Maart 2023

Print this page

IEPT20230328, Hof Den Haag, Corbin v Pelvitec
Octrooirecht. Een naaldgeleider die in combinatie met een handheld ultrasone sonde wordt gebruikt bij de uitvoering van transperineale prostaatbiopsies. Toegangsnaald vormt geen structureel kenmerk van de geclaimde naaldgeleider. Naaldgeleider werd volledig door stand van de techniek geanticipeerd door UA1232. Niet nieuw en dus nietig octrooi.

 

IEPT20230322, Rb Rotterdam, Marimecs v Holland Shipyards
Marimecs vordert vergoeding uitvoering van de optie om, na het ontwerp en bouw van een veerboot, nog drie schepen te laten bouwen tegen contractueel overeengekomen licentievergoeding. Er is voor de (bewerkte) 'zusterschepen' gebruikgemaakt van optierecht, ondanks de opgesomde verschillen zijn deze niet zodanig dat de totaalindruk niet meer hetzelfde is. Vervaltermijnen voor het instellen van vorderingen zijn niet onredelijk bezwaren of onaanvaardbaar.

 

IEPT20230322, Rb Noord-Nederland, Waddenacademie v Wadden Academy
Handelsnaamrecht. Kennisinstituut Waddenacademie verzoekt om naamswijziging ex 6 Hnw van horeca-school Wadden Academy. Woordelement 'Wadden' is beschrijvend voor de locatie en 'Academie/y' voor onderwijsinstelling. Stichting kan ook onderneming zijn door bijvoorbeeld betaalde symposia te organiseren. Kernactiviteiten en doelgroep loopt sterk uiteen en er is een klankverschil vanwege de Engelse uitspraak. Proceskosten gemaximeerd in eenvoudige bodemzaak.

 

IEPT20230321, Hof Den Bosch, Onrechtmatige bekostiging proceskosten

Proceskosten onterecht bekostigd door de Staat: bij aanvang van de procedure was financiering wel redelijk ter behoud van de integriteit van de rechtspraak. Echter, de Staat kon niet in redelijkheid blijven financieren wegens gebrek aan algemeen belang van het hoger beroep. 

 

IEPT20230317, Rb Den Haag, Wonderkind v Wunderkind
Partijen hebben gecorrespondeerd, maar zijn het niet eens geworden over conceptovereenkomsten voor co-existentie. Wunderkind opent onaangekondigd een kantoor in Amsterdam en maakt daarmee inbreuk op het Uniemerk. De merken verschillen slechts één van de tien letters van elkaar. Staking bevolen. Maximum proceskostentarief €15.000.

 

IEPT20230315, Rb Oost-Brabant, Fortaplant
Partijen exploiteren allebei een kwekerij. De vordering betreft de overeengekomen vergoeding die gedaagde aan Fortaplant moest betalen voor het opkweken van frambozen- en aardbeienplanten in het teeltseizoen 2021. Er is sprake van (wisselend) gebruik van de termen 'stek' en 'plant' in de overeenkomst en communicatie. Er is discussie over of er een vergoeding per afgeleverde plant of per goedgekeurde plant moest worden betaald. De betaalgrondslag is 'per afgeleverde plant'. Gedaagde heeft niet tijdig of voldoende onderbouwd geklaagd volgens de AV Plantum. Vordering van Fortaplant wordt toegewezen.

 

IEPT20230315, Rb Den Haag, Cantina Mexicana v McIlhenny

Het Beneluxmerk TABASCO van Mclhenny is geldig; langdurig en intensief in de Benelux gebruikt als merknaam voor pepersausen en inburgering van het merk TABASCO voor pepersauzen is voldoende voor de geldigheid van het merk voor alle categorieën waarvoor het Beneluxwoordmerk is ingeschreven. Cantina Mexicana maakt met gebruik van het woord TABASCO op haar flesjes pepersaus inbreuk op de merken TABASCO van McIhenny; vanwege het uiterlijk zijn er gelijkenissen waardoor er verwarringsgevaar aanwezig is. Tevens geen sprake van eerlijk gebruik door publiek te informeren over ingrediënt tabascopeper. 

 

IEPT20230308, Rb Noord-Holland, Isah v Torpedo
Inbreuk op auteursrechten softwareproducent na opzegging licentieovereenkomst. Clandestien gebruik op de server waardoor zonder licentie gebruik gemaakt kon worden van de software. Mededeling van derde leverancier dat tot de nieuwe software operationeel gebruik kon worden gemaakt van de oude software is geen geldig beroep op goede trouw. Als ondernemer kon Torpedo uitgaan en navragen wat voor vergoeding daar tegenover moet staan. Schadevergoeding toegewezen, maar deels gematigd omdat er minder intensief van de software gebruik werd gemaakt.

 

IEPT20230307, Hof Den Haag, Corrosion v X Consultancy

Vermoeden van schending van een geheimhoudingsclausule in een overeenkomst van opdracht in het kader van de ontwikkeling van een anti-corrosiesysteem voor gebruik in de offshore sector. Toegewezen art. 843a Rv-incident, opdat bescheiden met bepaalde zoektermen moeten worden overlegd.

 

IEPT20230307, Hof Amsterdam, Anne Frank Fonds v Anne Frank Stichting

Geen auteursrechtinbreuk in Nederland door beschikbaarstelling van grote delen van het werk van Anne Frank op .org-website. De mogelijkheid tot omzeilen van geo-blocking leidt niet tot beschikbaarstelling in Nederland. Er zijn geen contractuele afspraken gemaakt over gebruik van scans. Het hof bekrachtigt het vonnis waarvan beroep (IEPT20151223).

 

IEPT20230301, Rb Midden-Nederland, Buma-Sena v vof
Openbaarmaking van muziek via bluetooth speaker in kapperszaak is een mededeling aan het publiek. Overeenkomst met streamingdienst is voor het gebruik van de dienst. Buma en Sena zijn de enige organisaties in Nederland die toestemming kunnen verlenen zoals bedoeld in artikel 30a Aw en 15 WNR. Er is geen sprake van een wachtruimte bij de kapper, enkel van een totale ruimte. Geen toepassing van de de-minimus drempel.