank merkenrechtelijk bevoegd. Op Grond van 6 lid 1 Brussel Ibis jo. & lid Rv is de rechtbank - beperkt tot het grondgebied van Nederland handelsnaamrechtelijk bevoegd. Terecht incident voor het oproepen in vrijwaring voor oproep mede-gedaagde uit de VS.


IEPT20221019, Rb Den Haag, MB Trading v De Ridder

Sprake van merkenrechtinbreuk door de Ridder op merkenrechten MB Trading, na ontbinden overeenkomst. Geen sprake van mede-eigendom.  Geen uitputting.Geen rechtsverwerking. Geen afdracht netto winst. Geen sprake van bewust inbreukmakend handelen door de Ridder.

 

IEPT20221019 Rb Amsterdam Koninklijke bibliotheek

KB heeft met het opnemen van Het Boek in de DBNL inbreuk gemaakt op het auteursrecht van de eiser: Er was sprake van een nieuw publiek waarvoor geen toestemming is gegeven. KB komt geen beroep toe op het citaatrecht: KB heeft niet aangetoond dat het opnemen van het hele Boek als citaat noodzakelijk was. KB komt geen beroep op vrijheid van meningsuiting toe: De publicatie dient slechts een beperkt wetenschappelijk doel. Geen sprake van een verweesd werk: KB heeft niet voldaan aan de verplichting van zorgvuldig onderzoek, artikel 16p Aw. Geen sprake van OCC-werk: De CDSM-Richtlijn is niet van toepassing omdat het Boek van DBNL is verwijderd voordat de Richtlijn in werking is getreden. Schadevergoeding begroot op € 1100: De KB is geen commerciële instelling

 

IEPT20221018, Hof Den Haag, Novartis v Mylan
Serieuze, niet te verwaarlozen kans dat EP 894 een oppositie- of nietigheidsprocedure niet zal overleven wegens toegevoegde materie (artikel 123(2) EOV). Oorspronkelijke aanvrage moet juist de dosering van 0,5 mg/d die EP 894 van de stand van de techniek onderscheidt en waarvan het klinisch voordeel in de aanvrage direct en ondubbelzinnig aan de gemiddelde vakman moet worden geopenbaard. Moet ervoor worden gehouden dat de gemiddelde vakman net als bij de press release het geval is, ook uit paragraaf 33 van de aanvrage zal begrijpen dat nog moet worden onderzocht of met de te onderzoeken behandeling klinisch voordeel optreedt. Onderscheid toetsingscriteria inzake toegevoegde materie (artikel 123(2) EOV) en nawerkbaarheid (artikel 83 EOV). Het antwoord op de vraag aan welke criteria een openbaarmaking in de oorspronkelijke aanvrage moet voldoen, is afhankelijk van de context waarin die vraag wordt gesteld. In het bijzonder is het van belang of die vraag wordt gesteld in het kader van de toegevoegde materie toets van artikel 123(2) EOV of in het kader van de nawerkbaarheidstoets van artikel 83 EOV. Daartussen dient een duidelijk onderscheid te worden gemaakt. Beide voorwaarden voor octrooieerbaarheid dienen een ander doel. Dat het er bij de beoordeling van toegevoegde materie – anders dan bij de beoordeling van nawerkbaarheid – niet om gaat of een gemiddelde vakman de onderbouwing voor een door de octrooihouder gesteld therapeutisch effect zal kunnen vinden in bepaalde informatie, maar of de gemiddelde vakman een effect waarmee hij nog niet bekend is, zelf direct zal afleiden uit die informatie.

 

 

IEPT20221018, Hof Amsterdam, MFR v AvroTros

De vorderingen tot schadevergoeding vanwege onrechtmatige uitzendingen in 2004, 2010 en 2016 over het product de BioStabil worden afgewezen: er is sprake van een vijfjarige verjaringstermijn (3:310 BW). Er is geen sprake van verkeerde toepassing van verjaring ex artikel 3:310: MFR heeft onvoldoende toegelicht waarom anders zou moeten worden geoordeeld. 

 

IEPT20221013, HvJEU, KP v TV, Gemeinde Bodman-Ludwigshafen

Rechtbank blijft bevoegd om in reconventie uitspraak te doen over de geldigheid van het Uniemerk, wanneer de hoofdvordering in conventie wordt ingetrokken. Doordat de reconventionele vordering de uitbreiding van het voorwerp van het geding met zich meebrengt, wordt zij dus autonoom ondanks dat verband met de hoofdvordering en blijft zij bestaan in geval van intrekking van de hoofdvordering.

 

IEPT20221012, Rb Amsterdam, Manutan

Gedaagden maken geen inbreuk op de handelsnaam van eiser: de naam wordt niet gebruikt ter aanduiding van de onderneming, maar als persoonsaanduiding. De prominente plek van de naam van eiser op de website doet daar niet aan af. Het gebruik van de naam als metatag kwalificeert niet als gebruik van handelsnaam. Het handelen van gedaagden is niet anderszins onrechtmatig: de oprichting van gedaagde en de vermelding van de namen op de website is onvoldoende om het handelen van gedaagde als onrechtmatig te kwalificeren.

 

IEPT20221011, Hof Amsterdam, Surinaamse broodjeszaak

Hof gaat ervan uit dat in 2006 het recht op handelsnaam en het logo niet overgedragen aan geïntimeerde met de handelsactiviteiten, maar dat enkel een gebruiksrecht voor die vestiging is verleend. [appellante] heeft in 2006 haar activiteiten immers op andere locaties, middels onder meer een franchisingformule, voortgezet en is daarbij dezelfde handelsnaam en hetzelfde logo blijven gebruiken als voorheen. Onvoldoende duidelijk, zonder nader feitenonderzoek, dat [appellante] het gebruiksrecht mocht beëindigen.

 

IEPT20221013, HvJEU, Perfumesco v Procter Gamble

Artikel 10, lid 1, van richtlijn 2004/48 (handhavingsrichtlijn) verzet zich niet tegen beschermende maatregel wanneer goederen met toestemming van de houder zijn voorzien van Uniemerk, zonder toestemming in de handel zijn gebracht in de EER: artikel 10 van de handhavingsrichtlijn ziet op alle goederen waarvan is vastgesteld dat ze inbreuk maken op IE-rechten, zonder de toepassing van de corrigerende maatregel van vernietiging uit te sluiten. Merkenrechten vallen binnen werkingssfeer van de handhavingsrichtlijn. Het is aan de bevoegde nationale rechterlijke instanties om van geval tot geval te bepalen welke van de in artikel 10, lid 1, van richtlijn 2004/48 bedoelde maatregelen kan worden opgelegd.

 

IEPT20221012, Rb Den Haag, Google v Sonos

Sonos maakt geen inbreuk op EP 491 omdat de Sonos Search Function, en daarmee de Sonos-app, geen notification (“mededeling”) voortbrengt als bedoeld in conclusie 1, 7 en 12 van het octrooi: ziet uitsluitend op asynchrone mededelingen.  


IEPT20221012, Rb Oost-Brabant, Directeur Prijsvrij vakanties
Freelance journalist plaatst artikel over sloop en plaatsing nieuwbouwwoning van de directeur Prijsvrij Vakanties. Deze stelt dat er onjuistheden in het artikel staan, stelt zijn privacy op prijs. Aangezien eiser door regelmatig actief in de landelijke, op breed publiek gerichte media is te zien, is hij zeker een publiek figuur. Afwijzing rectificatie.

 

IEPT20221012, Rb Den Haag, Puma

Handelaar maakt inbreuk op merkenrecht Puma door 8 trainingspakken waarop tekens zijn aangebracht die gelijk zijn aan de Puma-merken aan te bieden en in de handel te brengen: gedaagde onvoldoende aannemelijk gemaakt dat hij de trainingspakken niet in het economische verkeer heeft gebracht.

 

IEPT20221011, Rb Den Haag, Puma en Calvin Klein v Sporttrading
Eerdere grote partij Pumas-sokken bij Kruidvat die waren geleverd door groothandel Sporttrading. Nu ook namaak-boxershorts in Noorse winkelketen. Uit kostenoverweging is gekozen niet de volledige voorraad te inspecteren. Gedetailleerd verklaring van Stitchd dat sprake is van namaak. Afgifte van kopieën die verband houden met de handel, uitgezonderd de communicatie met advocaat.

 

IEPT20221011, Hof Den Bosch, weduwe Endstra v Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Geen onrechtmatige uitingen in boek “De Club van Dollars”. Belangenafweging in het voordeel van de uitgever op grond van Wet bescherming persoonsgegeven, portretrecht en de journalistieke uitzondering. De rechtbank heeft de vorderingen afgewezen. Het noemen van de namen van weduwe Endstra in het boek, het gebruik van haar portretfoto op de kaft zijn niet onrechtmatig en niet in strijd met de AVG, het EU-Handvest noch het EVRM. Het Hof bekrachtigt dit vonnis.

IEPT20221011, Hof Amsterdam, Surinaamse broodjeszaak
Kort geding. Vordering staken inbreuk logo, handelsnaam en merk. Recht op gebruik handelsnaam en logo verstrekt. Dat gebruik is ouder dan het gedeponeerde merk. Bekrachtiging afwijzend vonnis.

 

IEPT20221011, Hof Amsterdam Fotograaf v DutchNews

Geen inbreuk op auteursrecht van fotograaf. Uitzondering ten behoeve van geportretteerde voor in opdracht vervaardigd portret (artikel 19(3) Aw) van toepassing. Beroep op ontbreken naamsvermelding kan fotograaf niet baten. De onderhavige foto was niet voorzien van een naam.

 

IEPT20221011, Hof Arnhem-Leeuwarden, Brein v Ziggo

Ziggo hoeft geen waarschuwingsbrieven van BREIN door te sturen aan klanten: stelling dat waar Ziggo gehouden zou zijn tot afgifte van NAW-gegevens, Ziggo ook gehouden is tot het doorsturen van waarschuwingen gaat niet op. BREIN heeft onvoldoende reëel belang bij het doorsturen van waarschuwingsbrieven. Belangen van BREIN bij het versturen van waarschuwingsbrieven wegen niet zwaarder dan die van Ziggo om daar niet aan mee te willen werken. Voor de verwerking van strafrechtelijke persoonsgegevens is geen grondslag: Ziggo heeft vereiste vergunning niet aangevraagd.

 

IEPT20221011, Hof Den Haag, Ferrari v Kitcar
De vormgeving van de (buitenkant van) de Auto, de velgen en de stoelen maken inbreuk op de auteursrechten van de Ferrari Daytona Spyder. Het hof oordeelt dat de Daytona Spyder sterk afweek van toentertijd bestaande vormgevingserfgoed en dat het daarnaast een iconische auto is, met als gevolg dat Ferrari een ruime beschermingsgomvang toekomt. Geïntimeerde heeft merkinbreuk gepleegd door het gebruik van alle afgebeelde identieke en overeenstemmende tekens. Verwarringsgevaar: publiek zal denken dat het om een auto van Ferrari gaat. Het hof acht slechte kwaliteit en grootte van de gebruikte tekens niet een reden om geen verwarringsgevaar bij het relevante publiek aanwezig te achten. Waarom dat zo zou zijn heeft [geïntimeerde] ook niet onderbouwd. Gedeeltelijke vernietiging inbreukmakende Auto. Het Bij de beoordeling van de vordering tot vernietiging moet rekening worden gehouden met de evenredigheid tussen de ernst van de inbreuk en de gelaste maatregelen: totale vernietiging van de Auto niet proportioneel. 

 

IEPT20221006, Rb Rotterdam, Kerkmusicus v emeritus predikant

Emeritus predikant [gedaagde] hoeft geen schadevergoeding te betalen voor vermeend auteursrechtinbreuk: [gedaagde] heeft voldoende gemotiveerd betwist dat hij degene is geweest die (auteursrechtelijk beschermd) Liedboek [eiser] op Scribd.com heeft geüpload.

 

IEPT20221005, Rb Amsterdam, Azor v SUM

Tenuitvoerlegging vonnis IEPT20201118 wordt ten aanzien van de Nieuwe bakfiets geschorst; geen dwangsommen verbeurd: totaalindruk Family enerzijds en Nieuwe bakfiets anderzijds verschilt. SUM verboden om rechtsmaatregelen te treffen ten aanzien van de Nieuwe bakfiets: totaalindrukken wijken voldoende af. 

 

IEPT20221005, Rb Rotterdam, IMC v NVS

Nederlands recht is van toepassing: uit artikel 16 van de IPS-overeenkomst vloeit voort dat partijen voor het onderhavige geschil een rechtskeuze hebben gemaakt voor Nederlands recht die op grond van artikel 3 lid 1 Rome I dan wel artikel 14 lid 1 Rome II tussen partijen te gelden heeft. De IE-rechten op het 2410-conceptontwerp zijn aan NVS overgedragen: beschermd zijn het door IMC onworpen hellende dek (met de daarbij behorende bijzonderheden) en de vormgeving van de romp. Niet aannemelijk geworden dat NVS de geheimhoudingsplicht heeft geschonden: IMC heeft de stellingen van NVS, waaruit volgt dat zij geen stukken met betrekking tot het conceptontwerp van het 2410-model heeft ontvangen van IMC maar IMC zelf de 'finale files' aan NAM heeft verstrekt, niet weerlegd. De vorderingen tot het verstrekken van informatie ex artikel 843a Rv en het bepalen van een termijn ex artikel 1019i Rv worden afgewezen: geen inbreuk door NVS op enig IE-recht van IMC.

 

IEPT20221004, Rb Den Haag, Gemeente Bodegraven-Reeuwijk v Twitter

Vorderingen Gemeente Bodegraven-Reeuwijk om het 'verhaal Bodegraven' te weren van Twitter worden afgewezen. Twitter heeft voldoende gedaan om onrechtmatige content te verwijderen. Een goed filter valt niet te maken. Zij dient wel prompt reageren op concrete verwijderingsverzoeken van de Gemeente.

 

IEPT20221102, Rb Den Haag, Casa v Interstyle

Het Uniemerk CASA is door EUIPO doorgehaald omdat het geen onderscheidend vermogen heeft (in Spanje, Portugal en Italië). Beroep op 5a Hnw slaagt en Interstyle dienst gebruik Casa te staken. Zaak komt weer op de rol na definitief besluit over EU-merk en of Casa haar vorderingen wilt voortzetten.