Januari 2023

Print this page

Benelux Gerechtshof

 

IEPT20230123, BenGH, Tubex, v Tubacex

Geen verwarringsgevaar te duchten tussen TUBEX en TUBACEX: verhoogd aandachtsniveau relevante publiek. Merken komen auditief overeen, maar verschillen in beeld en begrip. Bestreden beslissing Bureau wordt vernietigd: verzoek ongegrondverklaring van TUBEX toegewezen.

 

Hoge Raad

 

IEPT20230131, Hof Den Haag, Taishan v JFS
Auteursrechtelijke en modelrechtelijke bescherming Pegases springtafel en inbreuk door overeenstemmende totaalindrukken. De maker heeft door de keuze van deze originele verschijningsvorm van onderkap en brede basiskolom zijn creatieve vermogen op originele wijze tot uitdrukking gebracht door vrije en creatieve keuzes te maken. Deze kenmerken zijn voldoende nauwkeurig en objectief vast te stellen, waarmee sprake is van een auteursrechtelijk werk. Schadevergoeding en winstafdracht. Enige vorm van schade aannemelijk en geacht de inbreuken te kwader te trouw te plegen wegens bewustheid van inbreukmakend karakter, gelet op de modelregistratie en de achtergrond van de onderhavige inbreuken, waarin Taishan c.s. na beëindiging van de samenwerkingsovereenkomst met JFS c.s. zijn doorgegaan met de productie en verhandeling van de (toen) inbreukmakende springtafel.

 

IEPT20230127, HR, Stichting Brein v NSE

Geen andere conclusie mogelijk dan dat NSE geen mededeling deed aan het publiek. Uit de vaststellingen volgt dat NSE niet ertoe bijdroeg dat het publiek in strijd met het auteursrecht toegang werd gegeven tot beschermd materiaal […] en dus niet weloverwogen, dat wil zeggen met volledige kennis van de gevolgen van haar handelwijze intervenieerde om haar gebruikers toegang te verlenen tot beschermd werk. Aansprakelijkheidsvrijstelling hosting en mededeling aan het publiek (Youtube-arrest HvJEU, 22 juni 2021). Geen beroep op hostings-vrijstelling voor exploitant van een platform, wanneer deze een mededeling aan het publiek doet. Exploitant platform doet mededeling aan het publiek als de exploitant ertoe bijdraagt dat het publiek toegang wordt gegeven tot beschermde content, zodat niet gezegd kan worden (a) dat de activiteit van de exploitant een louter technisch, automatisch en passief karakter heeft, en (b) dat de exploitant dus geen kennis heeft van, noch controle heeft over de opgeslagen content. Enkele feit dat sprake is van een interventie die ertoe leidt dat een nieuw publiek wordt bereikt (c.q. louter ter beschikking stellen van een platform) staat aan een beroep op de vrijstellingsregeling niet in de weg. Geen onderzoeksplicht indien de dienstverlener gegronde reden heeft te twijfelen aan de rechtmatigheid van de bij hem opgeslagen informatie. Voor uitsluiting van aansprakelijkheidsvrijstelling moet een exploitant kennis hebben van concrete onwettige handelingen van zijn gebruikers met betrekking tot op zijn platform geüploade beschermde content. Niet voldoende voor uitsluiting van de vrijstelling is het enkele feit dat de exploitant zich in het algemeen ervan bewust is dat zijn platform ook wordt gebruikt om content te delen die inbreuk kan maken op intellectuele-eigendomsrechten en hij dus in abstracto kennis heeft van de illegale beschikbaarstelling van beschermde content op zijn platform. 

Gerechtshoven

 

IEPT20230131, Hof Den Bosch, Unipak
Na matiging een bedrag van € 150.000 aan boetes toe wegens overtreding van IE-beding, concurrentiebeding, verbod nevenactiviteiten, concurrentiebeding en relatiebeding. Verwijtbaarheid is gezien de tekst van de boetebepaling geen vereiste voor verschuldigdheid van de boete, net zomin als het vaststaan van (de omvang van de) schade. In boetebepaling staat dat bij overtreding zonder nadere ingebrekestelling een boete verbeurt. Overtreding IE-beding arbeidsovereenkomst, uitgelegd in samenhang met boetebeding van artikel 20. In artikel 20 staat dat een boete wordt verbeurd bij overtreding door werknemer van – onder meer – artikel 18. Daarmee dient artikel 18 naar het oordeel van het hof te worden gelezen als een verbodsbepaling, net als de overige in artikel 20 genoemde artikelen. Dat betekent dat een boete wordt verbeurd indien de werknemer ervoor zorgt dat een IE-recht, voortvloeiend uit werkzaamheden en/of uitvindingen van de werknemer tijdens het bestaan van de dienstbetrekking, niet toekomt aan de werkgever.

 

IEPT20230131, Hof Den Haag, Taishan v JFS

Geschil tussen Nederlandse en Chinese producenten van turntoestellen. Fictief (werkgevers)makersschap vereist niet dat de arbeidsovereenkomst een bepaling over de allocatie van auteursrechten bevat. Enkel inbreuk op auteursrechten en modelrechten van de springtafel, niet voor de andere toestellen.

 

IEPT20230117, Hof Den Haag, Gia v Gallup

Gallup-merken normaal gebruikt. Marktonderzoeken en opinieonderzoeken geen voldoende duidelijk van  elkaar te onderscheiden categorieën. Uit stukken blijkt dat onmiskenbaar een verband bestaat tussen gebruik van de Gallup handelsnaam met de door Gallup onder die naam aangeboden diensten – en de naam dus óók als herkomstaanduiding fungeert – zodat in die gevallen dan óók sprake is van merkgebruik. Gallup Analytics abonnementen moet worden beschouwd als de commerciële exploitatie van de data verkregen uit de Gallup World Poll opinieonderzoeken – normaal gebruik Dienstmerken. Aanduiding “From Gallup” op boeken zal worden begrepen als verwijzing naar de diensten waarvoor Gallup bekendheid geniet – normaal gebruik van het Merk 1971.

 

IEPT20230117, Hof Amsterdam, Next Fatfreeze v First Fatfreeze
Handelsnaamrecht. Spoedeisend belang: First bestond al drie jaar, maar aannemelijk dat toen First haar vestiging in Amsterdam vlakbij Next opende, voor Next noodzaak van voorlopige voorziening ontstond. Handelsnaamgebruik Next is ouder dan First: VOF Next in augustus 2019 ingeschreven bij KVK. Verbod gebruik handelsnaam enkel voor Amsterdam: alleen daar waar de handelsnaam van Next eerder bekendheid genoot. Gebruik ijskristal niet verboden: het figuratieve ijskristal kan niet worden gelezen en uitgesproken waardoor het geen teken is dat als (onderdeel van) een handelsnaam kan worden beschouwd. Verbod gebruik domeinnaam <www. firstfatfreeze. nl> en daaraan gekoppeld e-mailadres: digitaal onderscheid naar vestiging vrijwel onmogelijk. 

 

IEPT20230103, Hof Arnhem-Leeuwarden, Lisida v Silife
Exclusieve samenwerkingsovereenkomst over sublicentiëring octrooirechten. Herroeping van in kracht van gewijsde gegane uitspraken waarbij Lisida exploitatie van licentierechten werd verboden, stukken moest afgeven en werd beoordeeld dat ze onrechtmatig heeft gehandeld door overeenkomst met derde op te zeggen. Vordering afgewezen.


Rechtbanken

 

IEPT20230106, Rb Amsterdam, DivX v Netflix

Mededelingsverbod met betrekking tot een verklaring toegewezen: DivX heeft de vertrouwelijkheid niet betwist. Voorzieningenrechter niet gehouden aan afstammingsregel: afstemmingsregel geldt niet zonder meer voor buitenlands vonnis. Vorderingen DivX houdende het verbieden of faciliteren van octrooi-inbreuk door Netflix afgewezen: Duits vonnis kan niet op één lijn worden gesteld met een Nederlands bodemvonnis. Ook heeft DivX geen stellingen betrokken ter onderbouwingen inbreuk of reageerd op betwisten dor Netflix geldigheid octrooi. 

 

IEPT20230125, Rb Den Haag, Converse v Alpi

Verzoek terugkomen op eindbeslissing afgewezen: Amazon/Coty vormt geen grond om terug te komen op de beslissing over de bewijslastverdeling in deze zaak. Alpi diensten geleverd voor de invoer, opslag en verhandeling inbreukmakende Converse-schoenen: betreft namaak Converse-schoenen. In eerdere procedures vastgesteld dat Baccaraat-groep - waarvoor Alpi (inbreukmakende) Converse-schoenen transporteerde-handelde in namaak Converse-schoenen. Alpi heeft onrechtmatige merkinbreuk gefaciliteerd: Alpi International heeft actief bijgedragen aan de merkinbreuken en/of het vermijden van de ontdekking daarvan door meer diensten te verrichten dan alleen zuiver logistieke diensten. Het inbreukverbod, stakingsverbod en de gevorderde dwangsommen zijn toewijsbaar: het is niet uit te sluiten dat Alpi International nog beperkt activiteiten ontplooit of in de toekomst weer activiteiten gaat ontplooien, ook al is zij op dit moment niet meer actief als logistiek dienstverlener.Vervolg op uitspraak uit 2014 (IEPT20141015).

 

IEPT20230125, Rb Oost-Brabant, Younique
Een midi-file is een fonogram ex artikel 1 WNR. Onduidelijkheid over wie de rechthebbende daarvan is. Op last van of op volmacht wordt niet geprocedeerd. Younique heeft niet, als licentienemer, bedongen op te kunnen treden en schadevergoeding te vorderen (16 lid 3 WNR). Afgewezen vorderingen.
 

IEPT20230125, Rb Noord-Holland, Balans v Zuiver
Balans spreekt Zuiver aan op grotendeels één op één overgenomen websiteteksten die zij samen met SEO-optimalisatiebedrijf zijn gemaakt. Hoewel beschrijvende informatie wordt weergegeven, sluit dat niet uit dat er geen sprake is van een werk. Tevens herhaald overnemen van handelsnaam (en dus merk) levert inbreuk op. Gedaagde is persoonlijk aansprakelijk.

 

IEPT20230124, Rb Amsterdam, Overname fotostudio
Overname fotostudio waarbij in koopcontract afspraken zijn gemaakt over commercieel gebruik van foto(bestanden) ter werving van nieuwe opdrachten. Nieuwe eigenaar gebruikt oude foto's op website. Oordeel over contract, niet zozeer over auteursrecht. Halve IE-zaak.

 

IEPT20230123, Rb Amsterdam, Gecremeerde kroket

Uitlatingen van Juicevlogger over [eiseres] zijn onrechtmatig, rectificaties bevolen: Juicevlogger stelt geen onderwerp van algemeen belang aan de orde. Juicevlogger heeft niet aannemelijk gemaakt dat ze serieuze aanwijzingen heeft voor haar beweringen. De term ‘gecremeerde kroket’ is hoe dan ook grievend en beledigend.

 

IEPT20230123, Rb Amsterdam, Artillerie Inrichtingen Armaments
Eiseres A.I.A. heeft onvoldoende aangetoond sinds wanneer zij haar naam in het handelsverkeer voert. Gedaagde kan mogelijk in een bodemprocedure aantonen dat hij oudere rechten heeft. Artillerie Inrichtingen komen ook beschrijvend voor. Geen handelsinbreuk aangenomen, voorzieningen geweigerd.


IEPT20230120, Rb Den Haag, OBO v Kubus

Incidentele vordering in kort geding tot zekerheidstelling voor proceskosten in complexe IE-zaak (art. 224 Rv) toegewezen ter hoogte van maximaal €26.676, gestort op de derdengeldenrekening en bij gebreke van deze zekerheidsstelling zal de mondelinge behandeling geen doorgang vinden.

 

IEPT20230118, Rb Den Haag, Advanced Bionics v Med-El
Octrooirecht. Gehoorimplantaatsystemen (Cochleaire implantaatsystemen). Verklaring van niet-inbreuk wordt afgegeven. Geen letterlijke inbreuk, geen sprake van equivalentie. Er is niet één schijfvorm er zijn maar liefst vier magneten die ook elk om hun eigen as kunnen roteren. Reconventionele inbreukvordering wordt afgewezen. Overeengekomen: €150.000 aan proceskosten.

 

IEPT20230118, Rb Amsterdam, Anton Corbijn reproducties

gedaagde] pleegt inbreuk op auteursrecht Anton Corbijn door het te koop aanbieden en weggeven aan derden van reproducties: [gedaagde] biedt zonder toestemming van Corbijn reproducties te koop aan of geeft ze weg aan derden Omvang auteursrechtinbreuk niet duidelijk, inzagevorderingen toegewezen: Verhaal van [gedaagde] bevat veel tegenstrijdigheden.

 

IEPT20230111 Rb Den Haag, QLF Brands v Goodstore

Ondanks enige overeenstemming tussen het merk LAMPENLICHT.NL en de door Goodstore c.s. gebruikte tekens lampenlichthal.nl en lampenlichtshop.nl geen inbreuk op ex artikel 2.20 lid 2 sub b BVIE :Verwarringsgevaar ontbreekt.Geen inbreuk op grond van artikel 2.20 lid 2 sub c BVIE: Geen bekend merk. Geen sprake van handelsnaaminbreuk ex artikel 5 Hnw: Geen sprake van verwarringsgevaar tussen de handelsnaam van QLF Brands c.s. en de namen ‘lampenlichthal.nl’ en ‘lampenlichtshop.nl’.

 

IEPT20230106, Rb Amsterdam, DivX v Netflix
Onrechtmatig handelen door faciliteren van octrooi-inbreuk door een Duitse rechtspersoon. Afstemmingsregel (Nederlands procesrecht) niet zonder meer van toepassing op een Duits bodemvonnis. Voor wat betreft inbreuk is door eiseres niet voldaan aan haar stelplicht door enkel naar Duitse vonnis te wijzen. Ommissie (ex 21 Rv) om recent kort geding vonnis dat is verloren te vermelden, waarin zeer kritisch is geoordeeld over de geldigheid van het octrooi nu er 97 hulpverzoeken zijn ingediend. Het door gedaagden gevoerde geldigheidsverweer heeft zij onvoldoende weersproken. Afwijzing van de vorderingen. Wel wapperverbod gegegeven vanwege vertrouwelijke gegevens die in een verklaring waren opgenomen. Proceskosten ex artikel 1019h Rv conform indicatietarieven octrooizaken.

 

IEPT20230104, Rb Den Haag, Davines v Forallbeauty
Verstek verleend. Vordering tot inzage komt niet onrechtmatig of ongegrond voor. Eiseressen wensen in de bodemprocedure gebruik te maken van de inhoud van het beslage bewijs ex 843a Rbv om zo aanvullend bewijs te verkrijgen voor een schadevergoedingsvordering. De proceskosten worden in verstek maximaal op €6.000 vastgesteld.

 

IEPT20230104, Rb Rotterdam, Goodwill medisch specialisten
Een knelpunt met betrekking tot de goodwillvergoeding bij uittreding medisch specialist. Op grond van reglement dient (tesamen) een bindend advies moet worden gegeven door de Federatie Medisch Specialisten. Vordering toegewezen.